Home » Σαλάτα με Κινόα και Σταφύλια – Quinoa Salad with Grapes

Σαλάτα με Κινόα και Σταφύλια – Quinoa Salad with Grapes

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα με κινόα και σταφύλια - A healthy and filling quinoa salad with grapes

for english scroll down

Σαλάτα για κυρίως πιάτο? Άραγε πόσοι από εσάς το εφαρμόζετε? Εγώ πολύ συχνά. Έχω έρωτα με τις σαλάτες και κάποιες είναι πραγματικά πολύ χορταστικές. Και για να είναι χορταστικές δεν χρειάζεται να έχουν ένα κιλό dressing, μαγιονέζες, τυριά, κλπ. Όπως αυτή εδώ η σαλάτα με κινόα και μαύρα σταφύλια, για παράδειγμα. Σε χορταίνει όσο ένα κανονικό κυρίως γεύμα και δεν σε γεμίζει με περιττές θερμίδες, ενώ είναι πολύ υγιεινή.

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα με κινόα και σταφύλια - A healthy and filling quinoa salad with grapes

Σερβίρεται χλιαρή ή ζεστή και εάν θέλεις να την δοκιμάσεις εποχή του χρόνου που δεν υπάρχουν σταφύλια, σίγουρα θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαύρες σταφίδες, οι οποίες είναι σούπερ θρεπτικές. Εάν πάλι δεν είσαι φίλος της κινόα, δοκίμασε τη με πληγούρι ή κους-κους.

Τα σταφύλια

Τα σταφύλια είναι από τα πιο θρεπτικά φρούτα, με σημαντική αντιγηραντική δράση και προστατεύουν από καρδιολογικές παθήσεις. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και σημαντική ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Τα πιο σκούρα σε χρώμα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, μια φυσική αντι-παθογόνα ένωση, ένα φυσικό αντιβιωτικό με λίγα λόγια. Τα σταφύλια πορφυρού ή μαύρου χρώματος, περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση ρεσβερατρόλης. Η ρεσβερατρόλη έχει αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθά στην πρόληψη και την καταπολέμηση κάποιων μορφών καρκίνου, ελέγχει το σάκχαρο και μειώνει την χοληστερίνη. Η κατανάλωση κόκκινων ή μαύρων σταφυλιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβετε την απαραίτητη ρεσβερατρόλη, αλλά αυτό μπορείτε να το πετύχετε με το παραπάνω και με την κατανάλωση χυμού σταφυλιού ή κόκκινου κρασιού. Με μέτρο όμως, ε?

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα με κινόα και σταφύλια - A healthy and filling quinoa salad with grapes

Σαλάτα με Κινόα και Σταφύλια

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:    15 λεπτά.

Μερίδες:   3

Υλικά:

  • 130γρ. λευκή κινόα
  • 150γρ. μαύρα σταφύλια (κατά προτίμηση άσπορα)
  • 75γρ. αμύγδαλα
  • τα φύλλα από ½ ματσάκι άνηθο, χοντροκομμένα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σάλτσα σόγιας (χωρίς γλουτένη, εάν χρειάζεται)
  • τον χυμό από ½ λεμόνι
  • λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 1 ½ φλυτζάνι νερό (375ml) να βράσει με λίγο αλάτι. Μόλις βράσει προσθέτουμε την κινόα και χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράζει και 12-15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
  2. Εν τω μεταξύ, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, σε μέτρια φωτιά, 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μυρίσουν. Τα αδειάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής και περιμένουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν λίγο. Τα χοντροκόβουμε.
  3. Κόβουμε τα σταφύλια στα δύο.
  4. Βάζουμε σε μια σαλατιέρα την κινόα, τα αμύγδαλα και προσθέτουμε την σόγια, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  5. Προσθέτουμε τα σταφύλια και τον άνηθο και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  6. Σερβίρουμε την σαλάτα με κινόα και σταφύλια χλιαρή ή κρύα.

Συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό Elle a Table, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2018.

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα με κινόα και σταφύλια - A healthy and filling quinoa salad with grapes

A salad as main course? How many of you do do this? I do, very often. I have a great love for salads and some of them are really fulfilling, without having a pound of dressing, mayonnaise, cheeses, etc. Like this quinoa salad with black grapes, for example. It fills you as a regular main meal, without the burden of unnecessary calories. It is very healthy.

It is served warm or at room temperature and if you want to try it a time when there are no grapes, you will definitely be able to use black raisins, which are super nutritious. If you don’t like quinoa again, try it with bulgur or couscous.

Grapes

Grapes are among the most nutritious fruits, with significant anti-aging action, while they protect against heart disease. They contain fibers and a wide variety of vitamins and minerals. The darker-colored grapes contain resveratrol, a natural anti-pathogenic compound, a natural antibiotic that is. Purple or black grapes, have higher resveratrol concentration. Resveratrol has anti-aging and anti-inflammatory action, helps prevent and fight some forms of cancer, regulates sugar and reduces cholesterol. Consuming red or black grapes is a great way to get the necessary resveratrol, but you can do that by drinking grape juice or red wine. Moderately though, ok? 😉

Quinoa Salad with Grapes
Prep Time
15 mins
Cook Time
15 mins
Total Time
15 mins
 

A filling, healthy quinoa salad with nutritious ingredients

Course: Main Course, Salad
Keyword: grapes, healthy, quinoa, salad
Servings: 3
Author: Evi
Ingredients
  • 130 gr. white quinoa
  • 150 g black grapes preferably seedless
  • 75 g almonds
  • leaves of ½ bunch of dill coarsely chopped
  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1 tablespoon of soy sauce gluten-free, if needed
  • juice of ½ lemon
  • freshly ground black pepper
Instructions
  1. In a small pot, add 1 ½ cup of water (375ml) to boil with a bit of salt. Once boiled, add quinoa and lower the heat. Allow to simmer for 12-15 minutes until the liquids are absorbed.
  2. Meanwhile, roast the almonds in a non-stick frying pan, on medium heat, about 5 minutes until flavorful. Tranfer them on a cutting surface and wait for 2-3 minutes to cool down a bit. Chop them coarsely.
  3. Cut the grapes in half.
  4. In a salad dish, add quinoa, almonds, soy, olive oil, lemon and pepper. Mix well.
  5. Add the grapes and dill and mix carefully.
  6. Serve the quinoa salad with grapes, warm or cold.

Recipe adapted by Elle a Table magazine, September-October 2018.

 

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα με κινόα και σταφύλια - A healthy and filling quinoa salad with grapes

Facebook Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.