Home » Παιδί και Διατροφή: Μεγαλώνοντας έναν “Smart Eater” – Child Nutrition: How to grow a Smart Eater

Παιδί και Διατροφή: Μεγαλώνοντας έναν “Smart Eater” – Child Nutrition: How to grow a Smart Eater

Παιδί και Διατροφή - Child Nutrition
photo: unsplash

for english scroll down

Για την συμμετοχή μου στο 1ο Lifeme Workshop σας έχω ήδη μιλήσει. Αυτό που δες σας έχω πει είναι πως μέσα από αυτή την συμμετοχή μου γνώρισα πολλούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Μία από αυτούς είναι και η Κυριακή Απέργη, διαιτολόγος-διατροφολόγος, που συμμετείχε στο Workshop με μια ενδιαφέρουσα ομιλία. Είχε σαν θέμα κάτι που συζητάω πολύ συχνά με φίλες και φίλους που έχουν μικρά παιδιά και αγωνιούν για την διατροφή τους. Η αγωνία τους έχει να κάνει με το πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να τρώνε σωστά και να κάνουν τις σωστές επιλογές μεγαλώνοντας. Ζήτησα, λοιπόν, από την Κυριακή να γράψει ένα άρθρο και για εσάς, με αυτό το θέμα: «Παιδί και Διατροφή: Μεγαλώνοντας έναν smart eater”.

Παιδί και Διατροφή - Child Nutrition
photo: unsplash

“Το 1ο Lifeme Workshop είναι πλέον γεγονός! Με αφετηρία την ομιλία μου με τίτλο «Μεγαλώνοντας έναν smart eater», που έλαβε χώρα στο στις 14-4 στο ΟΑΚΑ, προσπάθησα να αναδείξω την πραγματική δυσκολία στο εγχείρημα να μάθουμε τα νήπια και τα παιδιά της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας να τρέφονται σωστά, αλλά και να προσφέρω μικρά και ουσιαστικά ‘tips’ για να πετύχουμε την σωστή διατροφική εκπαίδευση των μικρών μας φίλων.

Ξεκινώντας από την πρώτη τροφή του ανθρώπου, το μητρικό γάλα, διαπιστώνουμε την «έμφυτη» προτίμηση του ανθρώπου να «αγαπά» τα γλυκά, υδατανθρακούχα και λιπαρά τρόφιμα, που είναι εύπεπτα και αποδίδουν εύκολα αρκετές θερμίδες, ενώ έχει την τάση να αποφεύγει οτιδήποτε πικρό ή ξινό, που θα πρέπει να καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα για να αποδώσει ενέργεια. Πόσο εύκολα άραγε είναι να μην μάθει το παιδί την «γλυκιά» γεύση, αφού ήδη την ξέρει;  

Ο συνδυασμός αυτού του διαχρονικού, γονιδιακού δεδομένου με την στροφή της σύγχρονης κοινωνίας προς τροφές υψηλού ενεργειακού περιεχομένου, αλλά χαμηλού κόστους και θρεπτικής αξία, κατανοούμε ότι, το να επιλέξει πλέον κάποιος σωστά «τι» θα βάλει στο πιάτο του, γίνεται αρκετά πολύπλοκο. Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει ο βομβαρδισμός διαφημίσεων, καθώς και post από «celebrities» και «μη» φωτογραφιών στα social media, που κάλλιστα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ανήκουν στην «νέα» κατηγορία του «foodporn»! Όταν ένας ενήλικας, ο οποίος πιθανόν να έχει επίγνωση των συνεπειών της διατροφής του στην υγεία του, δυσκολεύεται να τηρήσει μια υγιεινή διατροφή, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο αυτό είναι για ένα νήπιο ή για ένα παιδί, που δεν γνωρίζει γιατί δεν κάνει να τρώει όλη μέρα- κάθε μέρα μόνο παγωτό και πίτσα, που τρώνε οι φίλοι του και ο αγαπημένος του «ήρωας»;

Παιδί και Διατροφή - Child Nutrition
photo: unsplash

Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι οι περισσότεροι πιστεύουν η υγιεινή διατροφή δεν είναι ούτε άνοστη, ούτε ακριβή ή χρονοβόρα. Σε μια ισορροπημένη διατροφή δεν υπάρχουν «καλές ή κακές» τροφές, αλλά πιο «καλοί» και «λιγότερο καλοί» «παίκτες» και «όλα» επιτρέπονται στην σωστή ποσότητα και συχνότητα. Η προσπάθεια για να αυξήσουμε το «διατροφικό iQ» του παιδιού, θα πρέπει να ξεκινά από πολύ, πολύ μικρή ηλικία, σχεδόν από την ενδομήτρια ζωή. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμμετέχει «υπό ίσους όρους» και με σταθερότητα και οι δύο γονείς, αλλά και όλοι οι φροντιστές του παιδιού, ενώ φωνές, απαγορεύσεις, τιμωρίες και πίεση φαίνεται βιβλιογραφικά ότι έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η διατροφή πρέπει να βασίζεται στην εξατομίκευση, τόσο για το εκάστοτε παιδί, όσο και για τις οικογενειακές συνιστώσες, αλλά θα πρέπει να ισχύει ο «χρυσός» κανόνας ότι ο γονιός αποφασίζει «τι, ποτέ και που» θα φάει η οικογένεια και το παιδί «αν θα φάει, τι από τα προσφερόμενα και πόσο». Ο γονιός αγοράζει και φροντίζει να υπάρχει διαθέσιμη θρεπτική τροφή, ενώ δεν απαγορεύει «σνακ και γλυκά», αλλά ούτε τα προσφέρει ελεύθερα.

Όσον αφορά την επιβράβευση, θα πρέπει να είναι «μικρή» και «λεκτική» και να υπάρχει «ενίσχυση» για την «ποιότητα» της πράξης και όχι την «ποσότητα». Καλό θα ήταν το παιδί από μικρή ηλικία να καταλάβει ότι τρώμε σωστά για να είμαστε υγιής, δραστήριοι, χαρούμενοι και όχι για να είμαστε αδύνατοι, καλοί, όμορφοι, να χάσουμε κιλά, λίπος κτλ. Σε αυτό το πλαίσιο σχόλια για την εικόνα σώματος, καλό θα ήταν να αποφεύγονται και να εστιάζεται η προσπάθεια στην αλλαγή της θρεπτικότητας της διατροφής.

Η υγιεινή και θρεπτική διατροφή μπορεί να γίνει εύκολη, νόστιμη και απολαυστική με πολύ φαντασία, άφθονη παραμυθόσκονη και συμμετοχή όλης της οικογένειας υπό την καθοδήγηση ειδικού, όπου αυτό χρειάζεται.”

Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ιστοσελίδα: www.kiriakiapergi.gr

Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 13, Μελίσσια 

Τηλέφωνο: 6987121394

Ακολουθείστε την Κυριακή στο Facebook και στο Instagram για περισσότερες διατροφικές συμβουλές. 
 
Παιδί και Διατροφή - Child Nutrition
photo: unsplash

I’ve already told you about my participation in the 1st Lifeme Workshop. What I haven’t told you is that being a part of this workshop helped me meet many interesting people. One of them is Kiriaki Apergi, dietician-nutritionist, who participated in the Workshop with an interesting speech. It was about something I usually talk about with my friends who have small children and are anxious about their diet. Their anxiety has to do with how to educate their children to eat properly and make the right food choices growing up. So I asked Kyriaki to write an article for you too, on this subject: “Child Nutrition: Growing a smart eater”.

“The 1st Lifeme workshop is now a fact! Starting from my speech entitled “Growing a Smart Eater,” which took place in the OAKA on 14-4, I tried to highlight the real difficulty in the endeavor to learn the infants and children of modern Greek society to be fed properly, but also to offer small and substantial ‘tips’ to achieve the proper nutritional training of our little friends.

Starting from the first human food, mother’s milk, we find the man’s “inherent” preference to “love” the sweet, carbohydrate and fatty foods that are easy to digest and easily yield enough calories and, on the other hand, his tendency  to avoid anything bitter or sour, which should be consumed in large quantities to provide energy. How easy is for the child not to get used to the “sweet” taste, since it already knows it?

Παιδί και Διατροφή - Child Nutrition
photo: unsplash

Combining this timeless, genetic data with the shift of modern society to foods of high energy content but of low cost and nutritional value, we understand that choosing the right food to put on your plate becomes quite complex. This situation is aggravated by the bombardment of advertisements, as well as, posts from “celebrities” on social media, which could very well be considered as belonging to the “new” category of “foodporn”! When an adult, who is probably aware of the effects of his diet and on his or her health, has difficulty in following a healthy diet, we understand how difficult this is for an infant or for a child, who does not know why he shouldn’t eat all day only ice cream and pizza, as his favorite “hero”.

However, in contrast to what most people think, healthy eating is neither bland, nor expensive or time consuming. In a balanced diet there are no “good or bad” foods, but more “good” and “less good” “players” and “everything” is allowed in the right amount and frequency. The effort to increase the child’s “dietary IQ” should begin at a very young age, almost from endometrial life. To this end, both parents and all caregivers of the child should participate “on equal terms” and with steadiness; yelling, banning, punishing and all kind of pressure appear, bibliographically, to have the opposite effect.

Diet should be based on individualization for both the child and the family, but the “golden” rule that the parent decides “what, when and where” the family and the child will eat, whether to eat what is offered and how much.  The parent makes the shopping and makes sure that nourishing food is available and does not prohibit “snacks and sweets”, but does not even offer them freely.

In terms of reward, it should be “small” and “verbal” and there should be “encouragement” for the “quality” of the act rather than “quantity”. It would be good for the child to understand from an early age that we eat properly to be healthy, active and happy and not to be weak, good, beautiful, lose weight, fat etc. In this context, comments on body image should rather be avoided and focus should be given in the effort of the right diet.

Healthy and nutritious eating can be easy, tasty and enjoyable, with a lot of imagination, fairy dust and participation of the whole family under the guidance of a specialist where it is needed.”

 

Facebook Comments

Leave a Reply