Home » Υγιεινή Τούρτα Σοκολάτας – Healthy Chocolate Birthday Cake

Υγιεινή Τούρτα Σοκολάτας – Healthy Chocolate Birthday Cake

Υγιεινή τούρτα σοκολάτας, με παντεσπάνι ολικής και υγιεινό γλάσο, για γενέθλια και όχι μόνο - Healthy whole wheat birthday cake with an avocado "buttercream"

for english scroll down

Σήμερα έχω γενέθλια και κερνάω! Αλλά επειδή προσέχω την υγεία και την σιλουέτα σας, έφτιαξα μια υγιεινή τούρτα σοκολάτας για να την δοκιμάσετε χωρίς τύψεις. 😉 😀 Η αλήθεια είναι πως πολλοί από εσάς μου έχετε ζητήσει μια υγιεινή τούρτα γενεθλίων και ήθελα πολύ καιρό να ετοιμάσω μία χωρίς βούτυρο και επεξεργασμένη ζάχαρη. Και επιπλέον, δεν χρειάζεται μίξερ παρά μόνο ένα μούλτι, με μεγάλο κάδο κατά προτίμηση.

Υγιεινή τούρτα σοκολάτας, με παντεσπάνι ολικής και υγιεινό γλάσο, για γενέθλια και όχι μόνο - Healthy whole wheat birthday cake with an avocado "buttercream"

Είχα τόσες ιδέες στο μυαλό μου, αλλά τελικά κατέληξα σε αυτήν που είναι πιο κοντά σε παιδικές γεύσεις, ώστε να μπορείτε να την φτιάξετε και για τα καμάρια σας. Το παντεσπάνι είναι στην ουσία ένα κέικ μπανάνας και το σοκολατένιο γλάσο είναι φτιαγμένο με αβοκάντο, το οποίο κανένας δεν κατάλαβε πριν του το πω. Πραγματικά, δεν φαίνεται καθόλου το αβοκάντο μέσα στην σοκολάτα και επιπλέον της δίνει μια υπέροχη υφή και γυαλάδα. Πάντως, έχω βάλει στο πρόγραμμα και μια vegan τούρτα. Θα σας την ετοιμάσω και αυτή εν καιρώ. 😉

Υγιεινή τούρτα σοκολάτας, με παντεσπάνι ολικής και υγιεινό γλάσο, για γενέθλια και όχι μόνο - Healthy whole wheat birthday cake with an avocado "buttercream"

Τα παντεσπάνια μπορείτε να τα φτιάξετε από την προηγούμενη. Άλλωστε πρέπει να έχουν κρυώσει τελείως πριν στολίσετε την τούρτα. Λόγω της μπανάνας το κέικ βγαίνει λίγο υγρό. Μην περιμένετε ένα κλασσικό παντεσπάνι. Είναι, όμως, πολύ αρωματικό. Το γλάσο σοκολάτας χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο 1-2 ώρες πριν μοντάρετε την τούρτα. Ως γλυκαντικό έχω χρησιμοποιήσει μέλι και σιρόπι σφενδάμου. Εάν είστε vegan αντικαθιστάτε το μέλι με την ίδια ποσότητα σιροπιού.  Όσο για την διακόσμηση, εγώ διάλεξα φρέσκα φρούτα. Θα ταίριαζαν όμως και βρώσιμα ή μη λουλούδια και μπούκλες σοκολάτας.

Υγιεινή τούρτα σοκολάτας, με παντεσπάνι ολικής και υγιεινό γλάσο, για γενέθλια και όχι μόνο - Healthy whole wheat birthday cake with an avocado "buttercream"

Υγιεινή Τούρτα Σοκολάτας

Χρόνος προετοιμασίας:    30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   1 ώρα

Μερίδες:   12

Υλικά:

Παντεσπάνι μπανάνας:

  • 150γρ. λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 80γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 170γρ. θυμαρίσιο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 3 αυγά, χτυπημένα
  • 6 μεγάλες μπανάνες, πολτοποιημένες στο μούλτι
  • 250ml γάλα αμυγδάλου ή αγελαδινό
  • 1 ½ κουταλάκι baking powder
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 300γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 2-3 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου, για να αλείψουμε τα παντεσπάνια

Γλάσο Σοκολάτας:

  • 3 μεγάλα αβοκάντο, καθαρισμένα (ή 3 ½ μέτρια)
  • 125ml λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 170ml σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κουταλιές κακάο σε σκόνη
  • 200γρ. μαύρη σοκολάτα, λιωμένη
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι Μπανάνας:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε 2 αντικολλητικές φόρμες με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 21-23εκ. ή 2 τσέρκια με την ίδια διάμετρο, με αντικολλητικό χαρτί στον πάτο και στα τοιχώματα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε με το σύρμα το λάδι καρύδας, την ζάχαρη καρύδας, το μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, την βανίλια και την κανέλα.
  3. Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες, τα αυγά και το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
  4. Κατόπιν προσθέτουμε το baking powder, την σόδα και τον χυμό λεμονιού (το μείγμα θα αφρίσει λιγάκι σε αυτό το σημείο). Ανακατεύουμε καλά.
  5. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και διπλώνουμε με μία σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
  6. Μοιράζουμε το μείγμα ισομερώς στις δύο φόρμες και ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά. Εάν τρυπήσετε τα κέικ με ένα ξύλινο καλαμάκι και αυτό βγει καθαρό, είναι έτοιμα. Εάν όχι αφήστε τα 5-10 λεπτά παραπάνω.
  7. Αφήνουμε τα παντεσπάνια να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 10 λεπτά και μετά τα βγάζουμε από τις φόρμες για να κρυώσουν τελείως. Μπορούμε να τα φτιάξουμε από την προηγούμενη.

Γλάσο Σοκολάτας:

  1. Σε ένα μεγάλο μούλτι πολτοποιούμε τα αβοκάντο μέχρι να λιώσουν τελείως και να έχουμε μια μεταξένια κρέμα. Αυτό θα πάρει 2-3 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου, το κακάο, την βανίλια, το αλάτι και πολτοποιούμε ξανά πολύ καλά.
  3. Τέλος προσθέτουμε την λιωμένη σοκολάτα και ενεργοποιούμε ξανά το μούλτι για 1-2 λεπτά.
  4. Βάζουμε το γλάσο στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν μοντάρουμε την τούρτα.

Μοντάρισμα Τούρτας:

  1. Βεβαιωνόμαστε πως τα παντεσπάνια έχουν κρυώσει τελείως.
  2. Ένα έχουν φουσκώσει τόσο ώστε η επιφάνειά τους είναι ανώμαλη, την τριμάρουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι και την κάνουμε επίπεδη.
  3. Κόβουμε τα παντεσπάνια στην μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι, έτσι ώστε να βγουν τέσσερα παντεσπάνια συνολικά.
  4. Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε μία πιατέλα και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο σιρόπι σφενδάμου.
  5. Με ένα κουτάλι σούπας παίρνουμε 2 γεμάτες κουταλιές από το γλάσο και αλείφουμε το παντεσπάνι απλώνοντας το καλά με την πίσω πλευρά του κουταλιού σε όλο το παντεσπάνι.
  6. Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι πάνω στο γλάσο και επαναλαμβάνουμε τα ίδια και για τα υπόλοιπα παντεσπάνια. Με μία μακριά σπάτουλα απλώνουμε το γλάσο πάνω στο τελευταίο παντεσπάνι και στα πλαϊνά της τούρτας και το στρώνουμε.
  7. Διακοσμούμε με φρέσκα φρούτα, βρώσιμα ή μη λουλούδια, ή με μπούκλες σοκολάτας.

Δείτε πως να πάτε στο super market χωρίς να πάτε στο super market…. e-Fresh.gr!

Καλή επιτυχία!

→ Η γνώμη της ειδικού:

Υγιεινή Τούρτα Σοκολάτας

Ανά μερίδα: Θερμίδες: 360 kcal, Υδατάνθρακες: 57g, εκ των οποίων απλά σάκχαρα είναι : 24gr. Πρωτεΐνη: 7,5 g, Λίπαρα: 13 g, εκ των οποίων κορεσμένα είναι: 1 gr., 

Nutrition Tips:

Avo-lovers αυτή είναι η συνταγή σου! 
Το αβοκάντο είναι απίστευτα θρεπτικό, μιας και είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, E, K, & B-6. Επίσης περιέχει ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό, παντοθενικό οξύ ,μαγνήσιο και κάλιο.
 
  • Ένας ”διάσημος” μύθος είναι αν το αβοκάντο παχαίνει!
  • Τα καλά λιπαρά οξέα που περιέχει είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ταυτόχρονα, προάγουν τον κορεσμό και σε κρατούν μακριά από τσιμπολογήματα. Στην κατάλληλη ποσότητα για τις ανάγκες σου, ΔΕΝ παχαίνει.
 Τέλος, μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη που έχει στην υγεία σου είναι:
  • η βελτίωση της υγείας του δέρματος,
  • η υποστήριξη της απορρόφησης των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α,D,E,K) / Μεταλλικών στοιχείων
  • η ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού

Μαρία Μεντζέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Παν. με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στο Life Coaching

Kιν. 6984515475

E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

Facebook

Instagram

Συνταγή προσαρμοσμένη από εδώ.

Υγιεινή τούρτα σοκολάτας, με παντεσπάνι ολικής και υγιεινό γλάσο, για γενέθλια και όχι μόνο - Healthy whole wheat birthday cake with an avocado "buttercream"

Today is my birthday and I want to treat you a cake! But because I look after your health and your figure, I made a guilt-free, healthy chocolate birthday cake. 😉 : D The truth is that many of you have asked me for a healthy birthday cake and I wanted to prepare one without butter and processed sugar for a long time. No mixer is needed for this cake, only a large food processor.

Υγιεινή τούρτα σοκολάτας, με παντεσπάνι ολικής και υγιεινό γλάσο, για γενέθλια και όχι μόνο - Healthy whole wheat birthday cake with an avocado "buttercream"

I had so many ideas in my mind, but eventually I came to the one that is closest to children’s flavors so you can make it for them as well. The sponge cake is basically a banana cake and the chocolate frosting is made with avocado, which no one understood before I say it. Indeed, you can never guess that there are avocados in this chocolate frosting, and in addition it gives it a wonderful texture and shine. I also have a vegan birthday cake in my plans, so my vegan friends would have to wait a while. 😉

You can make sponges from the day before. Besides, it must have cooled completely before decorating the cake. Due to the banana the cake comes out a little moist. Do not expect a classic sponge cake. The chocolate glaze needs to be kept in the refrigerator 1-2 hours before you assemble the cake. As a sweetener I have used honey and maple syrup. If you are a vegan, replace the honey with the same amount of syrup. As for the decoration, I chose fresh fruit; but edible, or not, flowers and chocolate curls would suit great.

Υγιεινή τούρτα σοκολάτας, με παντεσπάνι ολικής και υγιεινό γλάσο, για γενέθλια και όχι μόνο - Healthy whole wheat birthday cake with an avocado "buttercream"

Healthy Chocolate Birthday Cake
Prep Time
30 mins
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 30 mins
 

A whole wheat spelt flour banana sponge, glazed with an avocado "buttercream". A, really, delicious birthday cake!

Course: Dessert
Keyword: birthday cake, chocolate cake, healthy birthday cake
Servings: 12
Calories: 360 kcal
Author: Evi
Ingredients
Banana Sponge Cake:
  • 150 gr. coconut oil melted
  • 80 gr. coconut sugar
  • 170 gr. thyme honey or, maple syrup
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 3 eggs beaten
  • 6 large bananas mashed
  • 250 ml almond or cow's milk
  • 1 ½ teaspoon baking powder
  • ½ teaspoon of baking soda
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 300 gr. whole-meal spelt flour
  • ¼ teaspoon of salt
  • 2-3 tablespoons of maple syrup for drizzling the sponge cakes
Chocolate Frosting:
  • 3 large avocados or 3 ½ medium, peeled and deseeded
  • 125 ml coconut oil melted
  • 170 ml maple syrup
  • 2 tablespoons cocoa powder
  • 200 gr. dark chocolate melted
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • ½ teaspoon of salt
Instructions
Banana Sponge Cake:
  1. Preheat the oven to 180 ° C. Line 2 non-stick spring form cake tins 21-22cm in diameter, with parchment paper.

  2. In a large bowl, mix the coconut oil, coconut, honey or maple syrup, vanilla and cinnamon with a whisk.
  3. Add mashed bananas, eggs and milk and mix well.
  4. Then add the baking powder, soda and lemon juice (the mixture will fizz up a bit at this point). Mix well.
  5. Fold in the spelt flour gradually until just combined.
  6. Divide the mixture equally into the two cake tins and bake for about 60 minutes. If you puncture the cake with a wooden straw and it comes out clean, it is ready. If not, bake for 5-10 more minutes.
  7. Let the cakes cool on a rack for 10 minutes and then remove the cake tins to cool completely. You can bake the cakes the day before.
Chocolate Frosting:
  1. In a large food processor, blend the avocados until very smooth and silky. This will take 2-3 minutes.
  2. Add coconut oil, maple syrup, cocoa, vanilla and salt and blend again.
  3. Finally add the melted chocolate and blend until smooth, for 1-2 minutes.
  4. Refrigerate the frosting for 1-2 hours before assembling the cake.
Assembling the Cake:
  1. Make sure the sponge cakes are completely cold.
  2. If necessary, trim the top of the cakes with a saw knife and make it flat.
  3. Slice sponge cakes in half, using a big knife, so that you have 4 sponge cakes altogether.
  4. Place the first sponge on a serving plate and brush the surface with a little maple syrup.
  5. Scoop 2 heaped tablespoons of frosting onto the sponge cake and spread it well with the back of the spoon.
  6. Put the second sponge over the frosting and repeat the same for the rest of the cakes. With a tall spatula spread the frosting over the last sponge cake as well as the sides of the cake until smooth
  7. Decorate with fresh fruit, edible or not flowers, or, with chocolate curls.

Expert’s opinion:

  • Per serving: Calories: 360 kcal, Carbohydrates: 57g, of which only sugars are: 24gr. Protein: 7.5 g, Fat: 13 g, of which saturated: 1 g, 

Nutrition Tips: 

Avo-lovers this is your recipe!
Avocados are incredibly nutritious because they are rich in vitamins C, E, K, & B-6. It also contains riboflavin, niacin, folic acid, pantothenic acid, magnesium and potassium.
 

A “famous” myth is that avocados are fattening!
The good fatty acids avocado contain are essential for the proper functioning of the body. At the same time, they promote saturation and keep you away from tickling. Consuming the right quantity, WON’ T make you fat.
 

Finally, some of the most important benefits for your health are:
improving skin health,
support the absorption of fat-soluble vitamins (A, D, E, K) and/or minerals
boosting the immune system.

Maria Mentzelou

Dietitian – Nutritionist, Harokopio University, specialized in clinical nutrition and Life Coaching

Mob: +306984515475 

E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

Facebook

Instagram

Recipe adapted from here.

Facebook Comments

2 comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.