• Ελληνικά
  • English
  • Διατροφή

    Λαχανάκια Βρυξελλών, η θαυματουργή τροφή

    Καλή χρονιά και πάλι!! Τα λαχανάκια Βρυξελλών, αυτά τα μικροσκοπικά λαχανικά, που πολλοί από εσάς δεν τα έχετε σε υπόληψη, είναι μια πραγματικά θαυματουργή τροφή. Σήμερα θα αναλύσουμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες και στην επόμενη ανάρτηση θα σας έχω μια συνταγή για ένα τόσο νόστιμο και εύκολο πιάτο, που θα σας αλλάξει την γνώμη για αυτά.

    Ιστορία:

    Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ετήσια φυτά της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica). Εικάζεται ότι καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη, αν και οι πρώτες αναφορές γίνονται το 16ο αιώνα. Αργότερα, μεταφέρθηκαν στο Βέλγιο και καλλιεργήθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες, από όπου πήραν και το όνομά τους. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, διαδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Στις μέρες μας καλλιεργούνται σε όλη την Ευρώπη (περισσότερο στην Ολλανδία) και τις Η.Π.Α (περισσότερο στην Καλιφόρνια).

    Το φυτό:

    Καλλιεργούνται τον χειμώνα και ευδοκιμούν σε ψυχρές καιρικές συνθήκες.  Ένα καλά ανεπτυγμένο φυτό φθάνει περίπου 90 εκατοστά σε ύψος. Τα λαχανάκια αναπτύσσονται σε όλο το μήκος του βλαστού, αρχίζοντας από τη βάση και συνεχίζοντας προς τα πάνω.  Για να αναπτυχθούν ομοιόμορφα τα λαχανάκια, η άκρη του μίσχου κόβεται μόλις αρχίσουν να αναπτύσσονται τα λαχανάκια στην βάση του.

    Έψαξα και βρήκα φωτογραφία από το φυτό για να δείτε πως αναπτύσσονται. Δεν είναι εντυπωσιακό?

    Brussels Sprouts, the miraculous food – Λαχανάκια Βρυξελλών, η θαυματουργή τροφή

    photo: www.specialtyproduce.com

    Θρεπτικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία:

    Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μεταξύ των 20 κορυφαίων  πιο θρεπτικών τροφών σε σχέση με την βαθμολογία ANDI (συνολικός δείκτης διατροφικής πυκνότητας), η οποία μετρά βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά  σε σχέση με το θερμιδικό περιεχόμενο.

    Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες (Α, C, Κ, Β6, φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ), αντιοξειδωτικά και μέταλλα (μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο) πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν περιέχουν καθόλου λίπος και χοληστερίνη, ενώ το ποσοστό νατρίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Τέλος, αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών.

    Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του USDA (United States Department of Agriculture), ένα φλιτζάνι ωμά λαχανάκια Βρυξελλών (περίπου 88 γραμμάρια) περιέχει μόνο 38 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους, 8 γραμμάρια υδατανθράκων (συμπεριλαμβανομένων 3 γραμμάρια σακχάρων και 2 γραμμάρια φυτικών ινών) και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης . Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού λαχανάκια Βρυξελλών σας προσφέρει το 195% της βιταμίνης Κ, 125% της βιταμίνης C, και 10% ή περισσότερο της βιταμίνης Α, της βιταμίνης Β-6, του φολικού οξέως, Ω-3 λιπαρών οξέων, καλίου και μαγγανίου που χρειάζεται ο οργανισμός σας την ημέρα.

    Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, μειώνει τα ποσοστά χοληστερόλης στο αίμα μέσω της δέσμευσης των χολικών οξέων (τα οξέα που εκκρίνονται από τη χολή κατά τη διαδικασία της πέψης). Η δράση αυτή οφείλεται κυρίως στην αυξημένη απέκκριση χολικών αλάτων αλλά και της πηκτίνης που περιέχεται σε αυτά. Από την άλλη πλευρά, περιέχουν υψηλά ποσοστά αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα, και σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου παχέως εντέρου και τη μείωση της δυσκοιλιότητας.

    Brussels Sprouts, the miraculous food – Λαχανάκια Βρυξελλών, η θαυματουργή τροφή

    Υψηλή είναι και η περιεκτικότητά τους σε ισχυρά φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση, που βοηθούν στην καταστολή του οξειδωτικού στρες. Πρόκειται για μια διαδικασία που, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τον καρκίνο και άλλες επικίνδυνες νόσους. Στην πραγματικότητα, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια αποθήκη φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, όπως θειοκυανικά, ινδόλες, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και σουλφοραφάνη. Μαζί, αυτά τα φυτοχημικά προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου, και του ενδομητρίου. Η ουσία σουλφοραφάνη και η ουσία ινδόλη-3-καρβινόλη, η οποία αλληλεπιδρά με τη βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη, προστατεύουν, επίσης, από τον καρκίνο του μαστού.

    Στη σουλφοραφάνη οφείλονται και άλλες σημαντικές ευεργετικές δράσεις, καθώς πιθανολογείται ότι προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία. Με όσο περισσότερη σουλφοραμάνη ‘οπλιστούν’ τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή πριν από την έκθεση στον ήλιο, τόσο μεγαλύτερη η άμυνα απέναντι στις βλαβερές του επιδράσεις. Επίσης, νεότερες έρευνες έρχονται να προσθέσουν ότι τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των Σταυρανθών, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Α που περιέχουν, ωφελούν επιπρόσθετα την υγεία των ματιών, καθώς ενισχύουν την ποιότητα της όρασης κατά τις νυχτερινές ώρες. Επιπρόσθετο προστατευτικό ρόλο παίζουν και τα καροτένια που περιέχονται.

    Τα λαχανάκια Βρυξελλών συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση χρόνιων και έντονων φλεγμονών, με τη βοήθεια μιας σειράς θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Η ουσία γλυκοζινόλη, αποτελεί τον κατεξοχήν ρυθμιστή της εμφάνισης φλεγμονών, στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην αντιφλεγμονώδη δράση τους συμβάλλουν, επίσης, τα Ω-3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Κ που περιέχουν.

    Ορισμένα ένζυμα και χημικές ουσίες (γλυκοζινόλη και ισοθειοκυανάτες), που περιέχουν τα λαχανάκια Βρυξελλών, εκτός από την αντιφλεγμονώδη τους δράση, λειτουργούν υποστηρικτικά σε ενδεχόμενη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων. Η ρύθμιση της συχνότητας και έντασης εμφάνισης των φλεγμονών, μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενες καρδιακές προσβολές, ισχαιμική καρδιοπάθεια και αρτηριοσκλήρυνση. Περαιτέρω δε, η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, απομακρύνει και το ενδεχόμενο να φράξουν οι αρτηρίες.

    Brussels Sprouts, the miraculous food – Λαχανάκια Βρυξελλών, η θαυματουργή τροφή

    Επίσης, λόγω της Βιταμίνης C και του καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου και είναι ευεργετικά για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

    Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C, όταν καταναλώνονται σε φυσική μορφή (σε φρέσκα προϊόντα, σε αντίθεση με τα συμπληρώματα) ή εφαρμόζεται τοπικά, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της καταστροφής του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο και τη ρύπανση, στη μείωση των ρυτίδων και στη βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος. Η βιταμίνη C παίζει ένα ζωτικό ρόλο στο σχηματισμό του κολλαγόνου, το κύριο σύστημα υποστήριξης του δέρματος. Μπορεί τα εσπεριδοειδή να είναι τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τη βιταμίνη C, αλλά τα λαχανάκια Βρυξελλών παρέχουν ένα εντυπωσιακό ποσοστό: 75 χιλιοστόγραμμα ανά φλιτζάνι, (πάνω από 100% των ημερήσιων αναγκών σας). Η βιταμίνη Α είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγιή επιδερμίδα, η οποία περιέχεται, κι αυτή, στα λαχανάκια Βρυξελλών.

    Όπως τόνισα και πριν, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ παίζει σπουδαίο ρόλο για υγεία των οστών ενισχύοντας τον σχηματισμό τους. Επαρκή επίπεδα της βιταμίνης Κ στον οργανισμό περιορίζουν την νευρωνική βλάβη στον εγκέφαλο και ως εκ τούτου, προλαμβάνουν ή τουλάχιστον καθυστερούν την έναρξης της νόσου του Alzheimer.

    Επιλογή και αποθήκευση:

    Τα καλής ποιότητα λαχανάκια Βρυξελλών είναι συμπαγή και έχουν έντονο πράσινο χρώμα. Θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από κιτρινισμένα ή μαραμένα φύλλα και δεν θα πρέπει να είναι ανοιγμένα ή μαλακά στην υφή. Αποφύγετε αυτά που έχουν διατρήσεις στα φύλλα τους, καθώς αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι έχουν αφίδες που κατοικούν μέσα. Εάν τα λαχανάκια Βρυξελλών πωλούνται χύμα, επιλέξτε ίσου μεγέθους για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο μαγείρεμα.

    Κρατήστε ακαθάριστα στο χώρο λαχανικών του ψυγείου σας. Αποθηκεύοντας τα σε μια πλαστική σακούλα μπορούν να διατηρηθούν για 10 ημέρες. Αν θέλετε να τα καταψύξετε, τα βράζετε πρώτα στον ατμό για τρία έως πέντε λεπτά. Έτσι θα κρατήσουν στην κατάψυξη για ένα περίπου χρόνο.

    Εσείς έχετε εντάξει τα λαχανάκια στην διατροφή σας, και αν ναι, πως τα μαγειρεύετε?

    Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

    Brussels Sprouts, the miraculous food – Λαχανάκια Βρυξελλών, η θαυματουργή τροφή

     

    Brussels Sprouts, the miraculous food – Λαχανάκια Βρυξελλών, η θαυματουργή τροφή

     

    Πηγές:

    http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/13809

    http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/6515/laxanakia-apo-tis-vryxelles-thwrakizoyn-tin-ygeia.html

    http://www.nutrition-and-you.com/brussel-sprouts.html

    http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=10

    http://www.medicalnewstoday.com/articles/284765.php

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    20 Comments

  • Reply
    Ξανθή
    4 Ιανουαρίου, 2016 at 12:25 μμ

    Καλή και νόστιμη Χρονιά.
    Τον τελευταίο μήνα τα έχω τιμήσει ιδιαίτερα αυτά τα λαχανάκια και ετοιμάζομαι για την επόμενη δοκιμή.
    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Ιανουαρίου, 2016 at 11:27 μμ

      ααα, χαίρομαι!!
      μου αρέσει που το πρώτο σχόλιο ήταν θετικό!! 🙂
      φιλιά Ξανθή!!

  • Reply
    Αγγελική
    4 Ιανουαρίου, 2016 at 12:40 μμ

    Καλημέρα και καλή αρχή για το 2016!!
    Όπως πάντα, μια ανάρτηση ενημερωτική και επεξηγηματική! Όντως είναι εντυπωσιακό το πως φυτρώνουν και μεγαλώνουν.
    Λοιπόν, λαχανάκια είχα δοκιμάσει μικρή σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό και τα βρήκα απαίσια. Έκτοτε δεν τα έχω ξαναδοκιμάσει και ξέρω πως κάνω μεγάλο λάθος. Θα τους δώσω μια ευκαιρία!
    Πολλά φιλιά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Ιανουαρίου, 2016 at 11:28 μμ

      ναι, να τους δώσεις! 😉
      φιλιά!!

  • Reply
    Χρύσα
    4 Ιανουαρίου, 2016 at 3:55 μμ

    Καλή Χρονιά Εύη!
    Η αλήθεια είναι ότι, σε αντίθεση με αρκετό κόσμο που ξέρω, μου αρέσουν πολύ, αρκεί να είναι σωστά μαγειρεμένα. Σε ζεστή σαλάτα, μαζί με λίγο μπέικον (πάει το υγιεινό του πράγματος, ξέρω…) είναι ό,τι πρέπει!
    Δεν είχα ιδέα ότι είναι τόσο πολύ υγιεινά!
    Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τις χρήσιμες πληροφορίες!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Ιανουαρίου, 2016 at 11:30 μμ

      η αλήθεια να λέγεται, με το μπέικον ταιριάζουν πολύ 😉
      χαίρομαι που σου αρέσουν! stay tuned για την συνταγή!
      κι εγώ ευχαριστώ Χρύσα μου!

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    4 Ιανουαρίου, 2016 at 5:06 μμ

    Άντε…αφού είναι τόσο θρεπτικά θα τους δώσω μια ευκαιρία ακόμα!!
    Περιμένω με αγωνία την συνταγή!!

    Καλή Χρονιά!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Ιανουαρίου, 2016 at 11:31 μμ

      καλή χρονιά πεπίτα!
      έρχεται, έρχεται!! 🙂

  • Reply
    neanikon
    4 Ιανουαρίου, 2016 at 10:44 μμ

    Είναι τέλεια Εύη, τα τσακίζω και σε λίγο ξεκινά η εποχή τους! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, περιμένουμε την συνταγή. Εγώ απλά τα κόβω στο δύο και τα ρίχνω στη σαλάτα αλλά είμαι σίγουρος πως μπορούν αξιοποιηθούν καλύτερα ..

    Στου στέλνω πολλές ευχές για ένα όμορφο και δημιουργικό 2016!!!!!!!!!!!1

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Ιανουαρίου, 2016 at 11:32 μμ

      την καλύτερη δουλειά κάνεις! αν τα περάσεις και λίγο από τον ατμό θα είναι καλύτερα!
      πολλές ευχές και από μένα Άρη μου! ευχαριστώ! 🙂

  • Reply
    Culinary Flavors
    5 Ιανουαρίου, 2016 at 10:07 πμ

    Τα αγαπώ πολύ και τα φτιάχνω συχνά ειδικά ψημένα στο φούρνο! Καλή χρονιά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      7 Ιανουαρίου, 2016 at 12:06 πμ

      καλή χρονιά Κατερίνα μου!!
      χαίρομαι που σου αρέσουν. στον φούρνο μου αρέσουν και εμένα!!

  • Reply
    Beauty Follower
    5 Ιανουαρίου, 2016 at 11:06 πμ

    Η αληθεια ειναι οτι έχω πολύ καιρό να τα φάω.
    Οτι πρεπει για μετα την πολυφαγία των εορτών 😉

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply
      The Healthy Cook
      7 Ιανουαρίου, 2016 at 12:06 πμ

      ακριβώς! συμφωνούμε!
      σε φιλώ 🙂

  • Reply
    Cook Taste Live
    6 Ιανουαρίου, 2016 at 9:49 πμ

    Καλή χρονιά Ευάκο! Να συνεχίσεις να είσαι τόσο δημιουργική (και ακόμα περισσότερο) μέσα στο 16, υγιής και με πολλές χαρές!

    Εντυπωσιακότατα ιντιντ τα λαχανάκια, δεν το είχα ξαναδεί το φυτό. Ούτε ήξερα για τα τόσα θρεπτικά συστατικά του. Καλά που έχουμε και σένα να τα ξετρυπώνεις και να μας ενημερώνεις! 😀

    • Reply
      The Healthy Cook
      7 Ιανουαρίου, 2016 at 12:09 πμ

      ευχαριστώ Ευάκι! καλή χρονιά και σε σένα με όλα τα καλά!
      μα δεν είναι πολύ εντυπωσιακό? σούπερ τροφή και αυτή!

  • Reply
    Marion
    6 Ιανουαρίου, 2016 at 8:59 μμ

    Α εγώ είμαι φαν των λαχανακίων ..χιχι
    Μου αρέσουν πάρα πολύ… οπου τα βρω τα τρωω… αλλά κι εγω τα φτιάχνω αρκετά συχνά.
    Δεν ήξερα ότι έχουν τόσα πολλά καλά στοιχεία.
    Και η φωτογραφία που δείχνει πως φυτρώνουν εξαιρετική. Δεν είχα δει ποτέ.
    Ευχαριστούμε Ευη 🙂

    Καλή χρονιά 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      7 Ιανουαρίου, 2016 at 12:11 πμ

      ωωω, χαίρομαι που σου αρέσουν! μαζευόμαστε πολλοί τελικά! 🙂
      καλή χρονιά Μάριον! ευχαριστώ!

  • Reply
    Σούπα με Λαχανάκια Βρυξελλών και Μπλε Τυρί - The Healthy Cook
    15 Σεπτεμβρίου, 2020 at 6:45 πμ

    […] ένα αρκετά παρεξηγημένο λαχανικό. Όσοι διαβάσατε την ανάρτηση για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, θα διαπιστώσατε πόσο ωφέλιμα είναι. Δυστυχώς, ο […]

  • Reply
    Brussels Sprouts Soup with Blue Cheese - The Healthy Cook
    15 Σεπτεμβρίου, 2020 at 6:47 πμ

    […] sprouts are a quite misunderstood vegetable. Those who have read my previous post on their beneficial properties have seen how useful it is. Unfortunately, people are avoiding eating them, but I think it all […]

  • Leave a Reply