Home » Κολοκυθόσουπα με Γκρέιπφρουτ – Pumpkin Soup with Grapefruit

Κολοκυθόσουπα με Γκρέιπφρουτ – Pumpkin Soup with Grapefruit

Υγιεινή και θρεπτική κολοκυθόσουπα αρωματισμένη με ροζ γκρέιπφρουτ και τζίντζερ - Healthy and nutritious pumpkin soup with pink grapefruit and ginger

for english scroll down

(σημείωση: λόγω τεχνικού προβλήματος η συνταγή αυτή έπρεπε να δημοσιευτεί ξανά)

Την αγάπη μου για τις σούπες την έχω εκφράσει πολλάκις! Είναι υγιεινές, με πολύ θρεπτικά συστατικά συνήθως, και καλύπτουν κάθε διατροφική ιδιαιτερότητα. Έτσι είναι και η σημερινή κολοκυθόσουπα με γκρέιπφρουτ. Γευστική, θρεπτική, γεμάτη βιταμίνες και φτιαγμένη με πολύ αγάπη. 🙂

Υγιεινή και θρεπτική κολοκυθόσουπα αρωματισμένη με ροζ γκρέιπφρουτ και τζίντζερ - Healthy and nutritious pumpkin soup with pink grapefruit and ginger

Σκεφτόμουν καιρό να φτιάξω μια κολοκυθόσουπα με αυτό τον τρόπο. Τώρα που έπιασαν τα πολλά κρύα, κάθε μέρα σούπα ήθελα να τρώω. Σούπα με όσπρια, με λαχανικά, κλπ. Η ιδιαιτερότητά της, όπως το λέει και ο τίτλος είναι το ροζ γκρέιπφρουτ. Συνήθως συναντάς την σούπα αυτή με πορτοκάλι, που της ταιριάζει πολύ. Σαν ανήσυχο παιδί που είμαι, ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Της πήγε πολύ λοιπόν! (ευτυχώς… 😀 ) Στο τέλος πρόσθεσα και λίγο σπιτικό κεφίρ από πάνω. Μούρλια σας λέω! Η κόκκινη σκόνη που βλέπετε στο ένα μπωλ στις φωτογραφίες είναι σκόνη λιαστής καυτερής πιπεριάς. Την βρίσκει κανείς στο σούπερ μάρκετ.

Υγιεινή και θρεπτική κολοκυθόσουπα αρωματισμένη με ροζ γκρέιπφρουτ και τζίντζερ - Healthy and nutritious pumpkin soup with pink grapefruit and ginger

Πολλές φορές όταν αγοράζω κολοκύθα, φυλάω ένα μέρος της στην κατάψυξη, κομμένη σε κομμάτια και όταν θέλω να φτιάξω κολοκυθόσουπα την χρησιμοποιώ. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για μια τέτοια περίπτωση.

Στο μπλογκ μπορείτε να βρείτε αναλυτικά άρθρα για τις ευεργετικές ιδιότητες της κολοκύθας και του γκρέιπφρουτ, αλλά και τι πρέπει να προσέχετε.

Υγιεινή και θρεπτική κολοκυθόσουπα αρωματισμένη με ροζ γκρέιπφρουτ και τζίντζερ - Healthy and nutritious pumpkin soup with pink grapefruit and ginger

Δοκιμάστε την κολοκυθόσουπα με γκρέιπφρουτ και εσείς, για αλλαγή, και πείτε μου εντυπώσεις 🙂 Ας δούμε την συνταγή:

Κολοκυθόσουπα με Γκρέιπφρουτ

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   20-25 λεπτά

Μερίδες:    4

Υλικά:

  • 500-600γρ. σάρκα κολοκύθας, κομμένη σε κομμάτια
  • 1 μεγαλούτσικη πατάτα, κομμένη σε κομμάτια
  • 750ml σπιτικό ζωμός κότας, ή, λαχανικών (εγώ χρησιμοποίησα κότας)
  • 1 κουταλιά ζάχαρη καρύδας
  • 4 κουταλιές χυμό από ροζ γκρέιπφρουτ
  • την φλούδα από ½ ροζ γκρέιπφρουτ (χωρίς τον λευκό ινώδη ιστό)
  • την φλούδα από ½ πορτοκάλι (χωρίς τον λευκό ινώδη ιστό)
  • ½ κουταλάκι σκόνη τζίντζερ
  • 40 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε κομμάτια
  • αλάτι, πιπέρι

προτάσεις για το γαρνίρισμα:

σπιτικό κεφίρ, ξινόγαλα, στραγγιστό γιαούρτι, ανθότυρο, μπλε τυρί, τυρό στίλτον, σφέλα, κ.α.

Εκτέλεση:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό, την κολοκύθα, την πατάτα, την ζάχαρη, τις φλούδες και τον χυμό και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά.
  2. Αφού πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά σε χαμηλή και τα αφήνουμε  να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου.
  3. Αφαιρούμε τις φλούδες των φρούτων και πολτοποιούμε την σούπα με το ραβδομπλέντερ ή σε επεξεργαστή τροφίμων.
  4. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και το βούτυρο. Ανακατεύουμε ξανά.
  5. Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με μία από τις προτάσεις που σας έχω, ή ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας. Όπως σας είπα και πιο πάνω, εγώ τη σέρβιρα με σπιτικό κεφίρ. Α! Και μη ξεχάσετε το σπιτικό ψωμί δίπλα! 😉

Σημείωση:

Εάν την θέλετε πιο πηχτή, αφήστε την να βράσει κι άλλο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή πυκνότητα.

Υγιεινή και θρεπτική κολοκυθόσουπα αρωματισμένη με ροζ γκρέιπφρουτ και τζίντζερ - Healthy and nutritious pumpkin soup with pink grapefruit and ginger

(note: due to technical reason this post had to be re-published)

I have often expressed my love for soups! They are healthy, with lots of nutritional ingredients usually, and cover every dietary particularity. So is today’s pumpkin soup with grapefruit; tasty, nutritious, full of vitamins and made with love. 🙂

I was thinking about making a pumpkin soup this way. Now that the weather in Greece was really cold, every day I wanted to eat soup; with legumes, vegetables, etc. This one’s “novelty”, as the title says, is the pink grapefruit. Usually, this soup is made with orange, which suits it a lot. I wanted to try something different. And it went very well! (thankfully …: D) Finally, I added a little homemade milk kefir on top. Great taste! The red powder you see in the one bowl in the photos is a sun-dried hot pepper powder sold in Greek supermarkets.

Υγιεινή και θρεπτική κολοκυθόσουπα αρωματισμένη με ροζ γκρέιπφρουτ και τζίντζερ - Healthy and nutritious pumpkin soup with pink grapefruit and ginger

 When I buy pumpkin I often save a part of it in the freezer, cut in pieces. And then when I want to make soup I use it. This recipe is perfect for such an ocassion. 

You can find detailed articles about the benefits of pumpkin and grapefruit.

Try the pumpkin soup with grapefruit, for a change, and tell me what you think 🙂 Let’s see the recipe:

Pumpkin Soup with Grapefruit
Prep Time
10 mins
Cook Time
20 mins
Total Time
30 mins
 
A delicious, hearty pumpkin soup flavored with pink grapefruit an a bit of ginger
Course: Main Course, Soup
Keyword: grapefruit, healthy, pumpkin soup, soup, vegetarian
Servings: 4
Author: Evi
Ingredients
  • 500-600 g pumpkin flesh cut into pieces
  • 1 large potato cut into pieces
  • 750 ml homemade chicken or, vegetable broth (I used chicken)
  • 1 tablespoon of coconut sugar
  • 4 tablespoons juice of pink grapefruit
  • the peel of ½ pink grapefruit without white fibrous tissue
  • the peel of ½ orange without the white fibrous tissue
  • ½ teaspoon of ground ginger
  • 40 g cold butter cut in pieces
  • salt pepper
garnishing suggestions:
  • homemade milk kefir sour milk, Greek yoghurt, anthotyro, blue cheese, stilton, etc.
Instructions
  1. In a large saucepan put the broth, pumpkin, potato, sugar, peels and juice and let it boil over a high heat.
  2. After boiling, lower the heat to low and simmer for about 20 minutes.
  3. Remove the peels and puree the soup with a blender or a food processor.
  4. Add salt and pepper at taste, and butter. Stir again.
  5. Serve immediately and garnish with one of the suggestions I have for you, or whatever else you have in mind. As I told you before, I served mine with homemade milk kefir.
Recipe Notes

If you want the soup thicker, let it boil again, on low heat, until it reaches the desired consistency.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.