Home » Σπιτικό Ταχίνι με Τσάι Μάτσα – Raw Homemade Matcha Tahini

Σπιτικό Ταχίνι με Τσάι Μάτσα – Raw Homemade Matcha Tahini

Σπιτικό ταχίνι συνδυασμένο με τσάι matcha, για ένα θρεπτικό πρωινό ή σνακ - Raw homemade tahini with matcha tea, for a nutritious breakfast or snack

for english scroll down

Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα αλείμματα, στο ταχίνι και στα άλλα βούτυρα ξηρών καρπών, στην σπιτική νουτέλα κ.α. Ίσως γιατί είναι συνυφασμένα με το πρωινό και για μένα το πρωινό είναι ίσως το ωραιότερο από τα 3 γεύματα της ημέρας. Το απολαμβάνω πραγματικά. Ευτυχώς, πλέον, έχω και το χρόνο να το κάνω αυτό. Δεν σημαίνει, βέβαια, πως τα αλείμματα αποκλείονται από τα άλλα γεύματα της ημέρας ή τα σνακ, ή τις βραδινές λιγούρες…..   😉  Όπως και να έχει, όπως και αν σου αρέσει να τα χρησιμοποιείς το σπιτικό είναι άλλο πράγμα! Και το σπιτικό ταχίνι, επίσης. Ιδίως εάν έχει συνδυαστεί με το τσάι μάτσα, τότε γίνεται θρεπτική «βόμβα»!

Σπιτικό ταχίνι συνδυασμένο με τσάι matcha, για ένα θρεπτικό πρωινό ή σνακ - Raw homemade tahini with matcha tea, for a nutritious breakfast or snack

Είναι η πρώτη φορά που δοκίμασα να φτιάξω σπιτικό ταχίνι. Ήμουν πολύ περίεργη για το αποτέλεσμα. Όταν σκέφτηκα, δε, να το συνδυάσω με τσάι μάτσα ανυπομονούσα να το δοκιμάσω. Άλλωστε πίνω συχνά τσάι Matcha Ninja, γιατί να μην διευρύνω τις επιλογές μου? 😉

Σπιτικό ταχίνι συνδυασμένο με τσάι matcha, για ένα θρεπτικό πρωινό ή σνακ - Raw homemade tahini with matcha tea, for a nutritious breakfast or snack

Η διαδικασία που ακολούθησα δεν διαφέρει και πολύ από αυτή ενός βουτύρου ξηρών καρπών.  Μούλιασα το ταχίνι αποβραδίς και το χτύπησα στο μούλτι με λίγο σησαμέλαιο και νερό. Και τσάι μάτσα φυσικά! Εδώ θα πρέπει να σου ξεκαθαρίσω πως η υφή του δεν έχει καμία σχέση με την λεία υφή που έχει το αγοραστό. Το αποτέλεσμα είναι λίγο πιο ρουστίκ, άλλωστε φαίνεται και στις φωτογραφίες. Εμένα αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου.

Σπιτικό ταχίνι συνδυασμένο με τσάι matcha, για ένα θρεπτικό πρωινό ή σνακ - Raw homemade tahini with matcha tea, for a nutritious breakfast or snack

Σημαντική λεπτομέρεια: Το ταχίνι το έφτιαξα με σουσάμι ολικής άλεσης. Πιστεύω όμως πως αυτό δεν είναι για όλους. Εάν έχεις δοκιμάσει τέτοιο ταχίνι θα ξέρεις την διαφορά. Η γεύση είναι πιο «βαριά», πιο γήινη, με μια ελαφριά (προς μέτρια) πικρίλα. Εάν δεν είσαι αυτών των γεύσεων μην επιλέξεις σουσάμι ολικής, αλλά απλό.

Σπιτικό Ταχίνι με Τσάι Μάτσα

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

Μερίδες:   40 (υπολογίζοντας 1 κουταλιά/μερίδα)

Υλικά:

  • 2 φλυτζάνια (270gr.) σουσάμι, ολικής ή απλό
  • 4 κουταλιές σησαμέλαιο
  • ¼ γεμάτο κουταλάκι αλάτι
  • 1 ¼ φλυτζάνι χλιαρό νερό (περίπου)
  • 3 κουταλάκια Matcha Ninja
  • μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Μουλιάζουμε το σουσάμι σε μπόλικο νερό αποβραδίς. Το πρωί το σουρώνουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει.
  2. Μεταφέρουμε το σουσάμι σε ένα μεγάλο επεξεργαστή τροφίμων και ενεργοποιήστε το να πολτοποιηθεί. Προσθέτουμε το σησαμέλαιο, το αλάτι και το Matcha Ninja.
  3. Με το μούλτι να δουλεύει προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο, μέχρι να πολτοποιηθεί το σουσάμι και το ταχίνι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
  4. Εάν επιθυμούμε προσθέτουμε μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.
  5. Μεταφέρουμε το ταχίνι με μάτσα σε βάζα και το φυλάμε στο ψυγείο.

 

Tip → Μην γεμίσεις το βάζο μέχρι επάνω. Όπως και το αγοραστό θα βγάλει το λάδι του και αυτό θα ξεχειλίσει.

Καλή επιτυχία! Τώρα που φθινοπωριάζει, συνδυάστε το με ένα matcha latte, όπως έκανα κι εγώ 🙂

→ Η γνώμη της ειδικού:

Σπιτικό Ταχίνι με Τσάι Μάτσα

Ανά μερίδα:

  • Θερμίδες: 85 kcal, Λίπος: 8γρ. Υδατάνθρακες: 3 γρ. εκ των οποίων Φυτικές Ίνες: 1.5 γρ. και Απλά Σάκχαρα: 3 γρ., Πρωτεΐνη: 3 γρ.,  Νάτριο: 0 mg

Nutrition Tips: 

  • Το Matcha είναι εξαιρετικό για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου και να σε γεμίσει ενέργεια Παράλληλα, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
  • Το σουσάμι είναι πλούσιο σε ‘καλά’ λιπαρά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Μαρία Μεντζέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Παν. με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στο Life Coaching

Kιν. 6984515475

E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

Facebook

Instagram

Σπιτικό ταχίνι συνδυασμένο με τσάι matcha, για ένα θρεπτικό πρωινό ή σνακ - Raw homemade tahini with matcha tea, for a nutritious breakfast or snack

I have a particular love in all kind of spreads, tahini and nut butters, homemade nutella, etc. Perhaps because, in my mind, they are linked with breakfast and for me breakfast is probably the nicest of the 3 meals of the day. I really enjoy it. Fortunately, now, I have the time to do this. It does not mean, of course, that spreads should be excluded from the other meals of the day or snacks, or the evening cravings … 😉 Anyway, homemade tahini, is really something! Particularly if it is combined with matcha tea, then it becomes a nutritious “bomb”!

This is the first time I tried to make homemade tahini. I was very curious about the result. Especially when I thought to combine it with matcha tea, I could not wait to try it. Besides, I often drink Matcha Ninja as tea, why not extend my choices? 😉

Σπιτικό ταχίνι συνδυασμένο με τσάι matcha, για ένα θρεπτικό πρωινό ή σνακ - Raw homemade tahini with matcha tea, for a nutritious breakfast or snack

The procedure I followed is not much different from that of a nut butter. I soaked sesame seeds overnight and then blend it in the food processor, with some sesame oil and water. And tea of ​​course! Here I have to make clear to you that its texture has nothing to do with the smooth texture of the store-bought one. The result is a bit more rustic, and it is also shown in the pictures. It does not bother me at all.

Important detail: I made tahini with whole wheat sesame seeds. But I think this is not for everyone. If you have tried such a tahini you will know the difference. The flavor is more “heavy”, more earthy, with a light (to moderate) bitterness. If you are not kin of these flavors, do not choose whole wheat sesame seeds.

Raw Homemade Matcha Tahini
Prep Time
10 mins
Total Time
7 mins
 

Raw Homemade Tahini with Matcha Tea, for a nutritious breakfast, or, snack

Course: Breakfast, Snack
Keyword: breakfast, homemade tahini, matcha tahini, snack, tahini
Servings: 40
Author: Evi
Ingredients
  • 2 cups 270gr. sesame seeds, whole wheat, or, regular
  • 4 tablespoons sesame oil
  • ¼ heaped teaspoon salt
  • 1 ¼ cup lukewarm water approx.
  • 3 tbsp Matcha Ninja
  • honey, or, maple syrup optional
Instructions
  1. Soak sesame seeds in plenty of water overnight. In the morning strain and let drain.
  2. Transfer sesame seeds into the bowl of a large food processor and blend. Add sesame oil, salt and Matcha Ninja.
  3. With the motor running, add water in a slow, steady flow, and blend, adding as much water as needed to achieve the desired consistency.

  4. Add some honey or maple syrup, if desired.

  5. Transfer matcha tahini into jars and store in the fridge.

Recipe Notes

Tip  Do not fill the jar up. Just like the store-bough, it will take out his oil and it will overflow.

Expert’s opinion:

Raw Homemade Matcha Tahini

Per portion:

Calories: 85 kcal, Fat: 8 g., Carbohydrates: 3g of which Dietary Fibers: 1.5g. and Sugars: 3g, Protein:  3g., Sodium: 0mg, 

Nutrition Tips:

  • Matcha tea is great for boosting your immune system and filling your energy. At the same time, it is rich in antioxidants.
    Sesame is rich in ‘good’ fat, vitamins and minerals.

Maria Mentzelou

Dietitian – Nutritionist, Harokopio Yniversity, specialized in clinical nutrition and Life Coaching

Mob: +306984515475 

E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

Facebook

Instagram

Disclosure: This post is sponsored by Matcha Ninja. All opinions expressed are my own.

Facebook Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.