Home » Cheese & Crepe Soufflés – Κρέπες με Σουφλέ Τυριών

Cheese & Crepe Soufflés – Κρέπες με Σουφλέ Τυριών

#soufflés, #crepes, #recipe, #festive

for english scroll down

Τρίτη ανάρτηση του εορταστικού μενού που σας προτείνω και σήμερα σειρά έχει το πρώτο πιάτο. Και μια και το μενού είναι εορταστικό, το ρίχνουμε λίγο έξω:  κρέπες με σουφλέ τυριών και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες είναι ένα πολύ εντυπωσιακό πιάτο! Όμως, πιστέψτε με, η γεύση αυτού του πιάτου είναι τόσο απολαυστική, όσο και η εμφάνισή του!

Τις κρέπες μπορείτε να τις φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα και να τις φυλάξετε στο ψυγείο σκεπασμένες και με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα. Το ίδιο και με την σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης. Φτιάξτε την από την προηγούμενη και φυλάξτε τη στο ψυγείο μέσα σε αεροστεγές δοχείο. Την ημέρα που θα σερβίρετε θα έχετε να φτιάξετε το μείγμα για το σουφλέ και να τα ψήσετε τελευταία στιγμή, γιατί το πιάτο σερβίρετε φρέσκο και ζεστό.

Cheese & Crepe Soufflés - Κρέπες με Σουφλέ Τυριών

Συνολικός χρόνος:   1 ώρα και 20 λεπτά

Μερίδες:   6

Υλικά:

για τις κρέπες:

  • 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 30 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 185 ml γάλα
  • 1 γεμάτη κουταλιά σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

για την σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης:

  • 400 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 185 ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι

για το σουφλέ τυριών:

  • 30 γρ. βούτυρο
  • 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 ml γάλα
  • 4 αυγά, χωρισμένα
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • λίγο αλάτι
Cheese & Crepe Soufflés - Κρέπες με Σουφλέ Τυριών

Εκτέλεση:

κρέπες:

  1. Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπωλ και κάντε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Προσθέστε σταδιακά τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και το γάλα, ανακατεύοντας συγχρόνως με ένα σύρμα. Προσθέστε το σχοινόπρασο, ανακατέψτε, σκεπάστε το μπωλ και αφήστε την ζύμη να σταθεί για 30 λεπτά περίπου.
  2. Προθερμάνετε την κρεπιέρα σας ή ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 18 εκ. σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίξτε περίπου 2 κουταλιές μείγματος στο τηγάνι κάθε φορά, κουνώντας το ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα η ζύμη.  Μόλις η κρέπα πάρει χρώμα από την μία μεριά, γυρίστε την από την άλλη. Μεταφέρετε την κρέπα σε ένα σκεύος για να κρυώσει. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για όλες τις κρέπες.

σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης:

  1. Καθαρίστε τις πιπεριές και κόψτε τις στη μέση, εγκάρσια. Ζεστάνετε το γκριλ, ή το φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία και τοποθετείστε τις πιπεριές σε ένα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, με τη φλούδα τους από πάνω. Ψήστε μέχρι να κάνουν μαύρες κηλίδες και φουσκάλες.
  2. Βγάλτε τις από τον φούρνο και κλείστε τις, για 10 λεπτά περίπου, σε μια χάρτινη σακούλα (αυτές των οπωροπωλείων). Ξεφλουδίστε τις και πετάξτε τις φλούδες.
  3. Κόψτε τις πιπεριές σε μέτρια κομμάτια και βάλτε τις στο μούλτι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Πολτοποιήστε.

σουφλέ τυριών:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας για περίπου 1 λεπτό μέχρι το μείγμα να πήξει και να κάνει φουσκάλες. Ρίξτε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας μέχρι η σάλτσα να βράσει και να πήξει.
  2. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπωλ, προσθέστε τους κρόκους των αυγών, τα τυριά και το πιπέρι καγιέν και ανακατέψτε. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 5 λεπτά.
  3. Εν τω μεταξύ, χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσεκτικά, προσθέστε τη μαρέγκα στο μείγμα των τυριών και ανακατέψτε με απαλές κινήσεις.

ψήσιμο & σερβίρισμα:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170ο C.
  2. Βουτυρώστε 6 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια για σουφλέ. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί.
  3. Προσεκτικά, βάλτε από μια κρέπα σε κάθε φορμάκι, ώστε να το καλύπτει όλο, δημιουργώντας μια «φωλιά».*
  4. Μοιράστε το μείγμα του σουφλέ τυριών σε όλα τα φορμάκια και ψήστε τα για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  5. Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνετε τη σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης.
  6. Απλώνετε περίπου 2 κουταλιές σάλτσα σε κάθε πιάτο.
  7. Πολύ προσεκτικά, βγάλτε τα σουφλέ από τα φορμάκια και τοποθετείστε το κάθε ένα σε κάθε πιάτο, πάνω στην σάλτσα.
  8. Σερβίρετε αμέσως.

 

Σημειώσεις:

*Αν οι κρέπες σας εξέχουν πολύ από τα φορμάκια, πιάστε το μέρος που εξέχει με 1-2 οδοντογλυφίδες, ώστε να σταθούν όρθιες κατά το ψήσιμο και να μην πέσουν. Φροντίστε, βέβαια, να αφαιρέσετε τις οδοντογλυφίδες πριν σερβίρετε.

Για το συγκεκριμένο τραπέζι , τα τραπεζομάντηλα μέσης, τα πιάτα, η βάση σερβιρίσματος με καπάκι και τα κασπό από το ΙΚΕΑ, ολοκλήρωσαν την λιτή, αλλά όμορφη διακόσμηση του τραπεζιού και συνετέλεσαν στην ζεστή ατμόσφαιρα που επιθυμούσα.

ΥΓ. Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015”του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ!   🙂

Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “The Weekend Cook”, The Australian Women’s Weekly.

#soufflés, #crepes, #recipe, #festive

This is the 3rd post of the festive menu that I propose to you and it’s about the starter: cheese and crepe soufflés with red pepper sauce. As you can see in the photos, it is a very impressive dish! But believe me; the taste of this starter is as delicious, as its appearance!

You can make the crepes the day before and store them in the refrigerator covered and draped with greaseproof paper in between. The same with the red pepper sauce; prepare it from the previous day and store it in the refrigerator in an airtight container. The day you want to serve, you will have to make the soufflé mixture and bake them last minute, because this dish should be served fresh and warm.

Cheese & Crepe Soufflés - Κρέπες με Σουφλέ Τυριών

Total time:   1 hour and 20 minutes

Servings:   6

Ingredients:

crepes:

  • (2.7 oz.) all-purpose flour
  • 2 eggs, lightly beaten
  • (1 oz.) butter, melted
  • 185 ml milk
  • 1 heaped tablespoon chives, chopped

red pepper sauce:

  • 400 g. (14 oz.) red sweet peppers
  • 1 large garlic clove
  • 185 ml cream
  • salt, to taste

cheese soufflés:

  • (1 oz.) butter
  • 2 tbsp all-purpose flour
  • 250 ml milk
  • 4 eggs, separated
  • 50 g. (1.8 oz.) grated gruyere cheese
  • 50 g. (1.8 oz.) grated parmesan cheese
  • ¼ teaspoon cayenne pepper
  • salt, to taste
Cheese & Crepe Soufflés - Κρέπες με Σουφλέ Τυριών

Instructions:

crepes:

  1. Place flour in a bowl and make a well in the center. Gradually add the eggs, melted butter and milk, while stirring with a whisk. Add chives, stir, cover bowl and let the dough stand for about 30 minutes.
  2. Preheat your crepe pan or a 18cm. nonstick frying pan, over medium-low heat. Take about 2 tablespoons of the batter into the pan, tilting pan so batter spreads evenly. Once crepe gets lightly browned on one side, turn and cook until browned on the other side. Transfer crepes into a pan to cool. Follow the same procedure for remaining batter.

red pepper sauce:

  1. Remove and discard seeds from peppers and cut in half lengthwise. Heat the grill or oven at high temperature and place the peppers on a baking sheet lined with greaseproof paper, skin-side up. Bake until skin blackens and blisters.
  2. Remove them from the oven and cover them for about 10 minutes, in a paper bag (those of greengrocers). Peel them and discard the skins. Cut the peppers into medium-sized pieces and place in a food processor along with the remaining ingredients. Blend until mixture is smooth.

cheese soufflés:

  1. Melt butter in a saucepan, over medium heat. Add flour, stirring for about 1 minute until the mixture thickens and bubbles. Gradually stir in milk, bring to boil stirring until sauce thickens.
  2. Transfer the mixture into a bowl, stir in egg yolks, cheeses and cayenne pepper. Allow the mixture to cool for 5 minutes.
  3. Meanwhile, beat the egg whites with an electric mixer until soft peaks form. Carefully add the meringue into cheese mixture and mix gently.

baking & serving:

  1. Preheat oven to 170th C.
  2. Grease 6 individual soufflés ramekins. Place on a baking tray.
  3. Carefully push one crepe into each ramekin to line base and side. *
  4. Divide the mixture of cheese soufflés among all ramekins and bake for about 20-25 minutes, until lightly browned.
  5. Meanwhile, in a small pan, reheat the red pepper sauce.
  6. Spread about 2 tablespoons of sauce on each serving plate.
  7. Very carefully, remove the soufflés from the ramekins and place each one in each dish, on the sauce.
  8. Serve immediately.

Notes:

  • If your crepes protrude far from the ramekins, grasp the part that protrudes with 1-2 toothpicks to stand up during cooking and do not fall. Make sure, of course, to remove the toothpicks before serving.

For this dinner table, runnersdishes, the serving stand with the cap and the plant pots, All from IKEA, completed the simple but beautiful decoration of the table and contributed to the cozy atmosphere I was seeking.

PS. Today’s recipe posted for my candidacy in the “Food Blog Awards 2015”, particularly in the “Best Design & Site Architecture” category. If you would like to vote for me, login to your facebook account and click here. You should click the “like” button below the text. Thank you! 🙂

Recipe adapted from the book “The Weekend Cook”, The Australian Women’s Weekly.

 

#soufflés, #crepes, #recipe, #festive

26 comments

  1. Εντάξει!!!!!!!!!!! Αυτό κι αν είναι φαγητό!!!!!!!!!!!
    Δεν έχω λόγια Εύη, δεν έχω!!! Δηλαδή 3 μερίδες θα ήθελα και πάλι παίζει να μην μου έφθαναν!!!
    Χίλια μπράβο!!

  2. Πολύ εντυπωσιακό για το γιορτινό τραπέζι !! Speechless χαζεύω τις εικόνες και σκέφτομαι το πόσο νόστιμα πρέπει να είναι !! Τέλεια πρόταση Εύη μου, ευχαριστούμε!

  3. dolmadaki says:

    ωωωωωωωωωωω
    σαλτσα πιπεριας γιαμ
    κρεπες γιαμ
    σουφλε τυριων γιαμ
    οποτε γιαμ γιαμ γιαμ για το πιατο σου και το πρεζεντέσιον -που λεμε κ στο χωριο μου-
    τοσο απλο και τοσο φινετσατο!

    • The Healthy Cook says:

      άσε Αναστασία, όλα τα γιαμ μαζεμένα σ’ αυτό το πιάτο!!
      σ’ ευχαριστώ!

  4. Χρύσα says:

    Καταρχήν, η παρουσίαση είναι εκπληκτική! Πιάτο ποιότητας καλού εστιατορίου!
    Οι γεύσεις που συνδύασες μου είναι πολύ αγαπημένες, θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω αυτό το πιάτο! Μπράβο Ευάκι!

  5. sp00nstories says:

    Υπερπαραγωγή κυρία μου…και αυτό το πιπεράκι με τα τυριά με τρελαίνει σου λέω!!Pin εννοείται!!

  6. Πολύ εντυπωσιακό πιάτο!
    Μου αρέσει πολύ που έχεις προσθέσει σχοινόπρασο στη ζύμη, δίνει πολύ ενδιαφέρον σε γεύση και υφή!
    Τα σουφλέ είναι πάντα αγαπημένα και καλοδεχούμενα. Η σάλτσα πιπεριάς δίνει μια πολύ διαφορετική και ευχάριστη πινελιά!
    Μπράβο Ευάκι!

  7. Η Χρύσα το έθεσε τέλεια, είναι πιάτο εστιατορίου!! Μπορώ να φανταστώ την έκρηξη γεύσεων και ενθουσιασμού στην πρώτη μπουκιά!!
    Μπράβο και πάλι μπράβο!! Σε φιλώ!!

  8. Τι όμορφη παρουσίαση είναι αυτή. Πολύ προσεγμένο και ευπαρουσίαστο το τραπέζι! Όσο για το πιάτο εντυπωσιακότατο.. για να ταιριάζει με το γιορτινό τραπέζι. Εύχομαι να τα περάσατε πολύ ωραία και να απολαύσατε τα λαχταριστά εδέσματα! :*

    • The Healthy Cook says:

      περάσαμε υπέροχα και ναι, τα απολαύσαμε! 😉
      ευχαριστώ Ευάκι!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.