Home » Grilled Salmon with Caper Sauce and Leeks – Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα

Grilled Salmon with Caper Sauce and Leeks – Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα

Grilled Salmon with Caper Sauce and Leeks – Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα

for english scroll down

Σήμερα σας παρουσιάζω ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα! Από αυτά που μου αρέσει να μαγειρεύω για τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Από αυτά που όποιος το έχει δοκιμάσει, έχει ενθουσιαστεί! Ψητός σολομός με σάλτσα μαϊντανού – κάππαρης και σοταρισμένα πράσα. Απλά θεϊκό!

Grilled Salmon with Caper Sauce and Leeks – Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα

Σίγουρα θα έχετε ακούσει όλοι για τα οφέλη του σολομού. Μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου.  Αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα ισορροπημένων και απορροφημένων πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα.

Πιο συγκεκριμένα, ο σολομός είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Από την άλλη πλευρά, είναι χαμηλός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο υψηλό ποσοστό χοληστερίνης που διαθέτει.

Grilled Salmon with Caper Sauce and Leeks – Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα

Επομένως, είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια στα ‘καλά’ λιπαρά και πιο συγκεκριμένα στο αντιφλεγμονώδες εικοσιπεντανοικό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA), τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης (αύξηση της ‘καλής’ χοληστερίνης, HDL και μείωση της ‘κακής’ χοληστερίνης, LDL) και κατά της εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και αρρυθμίας . Έχουν δηλαδή μια εξαιρετικά θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, βοηθώντας, συνάμα, σημαντικά στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και της υπέρτασης (κυρίως λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που διαθέτουν).

Συν τοις άλλοις, συνδράμουν στην ελάττωση της κατάθλιψης, των προβλημάτων όρασης, της ψωρίασης, της νόσου Alzheimer, των αρθριτικών και της οστεοπόρωσης, (λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων), συμβάλλοντας παράλληλα στην επανάκτηση της μνήμης και της αύξησης της αντοχής στο αλκοόλ, εξαιτίας της ακετυλοχολίνης που περιέχουν. Τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν στη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση του άγχους, ιδιαίτερα χρήσιμη δράση στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Μια εβδομαδιαία πρόσληψη 300 – 400 gr. ψαριού, αποτελούν την καλύτερη δικλείδα ασφαλείας για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ενώ θεωρείται η καλύτερη ‘τροφή για τον εγκέφαλο.

Grilled Salmon with Caper Sauce and Leeks – Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα

Και τώρα που είμαι σίγουρη πως σας έπεισα να καταναλώνετε σολωμό, ορίστε και η συνταγή:

Χρόνος προετοιμασίας:   30 λεπτά

Μερίδες:   6

Υλικά:

  • 6 φιλέτα σολομού, περίπου 150γρ το καθένα
  • 10-12 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 2-3 κόκκινες  πιπεριές, κομμένες σε μπαστουνάκια ή κυβάκια
  • ¾ φλυτζανιού κάππαρη, ξαρμυρισμένη
  • 1 φλυτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό
  • 1/3 φλυτζανιού + 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Αφαιρέστε την πέτσα από τα φιλέτα σολομού και αλατίστε τα.
  2. Σε ένα μαγειρικό σκεύος ρίχνετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέτετε τα πράσα και τις πιπεριές και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίξτε τους όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμείτε και αφήστε τα στην άκρη.
  4. Σε ένα μπλέντερ ή στο μούλτι ρίξτε την κάππαρη, τον μαϊντανό, το 1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπήστε τα τόσο ώστε να σπάσει η κάππαρη. Δεν θέλουμε να πολτοποιηθούν.
  5. Τοποθετήστε τα φιλέτα σε ένα ταψί και τα πράσα και τις πιπεριές αναμεσά τους. Μοιράστε τη σάλτσα κάππαρης πάνω στα φιλέτα και αλείψτε όλο το πάνω μέρος τους.
  6. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, καλυμμένα με αλουμινόχαρτο, για 12 λεπτά περίπου. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 6-8 λεπτά.

 

Σερβίρετε τον ψητό σολομό με σάλτσα κάππαρης και πράσα με ένα ωραίο λευκό κρασί και απολαύστε το!!

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ  
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
449.3 26.1 8.1 18.9 2.8 45.7 4.1 111.7

 

Πηγή:

http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/5604/solomos-polytimi-trofi-me-megali-diatrofiki-axia.html

Grilled Salmon with Caper Sauce and Leeks – Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα

Today I propose one of my favorite dishes! The kind of dishes I love to cook for my favorite people. The kind of dishes anyone who has tried it was excited! Salmon fillet with parsley – caper sauce and sautéed leeks. Simply divine!

Surely you’ve all heard about the benefits of salmon; a valuable food with great nutritional value and beneficial properties for a healthy skin, a strong immune system, a strong heart and mind clarity. It is a natural source of nutrients, particularly balanced and absorbed protein, and contains significant quantities of vitamins, minerals, trace elements and natural precious and essential omega-3 fatty acids.

More specifically, the salmon is rich in niacin, pantothenic acid, riboflavin, vitamin D, vitamin B group (especially B6 and B12), selenium and phosphorus. On the other hand, is low in calories and saturated fatty acids, contains no carbohydrates and salt, but special attention should be paid to the high rate of cholesterol available.

Grilled Salmon with Caper Sauce and Leeks – Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα

Accordingly, it is a food with high nutritional value, are particularly rich in ‘good’ fat and more specifically inflammatory ecosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), which are used as a medicament for reducing blood clotting,  cholesterol (increasing “good” cholesterol, HDL and reduce the ‘bad’ cholesterol, LDL) and  the event of stroke and arrhythmia. That means that they have an extremely positive effect on cardiovascular health, helping significantly to the regulation of type II diabetes and hypertension (in particular because of the omega-3 fatty acids available).

Moreover, these fatty acids assist in reducing depression, vision problems, psoriasis, Alzheimer’s disease, arthritis and osteoporosis (due to omega-3 fatty acids), while contributing to memory regain and increased resistance to alcohol because of acetylcholine containing. Omega-3 fatty acids help improve mood and reduce anxiety, a particularly useful function in the modern lifestyle.

A weekly intake of 300 – 400 gr. fish, is the best safeguard for a balanced and healthy diet, and considered the best “food for the brain.

And now that I’m certain I convinced you to eat salmon, here is the recipe:

Preparation time:   30 minutes

Servings:    6

Ingredients:

  • 6 salmon fillets, about 150g (5oz) each
  • 10-12 leeks, sliced
  • 2-3 red peppers, cut into sticks or cubes
  • ¾ cup capers, rinsed to take away extra salt
  • 1 cup coarsely chopped parsley
  • 1/3 cup + 2 tablespoons olive oil
  • salt and pepper

Instructions:

  1. Remove the skin from the salmon fillets and season with salt.
  2. In a cooking pot pour 2 tablespoons olive oil and heat over medium heat.
  3. Add the leeks and peppers and sauté until soft. Pour the salt and pepper as desired and set them aside.
  4. In a blender or food processor pour capers, parsley, 1/3 cup olive oil, salt and pepper and beat just enough to break the caper, not more.
  5. Place fillets in a baking dish and leeks and peppers there between. Distribute the caper sauce over the fillets and spread it evenly on them.
  6. Bake in preheated oven at 180oC, covered with aluminum foil, for 12 minutes. Remove the foil and bake for another 6-8 minutes.

 

Serve the grilled salmon with caper sauce and leeks with a nice white wine and enjoy it!!

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
449.3 26.1 8.1 18.9 2.8 45.7 4.1

111.7

Sources:

http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/5604/solomos-polytimi-trofi-me-megali-diatrofiki-axia.html

15 comments

  1. Ο σολομός αποτελεί εξαιρετική βάση για πολλές γευστικές δημιουργίες.
    Επιπρόσθετα το μαγείρεμα του είναι γρήγορο και εύκολο.
    Μου αρέσει η πρόταση σου Εύη! Είναι ιδιαίτερη και φινετσάτη, με υλικά που συνδυάζονται άψογα!
    Καλό βράδυ!

  2. Δεν έχω λόγια για την πρώτη φωτογραφία με φόντο το ποτήρι κρασιού αχνό!
    Είσαι μαστόρισσα στην παρουσίαση φαγητών!
    Επιπροσθέτως να πω για το σολομό ότι είναι απίθανο ψάρι. Απλά τον λατρεύω.
    Δεν χρειάζεται να με πείσεις για αυτό το πιάτο και ούτε θα σου κάνω την παράξενη ότι το ένα μου ξινίζει και το άλλο μου βρωμάει. Τα τρώω όλα!!!!!!!!

    Μπράβο Εύη που παρ΄όλη την Χριστουγεννιάτικη περίοδο επέλεξες να βάλεις ψάρι και όχι κάτι σούπερ εορταστικό! Νωρίς είναι ακόμα!!!
    Εσύ και η άλλη δηλαδή… χεχεχε! Για ποια χτυπάει η καμπάνα?

  3. Χρύσα says:

    Δεν χρειάζεται καν να διαβάσω τα οφέλη του για να με πείσεις, τον λατρεύω ούτως ή άλλως!
    Και τον συνδύασες υπέροχα με τη σάλτσα και τα πράσα!

  4. καταπληκτικό πιάτο! ελφαρύ και σούπερ υγιεινό!
    μ’ αρέσει πολύ η κάπαρη στο φαγητό και με τα πράσα θα είναι μια γλύκα!!!

    ο άγιος βασίλης στη τελευταία φωτό παραμονεύει να μη του φάω το σολωμό???

  5. mookies says:

    Γιατί δεν βλέπω το σχόλιό μου; Γιατί η ανόητη έκλεισε το μπλοκ χωρίς να πατήσει δημοσίευση! Αυτά πεθαίνεις όταν σε διακόπτουν.
    Υπέροχη η συνταγή σου Εύη, νόστιμη και πολύ υγιεινή! Πολύ ωραία ιδέα τα πράσα, η γλυκιά τους γεύση πρέπει να ταιριάζει ιδανικά με τον σολομό.
    Φιλιά

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.