Home » Λαγάνα Ολικής Άλεσης – Whole Wheat Lagana

Λαγάνα Ολικής Άλεσης – Whole Wheat Lagana

Λαγάνα Ολικής Άλεσης για την Καθαρά Δευτέρα – Whole Wheat Lagana, a tradiotional Greek flatbread, baked for Clean Monday

for english scroll down

Έχουμε πολύ καιρό να τα πούμε. Παραπάνω από κάθε άλλη φορά. Με στεναχωρεί αυτό, γιατί μου αρέσει πολύ αυτή η επικοινωνία μαζί σας, όμως δεν μπορώ να χωρέσω όσα θέλω στις 24 ώρες της ημέρας… 🙁 Ας μην  γκρινιάζω όμως. Αυτή την φορά ετοίμασα μια λαγάνα ολικής άλεσης, κάτι που ήθελα χρόνια να κάνω. Είναι μια λαγάνα λίγο διαφορετική από τα συνηθισμένες. Δεν είναι αλάδωτη, περιέχει ελαιόλαδο και λευκό κρασί. 

Πρόκειται για την προσαρμογή μιας συνταγής της αείμνηστης Εύης Βουτσινά, της οποίας τα βιβλία μελετάω πολύ συχνά, τα έχω σαν θησαυρό. Η συνταγή έχει δημοσιευτεί σε ένα πολύ παλιό τεύχος του Γαστρονόμου. Είναι μια παραδοσιακή λαγάνα της Ζακύνθου, ή οποία στην αρχική συνταγή περιείχε και σταφίδες.

Εγώ, εκτός από την αφαίρεση των σταφίδων, την έφτιαξα με ένα συνδυασμό αλευριού ολικής και κίτρινου. Έφτιαξα δύο λαγάνες με αυτήν την δόση, μια μεγάλη και μία μικρότερη. Τις έκανα ψιλές, γιατί έτσι τις προτιμώ.

Λαγάνα Ολικής Άλεσης για την Καθαρά Δευτέρα – Whole Wheat Lagana, a tradiotional Greek flatbread, baked for Clean Monday

Λαγάνα Ολικής Άλεσης

Χρόνος προετοιμασίας:  40 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   45 λεπτά (1 ώρα & 30 λεπτά για δύο λαγάνες)

Μερίδες:   45

Υλικά:

  • 750γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 750γρ. αλεύρι κίτρινο
  • 1 φακελάκι (8γρ.) ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλιά μέλι, ή σιρόπι σφενδάμου
  • 300ml χλιαρό νερό (περίπου)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 375ml απαλό, ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 375ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 ½ κουταλάκι γλυκάνισο
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση:

  1. Σε μια λεκάνη βάζουμε 250γρ. αλεύρι ολικής και 250γρ. αλεύρι κίτρινο, την μαγιά, το μέλι και το γλυκάνισο.
  2. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε. Αφού έχει αρχίσει να γίνεται ζυμάρι προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει ένα σφιχτό, λείο ζυμάρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 20-25 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
  4. Κατόπιν, το ξαναζυμώνουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο και με την σειρά κρασί, λάδι και αλεύρι, ξανά και ξανά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει ένα απαλό ζυμάρι που δεν κολλάει. Εάν μας βγει σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμη κρασί και λίγο λάδι. Εάν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  5. Αλείφουμε με λίγο λάδι το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και απλώνουμε μέσα την ζύμη*, πιέζοντας με την παλάμη μας ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα, περίπου 1 δάχτυλο σε πάχος, εκτός εάν την θέλετε πιο παχιά.
  6. Ψεκάζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε την λαγάνα για 30 λεπτά. Κατόπιν, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160ο C και την ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι να ψηθεί τελείως.

 

Σημείωση:

*Σε αυτό το σημείο μπορείτε να χωρίσετε το ζυμάρι για να κάνετε δύο ή περισσότερες λαγάνες. Όσο πιο μικρές είναι οι λαγάνες, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθούν.

Μπορείτε να βάλετε ένα πυρίμαχο σκεύος με νερό μέσα στον φούρνο όσο ψήνεται η λαγάνα για να κάνει καλύτερη κόρα.

Λαγάνα Ολικής Άλεσης για την Καθαρά Δευτέρα – Whole Wheat Lagana, a tradiotional Greek flatbread, baked for Clean Monday

It’s been a long time since my last post; more than ever. I am so sorry about this, because I love communicating with you, but I cannot fit what I want in the 24 hours a day has … L Let’s not whine though. This time I’ve been preparing a whole wheat lagana, which I wanted years to do. It is a bit different than the usual, since it contains olive oil and white wine.

Lagana is a Greek flatbread traditionally baked for Clean Monday. It is typically oval shaped, topped with sesame. This in is a recipe from the eminent Evi Voutsina, whose books I study very often, I keep them as a treasure. It has been published in a very old issue of Gastronomos magazine. It is a traditional lagana from the island of Zakynthos, which in its original recipe also contains raisins.

I, besides removing the raisins, made it with a combination of whole wheat and yellow flour. I made two laganas with this recipe, one big one and one smaller one. I made them thin, since I prefer them this way.

 

Λαγάνα Ολικής Άλεσης για την Καθαρά Δευτέρα – Whole Wheat Lagana, a tradiotional Greek flatbread, baked for Clean Monday

Preparation time:   40 minutes

Baking time:   45 minutes (1 hour & 30 minutes for 2 laganas)

Servings:   45

Ingredients:

  • whole grain flour
  • yellow wheat flour
  • 1 sachet (8) dry yeast
  • 1 tablespoon honey, or maple syrup
  • 300ml tepid water (approx.)
  • 1 teaspoon salt
  • 375ml light olive oil
  • 375ml dry white wine
  • 1 ½ teaspoon anise
  • sesame seeds for sprinkling

Instructions:

  1. In a big bowl put 250g. whole wheat flour and 250gr. yellow flour, yeast, honey and anise.
  2. Add the lukewarm water a little at a time and knead. Once the dough has been formed add the salt and continue kneading until it becomes a tight, smooth dough. Cover it and leave it for 20-25 minutes.
  3. Preheat the oven to 200 ° C.
  4. Start kneading the dough again adding gradually a bit of wine, oil and flour, over and over again until the ingredients are incorporated and become a soft dough that does not stick. If it comes out tight, add a little bit more wine and oil. If it sticks add a little bit more flour.
  5. Grease a baking pan with olive oil and spread the dough *, pressing it with your palm to spread evenly, about 1 ½ cm in thickness, unless you want it thicker.
  6. Sprinkle the surface with a bit of water, and sesame seeds and bake for 30 minutes. Then lower the oven temperature to 160 ° C and bake for 10-15 more minutes until cooked completely.

 

Notes:

  • At this point you can divide the dough to make two or more laganas. The smaller the laganas, the faster they will cook.

You can put a ovenproof dish with water in the oven while lagana is cooking, to make a better crust.

 

Facebook Comments

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.