Home » Εύκολα Bagels Ολικής – Easy Whole Wheat Bagels

Εύκολα Bagels Ολικής – Easy Whole Wheat Bagels

Bagels, εύκολα στρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσης, για το πρωινό ή ένα γρήγορο γεύμα - An easy way to bake whole eheat bagels, for breakfast or a light meal

for english scroll down

Αυτή την συνταγή σας την χρωστάω εδώ και καιρό. Σας την είχα υποσχεθεί στο Instagram και άργησα να την ολοκληρώσω. Τα bagels, αυτά τα στρογγυλά ψωμάκια, είναι μια πολύ ωραία ιδέα για σάντουιτς στο σχολείο ή στο γραφείο, ειδικά εάν θέλεις λίγο να ξεφύγεις από το κλασσικό ψωμί του τοστ. Σήμερα σας παρουσιάζω την εύκολη εκδοχή για bagels ολικής, γιατί η κλασσική είναι πιο περίπλοκη και με περισσότερη δουλειά. Θα την δούμε κι αυτήν κάποια στιγμή.

Bagels, εύκολα στρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσης, για το πρωινό ή ένα γρήγορο γεύμα - An easy way to bake whole eheat bagels, for breakfast or a light meal

Η συνταγή βασίζεται στον συνδυασμό αλευριού και στραγγιστού γιαουρτιού. Όσοι διαβάζετε το μπλογκ από την αρχή πιθανόν να θυμάστε πως η ζύμη πίτσας στην συνταγή της Pissaladiere βασίζεται στον ίδιο συνδυασμό. Πρόκειται για την πιο εύκολη και γρήγορη ζύμη πίτσας, που δεν χρειάζεται φούσκωμα. Έτσι και εδώ, τα bagels δεν χρειάζονται χρόνο να φουσκώσουν και γίνονται πολύ γρήγορα. Να έχετε, βέβαια, στο νου σας πως η αναλογία αλευριού/γιαουρτιού μπορεί να διαφέρει και εξαρτάται στα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε.  Γιαούρτι από γιαούρτι διαφέρει σε υγρασία, όπως διαφέρουν και τα άλευρα μεταξύ τους. Εκεί, ίσως, να πρέπει εσείς να “παίξετε” λίγο με την ζύμη. 😉

Bagels, εύκολα στρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσης, για το πρωινό ή ένα γρήγορο γεύμα - An easy way to bake whole eheat bagels, for breakfast or a light meal

Εύκολα Bagels Ολικής Άλεσης

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   30 λεπτά περίπου

Μερίδες:   6 bagels

Υλικά:

  • 110γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, και επιπλέον για το ζύμωμα
  • 100γρ. αλεύρι ντίνκελ 1050
  • 3 κουταλάκια baking powder
  • ¾ κουταλάκι αλάτι
  • 375γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
  • τα σπόρια από 1 λοβό καρδάμωμου, σπασμένα στο γουδί (προαιρετικά)
  • 1 ασπράδι αυγού ελαφρώς χτυπημένο με 2-3 σταγόνες νερό, για την επάλειψη
  • σουσάμι, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C.
  2. Σε ένα μέτριο μπωλ αναμειγνύουμε τα αλεύρια, το baking powder, και το αλάτι.
  3. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Η ζύμη θα είναι λίγο «ψιχουλιαστή». Ζυμώνουμε αρκετά και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί για να μπορούμε να την δουλέψουμε. Η ζύμη μας στο τέλος θα πρέπει να κολλάει ελαφρώς.
  4. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια των 100γρ. περίπου.
  5. Ζυμώνουμε κάθε μπάλα, με την βοήθεια αλευριού, σε μπαστουνάκια 12-14εκ. Τα κάνουμε κουλούρια και, εάν χρειάζεται, κολλάμε τις δύο άκρες τους με πολύ λίγο νερό. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
  6. Αλείφουμε τα bagels με το μείγμα ασπραδιού-νερού.  Πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε 30-35 λεπτά περίπου, στην δεύτερη σχάρα (από κάτω) του φούρνου. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Δείτε πως να πάτε στο super market χωρίς να πάτε στο super market…. e-Fresh.gr!

→ Η γνώμη της ειδικού:

Εύκολα Bagels Ολικής Άλεσης

Ανά μερίδα:

  • Θερμίδες: 143 kcal, Λίπος: 2.9 γρ. εκ των οποίων Κορεσμένα λιπαρά οξέα: 1.5 γρ., Υδατάνθρακες: 24.3 γρ. εκ των οποίων Φυτικές Ίνες: 3.5 γρ. και Απλά Σάκχαρα: 3 γρ., Πρωτεΐνη: 6.9 γρ.,  Νάτριο: 32.3 mg, Χοληστερόλη: 13.2mg

Nutrition Tips: 

  • Το αλεύρι Ντίνκελ έχει παρόμοια διατροφική  αξία με το σιτάρι. Ωστόσο, έχει λίγο πιο αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (μέσα σε αυτές και η γλουτένη) και ψευδάργυρο. 

Μαρία Μεντζέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Παν. με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στο Life Coaching

Kιν. 6984515475

E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

Facebook

Instagram

Bagels, εύκολα στρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσης, για το πρωινό ή ένα γρήγορο γεύμα - An easy way to bake whole eheat bagels, for breakfast or a light meal

I owe you this recipe for a long time. I promised about it on Instagram but it took me some time to finish it. Bagels, is a very nice idea for a sandwich at school or at the office, especially if you want to get away from the classic sandwich bread. Today I bring you the easy version for whole wheat bagels, because the classic one is far more complicated.

Bagels, εύκολα στρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσης, για το πρωινό ή ένα γρήγορο γεύμα - An easy way to bake whole eheat bagels, for breakfast or a light meal

The recipe is based on the combination of flour and Greek yogurt. Those who read the blog from the beginning will remember that the pizza dough in the Pissaladiere recipe is based on the same combination. This is the easiest and quickest pizza dough that does not need rising. So these bagels do not need time to rise and they get prepared very fast. Keep in mind, however, that the flour / yogurt ratio may vary and depends on the products you use. Yogurt brands differ in moisture and texture, as flour does. There, perhaps, you have to “play” a little with the dough. 😉

Bagels, εύκολα στρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσης, για το πρωινό ή ένα γρήγορο γεύμα - An easy way to bake whole eheat bagels, for breakfast or a light meal

Easy Whole Wheat Bagels
Prep Time
10 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
40 mins
 

Am easy way to make whole wheat bagels, for breakfast and snacks

Course: Bread
Keyword: bagels, bread, breakfast, healthy, snack, whole wheat
Servings: 6
Calories: 143 kcal
Author: Evi
Ingredients
  • 110 gr. whole wheat flour plus more for kneading
  • 100gr. dinkel 1050 flour (spelt)
  • 3 teaspoon baking powder
  • ¾ teaspoon salt
  • 375 g strained Greek yogurt 2% fat
  • the seeds of 1 cardamom lobe crushed with the mortar (optional)
  • 1 egg white slightly beaten with 2-3 drops of water
  • sesame for sprinkling
Instructions
  1. Preheat oven to 190 ° C.
  2. In a medium bowl, mix flours, baking powder, and salt.

  3. Add yogurt and mix. The dough will look a bit like crumbles. Knead about 3 minutes and add flour if necessary. The dough at the end should be a bit tacky.

  4. Flour a surface and divide the dough into 6 balls of 100 grams approximately.

  5. Knead each ball, using whole wheat flour, into 12-14cm ropes. Shape them into a bagel and, if necessary, stick their two edges with a bit of water.  Place them in a baking sheet, lined with parchment paper.

  6. Brush the bagels with the egg white-water mixture, sprinkle with sesame seeds. and bake them for about 30-35 minutes on the second rack of the oven. Let cool.

Expert’s opinion:

Easy Whole Wheat Bagels

Per portion:

Calories: 143 kcal, Fat: 2.9 g of which Saturated fatty acids: 1.5 g, Carbohydrates: 24.3g of which Dietary Fibers: 3.5g. and Sugars: 3g, Protein: 6.9g, Sodium: 32.3 mg, Cholesterol: 13.2

Nutrition Tips:

Spelt flour has a similar nutritional value to wheat. However, it has a slightly higher protein content (gluten) and zinc.

Maria Mentzelou

Dietitian – Nutritionist, Harokopio Yniversity, specialized in clinical nutrition and Life Coaching

Mob: +306984515475 

E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

Facebook

Instagram

Facebook Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.