• Ελληνικά
  • English
  • Κοτόπουλο/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Λιαστής & Φρέσκιας Τομάτας

    Σας έχω πει ότι δεν αντέχω την ζέστη? Όταν λέμε δεν την αντέχω, εννοώ ότι με το που πιάσουν οι πρώτες ζέστες κατά τις αρχές Ιουλίου νιώθω ένα πτώμα και συνέρχομαι αρχές Σεπτεμβρίου όταν αρχίζει και δροσίζει. Όπως καταλαβαίνετε οι μαγειρικές μου δραστηριότητες, αυτήν τη περίοδο, περιορίζονται σε φαγητά γρήγορα, εύκολα και χωρίς πολλά σκεύη στη μέση. Ένα τέτοιο είναι και το σημερινό. Εύκολο, γρήγορο και εντυπωσιακά νόστιμο μες στην απλότητά του. Φιλέτο κοτόπουλου με σάλτσα φρέσκιας και λιαστής ντομάτας, κάππαρη, θυμάρι και σκόρδο.  Άκρως καλοκαιρινό και ελληνικό.

    Chicken Fillets with Sun-Dried & Fresh Tomato Salsa – Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Λιαστής & Φρέσκιας Τομάτας

    Το κοτόπουλο το έψησα στο σχαροτήγανο, μπορεί όμως να ψηθεί σε απλό αντικολλητικό τηγάνι, σε ψησταριά υγραερίου ή σε κάρβουνα. Σας δίνω και οδηγίες για να αποκτήσουν τα φιλέτα σας αυτές τις ωραίες γραμμές από το σχαροτήγανο ή την ψησταριά.  Η σάλτσα, που άνετα την λες και σαλάτα, είναι καλό να φτιαχτεί περίπου 1 ώρα πριν σερβίρετε, ώστε να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα. Χρησιμοποίησα πολύχρωμα τοματάκια, ώστε να γίνει το πιάτο πιο εμφανίσιμο. Εσείς βέβαια, μπορείτε να το φτιάξετε με κόκκινα τοματάκια ή κανονικές τομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια.  Οι λιαστές τομάτες είναι αυτές που φτιάχνω συχνά και τις είχα αναφέρει στην Σαλάτα με Κινόα, Φέτα και Λιαστές Τομάτες.  Συνοδέψαμε το κοτόπουλο με σκορδόψωμο, με ψωμί ολικής άλεσης.

    Chicken Fillets with Sun-Dried & Fresh Tomato Salsa – Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Λιαστής & Φρέσκιας Τομάτας

    Chicken Fillets with Sun-Dried & Fresh Tomato Salsa – Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Λιαστής & Φρέσκιας Τομάτας

    Η ντομάτα θεωρείται εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών χάρη στο λυκοπένιο που περιέχει (φυτοχημικό με έντονη αντιοξειδωτική δράση). Το λυκοπένιο, εκτός από το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που προσφέρει στην ντομάτα, έχει την ιδιότητα να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες στο DNA των κυττάρων και οδηγούν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Πρόσφατες, μάλιστα, μελέτες συνδέουν την ουσία αυτή με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου και ειδικά του προστάτη. Σύμφωνα με έρευνες, το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας λυκοπενίου που προσλαμβάνουμε προέρχεται από προϊόντα με βάση την ντομάτα (π.χ. ντοματοπολτός, ντοματοχυμός, σάλτσα ζυμαρικών).

    ➜ Το λυκοπένιο που περιέχεται στο χυμό ντομάτας απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό, σε σχέση με το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ολόκληρες ντομάτες. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν η ντομάτα τρίβεται σε χυμό ή πολτό, αποδεσμεύεται μεγαλύτερη ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας.

    ➜ Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, επίσης, ότι το λυκοπένιο απορροφάται ευκολότερα από το σώμα μας κατά το μαγείρεμα της ντομάτας με φυτικά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο, αβοκάντο), γι’ αυτό και η σάλτσα ντομάτας θεωρείται ιδανική αντικαρκινική τροφή.

    Chicken Fillets with Sun-Dried & Fresh Tomato Salsa – Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Λιαστής & Φρέσκιας Τομάτας

    Εκτός από το λυκοπένιο, οι τομάτες είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Α (μέσω της συγκέντρωσης της σε καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένου του β-καροτένιου). Όλες αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες, κυκλοφορούν μέσω του αίματος εξουδετερώνοντας τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα και τις κυτταρικές μεμβράνες, επιδεινώνοντας τις φλεγμονές και την κατάσταση από το διαβήτη, την αρτηριοσκλήρυνση, το άσθμα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ένα φλιτζάνι ντομάτας παρέχει 57,3% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C και 22,4% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α.

    Η βιταμίνη Α (με τη μορφή της βήτα καροτίνης η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό),  βελτιώνει την όραση και αποτρέπει προβλήματα όρασης όπως η νυχτερινή τύφλωση και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

    Οι τομάτες είναι μια πολύ καλή πηγή καλίου και η διατροφή που είναι πλούσια σε κάλιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και επομένως, τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Ένα φλιτζάνι ντομάτας παρέχει το 11,4% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας πρόσληψης καλίου.

    Είναι, επίσης, μια καλή πηγή φυτικών ινών και χρωμίου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ασθενείς με διαβήτη να κρατάνε τα επίπεδα του σακχάρου υπό έλεγχο. Ένα φλιτζάνι τομάτας, προσφέρει 7,5% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας χρωμίου.

    Τέλος, η  βιταμίνη Κ που περιέχουν συμβάλλει στην υγεία των οστών, ενεργοποιώντας την οστεοκαλσίνη, την κύρια πρωτεΐνη μη κολλαγόνου, στα οστά, που είναι απαραίτητη για τη δέσμευση ασβεστίου από τα οστά. Ένα φλιτζάνι ωμής τομάτας, παρέχει 17,8% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Κ.

    Chicken Fillets with Sun-Dried & Fresh Tomato Salsa – Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Λιαστής & Φρέσκιας Τομάτας

    Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Λιαστής & Φρέσκιας Τομάτας

    Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά

    Μερίδες:   3

    Υλικά:

    • 2 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλου, κομμένα εγκάρσια σε 2 κομμάτια το καθένα
    • 250 γρ. τοματίνια, κομμένα στη μέση ή σε τέταρτα, ανάλογα με το μέγεθός τους
    • 2 κουταλιές (25 γρ.) ψιλοκομμένες λιαστές τομάτες (από αυτές που φυλάμε σε ελαιόλαδο, στραγγισμένες)
    • 1 κουταλιά (10 γρ.) κάππαρη, στραγγισμένη
    • 1 μέτρια σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
    • 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
    • 2 κουταλάκια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (και λίγες κορυφές για την διακόσμηση)
    • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση:

    1. Σε ένα μπωλ προσθέστε τα τοματάκια, τις λιαστές τομάτες, την κάππαρη, το σκόρδο το βαλσαμικό ξύδι, τη μισή ποσότητα του θυμαριού, 2 ½ κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε. Αφήστε το στην άκρη για να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα, ανακατεύοντας που και που.
    2. Αλείψτε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο το σχαροτήγανο και βάλτε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί τοποθετείστε τα φιλέτα κοτόπουλου, πασπαλίστε τα με το υπόλοιπο θυμάρι, αλατίστε και πιπερώστε όσο θέλετε. Ψήστε τα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν τις γραμμές από το τηγάνι. Με μια λαβίδα γυρίστε τα φιλέτα κατά 90 μοίρες (ώστε να κάνουν σταυρωτά σημάδια) και ψήστε τα άλλα 2 λεπτά.
    3. Με την λαβίδα, γυρίστε τα φιλέτα για να ψηθούν και από την άλλη μεριά, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, αλλά για λιγότερο χρόνο, δηλαδή 1 λεπτό κάθε φορά.
    4. Μεταφέρετε τα φιλέτα στα πιάτα περιχύνοντάς τα με την σάλτσα τομάτας. Διακοσμείστε, αν θέλετε με ένα κλαδάκι θυμάρι.

    Αρχική συνταγή: περιοδικό Fine Cooking, Ιούλιος 2004

    Chicken Fillets with Sun-Dried & Fresh Tomato Salsa – Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Λιαστής & Φρέσκιας Τομάτας

     

    Chicken Fillets with Sun-Dried & Fresh Tomato Salsa – Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Λιαστής & Φρέσκιας Τομάτας

     

    Chicken Fillets with Sun-Dried & Fresh Tomato Salsa – Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Λιαστής & Φρέσκιας Τομάτας

     

     

    Chicken with sun-dried & fresh tomato salsa

    Πηγή:

    http://www.vita.gr/diatrofi/eating-healthy/article/13087/oi-10-top-antikarkinikes-trofes/

    http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/3529

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    21 Comments

  • Reply
    Χρυσαυγή
    5 Αυγούστου, 2015 at 1:07 πμ

    Φανταστικό και εντελώς διαιτητικό πιάτο!! Δροσερό και ελαφρύ. Εντάξει, θα έπινα άνετα και ένα ποτηρι λευκό κρασί που δεν το συνηθίζω. Δηλαδή το βλέπω σερβιρισμένο και ο οργανισμός μου το ζητάει!!!
    Αυτές οι γραμμές στο κοτόπουλο είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακές και όταν τις βλέπω σε διάφορες συνταγές θυμάμαι ότι δεν έχω ακόμα σχαροτήγανο!! 🙁
    Καλό βραδάκι Εύη μου!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Αυγούστου, 2015 at 12:53 μμ

      ε, το κρασάκι του ταιριάζει εδώ που τα λέμε!
      φιλιά πολλά! ευχαριστώ!

  • Reply
    Αγγελική
    5 Αυγούστου, 2015 at 9:51 πμ

    Αχ, πόσο σε καταλαβαίνω με την ζέστη! Κι εγώ δεν την αντέχω καθόλου….
    Το κοτόπουλο με τις ντοματούλες του είναι ότι πρέπει για τα ζεστά αυτά μεσημέρια, ελαφρύ αλλά γεμάτο αρώματα!
    Φιλάκια πολλά 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Αυγούστου, 2015 at 12:56 μμ

      έτσι είναι. να βρίσκουμε τρόπους για να μην καιγόμαστε στην κουζίνα με τις ώρες! 😉
      ΧΧ

  • Reply
    aris
    5 Αυγούστου, 2015 at 11:48 πμ

    Φαίνεται τόσο λαχταριστό, τόσο καλοκαιρινό και τόσο μεσογειακό !!! Αυτά τα ντοματάκια είναι απίθανα !!!
    Έχεις δίκιο πάντως, κάνει πολλή ζέστη για Αυγουστο ….

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Αυγούστου, 2015 at 12:56 μμ

      άστα…. που θα πάει θα περάσει..
      ευχαριστώ Άρη!

  • Reply
    Beauty Follower
    5 Αυγούστου, 2015 at 2:07 μμ

    Ουτε κι εγω την αντέχω!
    Γι αυτο κοιτώ και ξανακοιτώ το λαχταριστό ελαφρύ φαγητό σου…
    και κανω ευχη να πεταχτεί απο την οθονη πάνω στο γραφειο μου!
    Να γλιτώσω και το μαγειρεμα με αυτη την ζέστη 😉

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Αυγούστου, 2015 at 12:57 μμ

      που θα πάει, θα το καταφέρει κι αυτό η τεχνολογία κάποια στιγμή! χαχαχα!!!
      ευχαριστώ!!

  • Reply
    sp00nstories
    5 Αυγούστου, 2015 at 3:20 μμ

    Τόσο προκλητικό και χαρούμενο πιάτο…δεν έχεις παρά να το φάς!!!Σε ευχαριστούμε <3

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Αυγούστου, 2015 at 12:57 μμ

      εγώ ευχαριστώ Λίλια!

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    5 Αυγούστου, 2015 at 4:12 μμ

    Μα πόσο καλοκαιρινό και δροσερό πιάτο!!!
    Τρελλαίνομαι γι αυτά τα ντοματίνια!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Αυγούστου, 2015 at 12:58 μμ

      δοκίμασε αυτή την σάλτσα/σαλάτα και σκέτη. είναι απίθανη!

      • Reply
        peps@pepi's kitchen
        10 Μαΐου, 2016 at 8:49 μμ

        το δοκίμασα!!! εξαιρετικό!!!!!!

        • Reply
          The Healthy Cook
          15 Μαΐου, 2016 at 11:35 μμ

          😀 😀 😀

  • Reply
    Kouzounas Kitchen
    6 Αυγούστου, 2015 at 8:30 πμ

    Super like!! Bravo sou. I wish your new site all the best. I hope you guys can connect with me sto Twitter/Facebook. 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Αυγούστου, 2015 at 1:00 μμ

      thank you dear!! 🙂

  • Reply
    TheoDORA's Kitchen Diaries
    12 Αυγούστου, 2015 at 1:16 μμ

    Υπέροχη καλοκαιρινή πρόταση. Λατρεύω το κοτόπουλο!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Αυγούστου, 2015 at 4:42 μμ

      🙂

  • Reply
    Culinary Flavors
    16 Αυγούστου, 2015 at 5:18 μμ

    Τι λαχταριστό και νόστιμο φαγητό! Και η σάλτσα δροσερή και καλοκαιρινή! Καλές διακοπές, να περάσεις τέλεια!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Αυγούστου, 2015 at 4:42 μμ

      Σ’ευχαριστώ πολύ Κατερινάκι!!

    Leave a Reply