Home » Dijon Chicken with Mushrooms & Tarragon – Κοτόπουλο με Σάλτσα Μουστάρδας, Μανιτάρια & Εστραγκόν

Dijon Chicken with Mushrooms & Tarragon – Κοτόπουλο με Σάλτσα Μουστάρδας, Μανιτάρια & Εστραγκόν

 

Dijon Chicken with Mushrooms & Tarragon – Κοτόπουλο με Σάλτσα Μουστάρδας, Μανιτάρια & Εστραγκόν

for english scroll down

Για σήμερα σας έχω μια πολύ, πολύ αγαπημένη μου συνταγή. Την φτιάχνω εδώ και χρόνια, πολύ πριν ξεκινήσω το μπλογκ. Κοτόπουλο με μια κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας Dijon και λευκού κρασιού, μανιτάρια και εστραγκόν, ένα υπέροχο πιάτο για κάθε περίσταση. Αυτή τη φορά το συνοδέψαμε με ρύζι μπασμάτι, αλλά ταιριάζει υπέροχα με πουρέ και πράσινα βραστά λαχανικά.

Dijon Chicken with Mushrooms & Tarragon – Κοτόπουλο με Σάλτσα Μουστάρδας, Μανιτάρια & Εστραγκόν

Συνταγές για κοτόπουλο με μανιτάρια σε σάλτσα μουστάρδας θα βρείτε πολλές, η προσθήκη του εστραγκόν όμως απογειώνει κυριολεκτικά το πιάτο. Από την άλλη, το κοτόπουλο μαγειρεύετε μόνο στο λευκό κρασί και σε λίγη ποσότητα μπράντι, δεν προσθέτουμε νερό ή ζωμό ή άλλο υγρό. Όπως καταλαβαίνετε η νοστιμιά του είναι εγγυημένη.

Το φιλέτο του κοτόπουλου είναι μια ωφέλιμη τροφή, χαμηλή σε λίπος, ιδανική για δίαιτα. Είναι πηγή πολύτιμης πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας.

Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (και γι αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας και αποτελούν ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους), φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, ενώ έχουν μικρή θερμιδική αξία γιατί περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους και υδατανθράκων. Πιο αναλυτικά, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D (απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου), φώσφορο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και κάλιο (ενώ είναι φτωχά σε νάτριο).

Οδηγίες για να φτιάξετε το υπέροχο ρύζι μπασμάτι μπορείτε να βρείτε στη συνταγή Ινδικό Πικάντικο Κοτόπουλο Βουτύρου με ρύζι μπασμάτι. Πληροφορίες για το εστραγκόν θα βρείτε στην ανάρτηση Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν & Σπόρους Chia.

Dijon Chicken with Mushrooms & Tarragon – Κοτόπουλο με Σάλτσα Μουστάρδας, Μανιτάρια & Εστραγκόν

Χρόνος προετοιμασίας:   40 λεπτά

Μερίδες:   6

Υλικά:

  • 4 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλου, κομμένα εγκάρσια σε 2 κομμάτια το καθένα
  • 500 γραμ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 3 γεμάτες κουταλιές μουστάρδα Dijon
  • 1 κουταλιά ξερό εστραγκόν
  • 300 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 ½ κουταλιά μπράντι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατίστε τα φιλέτα του κοτόπουλου και ψήστε τα μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αφήστε τα στην άκρη.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο και τα κρεμμύδια και τα μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας.
  3. Προσθέτετε την μουστάρδα και το εστραγκόν και ανακατεύετε.
  4. Προσθέτετε το κρασί και το μπράντι και αφήνετε να πάρουν μια βράση για 2 λεπτά.
  5. Προσθέτετε το κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 10 περίπου λεπτά. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
  6. Σερβίρετε ζεστό με ρύζι, πουρέ, ή πράσινα βραστά λαχανικά.

 

ΥΓ. Το The Healthy Cook, είναι υποψήφιο στην κατηγορία Best Design & Site Architecture, στα Food Blog Awards 2015 του ΒΗΜΑGourmet. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Ευχαριστώ!

 

Dijon Chicken with Mushrooms & Tarragon – Κοτόπουλο με Σάλτσα Μουστάρδας, Μανιτάρια & Εστραγκόν

I have a very, very loving recipe for you today. I’m cooking it for years, long before I start blogging. Chicken with creamy Dijon mustard and white wine sauce, mushrooms and tarragon, a wonderful dish for any occasion. This time the dish was served with basmati rice, but it fits wonderfully with mashed potatoes and boiled green vegetables.

Recipes for chicken with mushrooms in mustard sauce you can find everywhere; but adding tarragon literally lifts the dish. On the other hand, the chicken is cooked in the white wine and a splash of brandy, without added water or broth or other liquid. As you understand the taste is guaranteed.

Chicken fillet is a beneficial food, low in fat, ideal for those watching their diet. It is a valuable source of protein of high biological value.

Mushrooms are an excellent food rich in high quality protein (and therefore can replace meat and are an ideal food for vegetarians), fiber, vitamins, minerals, and have little caloric value because they contain small amounts of fat and carbohydrates. Specifically, mushrooms contain B vitamins, vitamin D (essential for calcium absorption), phosphorus, calcium, selenium, zinc, copper and potassium (and are low in sodium).

Instructions on how to make delicious basmati rice you can find in the Butter Chicken (Murgh Makhani) with basmati rice recipe. You can read all about tarragon in the post Cashews with Turmeric, Tarragon & Chia Seeds.

Dijon Chicken with Mushrooms & Tarragon – Κοτόπουλο με Σάλτσα Μουστάρδας, Μανιτάρια & Εστραγκόν

Preparation time:   40 minutes

Servings:   6

Ingredients:

  • 4 large chicken fillets cut transversely into 2 pieces each
  • 500 g. fresh white mushrooms, sliced
  • 2 medium onions, chopped
  • 1 garlic clove, crushed
  • 3 heaped tablespoons Dijon mustard
  • 1 tablespoon dried tarragon
  • 300 ml dry white wine
  • 1 ½ tablespoon brandy
  • 2 tablespoons olive oil
  • salt, pepper

Instructions:

  1. Put a non-stick skillet over medium-high heat. Season chicken fillets with salt and cook until golden on both sides. Leave aside.
  2. In a saucepan, heat 2 tablespoons olive oil and sauté the mushrooms until golden. Add garlic and onions and cook until tender, stirring.
  3. Add the mustard and tarragon and stir.
  4. Add the wine and brandy and let boil for 2 minutes.
  5. Add the chicken, season with salt and pepper, cover the pot and simmer for 10 minutes. Uncover and continue cooking for another 15 minutes, stirring occasionally.
  6. Serve hot with rice, mashed potatoes, or boiled green vegetables.

 

PS. The Healthy Cook is a nominee for the Food Blog Awards 2015, in Best Design & Site Architecture category. If you want to vote for me, log in to your facebook account and click here. Thank you!

dijon chicken with mushrooms

 

18 comments

  1. Πω πω νοστιμιές!!! Σαλτσούλα που ταιριάζει τέλεια με το κοτόπουλο!!! Και το ρύζι σπέσιαλ!!
    Ωραιο φαγάκι!!!!

  2. neanikon says:

    Πράγματι, όπως λέει και η Πέπη, πολύ σπέσιαλ το σημερινό πιάτο !!!
    Μπράβο Εύη !!!!

  3. Φαινεται, πραγματικά μοναδικο το πιάτο σου!
    Τωρα που διαβασα μουστάρδα… εαν ποτέ βρεθεις Παρισι πρεπει να δοκιμάσεις τις μουστάρδες Maille. Εχουν μια απίστευτη γκαμα γευσεων. Πήρα ενα βαζάκι μουστάρδα με Chablis και μανιτάρια Morilles… μουρλια 😉

  4. Φανταστικό πιάτο με φανταστική παρουσίαση Εύη μου!! Και εγώ με ρύζι θα το προτιμούσα !! Πολλά φιλιά!

  5. Φαγητάρα έφτιαξες σήμερα Εύη!!
    Το εστραγκόν είναι αγαπημένο μυρωδικό. Το χρησιμοποιώ στο ρυζότο και σε κόκκινες σάλτσες. Από σήμερα και στο κοτόπουλο με μουστάρδα!!

    Ενα επιπλέον μπράβο πάντως γιατί κατάφερες ένα φαγητό που δεν φωτογραφίζεται όμορφα να το αναδείξεις μέσα από τον φακό σου!!!! Πολύ όμορφες φωτογραφίες, ειδικά αυτή με το ποτήρι το κρασί πίσω!!!

    Καλημέρες και πολλά φιλιά!!!!!

    • The Healthy Cook says:

      χαίρομαι που σου αρέσει!
      στο εστραγκόν έχω κι εγώ αδυναμία! μεγάλη! χιχιχι
      ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

  6. Υπέροχο. Έχω τρομερή αδυναμία στο κοτόπουλο και μου αρέσει πάντα να βλέπω διαφορετικές συνταγές. Πολλά αγαπημένα υλικά σε ένα πιάτο. Θέλω!

    • The Healthy Cook says:

      όπως το είπες, πολλά αγαπημένα υλικά σε ένα πιάτο!
      έτσι τη βλέπω κι εγώ αυτή τη συνταγή!
      ευχαριστώ!

  7. sp00nstories says:

    Αυτά είναι φαγητά…το βλέπω και λιώνω μιλάμε…και το ρυζάκι ιδανικό για συνοδεία!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.