Home » Fig, the blessed fruit – Σύκο, ο ευλογημένος καρπός

Fig, the blessed fruit – Σύκο, ο ευλογημένος καρπός

Fig, the blessed fruit – Σύκο, ο ευλογημένος καρπός

for english scroll down

Το σύκο, καρπός της συκιάς, ενός δέντρου που συναντάται αυτοφυές σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο και καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου για τους εδώδιμους καρπούς της, είναι εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Ανήκει στην οικογένεια των Μωρεωδών (Moracean), το γένος των φίκων. Κατάγεται από την Καριά της Μ. Ασίας γι’ αυτό και λέγεται “φίκος ο καρικός” (Ficus carica) και καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τους ιδιαίτερα θρεπτικούς “καρπούς” της που τρώγονται φρέσκοι ή αποξηραμένοι.

Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης και αναπόσπαστο μέρος του διαιτολογίου, ώστε ενίοτε αντικαθιστούσε ακόμα και το ψωμί. Φαίνεται ότι πρώτο καλλιεργήθηκαν στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ. Συνιστούσε την κύρια τροφή των αθλητών στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά παράλληλα συνδεόταν με τη λατρεία του Διονύσου, της Δήμητρας και των Πυθαγορείων. Το σύκο εκτός από θρεπτικό αποτελούσε και συμβολικό φρούτο αφού συμβόλιζε την ευημερία , τη γονιμότητα, τη γνώση και την ενότητα. Σύμφωνα με την ιστορία , ένας από τους πολλούς λόγους που ώθησαν τον Ξέρξη να κατακτήσει την Ελλάδα ήταν τα ξακουστά σύκα της χώρας, κυρίως τα Αττικά σύκα.

Fig, the blessed fruit – Σύκο, ο ευλογημένος καρπός

Πλέον, τα συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σε μεγάλη ποικιλία: άσπρα – μαύρα – κόκκινα – μωβ – πράσινα. Το σύκο της Κύμης είναι ένα μοναδικό προϊόν, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης. Είναι παραδοσιακό και παράγεται αποκλειστικά στη περιοχή της Κύμης του Ν. Εύβοιας.

Ανεξαρτήτως χρώματος και ποιότητας, τα σύκα είναι θρεπτικότατα, έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες και πλούσια υφή και γεύση. Tρώγονται και ολόκληρα, αλλά συνήθως τα ξεφλουδίζουμε. Το χρώμα της φλούδας τους δεν παίζει μεγάλο ρόλο στη γεύση του σύκου. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα τα κάνει τα πιο γλυκά από όλα τα φρούτα. Η γεύση τους διαφέρει ανάλογα με την προέλευση και το βαθμό ωρίμανσης τους.

Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενδείκνυνται σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος και αν αναρωτιέστε αν θα επιλέξετε φρέσκα ή αποξηραμένα, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχουν την ίδια επίδραση.

Οι φυτικές ίνες των τροφίμων έχουν, επίσης, θετική επίδραση στη διαχείριση του βάρους. Ο λόγος είναι ότι επιβραδύνουν την πέψη και καθυστερούν την αποβολή των τροφών από το στομάχι μας, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού.

Επιπλέον, τα σύκα προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού. Έρευνα 8 χρόνων που διεξάχθηκε σε περισσότερες από 50 χιλιάδες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στη Σουηδία, έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες από φρούτα (τα πλουσιότερα των οποίων είναι τα σύκα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα) μείωσαν τον κίνδυνο κατά 34% σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν τις λιγότερες.

Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο καθιστά τα σύκα συμμάχους μας ενάντια στην οστεοπόρωση. Συγκεκριμένα τα 100 γραμμάρια μας δίνουν 35mg ασβέστιο.

Τα σύκα ρίχνουν την αρτηριακή πίεση καθώς αποτελούν πλούσιες πληγές καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της. Το κάλιο εμποδίζει, επίσης, την απώλεια ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλατιού.

Το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο βοηθούν στην καλή οστική πυκνότητα, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας.

Fig, the blessed fruit – Σύκο, ο ευλογημένος καρπός

Τα σύκα αποτελούν καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος και επομένως πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για γυναίκες κατά τη διάρκεια της αδιαθεσίας, για τις εγκύους και τις θηλάζουσες.

Επιπροσθέτως, τα σύκα αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθά στην ανακούφιση της κόπωσης, τη χαλάρωση των μυών, των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, ημικρανίες, ένταση και πόνος στους μυς, κλπ.

Είναι, επίσης, καλή πηγή χαλκού, η οποία μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονωδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενισχύει τη δραστηριότητα των ενζύμων που απαιτούνται για τη διατήρηση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων, των συνδέσμων και των αρθρώσεων.

Καλή πηγή μαγγανίου, το οποίο αποτελεί βασικό συμπαράγοντα σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, ειδικά στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και της αντιοξειδωτικης άμυνας.

Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή, καθώς αποτελούν ένα φυσικό… αφροδισιακό. Μάλιστα, από τα πιο παλιά χρόνια, τα σύκα χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις που παρουσίαζαν σεξουαλική αδυναμία.

Τα σύκα ανακουφίζουν τον πονόλαιμο. Η κολλώδης ουσία τους βοηθά πολύ στην περίπτωση που έχουμε ερεθισμένο λαιμό και αισθανόμαστε «πεσμένοι». Η ουσία αυτή όταν αναμειγνύεται με νερό διογκώνεται και θεωρείται ότι προστατεύει το λαιμό, μειώνει τον ερεθισμό και μαλακώνει τον πόνο.

Είναι, επίσης πλούσια σε βιταμίνες A,B,C. Όσο πιο ώριμα είναι τα σύκα, τόσο πιο πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά περιέχουν. Τα φρέσκα σύκα περιέχουν 80% νερό ενώ αντίστοιχα δεν περιέχουν ίχνος λίπους και χοληστερίνης.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση σύκων θα πρέπει να είναι τα άτομα που έχουν γαστρεντερικές παθήσεις, λόγω των σπόρων που περιέχουν. Άτομα που έχουν προβλήματα στα νεφρά, ή στη χοληδόχο κύστη ή πέτρες στα νεφρά, καλό είναι να περιορίζουν ή να αποφεύγουν την κατανάλωση σύκων, διότι είναι από τα λίγα φρούτα που περιέχουν οξαλικά οξέα τα οποία σε υψηλές υψηλή συγκεντρώσεις στα υγρά του σώματος, κρυσταλλοποιούνται και σχηματίζουν λίθους οξαλικού ασβεστίου.

Η θερμιδική αξία του σύκου είναι υψηλή (100γρ φρέσκα σύκα αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες, 100γρ αποξηραμένα σύκα αποδίδουν περίπου 275 θερμίδες ενώ το σύκο του κουταλιού (ένα σύκο) 55 θερμίδες) γεγονός για το οποίο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση τους και να αποφεύγουμε τις υπερβολές.

Τώρα πια η εποχή τους φτάνει στο τέλος της, αλλά ευτυχώς μπορούμε να ωφεληθούμε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες όλο τον χρόνο τρώγοντας αποξηραμένα σύκα. Σε λίγο καιρό θα σας δείξω έναν πολύ ωραίο τρόπο να τα χαίρεστε συνεχώς.

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

Fig, the blessed fruit – Σύκο, ο ευλογημένος καρπός

Fig, the fruit of the fig tree, a tree found native almost throughout the Mediterranean and cultivated in many parts of the world for their edible fruit, is for at least 3000 years a key component of the human diet. It belongs to the family of Moracean. It comes from Karia, Asia Minor and that’s why it is called Ficus carica; it is cultivated for thousands of years for its highly nutritious “fruits”, which are eaten fresh or dried.

Figs were an integral part of the ancient civilizations of the Mediterranean diet, in such extend that sometimes it replaced bread. It seems that first was cultivated in Egypt from where fig trees were taken to Crete and the rest of Greece, around 1500 BC. Figs constituted the main food of athletes at the Olympic Games, but were also associated with the cult of Dionysus, Dimitra and the Pythagoreans. It also had a symbolic meaning as it symbolized prosperity, fertility, knowledge and unity. According to historians, one of many reasons for Xerxes to conquer Greece were the famous figs in the country, mainly Attica figs.

Moreover, figs are found in various parts of Greece and in great variety: white – black – red – purple – green. The figs of Kimi area is a unique product, recognized by the European Union as a product with Protected Designation of Origin. It is traditional and produced exclusively in the area of ​​Kimi of Evia.

Regardless of their color and quality, figs are very nutritious, have many beneficial properties as well as rich texture and taste; they are eaten whole, but usually peeled. The color of the peel does not play a big role in taste. The high content of natural sugars makes them the sweetest of all fruits. The taste varies depending on the origin and degree of ripeness.

Figs are rich in fiber and are ideal for those who have constipation problem. The daily consumption of three figs helps to alleviate the problem and if you are wondering whether to choose fresh or dried, experts stress that both have the same effect.

Dietary fibers also have a positive effect on weight management. The reason is that they slow digestion and delay excretion of foods from the stomach, maintaining for more time the feeling of satiety.

Furthermore, figs protect from postmenopausal breast cancer. Research of eight years conducted in over 50,000 menopausal women in Sweden found that those eating the most fiber from fruits (the richest of which are figs, apples, pears, plums) reduced their risk by 34% compared to those who consumed the least.

Fig, the blessed fruit – Σύκο, ο ευλογημένος καρπός

Their rich content of calcium makes figs our allies against osteoporosis. Specifically 100 grams of figs give 35mg calcium.

Figs lower blood pressure because they are rich in potassium, which helps regulate it. Potassium also prevents the loss of calcium in the urine caused by high salt intake.

Calcium combined with potassium help good bone density, while protecting the occurrence of osteopenia, osteoporosis and arthritis.

Figs are a good source of iron and folic acid and therefore very good choice for people with anemia, for women during the sick, for pregnant and nursing women.

Additionally, figs are a good source of magnesium, which helps relieve fatigue, relaxing the muscles, nerves and blood vessels, migraines, tension and muscle pain, etc.

They are also a good source of copper, which reduces the risk of inflammatory diseases such as rheumatoid arthritis, enhances the activity of enzymes necessary to maintain the elasticity of blood vessels, ligaments and joints.

Good source of manganese, which is an essential cofactor in many enzymatic reactions in the body, especially in the field of energy production and antioxidant defenses.

Figs improve our sex life, as they are a natural aphrodisiac. Indeed, from the most ancient times, figs were used in cases involving sexual weakness.

Figs relieve sore throat. Their sticky substance helps a lot if you have sore throat. This substance when mixed with water swells and is thought to protect the throat, reduces irritation and soothes the pain.

They are also rich in vitamins A, B, C. The more mature the figs are, the more antioxidants they contain. Fresh figs contain 80% water and respectively contain no trace of fat and cholesterol.

Individuals who have gastrointestinal disease should be particularly careful in eating figs, because of their seeds. People who have kidney problems, or gall bladder or kidney stones, it is advised to limit or avoid eating figs, because it is one of the few fruits that contain oxalic acids, which in high concentrations in body fluids, are crystallized and form calcium oxalate stones.

The calorific value of figs is high (100g fresh figs yields about 100 calories, 100g dried figs yields about 275 calories while fig preserves (a fig) 55 calories), so we need to be cautious in their consumption and avoid excesses.

Now their season is coming to an end, but luckily we can benefit from their beneficial properties all year around by eating dried figs. Soon I’ll show you a very nice way to enjoy them constantly.

Note: The ideas and information presented in this blog are for informational purposes only and in no case can replace the advice of a specialist in nutrition and health. Before starting any diet or exercise or before adding a special food in your daily intake, you should contact a specialist doctor or dietitian; especially if you suffer from a serious illness.

 

 

Πηγές – Sources:

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/5193

http://www.diatrofi.gr/index.php/food/food/item/1692-%CE%A4%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CE%BA%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82

http://www.mydiatrofi.gr/trofi/trofima/frouta/syko-idiotites-threptiki-aksia-kai-vitamines

http://www.tlife.gr/Article/suka/0-105-6134.html

 

Facebook Comments

14 comments

  1. sp00nstories says:

    Πρόσφατα είχα διαβάσει τα θετικά του σύκου και το βρήκα πολύ χρήσιμο!Είναι ένα φρούτο θυσαυρός κοριτσάκι μου!Βέβαια η μαμά μου πήρε 2 κιλά φέτος από αυτά αλλά ποιός μετράει? Φιλιά!!

  2. Δεν εχω καλυτερο φρουτο!! Ειναι το εχν και μοναδικο που αγαπω! Πολυ ωραιες οι πληροφοριες σου. Δεν γνωριζα ολες τις ευεργετικες του ιδιοτητες.

    • The Healthy Cook says:

      δεν νομίζω πως γνωρίζω κάποιον που δεν του αρέσουν τα σύκα!
      ευχαριστώ! χαίρομαι που το βρήκες χρήσιμο!

    • The Healthy Cook says:

      χαχαχαχα!! είδες πόσα κέρδισες όμως? 😉
      ευχαριστώ πεπίτα μου!

  3. Πολύ χρήσιμα και ενημερωτικά αυτά τα άρθρα σου!
    Πολυβιταμίνη κανονική λοιπόν τα σύκα!
    Οπότε καλά έκανα που τα έτρωγα δύο δύο απ΄ευθείας από την συκιά όλο τον Αύγουστο.. (και τον μισό Σεπτέμβριο βεβαίως)
    🙂

  4. Σύκο, ο καλοκαιρινός μου έρωτας τα τελευταία χρόνια!! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες Εύη!! Καλή εβδομάδα!

Leave a Reply