Home » Σαλάτα με Ρεβίθια και Καροτάκια Γλασέ – Chickpea Salad with Glazed Carrots

Σαλάτα με Ρεβίθια και Καροτάκια Γλασέ – Chickpea Salad with Glazed Carrots

Μια πολύ νόστιμη και χορταστική σαλάτα με ρεβίθια και καροτάκια γλασέ. Συμπληρώνεται με ένα λεμονάτο dressing και τσιπς από αραβική πίτα ολικής άλεσης. - A delicious and filling chickpea green salad with glazed baby carrots, a lemony dressing and whole wheat pita bread chips.

for english scroll down

Όσο καλοκαιριάζει τόσο πιο ελαφριά θέλουμε να τρώμε. Οι σαλάτες και, γενικά, τα πιάτα με λαχανικά είναι οι πρώτες μας επιλογές με το που ζεσταίνει ο καιρός. Ευτυχώς, η εποχή αυτή μας χαρίζει άφθονα φρούτα και λαχανικά, για όλα τα γούστα. Όμως, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τα πιάτα μας να είναι ισορροπημένα ώστε να τρεφόμαστε σωστά, χωρίς ελλείψεις. Αυτή η σαλάτα με ρεβίθια και καροτάκια γλασέ είναι ένα  πλήρες γεύμα. Η λεμονάτη vinaigrette της την κάνει δροσερή, ενώ τα, τόσο όσο, γλυκά καρότα baby συμπληρώνουν την γεύση.

Μια πολύ νόστιμη και χορταστική σαλάτα με ρεβίθια και καροτάκια γλασέ. Συμπληρώνεται με ένα λεμονάτο dressing και τσιπς από αραβική πίτα ολικής άλεσης. - A delicious and filling chickpea green salad with glazed baby carrots, a lemony dressing and whole wheat pita bread chips.

Σήμερα μαγείρεψα με προϊόντα Φρεσκούλης, μια εταιρεία που εμπιστεύομαι πολλά χρόνια τώρα. Χαίρομαι πραγματικά γιατί μας προσφέρει όλο και περισσότερα ολόφρεσκα και ποιοτικά προϊόντα να επιλέξουμε. Κάθε ένα από αυτά φτάνει στο τραπέζι μας ελεγμένο και πιστοποιημένο. Άλλωστε, κακά τα ψέματα.. Ποιος αμφισβητεί τα πλεονεκτήματα μιας ολόφρεσκης, καλοπλυμένης και έτοιμης να σερβιριστεί σαλάτας? Σου λύνει τα χέρια όταν γυρνάς κομμάτια από την δουλειά. Πόσες φορές έφαγες κάτι που μετά το μετάνιωσες μόνο και μόνο γιατί ένιωθες πολύ κουρασμένος να πλύνεις να στεγνώσεις και να κόψεις τα λαχανικά για να ετοιμάσεις μια σαλάτα?

Μια πολύ νόστιμη και χορταστική σαλάτα με ρεβίθια και καροτάκια γλασέ. Συμπληρώνεται με ένα λεμονάτο dressing και τσιπς από αραβική πίτα ολικής άλεσης. - A delicious and filling chickpea green salad with glazed baby carrots, a lemony dressing and whole wheat pita bread chips.

Η ιδέα για την σημερινή συνταγή είναι βασισμένη σε μία πολύ αγαπημένη μου αραβική σαλάτα, την fattoush. Πρόκειται για μία πράσινη σαλάτα (η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με γλυστρίδα, αλλά πολλοί χρησιμοποιούν μαρούλι) με τομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο, αγγουράκι, κομμάτια από ψημένη αραβική πίτα και λεμονάτη vinaigrette με σούμακ. Εγώ της πρόσθεσα και ρεβίθια για την πρωτεΐνη και για όλα τα άλλα καλά που μας προσφέρουν.

Μια πολύ νόστιμη και χορταστική σαλάτα με ρεβίθια και καροτάκια γλασέ. Συμπληρώνεται με ένα λεμονάτο dressing και τσιπς από αραβική πίτα ολικής άλεσης. - A delicious and filling chickpea green salad with glazed baby carrots, a lemony dressing and whole wheat pita bread chips.

 Η σαλάτα-βάση που χρησιμοποίησα είναι η ποικιλία μαρουλιών με μαρούλι Ρομάνο, γαλλική σαλάτα και Indivia. Έψησα αραβικές πίτες ολικής στον φούρνο αφού τις πασπάλισα με ολόφρεσκο ψιλοκομμένο άνηθο και σούμακ. Έγιναν φανταστικές! Και ολοκλήρωσα αυτό το τόσο απλό μα τόσο νόστιμο μεσημεριανό με καροτάκια baby γλασέ στο φούρνο με μέλι, θυμάρι και άνηθο. Όνειρο!

Μια πολύ νόστιμη και χορταστική σαλάτα με ρεβίθια και καροτάκια γλασέ. Συμπληρώνεται με ένα λεμονάτο dressing και τσιπς από αραβική πίτα ολικής άλεσης. - A delicious and filling chickpea green salad with glazed baby carrots, a lemony dressing and whole wheat pita bread chips.

Σαλάτα με Ρεβίθια και Καροτάκια Γλασέ

Χρόνος προετοιμασίας:   25 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος :   20 λεπτά

Μερίδες:   3

Υλικά:

σαλάτα:

vinaigrette:

  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • ½ κουταλάκι κύμινο
  • 1 κουταλάκι σούμακ*
  • 1 κουταλιά μέλι, σιρόπι σφενδάμου , ή πετιμέζι ροδιού
  • αλάτι, πιπέρι

καροτάκια γλασέ:

  • 1 συσκευασία (200γρ.) καρότα μίνι Φρεσκούλης
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 γεμάτο κουταλάκι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • ½ κουταλάκι ψιλοκομμένο άνηθο Φρεσκούλης
  • ½ κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι

αραβικές πίτες ολικής:

  • 2 αραβικές πίτες ολικής άλεσης
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο Φρεσκούλης
  • 1 – ½ κουταλάκι σούμακ

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τα καροτάκια βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και ανακατεύοντας καλά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C για 15 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας τα στο μισό του χρόνου.
  2. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τις πίτες αλείφοντας τες με λίγο ελαιόλαδο και τις κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια όπως έκανα εγώ με σε μέτρια τρίγωνα με ένα μαχαίρι. Τις πασπαλίζουμε με τον άνηθο και το σούμακ. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 6-7 λεπτά. Αφήνουμε 1-2 λεπτά να κρυώσουν.
  3. Στο μεσοδιάστημα ετοιμάζουμε την σαλάτα ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ.
  4. Φτιάχνουμε την vinaigrette ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ ή σε ένα βάζο με καπάκι. Την δοκιμάζουμε με ένα φύλλο μαρουλιού και φτιάχνουμε την γεύση εάν χρειάζεται.
  5. Αφού ψηθούν οι πίτες σπάμε μερικές σε μικρά κομμάτια και τις προσθέτουμε στην σαλάτα. Κρατάμε τις υπόλοιπες για συνοδευτικό.
  6. Σερβίρουμε περιχύνοντας την σαλάτα με την vinaigrette και συνοδεύουμε με τις αραβικές πίτες και τα καροτάκια γλασέ.

Σημειώσεις:

*Το σούμακ το βρίσκουμε πλέον στα ράφια με τα μπαχαρικά στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Μια πολύ νόστιμη και χορταστική σαλάτα με ρεβίθια και καροτάκια γλασέ. Συμπληρώνεται με ένα λεμονάτο dressing και τσιπς από αραβική πίτα ολικής άλεσης. - A delicious and filling chickpea green salad with glazed baby carrots, a lemony dressing and whole wheat pita bread chips.

The warmer the weather gets the lighter we want to eat. Salads and, in general, vegetable dishes are our first choices during summer. Fortunately, this season gives us plenty of fruits and vegetables for all tastes. However, it is important that we take care that our dishes are balanced so that we eat properly, without any deficiencies. This chickpea salad with glazed carrots is a complete meal. Its lemony vinaigrette makes gives a fresh hint, while, sweet glazed baby carrots complement the flavor.

Today I cooked with Frescoulis products, a company I have been trusting for many years now. I am genuinely happy because they are offering more and more fresh and quality products to choose from. Each one of them arrives at our table checked and certified. Besides, let’s be honest… Who contests the advantages of a fresh, well-washed and ready to serve salad? It makes everything easier when you return from work exhausted. How many times did you eat something that you later regret just because you felt very tired to wash, dry and cut the vegetables to prepare a salad?

Σαλάτα με Ρεβίθια και Καροτάκια Γλασέ

The idea for today’s recipe is based on a very beloved Arabic salad, fattoush. It is a green salad (the traditional recipe is made with purslane, but many use lettuce) with tomato, pepper, onion, garlic, cucumber, pieces of baked pita bread and a lemony vinaigrette with sumac. I added chickpeas for the extra protein and their rich nutritional value.

 The salad-base I used is a variety of lettuce with lettuce Romano, French salad and Indivia. I baked whole wheat pita breads in the oven after sprinkling them with freshly chopped dill and soumac. They were fantastic! And I completed this so simple but so delicious lunch with baby carrots glazed in the oven with honey, thyme and dill. So tasty!

Chickpea Salad with Glazed Carrots
Prep Time
5 mins
Cook Time
20 mins
Total Time
25 mins
 
This chickpea salad with glazed carrots is a complete meal. Its lemony vinaigrette makes gives a fresh hint, while, sweet glazed baby carrots complement the flavor.
Course: Main Course, Salad
Cuisine: Mediterranean
Keyword: carrots, chickpeas, green salad, healthy, salad, vegan
Author: Evi
Ingredients
salad:
  • 200 gr mixed lettuce salad
  • 7-8 cherry tomatoes cut into two or four pieces
  • ½ green bell pepper cubed
  • 1 scallion thinly sliced
  • ¾ cup cooked chickpeas
  • 1 tablespoon finely chopped parsley
vinaigrette:
  • 3 tablespoons of olive oil
  • juice of 1 lemon
  • 2 cloves of garlic crushed
  • ½ teaspoon of cumin
  • 1 teaspoon of sumac
  • 1 tablespoon honey maple syrup, or, pomegranate molasses
  • salt pepper
glazed baby carrots:
  • 200 gr baby carrots
  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 heaped tablespoon of honey or, maple syrup
  • ½ teaspoon finely chopped dill
  • ½ teaspoon finely chopped thyme
whole wheat pita bread:
  • 2 large whole wheat pita breads
  • olive oil
  • 1 tablespoon finely chopped dill
  • 1 - ½ teaspoon of sumac
Instructions
  1. Prepare the carrots first by putting all the ingredients in a bowl and stir. Bake them in a preheated oven, at 200 ° C for about 15 minutes, stirring them once.
  2. Meanwhile, prepare pita breads by brushing them with a bit of olive oil and cutting them into irregular pieces as I did, or cut them in triangles with a knife. Sprinkle with dill and soumac. Bake them in a preheated oven at 180 ° C for 6-7 minutes. Allow 1-2 minutes to cool.
  3. In the meantime, prepare the salad by mixing all the ingredients in a bowl.
  4. Make the vinaigrette by mixing all the ingredients in a bowl or a jar with a lid. Taste it with a lettuce leaf and adjust the flavor if necessary.
  5. As soon as the pitas are cooked, cut half of it into small pieces and add them to the salad. Keep the rest of it as an accompaniment.
  6. Serve by pouring the vinaigrette over the salad and mix well. Serve pita breads and glazed baby carrots on the side.

Μια πολύ νόστιμη και χορταστική σαλάτα με ρεβίθια και καροτάκια γλασέ. Συμπληρώνεται με ένα λεμονάτο dressing και τσιπς από αραβική πίτα ολικής άλεσης. - A delicious and filling chickpea green salad with glazed baby carrots, a lemony dressing and whole wheat pita bread chips.

Disclaimer: This post is sponsored by Freskoulis. All opinions expressed are my own.

Facebook Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.