Χούμους με λαχανικά. Ένα θρεπτικό, εύκολο και υγιεινό γεύμα για το γραφείο το οποίο μεταφέρεται εύκολα σε γυάλινο βάζο.
Το να τηρήσεις ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής δεν είναι δύσκολο. Εκεί που μπορεί να δυσκολευτείς λιγάκι είναι στο τι θα φας όσο βρίσκεσαι στην δουλειά. Πόσες φορές θα φας ένα γιαούρτι, ή, ένα-δύο φρούτα που είναι η εύκολη λύση? Προσωπικά, πολλές φορές έχω προβληματιστεί για το φαγητό που θα πάρω μαζί μου στην δουλειά. Όσο δούλευα, προσπαθούσα, καθημερινά, να έχω κάτι υγιεινό μαζί μου, αφού ότι έβρισκα στο χώρο εργασίας μου, δεν με κάλυπτε πάντα. Αφήστε που ήθελα και μεγαλύτερη ποικιλία!!
Το χούμους θα το βρείτε σε πολλές παραλλαγές. Η βασική συνταγή έχει 4 υλικά. Ρεβίθια, ταχίνι, χυμό λεμονιού και σκόρδο. Νομίζω ότι αυτή είναι και η καλύτερη. Στο Ιράκ φτιάχνουν χούμους με κουρκουμά, προσθέτοντάς τον κατά την διάρκεια του βρασμού των ρεβιθιών. Το δοκίμασα και αυτό! Άλλωστε ο κουρκουμάς είναι σούπερ θρεπτικός. Ήταν πολύ νόστιμο! Αλλά και πάλι θα πω πως προτιμώ την παραδοσιακή συνταγή. Η επιτυχία του βασίζεται στην πυκνότητά του και στην ισορροπία λεμονιού-σκόρδου, γεύση που παραμένει στο στόμα και μας κάνει να θέλουμε κι άλλο, κι άλλο…
Υγιεινό γεύμα για το γραφείο
Ingredients
- 250 γρ. ρεβίθια
- 3/4 φλυτζανιού ταχίνι (ανακατέψτε το καλά πριν το μετρήσετε)
- ½ φλυτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
- ¼ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- ½ φλυτζάνι ζεστό νερό (καλύτερα κρατείστε το νερό στο οποίο βράσατε τα ρεβίθια)
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Instructions
Αφού βράσετε τα ρεβίθια σε αλατισμένο νερό, στραγγίστε τα και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν λίγο. Μην ξεχάσετε να κρατήσετε το νερό τους.
Λιώστε το σκόρδο στο γουδί μαζί με λίγο αλάτι.
Λιώστε τα ρεβίθια στο μούλτι για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν πουρές. *
Προσθέστε το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το σκόρδο και ανακατέψτε ξανά
Προσθέστε μισή ποσότητα από το νερό και συνεχίστε να προσθέτετε μέχρι να γίνει τόσο πυκνό όσο εσείς θέλετε.
Σερβίρετε σε ένα μπωλ, περιχύστε το με λίγο ελαιόλαδο και γαρνίρετε με λίγη πάπρικα, κατά προτίμηση καπνιστή.
Nutrition
-
397 Calories
-
46.9g Carbohydrates
-
19.2g Fat
-
10.4g Fiber
-
13.9g Protein
-
2.6g Saturated fat
-
0.7g Sugar
Για το γραφείο, βάλτε όση ποσότητα θέλετε σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει καλά ( αυτά του μελιού είναι ιδανικά). Κόψτε μπαστουνάκια από λαχανικά επιλογής σας ( π.χ. καρότα, αγγουράκια, πιπεριές σε διάφορα χρώματα) και….. καλή σας όρεξη!!!
Σημειώσεις: * Σε αυτό το στάδιο τα ρεβίθια μπορούν να φυλαχτούν για πολύ καιρό στην κατάψυξη. Είναι πολύ πρακτικό να βράζετε μεγαλύτερη ποσότητα ρεβιθιών και να την φυλάτε για επόμενα μαγειρέματα. Έτσι θα γλυτώνετε την λίγο χρονοβόρα διαδικασία του μουλιάσματος των ρεβιθιών αποβραδίς και του βρασίματος. Θα τα αποψύχετε, θα προσθέτετε το λεμόνι, το ταχίνι και το σκόρδο και θα έχετε έτοιμο χούμους εξπρές!
5 Comments
Zambia
20 Μαΐου, 2014 at 2:41 μμΠρακτική και πανέμορφη η συσκευασία γεύματος στο γραφείο!
Όμορφη σελίδα με ενδιαφέροντα άρθρα!
Εύχομαι καλοτάξιδη στον κόσμο του διαδικτύου.
Z.
The Healthy Cook
20 Μαΐου, 2014 at 3:27 μμΣ´ ευχαριστώ Ζαμπία για τα καλά σου λόγια!!!!
peps
27 Μαΐου, 2014 at 8:03 μμΠολύ πρακτικό να βράσεις μια σακούλα ρεβύθια, να τα χωρίσεις και να τα βάλεις κατάψυξη!!….το έκανα!!! χιχι
Έφτιαξα και το χούμους!!! Τέλειο για ελαφρύ μεσημεριανό!!!!
The Healthy Cook
27 Μαΐου, 2014 at 11:30 μμΕίναι πραγματικά πολύ πρακτικό!! Γλυτώνεις πολύ χρόνο έτσι!
Χαίρομαι που σου άρεσε!
Ημερα Προετοιμασιας: Πως Να Φτιαξετε και Να Αποθηκευσετε Σουπες Στην Καταψυξη - Stavroula's Healthy Cooking
16 Ιανουαρίου, 2017 at 9:23 πμ[…] ή το τσίλι) μου αρέσει να συνοδεύω τη σούπα με στικς λαχανικών (αγγουράκια, καροτάκια, πιπεριές κομμέ… ή αγγουράκι τουρσί με ελιές ή μία σαλάτα […]