Home » Σαλάτα με Ψητά Κολοκυθάκια και Μανιτάρια – Grilled Zucchini & Mushroom Salad

Σαλάτα με Ψητά Κολοκυθάκια και Μανιτάρια – Grilled Zucchini & Mushroom Salad

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα, που μπορεί άνετα να σταθεί ως κυρίως γεύμα - A healthy and filling salad, that can be enjoyed as a main course

for english scroll down

Φέτος την νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας την έχω ευχαριστηθεί περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Ίσως γιατί τα τελευταία χρόνια που προσέχω περισσότερο την διατροφή μου, και έχω «εκπαιδευτεί», κατά κάποιο τρόπο, στο να δημιουργώ πιο υγιεινούς συνδυασμούς και πιάτα. Ίσως γιατί έκανα καλύτερο προγραμματισμό. Πάντως, έφαγα μερικές καταπληκτικές σαλάτες.  Μία από αυτές είναι και η σημερινή συνταγή. Σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια και μανιτάρια. Πολύ νόστιμη, θρεπτική και χορταστική!

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα, που μπορεί άνετα να σταθεί ως κυρίως γεύμα - A healthy and filling salad, that can be enjoyed as a main course

Έχω πει και άλλες φορές πως μια χορταστική σαλάτα αποτελεί πολύ συχνά το γεύμα μου. Και όταν λέω χορταστική δεν εννοώ γεμάτη με παχυντικά και ανθυγιεινά (γεμάτα με κορεσμένα λιπαρά) dressings, τυριά και αλλαντικά. Φροντίζω η σαλάτα μου να έχει κατά τα 2/3 φρέσκα ωμά ή/και μαγειρεμένα λαχανικά, και κατά το  1/3 μία πηγή πρωτεΐνης, που μπορεί να είναι κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, όσπρια, μανιτάρια όπως σήμερα κ.α., και μια πηγή καλών λιπαρών όπως αβοκάντο, ξηροί καρποί, ελιές κ.α.

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα, που μπορεί άνετα να σταθεί ως κυρίως γεύμα - A healthy and filling salad, that can be enjoyed as a main course

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα, που μπορεί άνετα να σταθεί ως κυρίως γεύμα - A healthy and filling salad, that can be enjoyed as a main course

Μια σαλάτα, λοιπόν, μπορεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να γίνει ένα υγιεινό και πλήρες γεύμα που θα σε χορτάσει χωρίς να σε βαρύνει και θα σου προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ένα τέτοιο υγιεινό πιάτο είναι και η σημερινή σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια και μανιτάρια, πράσινη σαλάτα Γουστόζα Φρεσκούλης, με iceberg, μαρούλι και ρόκα, λίγα αμύγδαλα έτσι για το κρατς 😉 και ένα ελαφρύ και πολύ νόστιμο dressing με μουστάρδα, λεμόνι και εστραγκόν. Το dressing το έχω δοκιμάσει και με ελαιόλαδο και με σησαμέλαιο το οποίο το καταναλώνω σε περιόδους νηστείας όταν δεν μπορεί να καταναλωθεί το ελαιόλαδο. Και με τους δύο τρόπους είναι πεντανόστιμο. Το εστραγκόν ταιριάζει γάντι με αυτήν την σαλάτα, ιδίως με τα μανιτάρια!

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα, που μπορεί άνετα να σταθεί ως κυρίως γεύμα - A healthy and filling salad, that can be enjoyed as a main course

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα, που μπορεί άνετα να σταθεί ως κυρίως γεύμα - A healthy and filling salad, that can be enjoyed as a main course

Καταφεύγω πολύ συχνά στην πολύ πρακτική λύση της φρέσκιας σαλάτας Φρεσκούλης. Πέρα από την δροσιά και τους εξαιρετικούς συνδυασμούς στις σαλάτες τους, έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο ελεγμένο και πιστοποιημένο τρόπο πλυσίματος των λαχανικών τους και παραδέχομαι την φιλοσοφία της εταιρείας «από το χωράφι στο ράφι σε 24 ώρες».

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα, που μπορεί άνετα να σταθεί ως κυρίως γεύμα - A healthy and filling salad, that can be enjoyed as a main course

 Σαλάτα με Ψητά Κολοκυθάκια και Μανιτάρια

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   10 λεπτά

Μερίδες:   2

Υλικά:

  • 2 συσκευασίες (200γρ) σαλάτα Γουστόζα Φρεσκούλης
  • 6 πολύ μικρά κολοκυθάκια, καθαρισμένα και κομμένα στην μέση κατά μήκος
  • 2 μανιτάρια Portobello, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 2 ½ κουταλιές σησαμέλαιο, ή, ελαιόλαδο
  • τον χυμό από ½ λεμόνι
  • μια τσιμπιά αποξηραμένη μαντζουράνα
  • μια τσιμπιά αποξηραμένο θυμάρι
  • μια τσιμπιά αποξηραμένο δεντρολίβανο*
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό Φρεσκούλης, χοντροκομμένο
  • ¼ φλυτζανιού αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • λίγο αλάτι

dressing με εστραγκόν:

  • 2 κουταλιές σησαμέλαιο, ή, ελαιόλαδο
  • τον χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι αποξηραμένο εστραγκόν (ή 1 κουταλιά φρέσκο εστραγκόν, ψιλοκομμένο)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα βάζο με καπάκι και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τα μυρωδικά και το αλάτι, ρίχνουμε μέσα τα κομμένα κολοκυθάκια και τα ανακατεύουμε για να καλυφθούν καλά.
  3. Ζεσταίνουμε καλά ένα σχαροτήγανο ή ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τα κολοκυθάκια 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βάζουμε στην άκρη.
  4. Εν τω μεταξύ ρίχνουμε τα μανιτάρια στο μπωλ με το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με προσοχή για να καλυφθούν καλά. Τα ψήνουμε στο σχαροτήγανο και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν.
  5. Ανακατεύουμε την σαλάτα γουστόζα με τα ψητά κολοκυθάκια και μανιτάρια, περιχύνουμε με το dressing, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

 

Σημείωση:

*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο αγαπημένο σας μείγμα αποξηραμένων μυρωδικών.

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα, που μπορεί άνετα να σταθεί ως κυρίως γεύμα - A healthy and filling salad, that can be enjoyed as a main course

This year I enjoyed more than any other year the Holy Week Lent. Maybe because I’ve been more careful with my diet the last few years, or because I have been “trained”, in some way, to healthier choices and create healthier dishes. However, I have had some great salads these days. One of these is today’s recipe. Grilled zucchini and mushrooms salad; delicious, nourishing and hearty!

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα, που μπορεί άνετα να σταθεί ως κυρίως γεύμα - A healthy and filling salad, that can be enjoyed as a main course

I have told you before that a salad is very often my main meal. And when I say salad, I do not mean full of unhealthy and fattening dressings, cheeses and sausages. I make sure that  my salad has 2/3 fresh raw and/or cooked vegetables, and 1/3 of a protein source that can be chicken, fish, egg, legumes, mushrooms, a source of good fat like avocados , nuts, olives, or others.

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα, που μπορεί άνετα να σταθεί ως κυρίως γεύμα - A healthy and filling salad, that can be enjoyed as a main course

A salad can therefore, under the appropriate conditions, become a healthy and complete meal that will give you all the necessary nutrients. Such a healthy dish is today’s salad with grilled zucchini and mushrooms, a green salad mix with iceberg, lettuce and rocket, a handful of almonds and a light and very delicious dressing with mustard, lemon and tarragon. The sauce has been tested with olive oil and sesame oil and it is delicious, both ways. The tarragon fits perfectly in this salad, especially with the mushrooms

Grilled Zucchini & Mushroom Salad
Prep Time
10 mins
Cook Time
10 mins
Total Time
20 mins
 

A delicious, healthy and filling salad that can be enjoyed as a main course, as well.

Course: Main Course, Salad
Keyword: gluten-free, mushrooms, salad, tarragon, vegan, zucchini
Servings: 2
Calories: 337 kcal
Author: Evi
Ingredients
  • 2 packs mixed greens salad (200gr)
  • 6 very small zucchini cleaned and cut in half lengthwise
  • 2 Portobello mushrooms cut into thick slices
  • 2 ½ tablespoons of olive oil or sesame oil
  • juice of ½ lemon
  • a pinch of dried marjoram
  • a pinch of dried thyme
  • a pinch of dried rosemary *
  • 1/2 cup fresh parsley coarsely chopped
  • ¼ cup almonds coarsely chopped
  • a bit of salt
tarragon dressing:
  • 2 tablespoons of olive oil or sesame oil
  • juice of ½ lemon
  • 1 teaspoon of whole grain mustard
  • 1 teaspoon dried tarragon or 1 tablespoon of fresh tarragon, finely chopped
  • salt, pepper
Instructions
  1. Mix all ingredients for the dressing in a jar with a lid and leave aside.
  2. In a large bowl, mix the olive or sesame oil, lemon juice, herbs and salt, toss in the zucchini halves and stir them carefully to get them well coated with the marinade.
  3. Heat a ridged griddle pan or a non-stick pan, medium to high heat, and cook zucchini 2-3 minutes on each side. Put them aside.
  4. In the meantime, add the mushrooms to the bowl with the marinade and stir them carefully to get them well coated. Bake them in the pan and let them cool for 2-3 minutes.
  5. Mix the green salad with grilled zucchini and mushrooms, drizzle with the dressing, sprinkle with almonds and chopped parsely and serve immediately.

Recipe Notes

* You can also use your favorite blend of dried herbs.

Disclosure: This post is sponsored by Freskoulis. All opinions expressed are my own.

Υγιεινή και χορταστική σαλάτα, που μπορεί άνετα να σταθεί ως κυρίως γεύμα - A healthy and filling salad, that can be enjoyed as a main course

4 comments

    • The Healthy Cook says:

      Καλησπέρα!
      Τα μανιτάρια θέλουν κι αυτά όσο και τα κολοκυθάκια, 2-3 λεπτά.
      Τα κολοκυθάκια όπως το γράφω, κομμένα στην μέση κατά μήκος.
      Καλή Ανάσταση!

  1. xanthibax says:

    Α τι ωραία, θα την κάνω από βδομάδα που θα αρχίσω τις σαλάτες αποτοξίνωσης!!
    Καλή Ανάσταση!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.