Αν έχετε αβοκάντο στην κουζίνα σας, έχετε θησαυρό. Με το αβοκάντο μπορείτε να κάνετε θαύματα! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αμέτρητους συνδυασμού για γρήγορα, ελαφριά και προπάντων υγιεινά γεύματα και σνακ. Ακόμα και χυμούς και smoothies! Από αυτό το μπλογκ θα ανακαλύψουμε μαζί πολλές συνταγές.
Για την θρεπτική αξία του αβοκάντο μιλήσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Είναι εντυπωσιακή! Όσο για τις φακές, είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι γνωρίζετε, αλλά ας τη δούμε εν τάχει:
Οι φακές, που κάποτε θεωρούνταν το φαγητό των φτωχών, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες -παρέχουν 15 γραμμάρια ινών σε μόλις 1 φλιτζάνι (οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας). Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς (προστασία από στεφανιαία και καρδιαγγειακή νόσο), όχι μόνο λόγω των φυτικών ινών, αλλά και λόγω των σημαντικών ποσοτήτων φυλλικού οξέος και μαγνησίου που περιέχουν. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαχείριση διαταραχών του σακχάρου, καθώς εμποδίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξηθούν με ταχύ ρυθμό μετά από ένα γεύμα. αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών. Πενήντα γραμμάρια φακής περιέχουν όση πρωτεΐνη έχουν και 67 γραμμάρια βοείου κρέατος και περιέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, για να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες. Απουσιάζουν μόνο δύο, συνδυάζοντας όμως τις φακές με άλλα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι και το σπανάκι, μπορούμε να πάρουμε μια πλήρη πρωτεΐνη. Τέλος, η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις εγκύους. Να σημειώσουμε πως δεν χρειάζονται μούλιασμα, όπως τα φασόλια, μόνο έμπνευση για υπέροχες δημιουργίες!
Καπνιστές φακές σαλάτα σε αβοκάντο
Ingredients
- ¼ φλυτζανιού φακές
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ¼ κουτ. γλυκού μπούκοβο ( αν δεν συμπαθείτε τα καυτερά, βάλτε λιγότερο)
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ½ φλυτζάνι φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες, ή, ντοματάκια κονκασέ από κονσέρβα
- ¼ κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 αβοκάντο
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Instructions
Βράστε τις φακές σε αλατισμένο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει το φύλλο δάφνης, για 15’-17’, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε και αφαιρέστε το φύλλο δάφνης.
Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαραθούν, 3’- 4’ περίπου. Προσθέστε το σκόρδο και το μπούκοβο και σωτάρετε για άλλο ένα λεπτό.
Προσθέστε την ντομάτα, την ζάχαρη, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε να σιγοβράσει για 7’- 8’.
Προσθέστε τις φακές, ανακατέψτε και αποσύρετε από την φωτιά.
Κόψτε το αβοκάντο κατά μήκος, αφαιρέστε το κουκούτσι του, τοποθετήστε το στο πιάτο σας και γαρνίρετε με τις φακές και τον μαϊντανό, ή κόλιανδρο.
Nutrition
-
400 Calories
-
28.1g Carbohydrates
-
32.7g Fat
-
8.2g Fiber
-
8.2g Protein
-
4.0g Saturated fat
-
1.7g Sugar
Notes
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ
Η καπνιστή πάπρικα δίνει μια ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα γεύση στις φακές. Εγώ την χρησιμοποιώ πολύ συχνά στα φαγητά που μαγειρεύω, αλλά με αυτό τον τρόπο δεν την είχα ξαναδοκιμάσει. Την συνταγή την είδα εδώ και ομολογώ μου κίνησε πάρα πολύ την περιέργεια … έβαλα την δική μου πινελιά και ιδού! Το αβοκάντο με τις καπνιστές φακές σαλάτα έτοιμο να το δοκιμάσετε. Ελπίζω να το απολαύσετε όσο εγώ!
Πηγή:
http://www.mednutrition.gr/oi-fakes-stin-diatrofi-mas
7 Comments
peps
27 Ιουνίου, 2014 at 10:53 πμΠήρα αβοκάντο….σ’ ενημερώνω!!!!
The Healthy Cook
27 Ιουνίου, 2014 at 11:51 μμΧμμμμ……. αναμένω…
createwithheart
27 Ιουνίου, 2014 at 1:17 μμΑχ, θα με τρελάνεις εσύ!! Λοιπόν σημειώνω τα υλικά που δεν έχω και αύριο θα πάω στην λαϊκη! Και σας προειδοποιώ….. το σ/κ θα μαγειρέψω!!!!! Φιλιά! 😉
The Healthy Cook
27 Ιουνίου, 2014 at 11:53 μμνα έρθω να απαθανατίσω την στιγμή? 😉
peps
27 Ιουνίου, 2014 at 1:23 μμΕυούλα προσοχή…δέχεσαι απειλές από όλες μας!!χαχα
The Healthy Cook
27 Ιουνίου, 2014 at 11:54 μμαυτό βλέπω!! χιχι!!! αυτές οι απειλές είναι ευχάριστες!!! 🙂