Home » Date & Walnut Cake – Κέικ με Χουρμάδες και Καρύδια

Date & Walnut Cake – Κέικ με Χουρμάδες και Καρύδια

Υγιεινό κέικ με χουρμάδες & καρύδια - Healthy date & walnut cake

for english scroll down

Για αυτές τις χουχουλιάρικες, φθινοπωρινές, βροχερές Κυριακές, (που πολύ θα μου λείψουν φέτος, μια και δεν θα υπάρχει χρόνος για χουχούλιασμα..) είναι αυτό το κέικ. Ή για αυτά τα απογεύματα που γυρίζεις κατάκοπη και θες ένα ζεστό ρόφημα να σε τονώσει για να συνεχίσεις τις υποχρεώσεις σου. Όπως και να έχει, αυτό το κέικ με χουρμάδες και καρύδια ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις και μπορεί να γίνει το αγαπημένο σου. Χορτοφαγικό, υγιεινό και χωρίς ζάχαρη… δεν έχεις λόγο να μην το φτιάξεις. 😉

Υγιεινό κέικ με χουρμάδες & καρύδια - Healthy date & walnut cake

Οι χουρμάδες ταιριάζουν πολύ με τα καρύδια, μιας και έχουν και τα δύο γήινη γεύση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πολύ νόστιμο, αφράτο και υγρό κέικ,

Με αυτή την συνταγή κατάφερα να λύσω τον γρίφο με τον οποίο πολλοί από εσάς θα έχετε βρεθεί αντιμέτωποι. Πως αντικαθιστώ την ζάχαρη με μέλι σε ένα κέικ? Δεν είναι τόσο απλό, όσο το να βάλουμε την ίδια ποσότητα σε μέλι και τέλος. Υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία που πρέπει να προσέξουμε ώστε να έχουμε σίγουρη επιτυχία στην παρασκευή μας. Έκανα έρευνα και δοκιμές και έχω ετοιμάσει ένα άρθρο με tips που θα σας βοηθήσουν σε κάθε σας παρόμοια απόπειρα. Θα το διαβάσετε σε λίγες ημέρες. Μέχρι τότε ας δούμε το κέικ με χουρμάδες και καρύδια:

Υγιεινό κέικ με χουρμάδες & καρύδια - Healthy date & walnut cake

Κέικ με Χουρμάδες και Καρύδια

Χρόνος προετοιμασίας:   35 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   50 λεπτά

Μερίδες:   26-28 κομμάτια περίπου

Υλικά:

  • 240 γρ. αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού
  • ½ φλυτζάνι λάδι καρύδας
  • ½ φλυτζάνι μέλι*
  • 1 ¼ φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου
  • ¼ φλυτζανιού νερό
  • 1 φλυτζάνι απύρηνους χουρμάδες, ψιλοκομμένους
  • ½ φλυτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα
  • 1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ, ή καφέ εσπρέσο
  • 2 κουταλιές κακάο
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 23 εκ. περίπου.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι, τον καφέ και το κακάο. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και τέλος προσθέτουμε τους χουρμάδες. Αφήνουμε να σταθούν 20 λεπτά περίπου.
  3. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, την μαγειρική σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος, το λάδι καρύδας και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο C, για 50 λεπτά περίπου.

Σημείωση:

*Εάν αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι σφενδάμου θα έχετε την vegan εκδοχή αυτού του κέικ.

Υγιεινό κέικ με χουρμάδες & καρύδια - Healthy date & walnut cake

 For these autumn, rainy Sundays, (which I will miss this year, since there will be no time for me to cocooning..) is this cake for. Or, for those afternoons you come back home and you need a hot drink to stimulate you so you’ll keep up with your obligations. Whatever it is, this date and walnut cake matches perfectly and might become your favorite. Vegetarian, healthy and sugar-free … you have no reason not to try it. 😉

Υγιεινό κέικ με χουρμάδες & καρύδια - Healthy date & walnut cake

Dates fit very well with walnuts, since they both have earthy flavors. The end result is a very delicious, fluffy and moist cake.

With this recipe I managed to solve the puzzle with which many of you might have been confronted. How do I replace sugar with honey on a cake? It’s not as simple as putting the same amount of honey and that’s it. There are some other things that you have to be careful with to have a success in your experiment. I did research and tests and I have prepared an article with tips that will help you in any such attempt. You will read it in a few days. Until then, let’s see the date and walnut cake:

Date & Walnut Cake
Serves 24
A sugarless, healthy and moist date & walnut cake for your afternoon tea
Write a review
Print
Prep Time
35 min
Cook Time
50 min
Total Time
1 hr 25 min
Prep Time
35 min
Cook Time
50 min
Total Time
1 hr 25 min
130 calories
19 g
0 g
6 g
2 g
4 g
43 g
33 g
10 g
0 g
1 g
Nutrition Facts
Serving Size
43g
Servings
24
Amount Per Serving
Calories 130
Calories from Fat 52
% Daily Value *
Total Fat 6g
9%
Saturated Fat 4g
21%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 33mg
1%
Total Carbohydrates 19g
6%
Dietary Fiber 1g
4%
Sugars 10g
Protein 2g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
4%
Iron
2%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 240 g whole wheat emmer flour
  2. • ½ cup of coconut oil
  3. • ½ cup of honey
  4. • 1 ¼ cup of almond milk
  5. • ¼ cup of water
  6. • 1 cup of pitted dates, finely chopped
  7. • ½ cup walnuts, coarsely chopped
  8. • 1 teaspoon instant coffee or espresso coffee
  9. • 2 tablespoons of cocoa powder
  10. • 1 teaspoon baking powder
  11. • ½ teaspoon of baking soda
  12. • 1 pinch of salt
Instructions
  1. Grease a cake pan, approximately 23 cm in diameter.
  2. In a saucepan, heat the milk and bring to boiling point. Remove from heat and add honey, coffee and cocoa. Stir to dissolve and finally add the dates. Allow to stand for about 20 minutes.
  3. In a bowl, mix the flour, baking powder, baking soda and salt. Add the milk mixture, coconut oil and water. Stir well and finally add the walnuts.
  4. Pour the mixture into the prepared pan and bake in a preheated oven at 170 ° C for about 50 minutes.
Notes
  1. Substitute maple syrup for honey and you'll have the vegan version of this date & walnut cake.
Adapted from the book "101 Healthy Vegan Desserts", by Daniel Nadav
beta
calories
130
fat
6g
protein
2g
carbs
19g
more
Adapted from the book "101 Healthy Vegan Desserts", by Daniel Nadav
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/

Facebook Comments

5 comments

  1. Φανταστικό κέικ Εύη! Και τέλεια χειμωνιάτικη φωτογράφηση. Μπράβο σου! Περιμένω εν αγωνίως να διαβάσω το άρθρο σου για το μέλι και τη ζάχαρη! Σε καλημερίζω!

  2. Πολύ ωραία φωτογράφιση!! Ζεστά και φθινοπωρινά χρώματα!
    Το κέικ είναι φανταστικό!!! Ελαφρύ, υγιεινό και με λίγες θερμίδες! Θα το φτιάξω!

  3. dolmadaki says:

    υπεροχο!!! μου θυμιζει χριστουγεννιατικο κεικ – λιγο ταυλικα λιγο η φωτογραφια- !! μ αρεσει!

Leave a Reply