Home » Baked Plums with Frozen Almond Cream – Ψητές Βανίλιες με Παγωμένη Κρέμα Αμυγδάλου

Baked Plums with Frozen Almond Cream – Ψητές Βανίλιες με Παγωμένη Κρέμα Αμυγδάλου

Baked-Plums-with-Frozen-Almond-Cream – Ψητές-Βανίλιες-με-Παγωμένη-Κρέμα-Αμυγδάλου

for english scroll down

Σήμερα ξεφεύγουμε… Όχι πολύ, λίγο.. αλλά ξεφεύγουμε. Άλλωστε, αν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας, ένα παραστράτημα που και που δεν κάνει κακό αλλά σπάει την μονοτονία.  😉 Φτάνει να μπορεί να ελέγχει κανείς τα παραστρατήματά του και να μην τα επαναλαμβάνει συχνά. Έτσι λοιπόν σήμερα σας έχω ένα καλοκαιρινό επιδόρπιο, ένα εντυπωσιακό φρουτένιο γλυκό: ψητές βανίλιες με παγωμένη κρέμα αμυγδάλου.

Το γλυκό αυτό γίνεται το ίδιο νόστιμο και με βανίλιες και με δαμάσκηνα. Το έχω φτιάξει και με τους δύο τρόπους και είναι εκπληκτικό. Εσείς διαλέξτε όποιο σας αρέσει και όποιο σας είναι πιο εύκολο. Τα φρούτα ψήνονται σε κόκκινο κρασί και η σάλτσα τους είναι αρωματική και πολύ γευστική! Η παγωμένη κρέμα αμυγδάλου δεν είναι τίποτα άλλο από χτυπημένη σαντιγύ με ψιλοκομμένα και καραμελωμένα αμύγδαλα, το πιο εύκολο παγωτό που μπορείτε να φτιάξετε. Καλό θα είναι να το φτιάξετε την προηγούμενη ώστε να μπορέσει να παγώσει καλά.  Για την vegan εκδοχή διαβάστε τις σημειώσεις.

Baked-Plums-with-Frozen-Almond-Cream – Ψητές-Βανίλιες-με-Παγωμένη-Κρέμα-Αμυγδάλου

Ψητές Βανίλιες με Παγωμένη Κρέμα Αμυγδάλου

Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά (συν το χρόνο αναμονής)

Χρόνος μαγειρέματος:   30 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά:

για τις ψητές βανίλιες:

  • 8 ώριμες, μικρές σε μέγεθος, βανίλιες* (περίπου 900 γρ.)
  • 1 λοβό βανίλιας
  • ¼ φλυτζανιού (60 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
  • ¼ φλυτζανιού ζάχαρη άχνη

για τα παγωμένη κρέμα αμυγδάλου:

  • 300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη**
  • 2 κουταλιές στέβια σε σκόνη (σε αναλογία 1:1 με ζάχαρη)
  • λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
  • 120 γρ. αμύγδαλα
  • 1-2 κουταλιές καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση:

για την παγωμένη κρέμα αμυγδάλου:

  1. Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέστε τα αμύγδαλα και την ζάχαρη και τα καβουρδίζετε μέχρι να καραμελώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν τα σπάτε με ένα γουδοχέρι σε μέτρια κομμάτια.
  2. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, τη στέβια και την βανίλια σε σαντιγί και προσθέτετε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα δοχείο και αφήστε το στην κατάψυξη όλη νύχτα. Πριν σερβίρετε αφήστε την παγωμένη κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά περίπου.

για τις ψητές βανίλιες:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο
  2. Χαράξτε σταυρωτά την βάση των φρούτων και τοποθετείστε τα, με την κομμένη πλευρά από πάνω, σε ένα μικρό ταψάκι, το ένα δίπλα στο άλλο.
  3. Κόψτε στα δύο την βανίλια κατά μήκος και προσθέστε τη στο ταψάκι. Περιχύστε τα φρούτα με το κόκκινο κρασί και πασπαλίστε τα με την ζάχαρη άχνη. Ψήστε τα φρούτα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξεκολάει η φλούδα τους. Φροντίστε να αλείψετε τα φρούτα με τη σάλτσα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τουλάχιστον δύο φορές. Αφού ψηθούν, βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
  4. Σερβίρετε τις ψητές βανίλιες με παγωμένη κρέμα αμυγδάλου.

 

Σημειώσεις:

*Ή δαμάσκηνα

**Ή φυτική κρέμα( για τους vegans)

Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Best Food Desserts”, Australian Women’s Weekly.

Baked-Plums-with-Frozen-Almond-Cream – Ψητές-Βανίλιες-με-Παγωμένη-Κρέμα-Αμυγδάλου

Well… I admit once again … I am a sucker for sweets and pastry making! Today’s recipe is a sweet indulgence, a not so healthy treat. After all, if there are no health reasons, a slip now and then does not hurt but it breaks the monotony. 😉 As long as one can control the slip and does not often repeats it. So here’s  a summer treat, an impressive fruity dessert: baked plums with frozen almond cream.

The fruits are baked in red wine and the sauce is fragrant and very tasty! The frozen almond cream is nothing more than whipped cream with chopped and caramelized almonds, the easiest ice cream that you can make. It is best to make the almond cream a day ahead, to freeze well. For the vegan version read the notes below.

Baked-Plums-with-Frozen-Almond-Cream – Ψητές-Βανίλιες-με-Παγωμένη-Κρέμα-Αμυγδάλου

Baked Plums with Frozen Almond Cream

Baked Plums with Frozen Almond Cream
Serves 4
A delicious summer treat, an impressive fruity dessert
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
Prep Time
20 min
Cook Time
30 min
Total Time
50 min
563 calories
46 g
84 g
39 g
9 g
16 g
277 g
29 g
37 g
0 g
22 g
Nutrition Facts
Serving Size
277g
Servings
4
Amount Per Serving
Calories 563
Calories from Fat 340
% Daily Value *
Total Fat 39g
61%
Saturated Fat 16g
79%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 5g
Monounsaturated Fat 17g
Cholesterol 84mg
28%
Sodium 29mg
1%
Total Carbohydrates 46g
15%
Dietary Fiber 5g
20%
Sugars 37g
Protein 9g
Vitamin A
24%
Vitamin C
22%
Calcium
15%
Iron
8%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
for baked plums
  1. • 8 ripe medium plums (900 g.)
  2. • 1 vanilla bean
  3. • ¼ cup (60 ml) dry red wine
  4. • ¼ cup caster sugar
for the frozen almond cream
  1. • 300 ml cream 35% fat, cold *
  2. • 2 tablespoons stevia powder (1: 1 with sugar)
  3. • a few drops of vanilla extract
  4. • 120 g. almonds
  5. • 1 to 2 tablespoons brown sugar
for the frozen almond cream
  1. In a small nonstick skillet, over medium heat, add the almonds and sugar and roast until caramelized. Allow to cool. Crush with a pestle in medium-sized pieces.
  2. Beat the cream, stevia and vanilla until soft peaks form; fold in the caramelized almonds. Transfer the mixture into a container and leave it in the freezer overnight. Before serving let the frozen cream stand at room temperature for about 10 minutes.
for baked plums
  1. Preheat oven to 180o C / 375o F.
  2. Cut shallow cross in the base of each plum and place them, cut-side up, in a small pan in a single layer.
  3. Cut the vanilla bean lenthways and add to dish. Pour red wine over plums and sprinkle with powdered sugar. Bake plums for about 30 minutes, until tender. Brush plums with juices at least twice through cooking time. Once cooked, remove them from the oven and let them cool.
  4. Serve with the baked plums with frozen almond cream.
Notes
  1. *Or non dairy cream for vegans
Adapted from "Best Food Desserts", Australian Women's Weekly
beta
calories
563
fat
39g
protein
9g
carbs
46g
more
Adapted from "Best Food Desserts", Australian Women's Weekly
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/

Facebook Comments

6 comments

  1. Μπαινοβγαίνω από το πρωί και χαζεύω τις φωτογραφίες και αυτό το υπέροχο μωβ/μπορντώ χρώμα! Απίθανο!!!
    Το παγωτό είναι φανταστικό, τέλειος συνδυασμός με τις βανίλιες!!!
    Πω πω!! Το θέλω!!!!

    • The Healthy Cook says:

      ε, είναι και το χρώμα σου!
      φτιάξ’το! θα σου αρέσει πολύ!
      ευχαριστώ πεπίτα 🙂

  2. dolmadaki says:

    τελειο και πανευκολο!! φανταζομαι κ με γιαουρτι οι βανιλιες θα ειναι τελειες και με απλο παγωτο βανιλια!

Leave a Reply