Home » Chickpea Burger with Tzatziki – Burger Ρεβιθιών με Τζατζίκι

Chickpea Burger with Tzatziki – Burger Ρεβιθιών με Τζατζίκι

Chickpea-Burger-with-Tzatziki – Burger-Ρεβιθιών-με-Τζατζίκι

for english scroll down

Ποιος είπε πως το burger πρέπει σώνει και καλά να έχει κρέας? Και ποιος είπε πως το street food δεν μπορείς να το φτιάξεις σπίτι σου και να το απολαύσεις ξαπλωμένος στον καναπέ σου? Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα υγιεινό και πολύ θρεπτικό burger ρεβιθιών με τζατζίκι και χαρείτε το με την οικογένεια σας. Εδώ που τα λέμε μόνο στο σπίτι σου μπορείς να το χαρείς με το τζατζίκι, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα… 😀

Chickpea-Burger-with-Tzatziki – Burger-Ρεβιθιών-με-Τζατζίκι

Αυτό το burger, που λέτε,  είναι άκρως χορταστικό και θρεπτικό. Τα ρεβίθια είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως και ο λιναρόσπορος, ο οποίος περιέχει και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το «μπιφτέκι» ρεβιθιών είναι στην ουσία ένα μπιφτέκι φαλάφελ. Σκέφτηκα να το ονομάσω φαλαφο-μπέργκερ αλλά κρατήθηκα… Είπα να σοβαρευτώ 🙂

Όπως σας είχα πει και παλιότερα, όποτε θέλω να βράσω ρεβίθια, βράζω περισσότερα από όσα χρειάζομαι, συνήθως τα διπλάσια, και τα περισσευούμενα τα βάζω στην κατάψυξη για να τα έχω για κάτι τέτοιες συνταγές και για οικονομία χρόνου. Είναι πολύ πρακτικό κολπάκι, δοκιμάστε το! Έτσι, θα τα έχετε έτοιμα όποτε σας χρειαστούν, είτε για χούμους, ή για να τα προσθέσετε σε κάποια σαλάτα και να εκμεταλλευτείτε όλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Τα ρεβίθια δεν είναι μόνο για σούπα! (Λατρεύω την ρεβιθάδα by the way…)

Chickpea-Burger-with-Tzatziki – Burger-Ρεβιθιών-με-Τζατζίκι

Burger Ρεβιθιών με Τζατζίκι

Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   10 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά:

Burgers:

  • 430 γρ. βρασμένα ρεβίθια (θα χρειαστείτε περίπου 200-250 γρ. ωμά ρεβίθια)
  • 6 κουταλιές τριμμένο λιναρόσπορο
  • ¼ φλυτζανιού νιφάδες βρώμης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 6 κουταλιές περίπου νερό, ή το νερό που βράσατε τα ρεβίθια
  • ¼ φλυτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλάκια κύμινο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/8 κουταλάκι τριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ¼ φλυτζανιού τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 4 ψωμάκια ολικής άλεσης για burgers
  • 1 τομάτα, κομμένη σε ροδέλες
  • 4 φύλλα μαρουλιού

Τζατζίκι:

  • 2 αγγουράκια, καθαρισμένα, τριμμένα και στραγγισμένα
  • ½ φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/8 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

Τζατζίκι:

Σε ένα μικρό μπωλ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε και το τοποθετούμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τα burgers.

Burgers:

  1. Βάζουμε στον κάδο του πολυμίξερ τα ρεβίθια, την βρώμη, το σκόρδο, και το νερό και τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να γίνουν ψίχουλα.
  2. Προσθέτουμε τον δυόσμο, τον χυμό λεμονιού, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και 5 κουταλιές από τον λιναρόσπορο και ξαναχτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Θέλουμε ένα μείγμα λίγο στεγνό, που να μπορούμε όμως να το πλάσουμε. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό ακόμα.
  3. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπωλ και το χωρίζουμε σε τέσσερα μέρη. Φτιάχνουμε 4 μπιφτέκια.
  4. Ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με την υπολειπόμενη 1 κουταλιά λιναρόσπορο σε ένα μπωλ και σε ένα άλλο έχουμε το αυγό. Βουτάμε ένα- ένα τα μπιφτέκια στο αυγό και μετά στο μείγμα φρυγανιάς – λιναρόσπορου.
  5. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και ψήνουμε τα μπιφτέκια 5 λεπτά περίπου κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  6. Φτιάχνουμε τα burgers τοποθετώντας ένα φύλλο μαρουλιού σε κάθε ψωμάκι, μετά μια ροδέλα τομάτας, ένα μπιφτέκι ρεβιθιών, και τέλος μια γεμάτη κουταλιά τζατζίκι.

Καλή σας όρεξη!

Chickpea-Burger-with-Tzatziki – Burger-Ρεβιθιών-με-Τζατζίκι

Who said the burger should definitely have meat? And who said street food cannot be homemade for you to enjoy it lying on your couch? So get ready for a healthy and very nutritious chickpea burger with tzatziki and enjoy it with your family.

This burger is extremely nutritious and filling. Chickpeas are very rich in fiber as well as linseed, which also contains Omega-3 fatty acids. These chickpeas patties are similar to a falafel.  I might as well call it a falafel-burger… 😉

Chickpea-Burger-with-Tzatziki – Burger-Ρεβιθιών-με-Τζατζίκι

As I said before, whenever I want to boil chickpeas, I boil more than I need, I usually double it, and I leave them in the freezer to have them handy for such recipes and for saving time. It’s a very practical trick, you should try it! So you’ll have them ready whenever you need, for humus, or add them to a salad and take advantage of all their nutrients. Chickpeas are not just for soup! (I love Greek chickpea soup by the way …).

Chickpea Burger with Tzatziki
Serves 4
A filling and nutritious vegetarian burger
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
10 min
Total Time
30 min
Prep Time
20 min
Cook Time
10 min
Total Time
30 min
806 calories
124 g
47 g
21 g
38 g
3 g
914 g
1001 g
33 g
0 g
15 g
Nutrition Facts
Serving Size
914g
Servings
4
Amount Per Serving
Calories 806
Calories from Fat 179
% Daily Value *
Total Fat 21g
32%
Saturated Fat 3g
14%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 9g
Monounsaturated Fat 6g
Cholesterol 47mg
16%
Sodium 1001mg
42%
Total Carbohydrates 124g
41%
Dietary Fiber 33g
131%
Sugars 33g
Protein 38g
Vitamin A
68%
Vitamin C
51%
Calcium
41%
Iron
72%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Burgers
  1. • 430 g Boiled chickpeas (you will need about 200-250 gr. of raw chickpeas)
  2. • 6 tablespoons of ground flaxseed
  3. • ¼ cup oat flakes
  4. • 2 cloves of garlic
  5. • 6 tablespoons of water, or the water you boiled the chickpeas
  6. • ¼ cup chopped fresh mint
  7. • 2 tablespoons lemon juice
  8. • 2 teaspoons cumin
  9. • 1 teaspoon salt
  10. • 1/8 teaspoon ground black pepper
  11. • ¼ cup whole wheat bread crumbs
  12. • 1 egg, lightly beaten
  13. • 1 tablespoon olive oil
  14. • 4 whole wheat hamburger buns
  15. • 1 tomato, sliced
  16. • 4 leaves of lettuce
Tzatziki
  1. • 2 small cucumbers, peeled, grated and squeezed dry
  2. • ½ cup strained Greek yogurt 2% fat
  3. • 2 cloves of garlic, minced
  4. • 1/8 teaspoon of salt
Instructions
Tzatziki
  1. In a small bowl combine all the ingredients. Cover and refrigerate while preparing the burgers.
Burgers
  1. Combine the chickpeas, oats, garlic, and water in the bowl of the food processor and pulse them for a while until coarsely chopped.
  2. Add the mint, lemon juice, cumin, salt, pepper and 5 tablespoons of flaxseed and pulse again until combined. The mixture should be a bit dry, but it should form a patty. If necessary add some more water.
  3. Transfer the mixture to a bowl and divide it into 4 equal portions, and shape them into 4 patties.
  4. Mix the bread crumbs with the remaining 1 tablespoon flaxseed in a bowl and in another bowl have the egg handy. Dip the burgers in the egg and then dredge in the bread crumb mixture.
  5. Heat the oil in a large non-stick pan over medium high heat and cook the burgers for about 5 minutes each side, or until golden.
  6. Place a lettuce leave on each burger bun, then a tomato slice, then a chickpea patty and, finally a spoonful of tzatziki.
Adapted from Prevention's The Sugar Solution Cookbook
beta
calories
806
fat
21g
protein
38g
carbs
124g
more
Adapted from Prevention's The Sugar Solution Cookbook
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/
 Enjoy!

Facebook Comments

5 comments

  1. Εχω την αίσθηση ότι ακόμα και αυτοί που αγαπούν το κρέας με κάτι τέτοιο θα ενθουσιάζονταν!! Είναι και φαίνεται πεντανόστιμο και οι φωτογραφίες το πιστοποιούν αυτό!
    Μπράβο Εύη!!!!!

  2. dolmadaki says:

    πωωωωωωωωωωωωω τουμπανο τα μπεργκερ και σιγουρα δν εχουν να ζηλεψουν τιποτα απ τα “κανονικα”!! τελεια ιδεα ! μ αρεσουν οι ρεβυθοκεφτεδες περισσοτερο απ τη σουπα!

  3. Ξανθή says:

    Τι καλό!! και έλεγα χτες ότι έχω ακόμη αρκετά ρεβίθια στο ντουλάπι και πρέπει κάτι να τα κάνω!!

  4. Τα ρεβίθια μου αρέσουν πολύ σε όλες τις παραλλαγές τους, αν και συμφωνώ, λατρεύω τη ρεβιθάδα, ειδικά όταν είναι όμορφα χυλωμένη και αρωματισμένη με δεντρολίβανο! Αλλά και τα φαλάφελ μου αρέσουν πολύ, ειδικά όταν είναι ψητά και όχι τηγανητά.
    Πολύ πολύ νόστιμο το μπέργκερ που μας προτείνεις και το γεγονός ότι το συνδυάζεις με τζατζίκι με ενθουσιάζει ακόμα περισσότερο!
    Σε φιλώ

Leave a Reply