• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα/ Ψάρι & Θαλασσινά

    Πίτσα με Σπαράγγια & Γαρίδες

    Καλό μήνα! Επιτέλους επιστρέφω με νέα συνταγή! Πολλές υποχρεώσεις καθώς και η αλλαγή του μπλογκ με απασχόλησαν τόσο πολύ τον τελευταίο μήνα, ώστε αναγκάστηκα να περιορίσω τις αναρτήσεις μου και να «χαθώ» λίγο από το διαδίκτυο. Σιγά σιγά μπαίνω σε πρόγραμμα πάλι και έτσι θα τα λέμε πιο συχνά. Και μια και τα αγαπημένα μου σπαράγγια κυκλοφορούν ακόμα στην αγορά (τα ελληνικά εννοώ, γιατί τα εισαγόμενα τα βρίσκουμε όλο σχεδόν τον χρόνο) είπα να φτιάξω μια λίγο ιδιαίτερη πίτσα με σπαράγγια, γαρίδες και σπανάκι, για να τα χαρούμε σε μία ακόμη εκδοχή.

    Asparagus & Shrimp Pizza – Πίτσα με Σπαράγγια & Γαρίδες

    Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και ελαφριά πίτσα, που παρόλο που δεν έχει σάλτσα, δεν είναι στεγνή. Τα υλικά δένουν πολύ ωραία μεταξύ τους. Μόνο τα τυριά θέλουν προσοχή για όσους προσέχουν την διατροφή τους. Εγώ χρησιμοποίησα μοτσαρέλα και ζεμύθα. Εσείς μπορείτε να βάλετε όποιο τυρί θέλετε. Η ζύμη είναι αυτή που σας είχα δείξει στην Pissaladiere (Πίτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια και αντσούγιες). Φτιάχνεται σε ελάχιστο χρόνο και δεν χρειάζεται χρόνο για να φουσκώσει. Είναι κυριολεκτικά η ζύμη της τελευταίας στιγμής. Χρειάζεστε μόνο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και στραγγιστό γιαούρτι. Αν θέλετε προσθέτετε και κάποιο ξερό μυρωδικό που θα ταιριάζει με τα υλικά της πίτσας. Εγώ σήμερα πρόσθεσα βασιλικό.

    Asparagus & Shrimp Pizza – Πίτσα με Σπαράγγια & Γαρίδες

    Όπως είχαμε πει και στην ανάρτηση για  σαλάτα με καπνιστό σολομό, σπαράγγια και σάλτσα  αβοκάντο, τα σπαράγγια έχουν εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B (όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3)), σε αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α) οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση) και σε μέταλλα (όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο).  Έχουν  πολύ κάλιο, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και  πρωτεΐνη, ενώ έχουν χαμηλή θερμιδική αξία.

    Asparagus & Shrimp Pizza – Πίτσα με Σπαράγγια & Γαρίδες

    Oι γαρίδες αποτελούν μια θαυμάσια εναλλακτική πρόταση αντί για κρέας. Μία μέτρια ποσότητα 100 γρ. μπορεί να καλύψει το 47% των καθημερινών μας αναγκών σε πρωτεΐνες και να μας δώσει ένα μόνο γραμμάριο λίπους και μάλιστα πολυακόρεστου, δηλαδή τα πολύτιμα ω-3 και ω-6 λιπαρά για τον οργανισμό. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θαλασσινά οι γαρίδες περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις δυο μοναδικών αντιοξειδωτικών συστατικών της ασταξανθίνης και του σεληνίου. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος και την υγεία του δέρματος και των ματιών. Μας προσφέρουν, επίσης, σημαντικές ποσότητες ιωδίου και σιδήρου. Αξιόλογη είναι και η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, βιταμίνη D και ψευδάργυρο, που μεταξύ άλλων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μερίδα 120 γραμμαρίων βρασμένες γαρίδες (12-13 τεμάχια) αποδίδουν 220 mg χοληστερόλης.

    Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Κ, σε μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνες C και Β, καθώς και σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Περισσότερα για το σπανάκι μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτηση «Κινόα με σπανάκι και κατίκι Δομοκού».

    Asparagus & Shrimp Pizza – Πίτσα με Σπαράγγια & Γαρίδες

    Χρόνος προετοιμασίας:   35 λεπτά

    Μερίδες:   8 κομμάτια

    Υλικά:

    για τη ζύμη:

    • 1 ½ φλυτζάνι (200 γρ. περίπου) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ίσως σας πάρει λίγο παραπάνω)
    • 1 φλυτζάνι (125 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
    • 1 κουταλάκι ξερό βασιλικό

    για την πίτσα:

    • 1 φλυτζάνι (90 γρ.) τριμμένη μοτσαρέλλα
    • ½ φλυτζάνι (60 γρ.) τριμμένη ζεμύθα, ή άλλο τυρί επιλογής σας
    • 300 γρ. ωμές γαρίδες, ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες
    • 16 (250 γρ. περίπου) σπαράγγια (το τρυφερό τους μέρος)
    • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ( το λευκό τμήμα τους), κομμένα διαγώνια σε λεπτές φέτες
    • 40 γρ. φρέσκο τρυφερό σπανάκι, χοντροκομμένο
    • λίγο ελαιόλαδο
    • αλάτι, πιπέρι
    • λίγα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού (προαιρετικά)

    Εκτέλεση:

    1. Ανακατέψτε όλα τα υλικά για την ζύμη σε ένα μπωλ. Μην ρίξετε όλο το αλεύρι μονομιάς. Μπορεί να μην το χρειαστεί όλο, ή, μπορεί να σας πάρει λίγο παραπάνω. Ζυμώνετε για λίγο μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. Ανοίξτε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια στο μέγεθος και το σχήμα που θέλετε. Στρώστε τη ζύμη σε ένα ταψάκι για πίτσα, ελαφρώς λαδωμένο. Το δικό μου ταψάκι έχει διάμετρο 32 εκ. και η ζύμη έρχεται ακριβώς.
    2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190ο C. Σκορπίζετε την μοτσαρέλλα πάνω στη ζύμη, και από πάνω της τη ζεμύθα. Στις συνέχεια βάζετε τις γαρίδες πάνω στα τυριά ( και τον μισό φρέσκο βασιλικό, αν χρησιμοποιήσετε) και αλείφετε τις άκρες της ζύμης με λίγο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ραντίζετε την πίτσα με λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Ψήνετε για 18 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει η ζύμη χρυσαφί χρώμα.
    3. Εν τω μεταξύ, βράζετε τα σπαράγγια, σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αναμειγνύετε με τα κρεμμυδάκια, το σπανάκι και τον υπόλοιπο βασιλικό, προσθέτοντας αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνετε τα λαχανικά πάνω στην πίτσα, μόλις αυτή ψηθεί και σερβίρετε.

     

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

     
    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
    222.6 19.5 0.1 7.8 1.4 18.2 0.9 57.0mg

     

    Πηγή:

    http://www.vita.gr/diatrofi/article/5330/h-pio-nostimh-nhsteia/

    Asparagus & Shrimp Pizza – Πίτσα με Σπαράγγια & Γαρίδες

     

    Asparagus & Shrimp Pizza – Πίτσα με Σπαράγγια & Γαρίδες

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    33 Comments

  • Reply
    craftcooklove
    2 Ιουνίου, 2015 at 6:33 πμ

    Πολύ νόστιμη η πρόταση σου !!! Μου αρέσουν όλα τα υλικά!! Και πόσο πολύχρωμο έγινε το μπλογκ σου Εύη μου!! Μεγειά μεγειά!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Ιουνίου, 2015 at 4:26 μμ

      ευχαριστώ πολύ Αθηνούλα!! χαίρομαι που σου αρέσει!
      σε φιλώ!

  • Reply
    Culinary Flavors
    2 Ιουνίου, 2015 at 9:43 πμ

    Συγχαρητήρια για το καινούριο site σου! Πολύ όμορφο όπως και η πίτσα που έφτιαξες! Καλό μήνα και καλοκαίρι!

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Ιουνίου, 2015 at 4:27 μμ

      ευχαριστώ πολύ Κατερινάκι!
      καλό καλοκαίρι και σε σένα!

  • Reply
    justsunday
    2 Ιουνίου, 2015 at 10:30 πμ

    καλοριζικο το νεο σου site,το οποιο με μια πρωτη ματια φαινεται “γουστοζικο” και ευκολοχρηστο!!!!
    η πιτσα αυτη ειναι απολυτως του γουστου μου,τρελαινομαι για γαριδες και γενικα για πιτσες που ξεφευγουν απο τις συνηθισμενες γευσεις!!!εχει και πολυ ωραια εμφανιση!!!
    μπραβο ευη!
    φιλια!

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Ιουνίου, 2015 at 4:28 μμ

      σε ευχαριστώ Κικίτσα!
      είναι πράγματι ασυνήθιστη πίτσα, αλλά αξίζει να δοκιμαστεί! είναι πολύ νόστιμη!
      φιλιά πολλά!

  • Reply
    Ξανθή
    2 Ιουνίου, 2015 at 12:12 μμ

    Καλή πορεία στη νέα σου εμφάνιση!!
    Αυτό το τυρί ζεμύθα πρώτη φορά το άκουσα θα το ψάξω.
    Όλα τα υλικά τη πίτσας είναι αγαπημένα και θα δοκιμαστεί.

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Ιουνίου, 2015 at 4:30 μμ

      χαίρομαι πολύ που σου αρέσει Ξανθή!!
      την ζεμύθα την χρησιμοποίησα πρώτη φορά κι εγώ. ταίριαξε πολύ. αν δεν βρεις, βάλε πεκορίνο.

  • Reply
    ΕΛΕΝΑ
    2 Ιουνίου, 2015 at 1:13 μμ

    Μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη πίτσα μας ετοίμασες!!!
    Με γεια το νέο λουκ, μ’ αρέσει πολύ!
    Φιλιά, καλό μήνα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Ιουνίου, 2015 at 4:31 μμ

      ευχαριστώ πολύ Έλενα!! καλό μήνα!

  • Reply
    createwithheart
    2 Ιουνίου, 2015 at 3:18 μμ

    Λατρεύω τις πίτσες και ιδιαίτερα αυτή που είναι τόσο ξεχωριστή!! 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Ιουνίου, 2015 at 4:32 μμ

      το ήξερα ότι θα σου αρέσει! 😉

  • Reply
    sp00nstories
    2 Ιουνίου, 2015 at 5:52 μμ

    Με γειά, σου είπα για την ανανέωση? Έδωσες χρώμα και μου αρέσει!!! Μπράβο Εύη μου!!
    Η πίτσα είναι της προτίμησης μου γιατί εγώ τα πάω πολύ καλά με τα λαχανικά και τις γαριδούλες, εννοείται!! Καλό Μήνα!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Ιουνίου, 2015 at 4:33 μμ

      ευχαριστώ πολύ Λίλια!!
      αφού σου αρέσουν τα λαχανικά και οι γαριδούλες, θα σου αρέσει σίγουρα και αυτή η συνταγή!
      φιλιά πολλά!

  • Reply
    tanja@the green mixer
    2 Ιουνίου, 2015 at 9:43 μμ

    Ωχ με τρέλανες βραδιάτικα, μόλις επλενε κάτι σπαράγγια για να τα κάνω νερόβραστα και μου άναψες φωτιά….. πολύ νόστιμη η πίτσα και θέλω να τη δοκιμάσω άμεσα. Εχω ακούσει και απο άλλες πηγές ότι η ζύμη είναι πεντανόστιμη….. Με ‘γεια η ανακαίνιση!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Ιουνίου, 2015 at 4:36 μμ

      από τότε που ανακάλυψα αυτή τη ζύμη, δεν έχω ξαναφτιάξει άλλη! μου αρέσει πολύ και είναι και πανεύκολη!
      αν δοκιμάσεις την πίτσα, περιμένω εντυπώσεις!
      ευχαριστώ πολύ Τάνια μου! Χ

  • Reply
    Χρύσα
    2 Ιουνίου, 2015 at 11:32 μμ

    Πολυ όμορφο το νέο μπλογκ Εύη!
    Και μας το συστήνεις με την καλύτερη συνταγή! Αγαπάμε πίτσα, όσες περισσοτερες συνταγές, τόσο το καλύτερο! Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός που διάλεξες!

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Ιουνίου, 2015 at 4:37 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσει η νέα εμφάνιση!
      όσο για την πίτσα, έχεις δίκιο, δεν ξέρω κάποιον που να μην του αρέσει!
      φιλιά πολλά!

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    3 Ιουνίου, 2015 at 8:32 πμ

    Φανταστική!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Ιουνίου, 2015 at 4:37 μμ

      μερσί!! 🙂

  • Reply
    Beauty Follower
    3 Ιουνίου, 2015 at 10:42 πμ

    Πολύ χάι κλας η πίτσα σου 😉
    Και διατροφικος πίνακας… το βρίσκο πολύ προφεσιονέλ!!!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Ιουνίου, 2015 at 4:38 μμ

      😉

  • Reply
    TheoDORA's Kitchen Diaries
    3 Ιουνίου, 2015 at 9:18 μμ

    Γρήγορη ζύμη πίτσας; Με γιαούρτι; Πω πω πω. Ακούγεται τέλειο!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Ιουνίου, 2015 at 10:51 μμ

      δοκίμασε την!! σου λύνει τα χέρια και είναι και νόστιμη!

  • Reply
    Marion
    4 Ιουνίου, 2015 at 12:46 μμ

    Πολύ ωραία η εμφάνιση του blog Ευη μου.

    Η πίτσα πολύ ωραία και ιδιαίτερη. Ωραία ιδέα που βαζεις τα σπαράγγια στο τέλος, κάτι σαν σαλάτα μαζί με το σπανάκι.

    Καλό μήνα : )

    • Reply
      The Healthy Cook
      12 Ιουνίου, 2015 at 5:29 μμ

      ναι, έτσι κρατούν τα λαχανικά όλη τη φρεσκάδα τους.
      χαίρομαι που σου αρέσει το νέο λουκ Μάριον!
      σ’ ευχαριστώ πολύ!

  • Reply
    Αγγελική
    5 Ιουνίου, 2015 at 9:30 πμ

    Με΄γεια Εύη μου!! Είναι όντως πιο χρωματιστό και με πιο ευκολοδιάβαστη γραμματοσειρά.

    Ο συνδυασμός υλικών στην πίτσα είναι πρωτότυπος και αξίζει να δοκιμαστεί!
    Φιλιά πολλά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      12 Ιουνίου, 2015 at 5:28 μμ

      ευχαριστώ Αγγελική μου!!
      χαίρομαι που σου αρέσει το νέο λουκ! 🙂

  • Reply
    Αριάδνη
    6 Ιουνίου, 2015 at 6:27 μμ

    Τέλεια ιδεα για μια διαφορετικη γευστικά πίτσα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      12 Ιουνίου, 2015 at 5:25 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσει Αριάδνη! φιλιά!!

  • Reply
    50 Scrumptiously Delicious Vegetarian Pizza Recipes
    31 Οκτωβρίου, 2015 at 9:35 μμ

    […] Recipe via  thehealthycook.gr […]

  • Reply
    Athina
    24 Μαρτίου, 2016 at 11:06 μμ

    This is definitely going on my to-make list! Sounds & looks delicious!

    • Reply
      The Healthy Cook
      25 Μαρτίου, 2016 at 1:43 μμ

      thank you dear!!

    Leave a Reply