Home » Tip#4: Πως αντικαθιστώ την Ζάχαρη σε Κέικ, κλπ. – How to Substitute Sugar in any Baked Goods

Tip#4: Πως αντικαθιστώ την Ζάχαρη σε Κέικ, κλπ. – How to Substitute Sugar in any Baked Goods

 

μέλι αντί για ζάχαρη - honey instead of sugar
photo: Unsplash

for english scroll down

Πολλοί από εμάς που αποφεύγουμε, ή έχουμε αποκλείσει την ζάχαρη από την διατροφή μας, αντιμετωπίζουμε, πολύ συχνά, ένα πρακτικό πρόβλημα: βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρουσες και λαχταριστές συνταγές για κέικ, μπισκότα, κλπ., αλλά οι περισσότερες περιέχουν ζάχαρη. Το να αντικαταστήσεις έτσι απλά την ζάχαρη με ένα άλλο γλυκαντικό (μέλι, σιρόπι σφενδάμου, αγαύη), πιθανότατα θα σε οδηγήσει σε αποτυχία. Πρόσφατα βρέθηκα για μια ακόμα φορά σε αυτή την θέση, το έψαξα πολύ, έκανα έρευνα και δοκιμές και τελικά βρήκα κάποια κολπάκια που απαντούν στο ερώτημα: πως αντικαθιστώ την ζάχαρη σε κέικ, κλπ.?

 

Το-ελληνικό-μέλι-τα-είδη-του-τα-χαρακτηριστικά-και-οι-ιδιότητές-τους

Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ μέλι. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μας έχει δώσει η φύση! Μπορεί με το μαγείρεμα να χάνει κάποιες από τις πολύτιμες ιδιότητές του, αλλά τουλάχιστον δεν σου κάνει κακό όπως η ζάχαρη. Και επιπλέον, είναι υπέροχο να μαγειρεύεις με μέλι, γιατί ανάλογα με το τι είδος μελιού χρησιμοποιείς (ανθέων, θυμαρίσιο, ελάτης, πεύκου, κλπ.), έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα στο άρωμα και στην γεύση της παρασκευής σου. Πιστεύω, όμως, πως τα κολπάκια αυτά θα ισχύουν και για το σιρόπι σφενδάμου, το οποίο δεν διαφέρει πολύ από το μέλι, όσον αφορά την γλυκύτητα και την ρευστότητα.  

μέλι αντί για ζάχαρη - honey instead of sugar
photo: Unsplash

Πως αντικαθιστώ την ζάχαρη σε κέικ, κλπ.?

  1. Χρησιμοποιώ λιγότερο μέλι απ’ ότι ζάχαρη

Το μέλι είναι πιο γλυκό από την ζάχαρη. Όμως, το κάθε είδος μελιού, θα σου δώσει και διαφορετική γλυκύτητα. Για παράδειγμα το μέλι πεύκου δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, όσο είναι της ακακίας ή του ηλίανθου, ενώ το μέλι καστανιάς δεν είναι σχεδόν καθόλου γλυκό. Περισσότερα θα δείτε εδώ.

   Tip:  Για κάθε 1 φλυτζάνι κρυσταλλικής ζάχαρης, χρησιμοποιώ ½ με 2/3 φλυτζανιού μέλι.

  1. Μειώνω τα υγρά υλικά της συνταγής

Το μέλι αποτελείται κατά 20% από νερό. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μειώσεις τα υγρά που θα χρησιμοποιήσεις στην συνταγή σου για να ισορροπήσεις την υγρασία του μελιού.

   Tip: Για κάθε 1 φλυτζάνι μέλι, αφαιρώ ¼ φλυτζανιού από τα υγρά της συνταγής. (Κατά συνέπεια, για κάθε ¼ φλυτζανιού μέλι αφαιρώ 2 κουταλιές από τα υγρά της συνταγής.)

  1. Προσθέτω μαγειρική σόδα

Η οξύτητα του μελιού ενεργεί σε συνδυασμό με την μαγειρική σόδα ώστε η παρασκευή μας να φουσκώσει περισσότερο.

   Tip: Ακόμα κι αν η συνταγή δεν ζητάει μαγειρική σόδα, προσθέτω ¼- ½  κουταλάκι για κάθε 1 φλυτζάνι μέλι που χρησιμοποιώ.

  1. Χαμηλώνω την θερμοκρασία του φούρνου

Το μέλι καίγεται πιο γρήγορα από την ζάχαρη, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Γι’ αυτό μειώνεις την θερμοκρασία ώστε να αποφύγεις να σου αρπάξει το γλυκό και το παρακολουθείς. 

   Tip: Χαμηλώνω την θερμοκρασία κατά 5ο C/25o F.

 

Σημειώσεις:

1 φλυτζάνι μέλι = 350 γρ.

¾ φλυτζανιού μέλι = 260 γρ.

½ φλυτζάνι μέλι = 180 γρ.

¼ φλυτζανιού μέλι = 90 γρ.

Καλή επιτυχία! Εάν βρήκατε χρήσιμο αυτό το άρθρο κοινοποιήστε το για να το δουν και οι φίλοι σας . 🙂

μέλι αντί για ζάχαρη - honey instead of sugar
photo: Unsplash

Many of us who avoid, or have excluded sugar from our diet, we often encounter a practical problem: we find very interesting and delicious recipes for cakes, biscuits, etc., but most of them contain sugar. Simply replacing sugar with another sweetener (honey, maple syrup, agave) will probably lead you to failure. Recently, I was once again in this position, I did research and tests, and finally I found some tips that answer the question: how to substitute sugar in a cake, etc?

I usually use honey. I think it is one of the most valuable gifts that nature has given us! It can lose some of its precious qualities with cooking, but at least it does not hurt you like sugar. In addition, it is great to cook with honey, because depending on what kind of honey you use (flower, thyme, fir, pine, etc.), you have a different effect on the aroma and taste of your preparation. But I believe that these will also apply to maple syrup, which does not differ greatly from honey, in terms of sweetness and fluidity.

μέλι αντί για ζάχαρη - honey instead of sugar
photo: Unsplash

How to substitute sugar in a cake, or other baked goods?

  1. Use less honey than sugar

Honey is sweeter than sugar. But every kind of honey will give you a different sweetness. For example, pine honey is not particularly sweet, as it is acacia or sunflower, while chestnut honey is hardly sweet. You can see more here.

   Tip: For every 1 cup of granulated sugar, use ½ cups of 2/3 cups of honey.

  1. Reduce the liquid ingredients of the recipe

Honey consists of 20% water. This means you have to reduce the fluids you use in your recipe to balance the moisture content of the honey.

   Tip: For every 1 cup of honey, take ¼ cup of liquid from the recipe. (Therefore, for every ¼ cup of honey remove 2 tablespoons of the liquid of the recipe.)

  1. Add baking soda

The acidity of the honey acts in combination with the baking soda so that our baked good rises properly.

   Tip: Even if the recipe does not ask for baking soda, add ¼-½ teaspoon for every 1 cup of honey I use.

  1. Lower oven temperature

Honey burns faster than sugar because of its high sugar content. That’s why you’ll have to lower the temperature to avoid burning or overbaking.

   Tip: Lower oven temperature by 5o C / 25o F.

 

Notes:

1 cup of honey = 350 grams / 12.3 oz

¾ cup honey = 260 grams / 9.2 oz

½ cup honey = 180 grams / 6.3 oz

¼ cup honey = 90 grams / 3.2 oz

 

Good luck!  And don’t forget, sharing is caring!  😉

 

Πηγές / Sources:

https://wholenewmom.com/whole-new-budget/baking-with-honey-sugar-for-baking/

http://www.thekitchn.com/4-rules-for-successfully-swapping-honey-for-sugar-in-any-baked-goods-230156

 

 

Facebook Comments

Leave a Reply