Home » Ένα τριήμερο στην Στεμνίτσα – 3 days at Stemnitsa

Ένα τριήμερο στην Στεμνίτσα – 3 days at Stemnitsa

Ένα τριήμερο στην Στεμνίτσα, με έμφαση στην τοπική κουζίνα, μέσα από τα μάτια 3 food blogger - Spending 3 days in Stemnitsa, enjoying traditional cuisine

for english scroll down

Καλή και ευλογημένη χρονιά αγαπημένοι μου! Είπα να ξεκινήσω την χρονιά με κάτι διαφορετικό, με ένα ταξίδι. Για να πάει γούρι βρε παιδί μου! 😉 Όσοι με παρακολουθείτε στα κοινωνικά δίκτυα θα είδατε το πρόσφατο ταξίδι μου στην Ορεινή Αρκαδία και πιο συγκεκριμένα στην Στεμνίτσα.  Θα σας τα πω όλα σήμερα λοιπόν. Όχι μόνο εγώ, και οι φωτογραφίες 🙂 

This slideshow requires JavaScript.

Πήγα με 2 πολύ αγαπημένες φίλες, την Πέπη και την Χρυσαυγή. Αναζητούσαμε και οι τρεις ένα τριήμερο σε ένα όμορφο και ήσυχο μέρος για να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε από την πίεση της καθημερινότητας. Και αποφασίσαμε να πάμε στην όμορφη Στεμνίτσα, όπου φαντάζομαι,  λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα, θα έχετε πάει οι περισσότεροι. Γι αυτό θα ήθελα και την άποψή σας σε κάποια από τα θέματα που θα θίξω πιο κάτω.

This slideshow requires JavaScript.

Το τοπίο χειμωνιάτικο μεν, αλλά πανέμορφο. Το βουνό έχει άλλη χάρη και νομίζω πως είναι όμορφο χειμώνα-καλοκαίρι. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πόσο γεμάτο ήταν το χωριό από ορτανσίες! Ορτανσίες μεγάλες και γεμάτες , μαραμένα βέβαια λόγω εποχής, λουλούδια. Φαντάζομαι το θέαμα αρχές καλοκαιριού που θα είναι όλοι οι κήποι ολάνθιστοι. Μοναδικό! Ο καιρός ήταν ιδανικός. Είχε κρύο και λίγη βροχή, καθόλου χιόνι και ήλιο την πρώτη και τελευταία ημέρα. Ότι πρέπει 😉 

This slideshow requires JavaScript.

Στον πηγαιμό κάναμε μια στάση στην εξίσου όμορφη Δημητσάνα, για καφέ. Παρόλο που έχω πάει πολλές φορές, είχα χρόνια να επισκεφτώ το μέρος. Την βρήκα πολύ πιο αναπτυγμένη, με πολλά περισσότερα μαγαζιά. Πολλά παντοπωλεία, πολλά περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες, και πολύ περισσότερη κίνηση στον δρόμο. Με μια γρήγορη, ομολογουμένως, ματιά διαπίστωσα αυτό που με καίει κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα μέρος της Ελλάδας. Στις ταμπέλες των καφέ και των ταβερνών αυτά που έβλεπα να διαφημίζονται δεν είχαν καμία σχέση με τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου. Γιατί banoffee και lemon pie όταν η περιοχή έχει τόσα νόστιμα τοπικά γλυκά? Πως θα μάθει ο επισκέπτης την γαστρονομική σου παράδοση, εάν εσύ ο ίδιος δεν την αγαπήσεις και δεν την αναδείξεις πρώτος από όλους? Όσο και αν κάποιοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, η γαστρονομία είναι μέρος της ιστορίας κάθε τόπου και οφείλουμε να την αναδεικνύουμε και να την σεβόμαστε.  Δεν θα αναφερθώ στην ποιότητα των προσφερόμενων, καθότι δεν έκανα σοβαρή έρευνα και μπορεί να αδικήσω κάποιους. Το θέμα πάντως σηκώνει μεγάλη συζήτηση και είναι κάτι που προσωπικά με πονάει.

Ένα τριήμερο στην Στεμνίτσα, με έμφαση στην τοπική κουζίνα, μέσα από τα μάτια 3 food blogger - Spending 3 days in Stemnitsa, enjoying traditional cuisine
Δημητσάνα – Dimitsana

Κατευθυνθήκαμε προς την Στεμνίτσα και προς το ξενοδοχείο μας. Η Στεμνίτσα μου φάνηκε λίγο πιο έρημη από την τελευταία φορά που την επισκέφτηκα, αλλά το ίδιο όμορφη. Λίγα μαγαζιά για φαγητό, αλλά και τα εμπορικά (παντοπωλεία, κλπ.) πολύ λίγα. Επισκεφτήκαμε δύο φορές το παραδοσιακό καφενείο «η Γερουσία» στην πλατεία της Στεμνίτσας, στο οποίο φάγαμε μια πεντανόστιμη τυρόπιτα και ένα παραδοσιακό γλυκό της περιοχής, που αν και το είχα διαβάσει σε βιβλία με παλιές συνταγές, δεν το είχα συναντήσει πουθενά. Πρόκειται για τις Ροβιόλες (ή ραβιόλες) ένα πολύ νόστιμο, σιροπιαστό γλυκό με χειροποίητο φύλλο γεμιστό με καρύδια, κολοκύθα και μπαχαρικά.  Επιτέλους είχαμε βρει κάτι παραδοσιακό σε μαγαζί της περιοχής.

This slideshow requires JavaScript.

Αποφασίσαμε να μείνουμε στο ξενοδοχείο  Trikolonion Country Hotel, στο κέντρο της Στεμνίτσας, μια πολύ συνετή απόφαση, μιας και βρίσκεται σε σημείο τέτοιο που σου επιτρέπει να γυρίσεις όλο το χωριό με τα πόδια και να το χορτάσεις. Επιπλέον, εντυπωσιαστήκαμε από την φιλοξενία, την ευγένεια του προσωπικού και την ζεστή ατμόσφαιρα.

Ένα τριήμερο στην Στεμνίτσα, με έμφαση στην τοπική κουζίνα, μέσα από τα μάτια 3 food blogger - Spending 3 days in Stemnitsa, enjoying traditional cuisine

Το ευχάριστο είναι πως συμπέσαμε με την απόφαση της διεύθυνσης του ξενοδοχείου να αλλάξει το μενού του εστιατορίου δίνοντας έμφαση στην τοπική, παραδοσιακή κουζίνα. Και, όπως πολύ καλά καταλάβατε, θέλαμε πολύ να το δοκιμάσουμε. Φάγαμε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου δύο βράδια. Μοιραστήκαμε την εμπειρία μας στα κοινωνικά δίκτυα (θα βρείτε όλες τις αναρτήσεις μας και τα stories με το #3foodbloggersexploringgreece)  και σας έχω και εδώ κάποιες φωτογραφίες ώστε να πάρετε μια ιδέα.

Το μενού της πρώτης μέρας περιλάμβανε τραχανά, φρυγανισμένα ψωμάκια με παραδοσιακό καγιανά και καπνιστό χοιρινό, άγρια χόρτα του βουνού, λαγοτό (χοιρινό με σάλτας σκορδαλιάς από καρύδι) με χωριάτικες τηγανιτές πατάτες, δίπλες και χαλβά σιμιγδαλένιο. Την δεύτερη μέρα απολαύσαμε σούπα λαχανικών βελουτέ, χορτόπιτα χωριάτικη με τραχανά και φέτα, μυρωδάτα χόρτα τσιγαριστά, γίγαντες με χωριάτικο λουκάνικο και παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο. Ήταν όλα πολύ νόστιμα. Το ίδιο νόστιμα ήταν και όσα βρήκαμε να μας περιμένουν στο μπουφέ του πρωινού. Παραδοσιακοί λουκουμάδες, πίτες, ρυζόγαλο, μωσαϊκό, ομελέτες, μηλόπιτα, κλπ, όλα χειροποίητα.

Ένα τριήμερο στην Στεμνίτσα, με έμφαση στην τοπική κουζίνα, μέσα από τα μάτια 3 food blogger - Spending 3 days in Stemnitsa, enjoying traditional cuisine

Ένα τριήμερο στην Στεμνίτσα, με έμφαση στην τοπική κουζίνα, μέσα από τα μάτια 3 food blogger - Spending 3 days in Stemnitsa, enjoying traditional cuisine

Για όσους δεν έχετε επισκεφτεί ακόμα την περιοχή, να ξέρετε πως θα έχετε πάρα πολλές επιλογές. Πέρα από τις ατελείωτες βόλτες στο λιθόστρωτα καλντερίμια των παραδοσιακών αυτών οικισμών, αλλά και στα γύρω χωριά, μπορείτε να επισκεφτείτε τα Λαογραφικά Μουσεία της Στεμνίτσας και της Δημητσάνας, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, που βρίσκεται στον δρόμο που ενώνει τα δύο χωριά, την αρχαία Γόρτυνα, αλλά και τις ιερές μονές Αιμυαλών, Προδρόμου και Φιλοσόφου που κρέμονται στο φαράγγι του Λούσιου. 

Τα σημάδια της ιστορίας είναι παντού έντονα σε αυτόν τον τόπο. Kαι οι δύο οικισμοί ήταν εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η περιοχή γέννησε σπουδαίους Έλληνες του πνεύματος χάριν των Σχολών που λειτουργούσαν εκεί, αλλά και σπουδαίους τεχνίτες, ξακουστούς σε όλη την Ελλάδα, αλλά και πέρα από τα σύνορα.

Εάν είστε ανήσυχο πνεύμα 😉 μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, ιππασία και ράφτινγκ (εάν ο καιρός το επιτρέπει), αλλά και σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου. Και μετά σάουνα και τζακούζι στο spa του Τρικολώνιον για να χαλαρώσετε 🙂

Ένα τριήμερο στην Στεμνίτσα, με έμφαση στην τοπική κουζίνα, μέσα από τα μάτια 3 food blogger - Spending 3 days in Stemnitsa, enjoying traditional cuisine

Στην Κάψια, ένα χωριό που θα συναντήσετε πριν την Δημητσάνα εάν έρχεστε από Αθήνα, θα βρείτε το σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Δεν το έχω επισκεφτεί ακόμα, αλλά θα το κάνω σίγουρα την επόμενη φορά.

Όμορφο και πετρόχτιστο χωριό είναι και η Καρύταινα με το φράγκικο κάστρο της να δεσπόζει στην κορυφή του λόφου. Άλλο όμορφο και ιστορικό χωριό είναι τα Λαγκάδια, με μοναδική θέα στο φαράγγι.

Όσον αφορά τα τοπικά προϊόντα, θα βρείτε σε αφθονία χειροποίητα ζυμαρικά (χυλοπίτες, λαζάνια, τραχανά, κριθαράκι, κλπ.), γλυκά του κουταλιού, μέλι Βανίλια (αν και τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει παραγωγή) αλλά και άλλα ντόπια μέλια από τα δάση της περιοχής. Ξεχώρισα το παντοπωλείο «Αρκαδικό» στην Στεμνίτσα, ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο Τρικολώνιον, στο οποίο θα βρείτε και τα καρυδάτα ή καρυδοκουραμπιέδες, ένα θεϊκό τοπικό γλύκισμα με καρύδια, σαν τραγανό αμυγδαλωτό με ζάχαρη άχνη. Μην αμελήσετε να το δοκιμάσετε. Στο Αρκαδικό θα βρείτε και άλλα σπιτικά γλυκά, αλλά και χειροποίητα ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού και μέλι. Μεγάλη ποικιλία σε τοπικά προϊόντα και σε μέλι βρήκαμε και στο παντοπωλείο «Εν Στεμνίτσα», απέναντι από την Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας.

View this post on Instagram

Ακολουθεί εκπαιδευτική ανάρτηση: 😄 Γιατί εάν δεν γνωρίζεις τους καρυδοκουραμπιέδες, πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις γι αυτούς! Και μην σε μπερδεύει η λέξη κουραμπιές και η ζάχαρη άχνη, γιατί στην γεύση δεν έχει καμία σχέση με τον, αγαπητό ομολογουμένως, κλασσικό κουραμπιέ. Είναι φτιαγμένος με καρύδι, (πολύ καρύδι !), αυγά, σιμιγδάλι ή φρυγανιά, μπαχαρικά και ανθόνερο. Στην γεύση είναι θεϊκοί! Σαν τραγανό αμυγδαλωτό. Τους συνάντησα στο πρόσφατο ταξίδι μας στην #Στεμνίτσα που κάναμε με τις @pepiskitchen και @foodforthought_chrysavgi. Και οι τρεις ξετρελαθήκαμε. Είναι παραδοσιακό γλυκό της Ορεινής Αρκαδίας. Όποτε επισκεφτείς την περιοχή να τους δοκιμάσεις και να αγοράσεις για το σπίτι από τα παντοπωλεία της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι είναι από "Το Αρκαδικό", που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο @trikolonioncountry Άλλωστε πρέπει να ανακαλύπτουμε, να υποστηρίζουμε και να γνωρίζουμε την παραδοσιακή τοπική κουζίνα σε όποιο μέρος ταξιδεύουμε. Σωστά? Γνωρίζεις να φτιάχνουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας κάτι αντίστοιχο? . . This is a #karidato, a Greek traditional dessert of Northern Arkadia, Peloponnese, and it is made of walnuts, eggs, semolina, spices and sugar. It is incredibly delicious! These are from my recent excursion in Stemnitsa, a beautiful traditional village. . . #καρυδοκουραμπιέδες #καρυδάτο #greektraditionalfood #greekcuisine #greekcooking #traditional #walnuts #greekfood #greektradition #traditional #peloponnese #traditionalrecipe #greekfoodblogger #stemnitsa #travelgreece #travelwithme #discovergreece #livethelittlethings #onmytable #inmykitchen #onthetable #fooddiary #ig_greece #igers_greece #3foodbloggersexploringgreece #thehealthycookblog

A post shared by Evi Skoura 🇬🇷 (@thehealthycookblog) on

Επίσης, στην Στεμνίτσα θα βρείτε πολλά εργαστήρια κοσμημάτων και αργυροχρυσοχοΐας, καθότι εκεί λειτουργεί και η περίφημη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας που διατηρεί παράδοση αιώνων.

 Αυτή ήταν η μικρή, αλλά όμορφη, απόδρασή μας σε ένα μέρος που αγαπώ πολύ. Θεωρώ πως είναι από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας και πιστεύω πως έχει την δυναμική για μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη.

Προτείνω στους επαγγελματίες του τουρισμού, και ιδίως της εστίασης, να δουν λίγο πιο προσεκτικά αυτά που προσφέρουν στους επισκέπτες. Έχετε το πλεονέκτημα να προσφέρεται κάτι που είναι αναγκαίο: την τροφή. Ο επισκέπτης σίγουρα θα θέλει να φάει κάτι. Όμως, η γεύση είναι μνήμη. Μαζί με τις αναμνήσεις από τα τοπία, τα μουσεία και τα ράφτινγκ καταγράφονται και οι αναμνήσεις από το φαγητό,  και μάλιστα πολύ βαθιά στην μνήμη μας. Αυτές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση να επισκεφτούμε ξανά έναν τόπο ή ένα μαγαζί, αλλά και να το προτείνουμε στους φίλους μας.

Καλή χρονιά και πάλι!

Ένα τριήμερο στην Στεμνίτσα, με έμφαση στην τοπική κουζίνα, μέσα από τα μάτια 3 food blogger - Spending 3 days in Stemnitsa, enjoying traditional cuisine
Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας – The Goldsmiths School

Happy New Year everyone! I thought I would start New Year’s posts with something different, a trip; for the good luck that is! 😉 Those who follow me on social networks would have seen my recent trip to Peloponnese, and more specifically Stemnitsa. I will tell you all about it today, mostly by my photos.

I went with two very dear friends, Pepi and Chrysavgi. We were looking for a three-day stay in a beautiful and quiet place to relax and get away from the stress of everyday life. And we decided to go to Stemnitsa, which is a traditional mountain village in Arkadia, in a distance of 2 ½ hour’s drive from Athens. Built in Mainalo, on the steep slope of a gorge, Stemnitsa is a village of stone-paved cobbled streets and beautiful stone houses.

This slideshow requires JavaScript.

The landscape was gorgeous. The mountain is beautiful in every season, I think. What impressed me was how crowded the village was from hydrangeas! Hydrangeas big and full of, worn out, flowers. I imagine the early summer how spectacular the village will be with all the gardens fully blossomed. Unique! The weather was cold and a bit rainy, and sunnny on the first and last day. In others words, perfect.

On our way there we made a stop to Dimitsana, another beautiful traditional village, to have a coffee and visit some friends of mine.

The signs of history are everywhere in this place. Both settlements were a commercial and craft center since the Ottoman domination. The region gave birth to great Greeks because of the schools that operated there centuries ago, as well as great artisans, famous throughout Greece and beyond the borders.

Ένα τριήμερο στην Στεμνίτσα, με έμφαση στην τοπική κουζίνα, μέσα από τα μάτια 3 food blogger - Spending 3 days in Stemnitsa, enjoying traditional cuisine
Μνημείο Ηρώων στην Στεμνίτσα – A Monument to the Heroes of Stemnitsa

 

We headed towards Stemnitsa and our hotel. Stemnitsa seemed to me a little more desolate than the last time I visited her. Only a couple of restaurants and grocery stores were open. We visited the traditional “Gerousia” (Senate) coffeehouse in Stemnitsa square twice, where we ate a delicious cheese pie and a traditional sweet of the area, which although I had read it in books with old recipes, I had never met it anywhere. These are the rovioli (or ravioli) a very tasty, syrupy sweet with a handmade phyllo stuffed with nuts, pumpkin and spices.

We decided to stay at the Trikolonion Country Hotel, in the center of Stemnitsa, a very sensible decision, since it is at a point where it allows you to walk around the whole village on foot and get it to know it. Moreover, we were impressed by the hospitality, the kindness of the staff and the warm atmosphere. The pleasant thing is that we coincided with the decision of the hotel’s management to change the menu of the restaurant by emphasizing the local, traditional cuisine. And, as you well understood, we really wanted to try it out. We ate in the hotel restaurant two nights. We shared our experience on social networks (you’ll find all our posts and stories with #3foodbloggersexploringgreece) and I have some photos here to get an idea. The first day’s menu included trahanas, toasted bread with traditional kayana and smoked pork, wild mountain greens, lagoto (pork with a walnut skordalia) with french fries, diples and semolina halva. On the second day, we enjoyed a vegetable soup, , sauted greens, wild greens pie with trahana and feta, giant beans with rustic sausage and traditional galaktoboureko. They were all delicious! What we found to be waiting for us at the breakfast buffet was delicious as well; traditional donuts aka loukoumades, pies, rice pudding, chocolate salami omelets, apple pie, etc., everything homemade.

Ένα τριήμερο στην Στεμνίτσα, με έμφαση στην τοπική κουζίνα, μέσα από τα μάτια 3 food blogger - Spending 3 days in Stemnitsa, enjoying traditional cuisine

For those who have not visited the area yet, know that you will have too many choices. Besides the endless walks in the cobblestone streets of these traditional villages, as well as in the surrounding villages, you can visit the Folk Museums of Stemnitsa and Dimitsana, the Outdoor Water Museum of Dimitsana, located on the road connecting the two villages, ancient Gortina, but also the sacred monasteries of Emialou, Prodromos and Philosophos hanging in the gorge of Lousios.

If you are an untamed spirit, you can go hiking, horseback riding and rafting (if the weather permits), but also skiing in the ski resort of Mainalo. After that you may enjoy a sauna and a jacuzzi in the spa of the Trikolonion hotel, to relax 🙂

In Kapsia, a village you will meet before Dimitsana if you come from Athens, you will find the cave with stalactites and stalagmites. I have not visited it yet, but I will definitely do it next time. It is one of the 10 best caves in Greece.

Beautiful and stone built village is also Karytaina with its Frankish castle dominating the top of the hill. Another beautiful and historic village is Lagadia, with a unique view of the gorge.

As for local products, you will find plenty of handmade pasta (noodles, lasagna, trachana, etc.), spoon sweets, vanilla honey (a famous, local pine honey which, unfortunately it’s been out of production recently) and other local honey from the mountain. I stood out at the “Arkadiko” grocery store in Stemnitsa, just opposite the Trikolonion Hotel, where you can find karydata, a local walnuts’ candy. Do not neglect to try it. In Arkadiko you will also find other homemade pastries, as well as handmade pasta, spoon sweets and honey. We also found a great variety of local products and honey at the grocery store “En Stemnitsa“, opposite the School of Goldsmiths.

Also in Stemnitsa you will find many jewelery and silversmith workshops, because of the famous Goldsmiths’ School, which operates there and has been preserved for centuries.

“See” you again soon!

8 comments

  1. xanthibax says:

    Τι ωραίο ταξίδι, σε ευχαριστούμε. Θα αποθηκεύσω τις πληροφορίες και αν τα καταφέρω θα πάμε. Μου έκανε εντύπωση που υπάρχει ξενοδοχείο με αξιοπρεπές πρωινό αλλά και φαγητό. Δυστυχώς έχω άσχημε εμπειρίες σχετικά με την εστίαση στην επαρχία σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Καλή Χρονιά.

    • The Healthy Cook says:

      Δυστυχώς έχουμε όλοι τέτοιες εμπειρίες Ξανθή μου… Ελπίζω σε καλύτερες μέρες 😉 σε φιλώ!

  2. Eleni says:

    Δύο σχόλια έχω να κάνω για το υπέροχο ταξίδι σας, Εύη. Καταρχήν, μου τρέχουν τα σάλια με το μενού του Τρικολώνιον! Υπέροχες ιδέες, ταιριαστές με τις παραδόσεις της περιοχής. Κάτι που μάλλον δεν ενδιαφέρει όλους τους επιχειρηματίες της εστίασης και αυτό είναι το δεύτερο σχόλιό μου. Banoffee στη Δημητσάνα;;; Σε ένα γραφικό Ελληνικό χωριό και μάλιστα την περίοδο πριν τις γιορτές; Κρίμα…
    Αν βρεθώ στην περιοχή, θα ακολουθήσω τις προτάσεις σου.
    Καλή και δημιουργική χρονιά να έχουμε!

    • The Healthy Cook says:

      Καλησπέρα Ελένη!
      Δυστυχώς αυτά ακριβώς συνάντησα. Πρέπει κι εμείς σαν επισκέπτες να αναδεικνύουμε το πρόβλημα μήπως και κατι βελτιωθεί.
      Καλή χρονιά και σε σένα. Σε ευχαριστώ για το σχόλιο 😊

  3. Elena says:

    μα πόσο ζήλεψα την εξόρμησή σας ρε κορίτσια ! Πολύ όμορφα τα μέρη αυτά και πολύ χρήσιμα τα τιπς σας! Όσο για τα banoffee και τα λοιπά γλυκά τι να πω… τόσο σουφλέ σοκολάτας δεν τρώνε ούτε στην Γαλλία!ΕΛΕΟΣ! <3<3<3

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.