Home » Dried Apricot Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Βερίκοκα

Dried Apricot Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Βερίκοκα

#apricots, #jam, #driedapricots, #healthy,#no addedsugar

for english scroll down

Πριν από λίγο καιρό είχα αναρτήσει την συνταγή για την μαρμελάδα από ξερά σύκα και ειλικρινά εξεπλάγην από την απήχηση που είχε. Σκεφτόμουν πως οι αναγνώστες ίσως να ήταν  λίγο επιφυλακτικοί  σε τέτοιου είδους συνταγή, όμως έκανα λάθος. Την έφτιαξαν πολλοί και μου είπαν τα καλύτερα. Το να παίρνεις τέτοιου είδους μηνύματα από αναγνώστες σου είναι πολύ ενθαρρυντικό! Να μου στέλνετε λοιπόν, μην διστάζετε! 😉

#apricots, #jam, #driedapricots, #healthy,#no addedsugar

Έτσι, λοιπόν, είπα να φτιάξω άλλη μια παρόμοια συνταγή, για να σας δώσω το έναυσμα να πειραματιστείτε κι εσείς λίγο παραπάνω. Μαρμελάδα από ξερά βερίκοκα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης αλλά με πετιμέζι, και αρωματισμένη με λικέρ αμαρέτο. Μία ακόμη εύκολη, γρήγορη και υγιεινή μαρμελάδα, χωρίς βράσιμο, για το πρωινό σας. Για να την τρώτε χωρίς τύψεις! Είναι ιδανική για όσους αποφεύγουν την επεξεργασμένη ζάχαρη. Την γλυκιά της γεύση την παίρνει από τα φυσικά σάκχαρα των βερίκοκων, το πετιμέζι (χρησιμοποιώ βιολογικό, άθερμο πετιμέζι) και από τον χυμό πορτοκαλιού, στον οποίο μουλιάζω τα βερίκοκα.

#apricots, #jam, #driedapricots, #healthy,#no addedsugar

Η μαρμελάδα αυτή, όπως και όλες οι άλλες συνταγές στην κατηγορία «χειροποίητα βρώσιμα δώρα», είναι μια πολύ καλή ιδέα για δώρα φτιαγμένα από τα χεράκια σας για τις γιορτές που πλησιάζουν. Φτιάξτε τη, βάλτε τη σε ένα από τα πολύ πρακτικά βάζα που θα βρείτε στο ΙΚΕΑ και δωρίστε τη σε αγαπημένα πρόσωπα. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε, αλλά για μένα, τα δώρα που έχουν γίνει με κόπο, έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία! Στο ΙΚΕΑ μπορείτε να αγοράσετε και αυτές τις υπέροχες ετικέτες που βλέπετε στις φωτογραφίες. Θα τις βρείτε σε μια συσκευασία με ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Σε μία συσκευασία θα βρείτε και αυτούς τους πολύ όμορφους σπάγκους, για να τις στερεώσετε στα δώρα σας.

#apricots, #jam, #driedapricots, #healthy,#no addedsugar

Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και , καλίου που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή υγεία της καρδιάς. Τα ξερά βερίκοκα, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο από ότι τα ωμά, και χαμηλή θερμιδική αξία (17 θερμίδες/ένα).

Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α που συμβάλει στην καλή λειτουργία των ματιών και την καλή υγεία του δέρματος. Εμπεριέχουν επίσης καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα. Τα ώριμα καθώς και τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή. Το λυκοπένιο μάλιστα έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

Επιπλέον, τα βερίκοκα αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών. Ως εκ τούτου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα , και εμποδίζουν την οξείδωση της LDL-«κακής» χοληστερίνης. Στα διατροφικά πλεονεκτήματα πρέπει να περιληφθεί και η νιασίνη.

Οι ποσότητες του λικέρ αμαρέτο και του πετιμεζιού που σας δίνω είναι και σε αυτήν την συνταγή ενδεικτικές. Καλό θα είναι να δοκιμάσετε την μαρμελάδα την ώρα που την πολτοποιείτε, ώστε να πετύχετε την γλυκύτητα και το άρωμά της, αυξομειώνοντας λίγο τις ποσότητες αυτών των δύο υλικών.

Dried Apricot Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Βερίκοκα

Συνολικός χρόνος:   30 λεπτά μούλιασμα και 10 λεπτά για την παρασκευή της μαρμελάδας

Μερίδες:   26 κουταλιές περίπου (550 γρ. μαρμελάδας)

Υλικά:  

  • 300 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 300 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (περίπου 3 πορτοκάλια)
  • το ξύσμα από τα πορτοκάλια
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 3- 3 ½ κουταλιές βιολογικό πετιμέζι, κατά προτίμηση άθερμο
  • 2-3 κουταλιές λικέρ αμαρέτο*
  • 70 γρ. αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπωλάκι, προσθέστε τα κομμένα βερίκοκα και τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού  και μουλιάστε τα για 30 περίπου λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Στραγγίστε τα αλλά κρατήστε τον χυμό.
  2. Στον κάδο του μούλτι προσθέστε τα βερίκοκα, το ξύσμα και τον χυμό. Πολτοποιείστε την μαρμελάδα προσθέτοντας όσο πετιμέζι και αμαρέτο θέλετε, ώστε να πετύχετε την γεύση που επιθυμείτε.
  3. Όταν η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη, μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε σε αυτήν τα αμύγδαλα φιλέ. Δίνουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε πρώτα σε μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας.
  4. Μεταφέρετε την μαρμελάδα σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς και φυλάξτε τη στο ψυγείο. Έχω βρει πολύ πρακτικό το ειδικό χωνί για μαρμελάδες που βλέπετε στην φωτογραφία. Κάνετε την δουλειά σας καθαρά και γρήγορα.

 

Σημειώσεις:

*Αν δεν θέλετε να προσθέσετε αλκοόλ, αντικαταστείστε το με ίδια ποσότητα χυμό πορτοκαλιού.

ΥΓ. Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015”του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ!   🙂

#apricots, #jam, #driedapricots, #healthy,#no addedsugar

Some time ago I posted the recipe for the dried figs jam and frankly I was surprised by the impact it had. I was thinking that readers might have been a bit skeptical to such recipe, but I was wrong. Many of my readers made it and they send me the best reviews. To get such messages from your readers is very motivating! So, please send me your thoughts, do not hesitate!  😉

Therefore, I decided to create another similar recipe to give you the impetus to experiment a bit longer.  Dried apricot jam, without added sugar but with grape syrup and flavored with amaretto liqueur. Another easy, fast and healthy, raw jam for you breakfast. Eat it without remorse! It is ideal for those who avoid refined sugar. The sweet taste derives from the natural sugars of apricots, grape syrup (I use organic, unheated one) and orange juice, in which apricots are soaked.

This jam, like all other recipes in the “handmade edible gifts” category, is a very good gift idea for the holidays approaching. Prepare the jam, put it in one of the very practical jars you can find at an IKEA store and offer it to your loved ones. I do not know if you agree, but for me, handmade gifts, have much greater value! At IKEA you can, also, buy these wonderful gift labels that you see in the photos. You will find them in a package with a variety of shapes and sizes. In one package, as well, you will find these very beautiful strings, to attach the labels to your handmade gifts.

#apricots, #jam, #driedapricots, #healthy,#no addedsugar

Dried apricots are one of the most nutritious dried fruit. They are a good source of dietary fibers, iron and potassium which helps regulate blood pressure and heart health. Dried apricots have a higher content of beta-carotene than raw, and low caloric value (17 calories /each).

Apricots are rich in vitamin A which helps in the proper functioning of the eyes and good skin health. They, also, contain carotenoids (beta carotene, lycopene, lutein and zeaxanthin), which have antioxidant activity and to which the orange color is due. Ripe and dried apricots have higher carotenoid content. Lycopene is connected with protection against prostate cancer.

Moreover, apricots are a good source of vitamin C and flavonoids. Therefore they have strong antioxidant properties, protect the cardiovascular system, and prevent the oxidation of LDL- «bad” cholesterol. In the nutritional advantages of apricots we should also include niacin.

The quantities of amaretto liqueur and grape syrup I give you are indicative. It is best to taste the jam while you puree it, in order to achieve the desirable sweetness and aroma, slightly increasing or reducing the amounts of these two ingredients.

Dried Apricot Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Βερίκοκα

Total time:   30 min soaking and 10 min to prepare the jam

Servings:   26 tbsp approx. (550gr./ 1.2 lb.)

Ingredients:

  • 300 g. (10.5 oz.) dried apricots, cut into small pieces
  • 300 ml freshly squeezed orange juice (about 3 oranges)
  • zest from oranges
  • 2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
  • 3- 3 ½ tablespoons organic grape syrup, preferably unheated
  • 2-3 tablespoons amaretto liqueur*
  • 70 g. (2.5 oz.) silvered almonds, toasted (optional)

Instructions:

  1. In a bowl, add the chopped apricots and orange and lemon juice and soak for about 30 minutes to soften. Drain but do not discard the juice.
  2. In bowl of food processor, add the apricots, zest and juice. Process the jam while adding grape syrup and amaretto gradually to get the flavor you desire.
  3. When your jam is ready, you can, if you wish, add to it silvered almond. They give a special effect. You can try it out on a small amount of jam.
  4. Transfer the jam in an airtight jar and store it in the refrigerator. I have found very practical jam funnel as you can see in the photo. With it you do your job clean and fast.

Notes:

*If you don’t want to add alcohol in the jam, replace it with the same amount of orange juice.

 

PS. Today’s recipe posted for my candidacy in the “Food Blog Awards 2015”, particularly in the “Best Design & Site Architecture” category. If you would like to vote for me, login to your facebook account and click here. You should click the “like” button below the text. Thank you!   🙂

Πηγές – Sources:

http://www.onmed.gr/diatrofi/item/307027-ta-6-apoxiramena-frouta-pou-mporeite-na-trote-choris-enoches

http://www.queen.gr/well-being/DIATROFH-DIAITES/item/76858-verikoka-poia-ta-ofeli-toy-stin-ygeia-mas-kai-pos-na-ta-syntireite-sosta#ixzz3sKrzerQQ

#apricots, #jam, #driedapricots, #healthy,#no addedsugar

 

12 comments

  1. Τι ωραία ιδέα!!! Αυτό είναι ιδανικό για εμένα την ανεπρόκοπη που δε φροντίζω ποτέ να ψωνίζω και να φτιάξω μαρμελάδα την εποχή που πρέπει. Τέλειο!!!

  2. Τι ωραία πρόταση!! Έχω λατρέψει τις μαρμελάδες της στιγμής και χωρίς ζάχαρη!
    Και πόσο τέλειο δωράκι για τις γιορτές!
    Θα δοκιμαστεί άμεσα, ευχαριστούμε!! Πολλά φιλιά 🙂

  3. sp00nstories says:

    Τα καλύτερα δώρα είναι αυτά που έχεις αφιερώσει χρόνο και αγάπη. Φοβερή η μαρμελαδίτσα σου!!

  4. Αααααχχχχ τέλεια και αυτή η ιδέα!!! Είχα φτιάξει τη μαρμελάδα από ξερά σύκα και μου άρεσε πάρα πολύ!!!! Θα δοκιμάσω και αυτή!!!

  5. mia maria says:

    Έχει το ΙΚΕΑ χωνί για μαρμελάδες; Δεν το ήξερα και θέλω να το πάρω οπωσδήποτε!
    Πολύ ωραία η μαρμελάδα, νομίζω ότι θα μου αρέσει ακόμα περισσότερο από το σύκο!

    • The Healthy Cook says:

      είδες Μαρία μου πόσο βολικό είναι!
      πολύ το έχω χαρεί!
      ευχαριστώ πολύ! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.