Home » Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

for english scroll down

Στην ανάρτηση για τις ευεργετικές ιδιότητες των σύκων σας είχα υποσχεθεί μια συνταγή ώστε να απολαμβάνετε τα πλούσια οφέλη τους όλο τον χρόνο, χωρίς πολύ κόπο. Και επειδή είμαι άνθρωπος που κρατάω τις υποσχέσεις μου 🙂 ορίστε, λοιπόν, η συνταγή. Μαρμελάδα από ξερά σύκα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με πλούσια, γεμάτη γεύση, αρωματισμένη με καρδάμωμο.

Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

Πρόκειται για μια μαρμελάδα εύκολη, γρήγορη και προ πάντων πολύ υγιεινή. Είναι ιδανική για όσους αποφεύγουν την επεξεργασμένη ζάχαρη, μιας και τη γλυκύτητα της την παίρνει από τα σάκχαρα των σύκων και από  το πετιμέζι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μούλτι και 10 λεπτά από τον χρόνο σας και έχετε μια υπέροχη μαρμελάδα, χωρίς βράσιμο, μόνο με υγιεινά υλικά για το πρωινό σας. Εγώ την δοκίμασα και με ένα ήπιας γεύσης τυρί και μου άρεσε εξίσου.

Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

Προτιμήστε βιολογικό πετιμέζι και κατά προτίμηση άθερμο. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση σας είχα πει πως χρησιμοποιώ το βιολογικό, άθερμο πετιμέζι Καραγγελή. Το είχα αγοράσει πριν μερικούς μήνες, από μια έκθεση ελληνικών προϊόντων και ενθουσιάστηκα. Είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό προϊόν, το οποίο, χάρη στην άθερμη συμπύκνωση, διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αρώματα του σταφυλιού. Έχει ένα διακριτικό άρωμα που συμπληρώνει ιδανικά την μαρμελάδα μας. . Είμαι της άποψης πως η προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες της εποχής, για τόσο ποιοτικά προϊόντα, πρέπει να επιβραβεύεται.

Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

Πίσω στην συνταγή μας λοιπόν. Φροντίστε να αγοράσετε ξερά σύκα φετινά. Όσο πιο φρέσκα είναι τόσο λιγότερος χρόνος χρειάζεται για να μουλιάσουν. Εγώ τα μούλιασα σε χυμό μήλου 30 περίπου λεπτά. Τα σύκα που βρήκα στην αγορά ήταν πολύ φρέσκα, μαλακά, πολύ νόστιμα και αρωματικά. Στην μαρμελάδα έβαλα τους σπόρους από 6 λοβούς καρδάμωμου. Σε αυτή την ποσότητα το άρωμά του είναι έντονο. Εμένα μου αρέσει πολύ, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε λιγότερους, ή να τους προσθέσετε σταδιακά. Σταδιακά προσθέστε και το πετιμέζι ώστε να επιτύχετε την γλυκύτητα που θέλετε στην μαρμελάδα. Αν δείτε, την ώρα που την πολτοποιείτε στο μούλτι πως χρειάζεται κι άλλο υγρό, προσθέστε λίγο από τον χυμό μήλου. Η δικιά μου χρειάστηκε 4 κουταλιές και είναι πηχτή όπως μου αρέσει.

Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

Συνολικός χρόνος:  30 λεπτά μούλιασμα και 10 λεπτά για την παρασκευή της μαρμελάδας

Μερίδες:  20 κουταλιές περίπου (430 γρ.)

Υλικά:

  • 1 ¾ φλυτζάνια (300 γρ.) ξερά σύκα, κομμένα σε κομμάτια
  • 1 φλυτζάνι (250 ml) χυμό μήλου
  • 4-6 λοβούς πράσινου καρδάμωμου (ανάλογα πόσο έντονη θέλετε την γεύση του)
  • 2 ½ κουταλιές μπράντι*
  • 3 κουταλιές βιολογικό πετιμέζι, κατά προτίμηση άθερμο
  • 2 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού
  • λίγο ξύσμα λεμονιού
  • 1/8 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπωλάκι, προσθέστε τα κομμένα σύκα και τον χυμό μήλου και μουλιάστε τα για 30 περίπου λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Στραγγίστε τα αλλά κρατήστε τον χυμό.
  2. Σπάστε τους λοβούς του καρδάμωμου, πάρτε τους σπόρους και βάλτε τους σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για 2 λεπτά περίπου. Μεταφέρετε τους σπόρους στο γουδί και κάντε τους σκόνη.
  3. Στον κάδο του μούλτι προσθέστε όλα τα υλικά, εκτός από το πετιμέζι. Πολτοποιείτε την μαρμελάδα προσθέτοντας όσο πετιμέζι θέλετε και τόσο χυμό μήλου ώστε να πετύχετε την πυκνότητα που επιθυμείτε.
  4. Μεταφέρετε την μαρμελάδα σε ένα βάζο που κλείνει καλά και φυλάξτε τη στο ψυγείο.

 

Σημειώσεις:

  • Αν δεν θέλετε να προσθέσετε μπράντι, αντικαταστείτε το με ίδια ποσότητα χυμό μήλου.

 

ΥΓ. Το The Healthy Cook, είναι υποψήφιο στην κατηγορία Best Design & Site Architecture, στα Food Blog Awards 2015 του ΒΗΜΑGourmet. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Ευχαριστώ!

 

Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

 

In my previous post about the beneficial properties of figs I promised you a recipe that will help you enjoy their valuable properties throughout the year. And because I always keep my promises, here’s the recipe: dried fig jam, with no added sugar, with a rich, full flavor, flavored with cardamom.

This is a jam is easy, quick and above all very healthy. It is ideal for those who avoid refined sugar, since the sweetness of the jam comes from the figs and the grape syrup. All you need is a food processor and 10 minutes of your time and you will have a very tasty raw jam for your breakfast, made with healthy ingredients. I tried it on with a mild flavored cheese and I loved it, as well.

Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

Prefer organic grape syrup and preferably unheated. In a recent post I said that I use Karaggelis organic, unheated grape syrup. I had bought a bottle a few months ago, in a Greek products exhibition and I am excited with it. It is a really excellent product, which, thanks to the unheated concentration, preserves all the nutrients and aromas of the grape. It has a distinctive aroma that ideally complements our jam. I believe that the effort of the Greek producers, against the adverse conditions of the time, for such quality products, should be rewarded.

Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

Back to the recipe now; be sure to buy this year’s dried figs. The freshest they are, the less time it takes to soak them. I soaked mine in apple juice about 30 minutes. The figs I found in the market were very fresh, soft, very tasty and fragrant. In the jam I put the seeds from 6 cardamom pods. In this quantity the aroma is intense. I like it a lot, but you can put fewer, or add them gradually. You should gradually add the grape syrup, as well, in order to achieve the desirable sweetness. If, while processing the jam in the food processor that it needs more liquid, add some of the apple juice. Mine had 4 tablespoons and it was thick as I like it.

Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

Total time:   30 min soaking and 10 min to prepare the jam

Servings:   20 tbsps. (430 gr. / 1lb.)

Ingredients:

  • 1 ¾ cups (10.5 oz.) dried figs, cut into pieces
  • 1 cup (250 ml) apple juice
  • 4-6 pods green cardamom (depending on how strong you want the flavor to be)
  • 2 ½ tablespoons brandy *
  • 3 tablespoons organic grape syrup, preferably unheated
  • 2 tablespoons fresh lemon juice
  • lemon zest
  • 1/8 teaspoon salt

Instructions:

  1. In a bowl, add the chopped figs and apple juice and soak for 30 minutes to soften. Drain but do not discard the juice.
  2. Crack the cardamom pods, take the seeds and put them in a small pan over medium heat for about 2 minutes. Transfer the seeds in a mortar and crush them into powder.
  3. In the bowl of food processor add all the ingredients except the grape syrup. Process the jam adding the grape syrup gradually, and as much apple juice to get the consistency you want.
  4. Transfer the jam in a jar that closes well and store it in the refrigerator.

Notes:

  • If you don’t want to add brandy, substitute with the same amount of apple juice.

 

PS. The Healthy Cook is a nominee for the Food Blog Awards 2015, in Best Design & Site Architecture category. If you want to vote for me, log in to your facebook account and click here. Thank you!

 

Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα

35 comments

  1. neanikon says:

    Καλημέρα Εύη! Τέλεια η ιδέα σου για μία άθερμη μαρμελάδα. Είναι εύκολη στην παρασκευή της και με το κάρδαμο θα έχει πολύ χαρακτήρα.
    Έξυπνο που θέρμανες τα σποράκια πριν τα θρυμματίσεις στο γουδί 😉

  2. Αααα δεν έχω προλάβει ακόμα να φτιάξω τη γλυκοκαυτερή σου μαρμελάδα και ήρθε αυτή με τα σύκα!!!
    Λοιπόν εγώ θα βάλω και τους 6 λοβούς καρδάμωμο για να τη τρώω μόνο εγώ!!! 😉
    Με το τυράκι είναι ο καλύτερος συνδυασμός!!!

    Καλημέρα!!

    • The Healthy Cook says:

      συγκεντρώσου γιατί χάνεις τον ρυθμό σου!! χαχαχα!!!!
      ε, ναι, εσύ λιγότερους από 6 δεν λέει 😉

  3. Μαρμελάδα με ξερό σύκο ή φρούτο, δεν είχα ξαναδεί..Γρήγορη, θρεπτική και σίγουρα υπέροχα νόστιμη, ειδικά με το καρδάμωμο!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα, φιλιά 🙂

  4. Σύκα όλο το χρόνο!!!!!!!!!!!!!!
    Αυτές είναι μαρμελάδες!! Και να φανταστείς ότι δεν τις τρώω τις μαρμελάδες.
    Το τσίλι τζαμ σου το έχω ήδη εξαφανίσει και πάω για την δεύτερη δόση τώρα.
    Και τώρα το σύκο που ξέρεις πόσο το αγαπώ! Κάρδαμο θα έβαζα τη μισή ποσότητα γιατί δεν το συμπαθώ ιδιαίτερα. Ίσα ίσα να ακούγεται…

    Καλήμέρα Εύη μου!!!!!!

    • The Healthy Cook says:

      χαχαχα! για δοκίμασε και αυτή και θα αναθεωρήσεις! 😉
      ευχαριστώ κοριτσάκι μου!

  5. sp00nstories says:

    Μμμμ ωραία αλχημεία έκανες κοριτσάκι με αυτή τη μαρμελάδα!! Ενδιαφέρον και το κάρδαμο! Αξίζει να το δοκιμάσω πραγματικά.

  6. Χρύσα says:

    Κάπου εκεί στο “χωρίς βράσιμο” την ερωτεύτηκα αυτή τη μαρμελάδα!
    Λατρεύω τα ξερά σύκα και το άρωμα του καρδάμωμου, και όταν όλες αυτές οι γεύσεις συνδυάζονται με ένα καλό τυράκι, δε θέλω τίποτε άλλο…
    Τέλεια Εύη μου!

    • The Healthy Cook says:

      έτσι είναι αυτή η μαρμελάδα… έρωτας με την πρώτη μπουκιά!! χεχεχε!!
      ευχαριστώ Χρύσα μου! φιλιά

  7. Καλημέρα!
    Πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη η συνταγή και σκέφτομαι να την ετοιμάσω το συντομότερο γιατί λατρεύω τα σύκα γενικώς! Θα ήθελα μόνο μια διευκρίνιση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο υγρό ή χυμό αντί του χυμού μήλου?
    Ευχαριστώ

    • The Healthy Cook says:

      καλησπέρα!!
      χαίρομαι πολύ που σας αρέσει!
      ναι, βέβαια και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλον χυμό. εγώ έβαλα χυμό μήλου γιατί έχει μια πιο ήπια γεύση και δεν καλύπτει την γεύση του σύκου. νομίζω πως ο χυμός πορτοκαλιού θα του ταιριάζει.
      αν την φτιάξετε θα ήθελα να μου πείτε τις εντυπώσεις σας.
      καλό μεσημέρι και ευχαριστώ!

  8. Πολύ πρωτότυπη η μαρμελάδα σου Εύη μου!! Με ξερά φρούτα πραγματικά δεν την έχω ξανακούσει !! Φαίνεται πολύ εντυπωσιακή πάντως!! Πολλά φιλιά Εύη μου!!

  9. Marion says:

    Tα ξερά σύκα μου αρέσουν πολύ και τα τρωω το χειμώνα πιο πολύ
    Εχω βρει και ψητά σύκα με σουσάμι εξαιρετικά.
    Εύκολη και νόστιμη μαρμελάδα. Ετσι όπως την έκανες μου αρέσει. Δεν θα άλλαζα τίποτα.

    Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο διαγωνισμό 🙂

  10. Και μόλις αντίκρυσα την πρώτη φωτογραφία…ήθελα να πιάσω το κουταλάκι! Διαβάζοντας παρακάτω, “σύκα και καρδάμωμο”, είχες πέσει διάνα σε αγαπημένα υλικά!

    • The Healthy Cook says:

      είναι και δικά μου αγαπημένα υλικά!
      ευχαριστώ πολύ Κατερίνα! καλωσόρισες! 🙂

  11. Magda says:

    Τί ωραία ιδέα! Ποτέ δεν έχω δοκιμάσει μαρμελάδα με ξερά σύκα, αν και νομίζω πως έχω δοκιμάσει chutney με ξερά σύκα, θα σε γελάσω. Πάντως μου αρέσει πολύ σαν ιδέα γιατί μπορείς να τη φτιάξεις όλο το χρόνο. Και η προσθήκη πετιμεζιού, τέλεια! Έχω μεγάλη αδυναμία στο πετιμέζι. Καλημέρα!

    • The Healthy Cook says:

      χαίρομαι πολύ που σου αρέσει Μάγδα!
      το πετιμέζι την απογειώνει σε γεύση και θρεπτικά συστατικά.
      ευχαριστώ! σε φιλώ!

  12. Πολύ ωραία ιδέα για μας που θέλουμε την γεύση του αγαπημένου μας φρούτου όλο τον χρόνο!
    Μαρμελάδα σύκο και τυρί είναι πραγματικά από τους συνδυασμούς που σε απογειώνουν!
    Όντως θα ταίριαζε καταπληκτικά με το ψωμάκι! 😉

  13. Άργησα αλλά τα κατάφερα! Φανταστική συνταγή (δεν την “χαρακτηρίζω” απλώς ως μαρμελάδα γιατί τη θεωρώ και ένα υπέροχο γλυκό κουταλιού!!!). Το κάρδαμο δίνει ένα φοβερό τελείωμα και, γενικά, το αποτέλεσμα είναι απίθανο. Συγχαρητήρια και ευχαριστώ και πάλι.

    • The Healthy Cook says:

      χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!
      σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και για την επιλογή της συνταγής μου!
      καλό βράδυ!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.