Home » Ψωμί με Καρύδια και Σταφίδες, χωρίς ζύμωμα – No-knead Walnut & Raisin Bread

Ψωμί με Καρύδια και Σταφίδες, χωρίς ζύμωμα – No-knead Walnut & Raisin Bread

Ψωμί ολικής με καρύδια και σταφίδες, χωρίς ζύμωμα. Ιδανικό για το πρωινό ή σνακ. - Whole wheat no-knead walnut & raisin bread, for your breakfast or snack

for english scroll down

Έχω αρχίσει να σκέφτομαι πως τελικά έπρεπε να γίνω αρτοποιός… 🙂  Είναι τέτοια η αγάπη μου για το ψωμί και για τις ζύμες! Παίρνω τέτοια χαρά κάθε φορά που δοκιμάζω ένα καινούριο ψωμί και αυτό πετυχαίνει. Και τελευταία ασχολούμαι με αυτό όλο και πιο συχνά. Με μαγεύει. Το σημερινό ψωμί είναι ένα γλυκό ψωμί με καρύδια και σταφίδες, το οποίο δεν χρειάζεται ζύμωμα. Μόνο μια μικρή προετοιμασία την προηγούμενη και την ίδια μέρα και μετά ψήσιμο στην γάστρα. Έχει μια εκπληκτική κόρα και υπέροχη γεύση, ιδανικό για το πρωινό, αλλά και για ένα σνακ.

Ψωμί ολικής με καρύδια και σταφίδες, χωρίς ζύμωμα. Ιδανικό για το πρωινό ή σνακ. - Whole wheat no-knead walnut & raisin bread, for your breakfast or snack

Μην σας τρομάξει η μακροσκελής περιγραφή της διαδικασίας. Τα γράφω αναλυτικά ώστε να σας γίνουν όλα κατανοητά. Άλλωστε με τις φωτογραφίες όλης της διαδικασίας που θα βρείτε στα Instagram Highlights, δεν θα σας μείνουν απορίες. Εάν, παρ’ όλα αυτά έχετε κάτι να με ρωτήσετε, μην διστάσετε και στείλτε μου μήνυμα.

Ψωμί ολικής με καρύδια και σταφίδες, χωρίς ζύμωμα. Ιδανικό για το πρωινό ή σνακ. - Whole wheat no-knead walnut & raisin bread, for your breakfast or snack

Έχετε πάντα στο μυαλό σας πως ότι δούλεψε σε μένα μπορεί να μην δουλέψει σε εσάς ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Το αλεύρι, η μαγιά, η θερμοκρασία περιβάλλοντος παίζουν σημαντικό ρόλο στην παρασκευή ψωμιού.  Θα πρέπει να γνωρίσετε την ζύμη σας και να την μελετήσετε. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε, ακόμα κι αν αυτό φέρει αποτυχία στην αρχή. Αργά ή γρήγορα θα καταφέρετε να φτιάξετε το ιδανικό ψωμί για εσάς.

Η γάστρα που χρησιμοποίησα είναι μαντεμένια σαν αυτή ή αυτή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλου είδους γάστρα, σαν αυτή, αλλά πιθανότατα θα διαφέρει ο χρόνος ψησίματος.

Ψωμί ολικής με καρύδια και σταφίδες, χωρίς ζύμωμα. Ιδανικό για το πρωινό ή σνακ. - Whole wheat no-knead walnut & raisin bread, for your breakfast or snack

Ψωμί με Καρύδια και Σταφίδες, χωρίς ζύμωμα

Χρόνος προετοιμασίας:   14-18 ώρες

Χρόνος ψησίματος:    1 ώρα

Μερίδες:   1 καρβέλι ψωμί, 16 μερίδες

Υλικά:

  • 220γρ. αλεύρι ντίνκελ 1050 + 1 κουταλάκι
  • 130γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • ¾ κουταλάκι ξηρή μαγιά
  • 375ml χλιαρό νερό + 1 κουταλάκι
  • 60γρ. κορινθιακές σταφίδες
  • 70γρ.καρύδια, χοντροκομμένα
  • 1 κουταλιά μέλι, ή, σιρόπι σφενδάμου
  • ¾ κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • καλαμποκάλευρο, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε τα αλεύρια, την μαγιά, το μέλι και τα 375ml νερό. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε 30 λεπτά περίπου.
  2. Αναμειγνύουμε τα καρύδια και τις σταφίδες σε ένα άλλο μπωλ και τα πασπαλίζουμε με το 1 κουταλάκι αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.
  3. Κατόπιν, προσθέτουμε στην ζύμη το αλάτι και 1 κουταλάκι χλιαρό νερό για να το βοηθήσουμε να διαλυθεί. Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα.
  4. Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε με την κουτάλα ώστε να ενσωματωθούν.
  5. Σκεπάζουμε με την πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει. Το ζυμάρι θα είναι έτοιμο για το επόμενο βήμα όταν έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο και έχει μικρές φουσκαλίτσες στην επιφάνεια. Αυτό μπορεί να πάρει από λίγες ώρες μέχρι 12-18 ώρες. Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τους θερινούς μήνες το ψωμί θα φουσκώσει πολύ γρήγορα, ενώ τους χειμερινούς το αντίθετο. Προτείνω να προετοιμάσετε το ψωμί το απόγευμα και να το αφήσετε να φουσκώσει όλη νύχτα. Τους θερινούς μήνες θα χρειαστεί να το αφήσετε στο ψυγείο για να αποφύγετε το υπερβολικό φούσκωμα.
  6. Όταν το πρώτο φούσκωμα έχει ολοκληρωθεί, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο και μία «χούφτα» ή με τα χέρια μας μεταφέρουμε το ζυμάρι πάνω στον αλευρωμένο πάγκο. Αλευρώνουμε και τα χέρια μας και δίνουμε σχήμα καρβελιού στο ψωμί, σηκώνοντας τις άκρες του ζυμαριού και διπλώνοντας τες προς το κέντρο του. Το αναποδογυρίζουμε. Αφού έχει σχηματιστεί το ψωμί, μεταφέρουμε το καρβέλι σε κομμάτι του πάγκου που δεν έχουμε αλευρώσει και εκεί του δίνουμε το τελικό του σχήμα. Με τα χέρια μας στα πλαϊνά της ζύμης το περιστρέφουμε με κυκλικές κινήσεις.
  7. Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπωλ αντικολλητικό χαρτί και το πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με καλαμποκάλευρο. Μεταφέρουμε το καρβέλι στο μπωλ, το πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες. Θα είναι έτοιμο όταν θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο και εάν το πιέσεις με το δάχτυλο μένει το βαθούλωμα. Εάν το βαθούλωμα δεν μείνει αφήστε το να φουσκώσει λίγα λεπτά ακόμα.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230ο C και τοποθετούμε μέσα την γάστρα μας στην τρίτη σχάρα.
  9. Αφού το ψωμί φουσκώσει, το σηκώνουμε με προσοχή μαζί με το αντικολλητικό χαρτί και το μεταφέρουμε στην γάστρα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσουμε το καρβέλι μας στο κέντρο. Κόβουμε με ένα ψαλίδι όσο χαρτί περισσεύει και σκεπάζουμε την γάστρα. Την ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε το ψωμί για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρώμα. Τα τελευταία 10 λεπτά ανοίγουμε λιγάκι την πόρτα του φούρνου.
  10. Αφού ψηθεί, βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και με προσοχή, χρησιμοποιώντας πάλι το αντικολλητικό χαρτί, βγάζουμε το ψωμί. Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψουμε. Εάν το κάψουμε πριν κρυώσει θα μοιάζει μισοψημένο.

Καλή επιτυχία!

→ Η γνώμη της ειδικού:

Ψωμί με Καρύδια και Σταφίδες, χωρίς ζύμωμα

Μέγεθος μερίδας: 77g

Ανά μερίδα: Θερμίδες: 196 kcal, Υδατάνθρακες: 33g, εκ των οποίων απλά σάκχαρα είναι : 7gr. Πρωτεΐνη: 5 g, Λίπος: 5 g, εκ των οποίων κορεσμένα είναι: 1 gr., Φυτικές Ίνες: 3 g

Nutrition Tips:

Ας δούμε 5 πράγματα για τα καρύδια που σίγουρα δεν ξέρεις

  1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, προσφέροντας προστατευτική δράση έναντι πολλών ασθενειών
  2. Προάγουν την υγεία της καρδιάς, γιατί μειώνουν την LDL – χοληστερόλη, βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία και μειώνουν την φλεγμονή
  3. Βοηθούν στην νοητική λειτουργία, μην ξεχνάς παρατήρησε καλά το σχήμα του θυμίζει αυτό του εγκεφάλου
  4. Η πληθώρα αντιοξειδωτικών, ω-3 λιπαρών οξέων, φυτοστερολών και γ-τοκοφερόλης τους δίνει ιδιαίτερη αξία στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο
  5. Είναι ένα από τα 8 πιο επιρρεπή τρόφιμα, ώστε να προκαλέσουν αλλεργία

Μαρία Μεντζέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Παν. με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στο Life Coaching

Kιν. 6984515475

E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

Facebook

Instagram

Ψωμί ολικής με καρύδια και σταφίδες, χωρίς ζύμωμα. Ιδανικό για το πρωινό ή σνακ. - Whole wheat no-knead walnut & raisin bread, for your breakfast or snack

I have begun to think that I should eventually become a baker. I have such a love for bread and pastries! I get so much joy every time I try a new bread and it’s a success. Lately, I deal with it more and more often. It enchants me. Today’s bread is a sweet bread with walnuts and raisins, which does not need to be kneaded.  It just needs a bit of mixing the day before, once again the same day and then baking in the dutch oven. It has a stunning crust and great taste; it’s ideal for breakfast and a snack, as well.

Do not be frightened by the lengthy description of the process. I write everything in detail to make it clear. Besides, you may find the photos of the entire process on Instagram Highlights, and I believe you will not be left with any questions. If you still have something to ask me, do not hesitate and send me a message.

Ψωμί ολικής με καρύδια και σταφίδες, χωρίς ζύμωμα. Ιδανικό για το πρωινό ή σνακ. - Whole wheat no-knead walnut & raisin bread, for your breakfast or snack

Always keep in mind that what worked for me, may not work for you exactly the same way. Flour, yeast, ambient temperature, play an important role in working with dough. You should get to know your dough and study it. Do not be afraid to experiment, even if you fail at first. Sooner or later you will be able to make the perfect bread for you.

The dutch oven I used is made by cast iron. You can use other types as sell, but the cooking time will probably vary.

No-knead Walnut & Raisin Bread
Prep Time
10 mins
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 10 mins
 

An easy, sweet whole wheat no-knead bread, ideal for breakfast or snack (*see note for rising time)

Course: Bread
Keyword: bread, breakfast, healthy, healthy snack, raisins, walnuts, whole wheat
Calories: 196 kcal
Author: Evi
Ingredients
  • 220 gr. spelt flour 1050 + 1 teaspoon
  • 130 gr. whole grain flour
  • ¾ teaspoon of dry yeast
  • 375 ml lukewarm water + 1 teaspoon
  • 60 gr. Corinthian (black) raisins
  • 70 gr roughly chopped walnuts
  • 1 tablespoon honey or, maple syrup
  • ¾ teaspoon of cinnamon
  • 1 teaspoon of salt
  • cornmeal for sprinkling
Instructions
  1. In a bowl, mix flour, yeast, honey and 375ml lukewarm water. Stir with a wooden spoon, cover with a clean towel and leave it for about 30 minutes.
  2. Mix the walnuts and raisins in another bowl and sprinkle them with 1 teaspoon of flour. Mix well.
  3. Then add the salt and 1 teaspoon of lukewarm water to the dough to help dissolve it. Stir with the wooden spoon.
  4. Add walnuts and raisins and mix them with the ladle to incorporate.
  5. Cover with the towel and let it rise. The dough will be ready for the next step when it has almost doubled in volume and the surface is dotted with bubbles. This can take from a few hours to 12-18 hours. The time it takes will depend on the ambient temperature. In the summer months, the bread will rise very fast, while in the winter will be the opposite. I suggest that you prepare the bread in the afternoon and let it rise overnight. In the summer months you may need to let it rise in the refrigerator to control the rise rate and to prevent over proofing.
  6. When the first rise is completed, flour your work surface well and using a bowl scrapper or your hands transfer the dough onto the floured surface. With floured hands shape the dough on a loaf, lifting the edges of the dough and folding it towards its center. Turn it over. Once the bread has been formed, transfer the loaf to the non-floured section of the bench and give it its final shape. With your hands on the sides of the dough, rotate it with circular movements.
  7. Line a large bowl with parchment paper and sprinkle it generously with corn meal. Transfer the loaf to the bowl, sprinkle with cornmeal , cover it with a towel and let it rise in a warm place for 1-2 hours. It will be ready when it has doubled in volume and if you poke it with your finger the impression remains. If it springs back, let it rise for a few more minutes.
  8. Preheat the oven at 230 ° C and place in the dutch oven on the third rack.
  9. When the bread rises, carefully transfer it into the dutch oven. Slash the center of the loaf with a sharp knife. Cut with a scissors as much paper is left over and put the lid on. Put it back in the oven and bake the bread for 30 minutes. Remove the lid and bake for another 30 minutes until it gets a deep color. In the last 10 minutes slightly open the oven door.
  10. Once cooked, remove the pot from the oven and carefully, using the non-stick paper again, lift the bread out of the pot. Let it cool on a rack before cutting it. If you slice it too soon the texture will be gummy.
Recipe Notes

*Rising time may take from a few hours to 14-18 hours

Expert’s opinion:

No-knead Walnut & Raisin Bread

Serving size:   77gr.

Per serving: Calories: 196 kcal, Carbohydrates: 33g, of which only sugars are: 7gr., Protein: 5 g, Fat: 5 g, of which saturated are: 1 gr., Fibers: 3 g

Nutrition Tips:

Let’s see 5 things about walnuts that you certainly do not know:

  1. They have a high content of good ω-3 and ω-6 fatty acids, offering protective effect against many diseases
  2. They promote heart health because they reduce LDL cholesterol, improve vascular function and reduce inflammation
  3. Helps in the mental function; if you notice well the shape reminds that of the brain
  4. The plethora of antioxidants, omega-3 fatty acids, phytosterols and gamma-tocopherol give them great value in reducing cancer risk
  5. It is one of the 8 most prone foods to cause allergy

Maria Mentzelou

Dietitian – Nutritionist, Harokopio University, specialized in clinical nutrition and Life Coaching

Mob: +306984515475 

E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

Facebook

Instagram

Facebook Comments

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.