Home » Chestnut, Mushroom and Horseradish Soup – Σούπα με Κάστανα, Μανιτάρια και Horseradish

Chestnut, Mushroom and Horseradish Soup – Σούπα με Κάστανα, Μανιτάρια και Horseradish

Chestnut, Mushroom and Horseradish Soup – Σούπα με Κάστανα, Μανιτάρια και Horseradish

for english scroll down

Τα κάστανα, οι λιχουδιές του δάσους, με την πλούσια γεύση τους, απογειώνουν κάθε πιάτο, αλμυρό ή γλυκό. Αυτή η σούπα με κάστανα, μανιτάρια και horseradish, θα σας γεμίσει και θα σας ζεστάνει τις χειμωνιάτικες μέρες.  Η γήινη γεύση από τα μανιτάρια και τα κάστανα  δένει τέλεια με την πικάντικη συνοδευτική σάλτσα από κατσικίσιο τυρί, ραπανάκια και horseradish.

Chestnut, Mushroom and Horseradish Soup – Σούπα με Κάστανα, Μανιτάρια και Horseradish

Τα κάστανα, λοιπόν, αποτελούν καλή πηγή απαραίτητων αμινοξέων, μονοακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος καθώς και ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου νατρίου και καλίου. Eίναι πλούσια σε υδατάνθρακες (45.5 g /100 g) και φυτικές ίνες ( 8.1 g /100 g), γεγονός που τα καθιστά μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, διατηρώντας έτσι χαμηλά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η σύστασή του, χαμηλά λιπαρά, μηδενική χοληστερόλη, χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή σε κάλιο, χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αλλά υψηλής ποιότητας με καλή σχέση αμινοξέων και υψηλό ποσοστό σε πολυακόρεστα, καθιστούν τα κάστανα τροφή ισορροπημένη, υψηλής θρεπτικήςκαι ενεργειακής αξίας. Είναι πλήρης τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες και για αθλητές. Επίσης, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα κάστανα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης καθώς και στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης.

Chestnut, Mushroom and Horseradish Soup – Σούπα με Κάστανα, Μανιτάρια και Horseradish

Περιέχουν αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, την ενέργεια και τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συγκεκριμένα, περιέχει θειαμίνη, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6, που βοηθούν στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, και φυλικό οξύ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται σε τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά αν είστε χορτοφάγος μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε τα κάστανα στη διατροφή σας για να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε μια επαρκή πρόσληψη, μια κοινή ανησυχία για χορτοφάγους και vegans.

Λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας (τα 100γρ περιέχουν 213 θερμίδες) πολλοί τα αποφεύγουν, χάνοντας έτσι πολλές από τις θρεπτικές τους ουσίες. Σε σύγκριση, όμως, με τους άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα έχουν τις λιγότερες θερμίδες. Αναλυτικά, τα καρύδια περιέχουν 646 Kcal/100 g, τα φιστίκια 596 Kcal/100 g, τα αμύγδαλα 591 Kcal/100 g.

Chestnut, Mushroom and Horseradish Soup – Σούπα με Κάστανα, Μανιτάρια και Horseradish

Chestnut, Mushroom and Horseradish Soup – Σούπα με Κάστανα, Μανιτάρια και Horseradish

Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας ( γι αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας και αποτελούν ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους), φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, ενώ έχουν μικρή θερμιδική αξία γιατί περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους και υδατανθράκων. Πιο αναλυτικά, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D (απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου), φώσφορο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και κάλιο (ενώ είναι φτωχά σε νάτριο).

Στην σούπα χρησιμοποίησα 3 ειδών μανιτάρια. Τα κοινά, λευκά, φρέσκα μανιτάρια και 2 ειδών αποξηραμένα για πιο έντονη γεύση, κανθαρέλλες και μπόλετς (μπορείτε να δείτε φωτογραφίες τους εδώ). Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και διαφόρων ειδών φρέσκα, συνολικού βάρους 500 γρ. Ότι σας αρέσει.

Επίσης, τα κάστανα τα έψησα στο φούρνο, όπως σας είπα στην χθεσινή ανάρτηση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και βρασμένα.

Chestnut, Mushroom and Horseradish Soup – Σούπα με Κάστανα, Μανιτάρια και Horseradish

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα

Μερίδες:   4, σαν ορεκτικό

Υλικά:

  • 450 γρ. φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας σας, κομμένα σε φέτες
  • 20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια της αρεσκείας σας
  • 120 γρ. κάστανα μαγειρεμένα, χοντροκομμένα
  • 70 γρ. ραπανάκια
  • 100 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 2 κουταλιές ξινόγαλα, 1.5% λιπαρά
  • 3 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά horseradish
  • αλάτι, πιπέρι
  • επιπλέον ραπανάκια σε λεπτές ροδέλες για την διακόσμηση (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Μουλιάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια (αν χρησιμοποιήσετε) σε χλιαρό νερό για 20 λεπτά περίπου. Στραγγίζετε και φυλάτε τον ζωμό τους.
  2. Τρίβετε τα ραπανάκια στο μούλτι και στη συνέχεια προσθέτετε το κατσικίσιο τυρί, 1 κουταλιά ξινόγαλα, το horseradish, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και φυλάτε την σάλτσα στο ψυγείο.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να πάρουν χρώμα.
  4. Προσθέτετε τα κάστανα και τα μανιτάρια και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε για 10 λεπτά περίπου και προσθέτετε τον ζωμό. Αφήνετε να πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για άλλα 5 λεπτά.
  5. Περνάτε το μείγμα στο μπλέντερ, μαζί με την 1 κουταλιά ξινόγαλα, αλάτι και πιπέρι.
  6. Σερβίρετε σε μπωλ, γαρνίροντας με μια κουταλιά από το μείγμα του τυριού και του horseradish και ραπανάκι σε ροδέλες.

 

Καλή σας απόλαυση!!

Συνταγή προσαρμοσμένη από την ελληνική έκδοση του περιοδικού ELLE á table, Χειμώνας 2008-9.

 

ΥΓ 1. Όποιος από εσάς μαντέψει αν μου αρέσουν, ή όχι, οι σούπες, κερδίζει βραβείο!! 🙂

ΥΓ 2. Την Κυριακή είχα την τύχη να δω την συνταγή μου για αλμυρό κέικ με σπανάκι και λιαστές ντομάτες τυπωμένη στο ΒΗΜΑ Gourmet. Πάρτε μια γεύση εδώ.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ  
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
268.0 22.5 8.2 14.3 6.9 15.7 2.7 26.6mg

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

Πηγή:

http://www.diatrofi.gr/index.php/food/food/item/1762-K%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF-%CE%A4%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CF%8E%CE%BD%CE%B1

Chestnut, Mushroom and Horseradish Soup – Σούπα με Κάστανα, Μανιτάρια και Horseradish

Chestnuts, the delicacies of the forest, with their rich flavor, lift off every dish, savory or sweet. This soup with chestnuts, mushrooms and horseradish, will fill you and will warm you on winter days. The earthy flavor of the mushrooms and chestnuts blends perfectly with the accompanying spicy sauce made of goat cheese, radish and horseradish.

Chestnuts are a good source of essential amino acids, monounsaturated fat, vitamin C, folic acid, calcium, magnesium, phosphorus, sodium, iron and potassium. They are rich in carbohydrate (45.5 g / 100 g) and fibers (8.1 g / 100 g), which makes them a low-glycemic index food, thereby maintaining low glucose levels in the blood. Their composition, low fat, no cholesterol, low in sodium, high in potassium, low in protein but of high quality with a good aminoacids ratio and a high percentage of polyunsaturated fats, make chestnuts a balanced food, high in nutrition and energy value. It is a complete food, ideal for growing children, for those recovering from various diseases and for athletes. Also, like all nuts, chestnuts help combat stress and fatigue and lower the bad cholesterol-LDL.

They contain several B vitamins necessary for metabolism, growth, energy and the formation of red blood cells. Specifically, it contains thiamine, which is necessary for the proper functioning of the nervous system, riboflavin and vitamin B6, which helps in the metabolism of nutrients, and folic acid. The B vitamins are found in foods that are rich in protein, such as meat, eggs and dairy products, but if you are a vegetarian you may want to include chestnuts in your diet to ensure that you get an adequate intake, a common concern for vegetarians and vegans.

Due to its high calorific value (100g contain 213 calories) many people avoid them, thus losing many of their nutrients. Compared, however, with other nuts, chestnuts have less calories; for example, walnuts contain 646 Kcal / 100 g, peanuts 596 Kcal / 100 g, almonds 591 Kcal / 100 g.

Chestnut, Mushroom and Horseradish Soup – Σούπα με Κάστανα, Μανιτάρια και Horseradish

Mushrooms are an excellent food rich in high quality protein (so it can replace the meat and are an ideal food for vegetarians), fiber, vitamins, minerals, and have little caloric value because they contain small amounts of fat and carbohydrates. Specifically, mushrooms contain B vitamins, vitamin D (essential for calcium absorption), phosphorus, calcium, selenium, zinc, copper and potassium (and are low in sodium).

In the soup I used three kinds of mushrooms. The common, white, fresh mushrooms and two kinds of dried ones for more intense flavor, chanterelles and bolets (you can see photos of them here). You can use different kinds of fresh mushrooms, as long as they are about 500g total. It’s up to you.

I baked chestnuts in the oven, as I said in yesterday’s post. You can use boiled ones, as well.

Preparation time:   1 hour

Servings:   4, as a starter

Ingredients:

  • 450 g. (16oz) fresh mushrooms of your choice, sliced
  • (0.7oz)dried mushrooms of your choice
  • 120 g. (4.2oz) cooked chestnuts, chopped
  • 70 g. (2.5oz) radishes
  • 100 g. (3.5oz) goat cheese
  • 1 liter vegetable stock
  • 2 tablespoons buttermilk, 1.5% fat
  • 3 medium green onions, chopped
  • 1 garlic clove, finely chopped
  • 3 sprigs fresh thyme
  • 4-5 tablespoons olive oil
  • 1 tablespoon horseradish sauce
  • salt and pepper, to taste
  • more radishes into thin slices, for decoration (optional)

Instructions:

  1. Soak dried mushrooms (if using) in lukewarm water for about 20 minutes. Drain and store their broth.
  2. Grate radishes in a food processor and then add the goat cheese, 1 tablespoon buttermilk, horseradish, salt and pepper. Mix and store the sauce in the fridge.
  3. In a large saucepan, heat the olive oil over medium heat. Add the onions and garlic and stir until browned.
  4. Add the chestnuts and mushrooms and stir. Cook for about 10 minutes and add the broth. Bring to a boil, reduce heat and cook for another 5 minutes.
  5. Pass the mixture in a blender along with the remaining tablespoon of buttermilk, salt and pepper.
  6. Serve in bowls, garnished with a spoonful of the mixture of cheese and horseradish topped with sliced radish.

 

Enjoy!!

Recipe adapted from the Greek version of the magazine ELLE á table, Winter 2008-9.

PS. If anyone of you guess whether I like soups, or not, wins a prize!! 🙂

Ps2. Last Sunday I had the pleasure of seeing my recipe for a savory cake with spinach and sun dried tomatoes printed in the Greek Cooking Magazine BHMA Gourmet. You can have a look here.

Nutritional Facts per Serving  
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
268.0 22.5 8.2 14.3 6.9 15.7 2.7 26.6mg

Note: The ideas and information presented in this blog are for informational purposes only and in no case can replace the advice of a specialist in nutrition and health. Before starting any diet or exercise or before adding a special food in your daily intake, you should contact a specialist doctor or dietitian; especially if you suffer from a serious illness.

 

Source:

http://www.diatrofi.gr/index.php/food/food/item/1762-K%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF-%CE%A4%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CF%8E%CE%BD%CE%B1

38 comments

  1. Καλημέρα!!! Πολύ ιδιαίτερο πιάτο, τα κάστανα τα έχω συνδυάσει σα σνακ, μερες με κρύο δίπλα στο τζάκι και μασούλημα και ότι έχει να κάνει με την χρήση τους στη μαγειρική με ξενίζει αλλά και με ιντριγκάρει ταυτόχρονα.
    Πολύ όμορφες φωτογραφίες!

  2. mia maria says:

    Οι σούπες μας αρέσουν πολύ…και σε σένα φαντάζομαι 😉
    Πολύ ιδιαίτερη η σούπα σου, φαίνεται νοστιμότατη!
    Πολλά συγχαρητήρια για το κέικ σου στο ΒΗΜΑ Gourmet!

  3. Συγχαρητήρια Εύη μου, τόσο για την υπέροχη σούπα και την αναλυτική περιγραφή των θρεπτικών συστατικών των καστάνων όσο και για τη δημοσίευση στο BHMA Gourmet!!
    Μου άρεσε τόσο η φράση ” οι λιχουδιές του δάσους” …
    Φιλιά πολλά!!

  4. justsunday says:

    εισαι η πιοκαλη δασκαλα εβη μου!!!πρωτα μας εδειξες πως θακαθαριζουμε ευκολα τα καστανα και σημερα πως να κανουμε μια θεικη σουπα με καστανα!!!!!η σουπα σου ειναι ακρως δελεαστικη και γκουρμε,ιδιαιτερη….τελεια ειναι!!!!!!αψογη και ολοκληρωμενη αναρτηση οπως παντα!!!!
    πολλα φιλια!!
    kikitchen

  5. Να τη και η σουπίτσα!! Την λατρεύω με τα κάστανα. Επικροτώ και την χρήση horseradish! Δίνει πολύ γεύση !! Εύγε για ακόμα μία φορά και για την εξαιρετική παρουσίαση!! Φιλιά!!

  6. neanikon says:

    Καλησπέρα Εύη !!!
    Πάρα πολύ ωραία υλικά !! Και ένα ωραίο πιάτο !!
    Πολλά Μπράβο για την συμμετοχή σου στο BHMA Gourmet !!!

  7. Χρύσα says:

    Ήμουν σίγουρη ότι τα χθεσινά κάστανα θα γίνονταν κάτι πολύ πολύ καλό!
    Και δεν με διέψευσες καθόλου!
    Ταιριάζουν υπέροχα με τα μανιτάρια, και μου αρέσει που χρησιμοποίησες horseradish!
    Μπράβο και πάλι μπράβο για τη δημοσίευση της συνταγής σου στο ΒΗΜΑ Gourmet! Και σε πολλές πολλές ακόμα!

  8. Λοιπόν καταρχήν σου αρέσουν οι σούπες! Μάντεψα σωστά;
    Η συγκεκριμένη πάντως φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και είναι σίγουρα από τις πιο πρωτότυπες που έχω δει εδώ και αρκετό καιρό.
    Είναι νομίζω ιδανική για τα τελευταία κρύα της εποχής.
    Πολλά μπράβο και για τη συνταγή σου! Τι όμορφο να βλέπεις τη δουλειά σου σε ένα τόσο γνωστό έντυπο μαγειρικής!
    Φιλιά

  9. Σούπα έγιναν τελικά τα κάστανα!!!!
    Πολύ καλή επιλογή!!! Τρελαίνομαι για καστανόσουπα και η δικιά σου μαζί με τα μανιτάρια που δίνουν την αίσθηση του κρέατος στο στόμα είμαι σίγουρη ότι θα είναι φανταστική.
    Ξεπροβοδίζεις τέλεια το χειμώνα !!! Τόσο τέλεια που λες ρε παιδί μου να διαρκέσει λίγο ακόμα αν είναι να τρώμε τέτοια φαγητά θαλπωρής!!

    Φιλιά πολλά κοριτσάκι!
    Καλημέρες πολλές!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • ακριβώς! τα κάστανα τα λατρεύω και τώρα που τελειώνει η εποχή τους με έχει πιάσει μανία!!! 🙂
      ευχαριστώ κοριτσάκι! φιλιά!!

  10. Magda says:

    Τρελαίνομαι για κάστανα! Είναι τόσο γευστικά, γήινα και ιδανικά για σούπες. Με horseradish δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να τα ταιριάξω οπότε σε ευχαριστώ για την πρωτότυπη και ξεχωριστή ιδέα Εύη.

  11. Τι εμφανίσιμη σουπίτσα!!!!!!!!!!!!!!
    Τι υπέροχος συνδυασμός…κάστανα, μανιτάρια, καυτερό horseradish!!!!!!!!
    Τρελλαίνομαι!!!
    Μπράβο και για τη συνταγή σου στο περιοδικό!!!

  12. mookies says:

    Η σούπα φαίνεται εξαιρετική, τα συστατικά με τις γήινες γεύσεις, ταιριάζουν υπέροχα μεταξύ τους και ναι, είμαι σίγουρη ότι λατρεύεις τις σούπες. Είναι το είδος της συνταγής με κάστανα που είμαι σίγουρη θα μου αρέσει πολύ!
    Συγχαρητήρια για τη δημοσίευση της συνταγής σου στο ΒΗΜΑ Gourmet!
    φιλιά

  13. πολύ φινετσάτη και ιδιαίτερη η σουπίτσα σου Ευάκι.
    ο μόνος λόγος που θέλω να κρατήσει λίγο ακόμα ο χειμώνας είναι για να μπορούμε να γευόμαστε με τόσο ωραίο τρόπο τις διάφορες ‘λιχουδιές!’
    δεν έχω φτιάξει ποτέ σούπα με κάστανα, έτσι όπως βλέπω την δικιά σου όμως είμαι σίγουρη πως θα ναι νοστιμότατη!

  14. δεν μπορουσα να φανταστω πως υπάρχει τετοια σουπίτσα! Φαινεται τελεια!!!!!!!
    Καλο ξημερωμα Ευη, φιλια!

  15. Έχω φτιάξει και εγώ σούπα με κάστανα και πραγματικά ήταν απρόσμενα καταπληκτική. Είμαι σίγουρη ότι και η δική σου είναι τέλεια, χορταστική και αρωματική με τα μανιτάρια! Πολλά φιλιά!

  16. sundayspoon says:

    Παρόλο που αγαπώ ιδιαίτερα τα μανιτάρια και ο συνδυασμός τους με κάστανο είναι τέλειος, δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ μαζί με ραπανάκι. Η συνταγή μού κέντρισε το ενδιαφέρον και πολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω! Πολύ όμορφες και οι φωτογραφίες! Άκρως ατμοσφαιρικές!
    Φιλιά!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.