Home » Chios Mastic, the healing tear – Μαστίχα Χίου, το δάκρυ που γιατρεύει

Chios Mastic, the healing tear – Μαστίχα Χίου, το δάκρυ που γιατρεύει

Chios-Mastic-the-healing-tear – Μαστίχα-Χίου-το-δάκρυ-που-γιατρεύει

for english scroll down

Η Μαστίχα Χίου, το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης, είναι η ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδενδρου, ενός αειθαλούς δέντρου με την επιστημονική ονομασία Pistacia lentiscus L., το οποίο φύεται ως επί το πλείστον στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου.  Από την οικογένεια αυτή, μόνο η ποικιλία Pistacia Lentiscus var. Chia, που καλλιεργείται συστηματικά στη νότια Χίο, παράγει την μυρωδάτη και γνωστή για την ευεργετική δραάση της μαστίχα. Μάλιστα, από το 1997, η μαστίχα Χίου έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Η ρητίνη εκκρίνεται από το μαστιχόδεντρο σε σχήμα δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά, μέσω επιφανειακών τομών που προκαλούνται με αιχμηρά εργαλεία. Παραμένει εκεί, πάνω στον θάμνο, μέχρι να σταθεροποιηθεί, για περίπου 20 ημέρες, χρονικό διάστημα που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Το στερεοποιημένο προϊόν που συλλέγεται, διαχωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του κόκκο, πλένεται και προωθείται στην αγορά.

Chios-Mastic-the-healing-tear – Μαστίχα-Χίου-το-δάκρυ-που-γιατρεύει

Σύνθεση της Μαστίχας Χίου

Η ακριβής σύνθεση της Μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη γνωστή. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες, αντιθέτως, είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Υπάρχουν πολλές αναφορές σε ιατρικά κείμενα της αρχαιότητας, μάλιστα οι πρώτες προέρχονται από τον Ηρόδοτο, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην αρχαία Ελλάδα μασούσαν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που ρέει από το φλοιό του μαστιχόδενδρου.

Στη ρητίνη αυτή συνδυάζονται περισσότερα από 80 γνωστά συστατικά, γεγονός που δικαιολογεί τις πολλαπλές της χρήσεις στον τομέα των τροφίμων, της υγείας και της προσωπικής περιποίησης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ρητίνη που βγαίνει από τα μαστιχόδενδρα περιέχει κυρίως τερπένια (ιδίως ολεανολικό οξύ), ουσίες με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Λόγω της ισχυρής αντιφλεγμωνόδους δράσης του ελεανολικού και ολεανολικού οξέος (3-οξοτριτερπένιο), η μαστίχα δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων ξεκινώντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες. Επίσης αποτρέπει τη στασιμότητα στις περιοχές αυτές εμποδίζοντας την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δυσπεψία ή τυμπανισμό. Επιπρόσθετα, η πέψη διευκολύνεται από την αντανακλαστική έκκριση σιέλου και γαστρικού υγρού κατά το μάσημα της μαστίχας.

Ανιχνεύθηκαν, επίσης, πολυφαινόλες, οι γνωστές ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις, που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, αλλά και η γήρανση του δέρματος.

Πρόσφατα μάλιστα, πριν από περίπου 1 χρόνο, η  Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) έκανε ομόφωνα αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης τη μαστίχα Χίου, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις, τα δυσπεπτικά προβλήματα και τις δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών. Αποτέλεσμα της καταχώρησης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Chios-Mastic-the-healing-tear – Μαστίχα-Χίου-το-δάκρυ-που-γιατρεύει

Οφέλη της Μαστίχας Χίου

Μελέτες και πειράματα (πολλά από τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα) έχουν δείξει ότι τα οφέλη της μαστίχας δρουν σε πολλά επίπεδα:

Καρδιά: Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Σύμφωνα με ειδικούς, τα αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα της μαστίχας εμποδίζουν τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, προστατεύοντας έτσι από τις καρδιοπάθειες. Οι πολυφαινόλες της μειώνουν, ακόμα, τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, αυξάνουν την HDL («καλή») χοληστερίνη και μειώνουν την LDL («κακή») χοληστερίνη.

Στόμα: Το μάσημα μαστίχας βοηθά στην απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών από τα δόντια. Επίσης, σε αντίθεση με τις κοινές τσίχλες, προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση σάλιου, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ανάπτυξης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα και την αύξηση της αίσθησης καθαρότητας στο στόμα, ενώ η συστηματική χρήση της περιορίζει τον σχηματισμό πλάκας.

Πεπτικό: Η μαστίχα φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Αρχικά, διευκολύνει την πέψη με την αντανακλαστική έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού κατά το μάσημά της. Επίσης, η λήψη 1 γρ. μαστίχας με τη μορφή κάψουλας έδειξε βελτίωση στα συμπτώματα δυσπεψίας (π.χ. υποχώρησε ο πόνος στο στομάχι, οι καούρες) της πλειονότητας των ασθενών (75%) που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα. Βελτίωση της κλινικής εικόνας και μείωση της φλεγμονής παρατηρήθηκε και σε ασθενείς με μέτρια έξαρση της νόσου Crohn (ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) μετά τη χορήγηση σκόνης μαστίχας Xίου σε μορφή κάψουλας. Όσο για το αν η χορήγηση ρητίνης μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος, που οφείλεται στο ελικοβακτήριο του πυλωρού, τα συμπεράσματα διαφέρουν. Από τη μία, παρατηρήσεις έδειξαν ότι η λήψη της μπορεί να το θεραπεύσει χάρη στην αντιμικροβιακή της δράσης, ενώ άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να μη βοηθά στην εκρίζωση του ελικοβακτηρίου, ωστόσο ανακουφίζει από τα συμπτώματά του.

Άμυνα: Γνωστή (in vitro) είναι και η αντικαρκινική δράση της μαστίχας σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του προστάτη και του εντέρου, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Μέσω ενός μηχανισμού περιορίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων.

Τρόφιμα: Αποτελεί ιδανικό συντηρητικό τροφίμων, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών σε αυτά, όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος.

Η Μαστίχα στην αγορά

Πέρα από τις κλασσικές τσίχλες που τρώμε, τη μαστίχα θα την βρούμε σε διάφορες μορφές: σε κρυστάλλους μαστιχόνερο και αιθέραιο έλαιο καθώς και προϊόντων και τροφών που την περιέχουν (π.χ. οδοντόκρεμες, διαλύματα πλύσης, σαπούνια, σοκολάτες, κλπ.)

⇒ Τip: Για να θρυμματίσετε κόκκους μαστίχας σε σκόνη, τοποθετείστε τους 30 λεπτά στην κατάψυξη και μετά θρυμματίστε τους στο γουδί. Αν, δε, προσθέσετε λίγη ζάχαρη ή αλάτι (ανάλογα πως θα την χρησιμοποιήσετε) μέσα στο γουδί θα θρυμματιστεί ακόμα πιο εύκολα.

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο.Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

Chios-Mastic-the-healing-tear – Μαστίχα-Χίου-το-δάκρυ-που-γιατρεύει

Chios Mastic, this precious gift of nature, is the resinous secretion of the mastic tree, an evergreen tree with the scientific name of Pistacia lentiscus L., which grows mostly on the shores of the eastern Mediterranean. In this family, only Pistacia Lentiscus var. Chia, systematically cultivated in southern Chios, produces the fragrant and known for its beneficial properties mastic. Indeed, since 1997, mastic is classified as a product of Protected Designation of Origin (PDO).

The resin secreted from the mastic tree, in a tear shape, of the trunk and major branches, through surface incision caused by sharp tools. It remains there, on the bush to stabilize for about 20 days, a period which depends on weather conditions in the area. The solidified product is collected, divided into categories according to the size of the tears, washed and marketed.

Composition of Chios Mastic

The exact composition of Mastic is not yet known. Its healing properties, on the contrary, are known since antiquity. There are many references in ancient medical texts;  Herodotus was the first who stated that in ancient Greece people chew the dried resinous tears flowing from the bark of the mastic tree.

The resin combines over 80 known ingredients, which justifies the multiple uses in food, health and personal care. Research has shown that this resin trees mainly contain terpenes (particularly oleanolic acid), substances with anti-inflammatory and antioxidant activity. Due to the strong action of anti-inflammatory eleanolic and oleanolic acids, mastic heals  inflammation from specific organs starting from periodontitis, esophagitis, gastritis, duodenal ulcer until colitis and hemorrhoids. It also prevents the stagnation in these areas preventing the occurrence of symptoms such as indigestion or flatulence. Furthermore, digestion is facilitated by reflex secretion of saliva and gastric juice by the chewing gum.

Polyphenols were also detected, known for their potent antioxidant compounds that protect cells and body tissues from free radicals, which are the cause diseases such as heart disease, but also the aging of the skin.

Recently, in fact, before about 1 year, the Committee on Herbal Medicinal Products (HPMC) of the European Medicines Agency (EMA) unanimously accepted mastic in the category of traditional herbal medicines, with two therapeutic indications: digestive problems, and skin inflammations and skin wounds. Consequently, mastic formulations will freely circulate across Europe, with health claims approved by the European Medicines Agency. ”

Chios-Mastic-the-healing-tear – Μαστίχα-Χίου-το-δάκρυ-που-γιατρεύει

Benefits of Μastic

Studies and experiments (many of which took place in Greece) have shown that the benefits of mastic act on several levels:

Heart: It is used to treat elevated cholesterol and triglycerides. According to experts, the antioxidant extracts of mastic prevent the formation of plaque in the arteries, thus protecting against heart disease. Polyphenols reduce blood sugar and cholesterol levels, increase HDL ( “good”) cholesterol and reduce LDL ( “bad”) cholesterol.

Mouth: Mastic chewing gum helps remove food residues from the teeth. Also, in contrast to common chewing gum, causes more saliva secretion, thus limiting the growth of bacteria in the oral cavity and increase the purity mouthfeel, whereas the regular use of limiting plaque formation.

Digestion: Mastic appears to play a key role in the prevention and treatment of digestive diseases. Initially, it facilitates digestion with the reflective saliva secretion and gastric fluid during chewing. Moreover, theintake of 1 g. mastic in capsule form showed improvement in dyspeptic symptoms (eg. Stomach pain and heartburn subsided ) in the majority of patients (75%) who participated in the survey. Clinical improvement and reduction of inflammation was observed in patients with moderate rise of Crohn’s disease (idiopathic inflammatory bowel disease) following the intake of Chios mastic powder in capsule form. As for whether the intake of mastic can cure peptic ulcer due to helicobacter pylori, the conclusions vary. On one hand, observations have shown that taking mastic may cure through the antimicrobial action, while other studies suggest that it can not assist in eradicating helicobacter but it simply relieves symptoms.

Anti-cancer: Known (in vitro) is the anti-cancer activity of mastic in various cancers such as lung, prostate and intestine, due to its antioxidant properties. Through a mechanism it restricts the proliferation and survival of tumor cells.

Food: Mastic is an ideal food preservative; it prevents the growth of harmful microorganisms on food, such as salmonella and staphylococcus.

Mastic in the market

Apart from the classic chewing gum, mastic can be found in Greece  in different forms: in tearsand mastic essential oil and in products and foods containing it (eg. toothpaste, mouthwashes, soaps, chocolates, etc.)

Tip: To crush mastic tears into powder, place them in the freezer for 30 minutes and then crush them in the mortar. Adding a little bit of sugar or salt (depending on how you’ll use it) in the mortar, it will crush even easier.

Note: The ideas and information presented in this blog are for informational purposes only and in no case can replace the advice of a specialist in nutrition and health. Before starting any diet or exercise or before adding a special food in your daily intake, you should contact a specialist doctor or dietitian; especially if you suffer from a serious illness.

 

 

Πηγές – Sources:

http://en.calameo.com/read/0001896260291e486da30

http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/6879/o-rolos-tis-mastixas-xioy-stin-ygeia.html

http://www.vita.gr/mindandbody/alternative/article/17650/sto-enallaktiko-mikroskopio-h-mastixa/

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=453030&catID=182

 

Facebook Comments

3 comments

Leave a Reply