Home » Brussels Sprouts Soup with Blue Cheese – Σούπα με Λαχανάκια Βρυξελλών και Μπλε Τυρί

Brussels Sprouts Soup with Blue Cheese – Σούπα με Λαχανάκια Βρυξελλών και Μπλε Τυρί

Brussels Sprouts Soup with Blue Cheese – Σούπα με Λαχανάκια Βρυξελλών και Μπλε Τυρί

for english scroll down

Και να λοιπόν η συνταγή που σας υποσχέθηκα! Σούπα με λαχανάκια Βρυξελλών και μπλε τυρί, ένας πραγματικά εκπληκτικός συνδυασμός. Ένα θα σας πω, την δοκίμασαν άνθρωποι που δεν έτρωγαν με τίποτα τα λαχανάκια (βέβαια, αν κρίνω από τα σχόλια στην προηγούμενη ανάρτηση αρέσουν σε πολλούς περισσότερους απ’ ότι νόμιζα 🙂 ) και ενθουσιάστηκαν!

Τα λαχανάκια είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο λαχανικό. Όσοι διαβάσατε την ανάρτηση για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, θα διαπιστώσατε πόσο ωφέλιμα είναι. Δυστυχώς, ο κόσμος τα αποφεύγει, αλλά νομίζω πως τελικά όλα εξαρτώνται στο πως μαγειρεύεις το κάθε τι.

Brussels Sprouts Soup with Blue Cheese – Σούπα με Λαχανάκια Βρυξελλών και Μπλε Τυρί

Την συγκεκριμένη συνταγή την έχω φτιάξει πολλές φορές. Έχω δοκιμάσει να τα σοτάρω και με βούτυρο και με λάδι και κατέληξα πως λίγο βούτυρο, ή μισό βούτυρο μισό λάδι είναι η πιο γευστική επιλογή. Το θέλουν το βουτυράκι τους!

Επίσης δοκίμασα να την φτιάξω και με ζωμό λαχανικών και με ζωμό κότας. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο γευστικό, άρα διαλέγετε και παίρνετε.

Όσο για το τυρί, το μπλε τυρί είναι ιδανικό. Η αρχική συνταγή από το “From a Chef’s Kitchen” (εξαιρετικό μπλογκ btw) είχε ρικότα, αλλά λόγω της αδυναμίας μου στο μπλε τυρί (την οποία έχω εκφράσει πολλάκις…) είπα να το δοκιμάσω. Έρωτας με την πρώτη κουταλιά! Μετά τη δοκίμασα και με ώριμο stilton και του πήγαινε εξίσου, απλά πιθανόν να θέλει λίγο μικρότερη ποσότητα. To stilton έχει πιο έντονη γεύση και άρωμα. Ας δούμε την συνταγή:

Brussels Sprouts Soup with Blue Cheese – Σούπα με Λαχανάκια Βρυξελλών και Μπλε Τυρί

Συνολικός χρόνος:    30 λεπτά

Μερίδες:    4-5

Υλικά:

  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
  • 700 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών, καθαρισμένα και κομμένα στα 2 ή στα 4 ανάλογα με το μέγεθος τους (κρατήστε στην άκρη 4 για την διακόσμηση)
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, ή κότας (κατά προτίμηση σπιτικός)
  • 40 γρ. μπλε τυρί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

διακόσμηση:

  • ½ κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1/4 φλυτζανιού αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα
  • 4 από τα λαχανάκια Βρυξελλών
  • επιπλέον μπλε τυρί (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Σοτάρετε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το σκόρδο και τα λαχανάκια.
  3. Προσθέτετε τον ζωμό, αφήνετε να πάρουν βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανάκια.
  4. Προσθέτετε το μπλε τυρί και πολτοποιείτε την σούπα.
  5. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  6. Κόψτε τα 4 λαχανάκια που έχετε φυλάξει σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνετε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι και σοτάρετε τα λαχανάκια για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τους αλάτι και πιπέρι.
  7. Σερβίρετε την σούπα στα πιάτα και διακοσμήστε τη με τις φέτες από τα λαχανάκια και λίγα αμύγδαλα φιλέ. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέστε και «ψίχουλα» από μπλε τυρί.

 

Τι λέτε? Σας έπεισα να τα δοκιμάσετε? Περιμένω εντυπώσεις.

Brussels Sprouts Soup with Blue Cheese – Σούπα με Λαχανάκια Βρυξελλών και Μπλε Τυρί

Well, here is the recipe I promised you! Brussels sprouts soup with blue cheese, a truly amazing combination. I’ll tell you one thing, people who never ate sprouts (of course judging by the comments in the previous post the sprouts lovers were more than I expected 🙂 ) tasted it and they were thrilled!

Brussels sprouts are a quite misunderstood vegetable. Those who have read my previous post on their beneficial properties have seen how useful it is. Unfortunately, people are avoiding eating them, but I think it all depends on how you cook everything.

The specific recipe I have made many times. I’ve tried to sauté the sprouts with butter and then with olive oil and ended up that little butter or half butter half oil is the tastiest choice. Sprouts love butter!

I, also, tried to cook it with vegetable broth and chicken broth. The result was delicious both ways, so the choice is yours.

Brussels Sprouts Soup with Blue Cheese – Σούπα με Λαχανάκια Βρυξελλών και Μπλε Τυρί

As for the cheese, blue cheese is ideal. The original recipe from “From a Chef’s Kitchen” (excellent blog btw) had ricotta, but because of my love in blue cheese (which I have expressed many times …) I decided to try it. Love at first spoonful! After that I tried mature stilton as well, and it was very tasty; it just might want a little less quantity. Stilton has more intense flavor and aroma. Let’s now see the recipe:

Brussels Sprouts Soup with Blue Cheese
Serves 4
A delicious & easy soup
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
295 calories
24 g
23 g
19 g
12 g
7 g
504 g
1138 g
6 g
0 g
11 g
Nutrition Facts
Serving Size
504g
Servings
4
Amount Per Serving
Calories 295
Calories from Fat 168
% Daily Value *
Total Fat 19g
30%
Saturated Fat 7g
34%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 2g
Monounsaturated Fat 9g
Cholesterol 23mg
8%
Sodium 1138mg
47%
Total Carbohydrates 24g
8%
Dietary Fiber 9g
36%
Sugars 6g
Protein 12g
Vitamin A
35%
Vitamin C
309%
Calcium
19%
Iron
21%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. 2 tablespoons butter
  2. 1 tablespoon olive oil
  3. 1 medium onion, chopped
  4. 4 cloves garlic, chopped
  5. 700 g. Brussels sprouts, trimmed and cut into 2 or 4 pieces, depending on their size (reserve 4 of them for garnish)
  6. 1 liter vegetable or chicken broth (preferably homemade)
  7. 40 g. blue cheese
  8. salt, freshly ground pepper
to decorate
  1. ½ tablespoon of olive oil
  2. 1/4 cup slivered almonds, roasted
  3. 4 Brussels sprouts
Instructions
  1. Heat the butter and olive oil in a saucepan over medium-high heat.
  2. Sauté onion over medium heat and add garlic and sprouts.
  3. Add the broth, let it boil, lower the heat and simmer for about 20 minutes, until sprouts are very tender.
  4. Add blue cheese and puree the soup until smooth.
  5. Add salt and pepper as desired.
  6. Slice the 4 reserved sprouts. Heat olive oil in a frying pan and sauté the sprouts for 2-3 minutes. Season to taste.
  7. Serve in soup plates and garnish with the sprouts slices and some roasted almonds.
Notes
  1. Optionally, you can add a few "crumbs" of blue cheese to garnish.
beta
calories
295
fat
19g
protein
12g
carbs
24g
more
Adapted from From A Chef's Kitchen
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/
 What do you think? Did I persuade you to try the sprouts?  Let me know.

25 comments

  1. Με λίγο μπλε τυρί όλα γίνονται καλύτερα!! χαχαχαχαχαα
    Ακόμα και τα λαχανάκια!!

    Οντως το μπλε τυρί το έχω δοκιμάσει κι εγώ σε σούπα με σελινόριζα και ήταν εκπληκτικό το αποτέλεσμα. Αρα είμαι 1000% σίγουρη ότι και η σούπα με τα παρεξηγημένα λαχανάκια θα είναι φανταστική!!!

    Μπράβο Εύη!! Με ωραία συνταγή επέλεξες να μας παρουσιάσεις τα λαχανάκια. Και πολύ ωραία φωτογράφιση!!!!!!!!!!

    Σε φιλώ!!

    • The Healthy Cook says:

      το μπλε τυρί που πάει παντού!! χαχαχα!!
      ευχαριστώ Χρυσαυγή μου!!

  2. Αγαπώ πολύ και γω το μπλε τυρί και θέλω σαν τρελή να δοκιμάσω αυτή την καταπληκτική συνταγή! Φιλιάααα…. 🙂

    • The Healthy Cook says:

      να την δοκιμάσεις Ελενάκι. πιστεύω θα σου αρέσει!
      φιλιά!

  3. Χρύσα says:

    Ω ναι, αυτή τη σούπα θέλω πολύ να τη δοκιμάσω! Απίστευτος συνδυασμός, αγαπημένος.
    Με έξτρα stilton για μένα παρακαλώ!

  4. mia xara says:

    Πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών, λατρεύω τόσο τα λαχανάκια όσο και το μπλε τυρί 🙂 Καλή χρονιά, ΧΟΧΟ

  5. sp00nstories says:

    Εγώ με αυτά τα λαχανάκια δεν τα πάω καλά αλλά άνετα θα τα δοκίμαζα έτσι!Καλή χρονιά κούκλα!!

  6. Μια φορά όταν δοκίμασα λαχανάκια Βρυξελλών, μου φάνηκαν πολύ άγευστα. Βέβαια σ αυτο έφταιγε και η οικοδέσποινα. Με τη δικη σου, συνταγή θα ειναι πολύ πολύ καλύτερα και γευστικά!
    Καλη χρονιά, καλό Σαββατόβραδο!
    Φιλιά 🙂

  7. Τα λαχανάκια Βρυξελλών τα αγαπώ δεν μπορώ να πω το ίδιο για το τυράκι!!! Αλλά την δοκίμαζα άνετα χωρίς τυρί! Πολύ όμορφη παρουσίαση! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    • The Healthy Cook says:

      εδώ μας την έσκασες!! να σου αρέσουν τα λαχανάκια και να μην σου αρέσει το τυρί… 😉
      δεν πειράζει, δοκίμασέ τη και σκέτη, ή βάλε ρικότα όπως είχε η αρχική συνταγή
      πολλά φιλιά Αθηνούλα!

  8. Marion says:

    Με χρονοκαθυστέρηση γράφω τώρα τελευταία…;)

    Λοιπόν εγώ έχω πεισθεί αφου μου αρέσουν τα λαχανάκια. Τώρα για το μπλε τυρι εχω ενα θεμα. Αλλα η ποσότητα ειναι λίγη και σίγουρα θα ταιριάζει πολύ με τη σούπα και τα υπόλοιπα υλικά. Πολύ ωραία εμφάνιση πάντως .
    Θα την έχω υπόψη 😉

    Φιλιά

    • The Healthy Cook says:

      σαν την δική μου την χρονοκαθυστέρηση δεν είναι 🙂
      ναι, δεν είναι πολύ έντονο. δίνει γεύση στη σούπα χωρίς να ξεχωρίζει.
      ευχαριστώ Μάριον! σε φιλώ!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.