Home » «Μαγιονέζα» με Αβοκάντο – Avocado “Mayo”

«Μαγιονέζα» με Αβοκάντο – Avocado “Mayo”

 Ελαφριά και αέρινη "Μαγιονέζα" με Αβοκάντο, χωρίς αυγά, για νηστεύοντες και μη. Υγιεινή, θρεπτική και πολύ εύκολη στην παρασκευή της. - Light, airy and eggless Avocado Mayo. Healthy, nutritious and very easy to make.

for english scroll down

Περίοδος νηστείας για πολλούς από εμάς και η σημερινή πρόταση δεν θα μπορούσε παρά να είναι νηστίσιμη. Μια «μαγιονέζα» με αβοκάντο που ταιριάζει με όλα τα λαχανικά, ωμά, βραστά ή ψητά και  πολλά άλλα φαγητά που ταιριάζουν με την κλασσική μαγιονέζα. Είναι ελαφριά, αέρινη, όμως δεν περιέχει αυγά και παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο με την κλασσική.

Ελαφριά και αέρινη "Μαγιονέζα" με Αβοκάντο, χωρίς αυγά, για νηστεύοντες και μη. Υγιεινή, θρεπτική και πολύ εύκολη στην παρασκευή της. - Light, airy and eggless Avocado Mayo. Healthy, nutritious and very easy to make.

Η αλήθεια είναι πως κατά την περίοδο της νηστείας, και ιδίως την Μεγάλη Εβδομάδα που δεν τρώμε ούτε ελαιόλαδο, προβληματιζόμαστε για το πώς θα συνοδέψουμε τα λαχανικά μας. Συνήθως φτιάχναμε το κλασσικό dressing με ταχίνι, λεμόνι, σκόρδο και χλιαρό νερό, αλλά, πραγματικά, χάρηκα πολύ που τώρα έχω μια ακόμη εναλλακτική!

Ελαφριά και αέρινη "Μαγιονέζα" με Αβοκάντο, χωρίς αυγά, για νηστεύοντες και μη. Υγιεινή, θρεπτική και πολύ εύκολη στην παρασκευή της. - Light, airy and eggless Avocado Mayo. Healthy, nutritious and very easy to make.

Άσε που έχω ενθουσιαστεί που βρήκα άλλη μια χρήση για το αβοκάντο… Όχι πως δεν έχω βρει πολλές έως τώρα…να, δες εδώ. Και έχω κι άλλες να μοιραστώ μαζί σου! Είναι βλέπεις που πάει παντού: στο πρωινό, στο βραδινό, στις σαλάτες ακόμα και στα γλυκά. Η απαλή και βουτυράτη υφή του μπορεί να ταιριάξει με όλα, αλμυρά και γλυκά. Και είναι και θρεπτικό! Και το αγαπάμε πολύ για όλους αυτούς τους λόγους!

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες σέρβιρα την «μαγιονέζα» με αβοκάντο με διάφορα ψητά λαχανικά, τα οποία τα έψησα με την συνταγή για Τηγανιτές Πατάτες στον Φούρνο. Και έγιναν ανάρπαστα!

Ελαφριά και αέρινη "Μαγιονέζα" με Αβοκάντο, χωρίς αυγά, για νηστεύοντες και μη. Υγιεινή, θρεπτική και πολύ εύκολη στην παρασκευή της. - Light, airy and eggless Avocado Mayo. Healthy, nutritious and very easy to make.

«Μαγιονέζα» με Αβοκάντο

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

Μερίδες:   22-24 κουταλιές  

Υλικά:

  • 240 γρ. καθαρισμένο, ώριμο αβοκάντο
  • 4 κουταλάκια χυμό λεμονιού
  • ½ κουταλάκι μουστάρδα Dijon
  • 80-125ml (1/3 – ½ φλυτζάνι) ηλιέλαιο ή έλαιο αβοκάντο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε το αβοκάντο, τον χυμό λεμονιού και την μουστάρδα και τα πολτοποιούμε.
  2. Με το μούλτι σε λειτουργία προσθέτουμε με αργή ροή το ηλιέλαιο μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σφιχτό και κρεμώδες, αλλά αέρινο. Σταματάμε το μούλτι τακτικά ώστε να καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μούλτι με μια σπάτουλα.
  3. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  4. Φυλάμε την «μαγιονέζα» με αβοκάντο για 2-3 μέρες στο ψυγείο, σε αεροστεγές σκεύος.

Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “An Avocado a Day”, της Lara Ferroni, Sasquatch Books, 2017.

ΥΓ. Μην ξεχνάτε τον διαγωνισμό που τρέχει μέχρι την Τετάρτη 28/3, για τις 10 δωρεάν προσκλήσεις για το 1ο Lifeme Workshop στο οποίο συμμετέχω κι εγώ μαγειρεύοντας. Θα χαρώ να τα πούμε από κοντά! 😉

Ελαφριά και αέρινη "Μαγιονέζα" με Αβοκάντο, χωρίς αυγά, για νηστεύοντες και μη. Υγιεινή, θρεπτική και πολύ εύκολη στην παρασκευή της. - Light, airy and eggless Avocado Mayo. Healthy, nutritious and very easy to make.

It is a fasting period for many of us in Greece so today’s post could only be a vegan recipe. It is am avocado “mayonnaise”, which fits perfectly with all kind of vegetables, raw, boiled or baked, and many other foods requiring the classic mayonnaise. It is light, airy, but it does not contain any eggs and is prepared in the same way as the classic one.

The truth is that during the fasting period, especially during the Holy Week that we do not eat olive oil, we are a bit troubled about how to accompany our vegetables. Usually we made the classic dressing with tahini, lemon, garlic and lukewarm water, but, really, I am very glad I now have one more alternative!

I am also thrilled because I have found another avocado use… Not that I haven’t found many already… and I have even more to share with you! It fits everywhere: breakfast, dinner, in salads and sweets. Its smooth and buttery texture matches with both savory and sweet. And it’s nutritious! And we love it for all these reasons!

Ελαφριά και αέρινη "Μαγιονέζα" με Αβοκάντο, χωρίς αυγά, για νηστεύοντες και μη. Υγιεινή, θρεπτική και πολύ εύκολη στην παρασκευή της. - Light, airy and eggless Avocado Mayo. Healthy, nutritious and very easy to make.

As you can see in the photos, I served the Avocado Mayo with various baked veggies cooked with my Oven-baked Fries recipe. And they it was a hit!

Avocado “Mayo”

Preparation time:   10 minutes

Servings:    22-24 tablespoons

Ingredients:

  • 240gr.  peeled, ripe avocado
  • 4 teaspoons of lemon juice
  • ½ teaspoon of Dijon mustard
  • 80-125ml (1/3 – ½ cup) sunflower oil or avocado oil
  • salt, pepper

Instructions:

  1. Put the avocado, lemon juice and mustard in the bowl of a food processor and pulse to combine.
  2. With the motor running, stream in the sunflower oil. The mixture will thicken, and become creamy and light. Stop, regularly, to scrape down the sides of the processor, with a spatula.
  3. Add salt and pepper and mix.
  4. Store the avocado mayo for 2-3 days in the refrigerator, in an airtight container.

 

Adapted recipe from the book “An Avocado A Day”, Lara Ferroni, Sasquatch Books, 2017.

Facebook Comments

3 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.