Home » Σπιτικό Ψωμί για Τοστ – Homemade Sandwich Bread

Σπιτικό Ψωμί για Τοστ – Homemade Sandwich Bread

Σπιτικό Ψωμί Ολικής για Τοστ – Homemade Sandwich Bread with Spelt FLour

for english scroll down

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Καιρό έχουμε να τα πούμε, αλλά επέστρεψα με μια συνταγή που πέρα από νόστιμη είναι και πολύ χρήσιμη! Και λέω χρήσιμη γιατί σου λύνει τα χέρια είτε για το σνακ στην δουλειά, είτε για το σάντουιτς του παιδιού στο σχολείο, κλπ. Έχω ειλικρινά ενθουσιαστεί με αυτό το ψωμί για τοστ.

Σπιτικό Ψωμί Ολικής για Τοστ – Homemade Sandwich Bread with Spelt FLour

Είχα κάνει και άλλες προσπάθειες στο παρελθόν, αλλά δεν είχαν βγει όπως ήθελα. Άλλο δεν φούσκωνε αρκετά, άλλο θρυμματιζόταν …  Επιτέλους, με αυτή την συνταγή τελείωσαν οι προσπάθειες και με ένα πολύ νόστιμο, και με ιδανική υφή, ψωμί.  Δεν είναι  δύσκολο να το φτιάξεις, θέλει όμως τον χρόνο του, όπως όλα τα καλά πράγματα.. 😉 Εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες μου, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Φωτογραφίες από την διαδικασία μπορείτε να δείτε στα Highlights του Instagram  από το κινητό σας (#sandwichbread).

Μην σας φοβίζει το μακροσκελές κείμενο της εκτέλεσης. Το έγραψα όσο πιο αναλυτικά μπορούσα, ώστε να σας διευκολύνω να το φτιάξετε χωρίς πρόβλημα.

Όταν το έφτιαξα, το έκοψα σε φέτες, το έβαλα σε πλαστική σακούλα zip και το έβαλα στην κατάψυξη. Έτσι κάθε φορά που χρειάζομαι βγάζω όσο θέλω και ξεπαγώνει πολύ γρήγορα. Θα φτάσει για 9-10 σάντουιτς. Την επόμενη φορά θα φτιάξω διπλή δόση, σε δύο φόρμες, για να μην το κάνω συνέχεια.

Σπιτικό Ψωμί Ολικής για Τοστ – Homemade Sandwich Bread with Spelt FLour

Σπιτικό Ψωμί για Τοστ

Χρόνος προετοιμασίας (και φουσκώματος):   2 ώρες περίπου

Χρόνος ψησίματος:    55 λεπτά περίπου

Μερίδες:    18-20 φέτες

Υλικά:

  • 400γρ. αλεύρι ντίνκελ (σπελτ) 1050*, συν έξτρα για το ζύμωμα
  • 200γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 10γρ. αλάτι
  • 1 ½ κουταλάκι σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 1 φακελάκι (8γρ.) ξηρή μαγιά στιγμής
  • 30ml ελαιόλαδο
  • 400ml νερό (τον χειμώνα θα χρειαστεί ελαφρώς χλιαρό)
  • νιφάδες βρώμης, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τα αλεύρια, κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το νερό και την μαγιά. Προσθέτουμε το σιρόπι ή το μέλι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Αφού ανακατευτούν λίγο τα υλικά προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά μέχρι το αλεύρι να μην είναι πια ορατό. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 10 λεπτά.
  2. Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε την ζύμη. Ζυμώνουμε για 4 λεπτά. Χρησιμοποιούμε την βάση της παλάμης (εκεί που ενώνεται με τον καρπό) και «τεντώνουμε” την ζύμη μακριά μας, την ξαναδιπλώνουμε, την γυρνάμε 90 μοίρες και την ξανατεντώνουμε. Προσθέστε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να μην κολλάει στον πάγκο, όχι πολύ. Ακόμα κι αν κολλάει στην αρχή, μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε πολύ αλεύρι.
  3. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 2 λεπτά και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές με διάλλειμα 2 λεπτών στο ενδιάμεσο. Δηλαδή πρέπει να ζυμώσουμε συνολικά 12 λεπτά. Στο τέλος η ζύμη θα πρέπει να είναι ελαστική και ελαφρώς γυαλιστερή. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπωλ, ζυμώνουμε την ζύμη σε μπάλα και την βάζουμε μέσα. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 1 ώρα για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
  4. Αφού φουσκώσει την διπλώνουμε λίγες φορές μέσα στο μπωλ για να φύγει ο αέρας και την μεταφέρουμε πάλι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Την απλώνουμε σε ένα παραλληλόγραμμο και διπλώνουμε τις 4 γωνίες προς τα μέσα, έτσι ώστε η ζύμη να έχει περίπου το μέγεθος της φόρμας μας.
  5. Αναποδογυρίζουμε την ζύμη στα χέρια μας έτσι ώστε η πλευρά με τις δίπλες να είναι κάτω. Συνεχίζουμε να της δίνουμε μακρόστενο σχήμα και τεντώνοντας την επιφάνεια προς τα κάτω. Την μεταφέρουμε σε μια λαδωμένη μακρόστενη φόρμα για κέικ 25Χ11εκ. (ή σαν αυτή, ή, σαν αυτή)και την τοποθετούμε όπως την κρατάμε, δηλαδή οι δίπλες πρέπει να είναι κάτω και η λεία πλευρά πάνω. Αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με νιφάδες βρώμης. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 35 λεπτά, μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί (εμένα μου πήρε 35 λεπτά).
  6. Τοποθετούμε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 240ο C. Όταν η ζύμη φουσκώσει την βάζουμε να ψηθεί στην τελευταία σχάρα, προσθέτουμε 1 ½ φλυτζάνι νερό στο ταψί που βρίσκεται στον πάτο του φούρνου και κλείνουμε την πόρτα αμέσως. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 220o C και ψήνουμε για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200ο C και ψήνουμε άλλα 20 λεπτά.
  7. Το βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το ψωμί από την φόρμα και το ξαναβάζουμε στον φούρνο. Το ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει βαθύ χρώμα και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάμε την βάση του με το δάχτυλο μας.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε σχάρα πριν το κόψουμε.

Σημειώσεις:

*Το αλεύρι ντίνκελ (ή σπελτ) 1050 είναι ιδανικό για ψωμί καθότι περιέχει αρκετή γλουτένη. Θα το βρείτε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και παντοπωλεία.

 

Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Healthy Baking”, Jordan Bourke, Orion Publishing Group, 2017.

Σπιτικό Ψωμί Ολικής για Τοστ – Homemade Sandwich Bread with Spelt FLour

It’s been a long time since my latest blog post, but I am back with a recipe that really delicious and useful! And I say useful because this recipe is a hack either for the office snack, or the school sandwich, etc. I am sincerely excited about this sandwich bread.

I had made other efforts in the past, but they did not come out as I wanted. One time the bread did not rise, another time it crumbled … At last, with this recipe, I came up with a very delicious and ideal textured bread. It’s not hard to make, but it wants some time, like all the good stuff…  😉 If you follow my instructions, you will not have any problem. You can see process photos in my Instagram account Highlights (#sandwichbread).

Do not be discouraged by the length of the instructions’ text. I wrote it as detailed as I could to make it easier for you.

When I made it, I sliced it, put it in a plastic zip bag and put it in the freezer. So every time I need, I take out as much as I want. It thaws very quickly. It yields 9-10 sandwiches. Next time I will make a double dose, in two tins.

Σπιτικό Ψωμί Ολικής για Τοστ – Homemade Sandwich Bread with Spelt FLour

Homemade Sandwich Bread

Preparation time (resting time included):   approx 2 hours

Baking time:   approx 55 minutes

Yields:   18-20 slices

Ingredients:

  • 400g spelt flour (type 1050*), plus extra for kneading
  • whole wheat flour
  • 10g salt
  • 1 ½ teaspoon of maple syrup or honey
  • 1 sachet (8g) instant dry yeast
  • 30ml olive oil
  • 400ml water (lukewarm water during the winter)
  • oat flakes, for sprinkling

Instructions:

  1. Put both the flours in a large bowl. Create a pit and add the water and the yeast. Add the syrup or honey and olive oil and mix with a wooden spoon. After the ingredients are almost mixed, add the salt and stir again until the flour is no longer visible. Cover with a clean towel and let the dough rest for 10 minutes.
  2. Turn the dough out on to a lightly floured surface and knead for 4 minutes. Use the heel of your hand and stretch the dough away from you, roll it over, turn it 90 degrees and repeat. Add as much flour as needed, but do not overdo it. Even if it sticks at first, do not be tempted to add a lot of flour.
  3. Let the dough rest for 2 minutes and repeat two more times with a 2 minute break in between. That is, you have to knead a total of 12 minutes. Finally, the dough should be elastic and slightly shiny. Grease a large bowl lightly, form the dough into a ball and put it in. Cover with a clean towel and leave for 1 hour to rise and doubled in size.
  4. After the dough has risen, fold it a few times on itself to let the air go, and then transfer it to a lightly floured surface. Flatten it into an oblong and fold the 4 corners in on themselves, until the dough has about the size of your tin.
  5. Flip the dough over so that the folded surface is facing down. Continue to shape the dough into a rectangle, stretching the edges of the dough down and underneath to tighten the surface. Transfer it to an oiled loaf tin 25x11cm placing it with the folded surface facing down. Brush with a bit of water and sprinkle with oatmeal flakes. Cover with a towel and let it rise for at least 35 minutes until almost doubled in size (mine took 35 minutes).
  6. Place a baking pan on the base of the oven and preheat to 240° C. When the dough rises, put the loaf tin on the last self of the oven, add 1 ½ cup of water to the baking pan and close the door immediately. Lower the temperature to 220° C and bake for 15 minutes. Lower again the temperature to 200° C and bake another 20 minutes.
  7. Remove it from the oven, remove the loaf from the tin and put it back into the oven. Bake for another 15-20 minutes until it gets a deep golden brown color and the base sounds hollow when tapped with your finger.
  8. Allow to cool completely on a wire rack.

Notes:

*High-gluten spelt flour, ideal for bread making.

 

Recipe adapted from the book “Healthy Baking”, Jordan Bourke, Orion Publishing Group, 2017.

Facebook Comments

3 comments

  1. Athina says:

    Εύη είσαι φοβερή! Ξέρεις πόσα χρόνια ψάχνω καλή συνταγή για ψωμί του τοστ; Όπως τα είπες, τα περισσότερα συνήθως δε φουσκώνουν αρκετά ενώ άλλα είναι αδύνατο να κοπούν σε φέτες… θα τη δοκιμάσω αμεσότατα!! 😉

  2. dolmadaki says:

    τέλειοοοο!! μπραβο !! και σιγουρα καλυτερο απ τα ετοιμα! 8α το δοκιμασω φορ σουρ που λεν κ εδω, μια ςκαι εχω πεθυμησει καλο ψωμι για σαντουιτς /τοστ

Leave a Reply