• Ελληνικά
  • English
  • Αλμυρά/ Για χορτοφάγους/ Εορταστικές Συνταγές/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα/ Ψάρι & Θαλασσινά

    Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα

    Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα - Grilled Salmon with Caper Sauce and Leeks

    Σήμερα σας παρουσιάζω ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα! Από αυτά που μου αρέσει να μαγειρεύω για τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Από αυτά που όποιος το έχει δοκιμάσει, έχει ενθουσιαστεί! Ψητός σολομός με σάλτσα μαϊντανού – κάππαρης και σοταρισμένα πράσα. Απλά θεϊκό!

    Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα - Grilled Salmon with Caper Sauce and Leeks

    Τα οφέλη του σολομού

    Σίγουρα θα έχετε ακούσει όλοι για τα οφέλη του σολομού. Μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου.  Αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα ισορροπημένων και απορροφημένων πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα.

    Πιο συγκεκριμένα, ο σολομός είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Από την άλλη πλευρά, είναι χαμηλός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο υψηλό ποσοστό χοληστερίνης που διαθέτει.

    Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα - Grilled Salmon with Caper Sauce and Leeks

    Επομένως, είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια στα ‘καλά’ λιπαρά και πιο συγκεκριμένα στο αντιφλεγμονώδες εικοσιπεντανοικό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA), τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης (αύξηση της ‘καλής’ χοληστερίνης, HDL και μείωση της ‘κακής’ χοληστερίνης, LDL) και κατά της εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και αρρυθμίας . Έχουν δηλαδή μια εξαιρετικά θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, βοηθώντας, συνάμα, σημαντικά στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και της υπέρτασης (κυρίως λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που διαθέτουν).

    Συν τοις άλλοις, συνδράμουν στην ελάττωση της κατάθλιψης, των προβλημάτων όρασης, της ψωρίασης, της νόσου Alzheimer, των αρθριτικών και της οστεοπόρωσης, (λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων), συμβάλλοντας παράλληλα στην επανάκτηση της μνήμης και της αύξησης της αντοχής στο αλκοόλ, εξαιτίας της ακετυλοχολίνης που περιέχουν. Τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν στη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση του άγχους, ιδιαίτερα χρήσιμη δράση στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

    Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα - Grilled Salmon with Caper Sauce and Leeks

    Μια εβδομαδιαία πρόσληψη 300 – 400 gr. ψαριού, αποτελούν την καλύτερη δικλείδα ασφαλείας για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ενώ θεωρείται η καλύτερη ‘τροφή για τον εγκέφαλο.

    Και τώρα ας δούμε και την συνταγή για αυτό το πεντανόστιμο φαγάκι: Ψητός σολομός με σάλτσα κάππαρης και πράσα.

    Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    υγιεινό γεύμα ελληνική, μεσογειακή
    Serves: 6
    Prep Time: 30 Cooking Time: 15 Total Time: 45

    Ψητός σολομός με σάλτσα μαϊντανού / κάππαρης και σοταρισμένα πράσα. Απλά θεϊκό!

    Ingredients

    • 6 φιλέτα σολομού, περίπου 150γρ το καθένα
    • 10-12 πράσα κομμένα σε ροδέλες
    • 2-3 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε μπαστουνάκια ή κυβάκια
    • ¾ φλυτζανιού κάππαρη, ξαρμυρισμένη
    • 1 φλυτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό
    • 1/3 φλυτζανιού + 2 κουταλιές ελαιόλαδο
    • αλάτι, πιπέρι

    Instructions

    1

    Αφαιρέστε την πέτσα από τα φιλέτα σολομού και αλατίστε τα.

    2

    Σε ένα μαγειρικό σκεύος ρίχνετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά.

    3

    Προσθέτετε τα πράσα και τις πιπεριές και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίξτε τους όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμείτε και αφήστε τα στην άκρη.

    4

    Σε ένα μπλέντερ ή στο μούλτι ρίξτε την κάππαρη, τον μαϊντανό, το 1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπήστε τα τόσο ώστε να σπάσει η κάππαρη. Μπορείτε να τα πολτοποιήσετε, σαν πέστο, ή απλά να τα "σπάσετε".

    5

    Τοποθετήστε τα φιλέτα σε ένα ταψί και τα πράσα και τις πιπεριές αναμεσά τους. Μοιράστε τη σάλτσα κάππαρης πάνω στα φιλέτα και αλείψτε όλο το πάνω μέρος τους.

    6

    Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, καλυμμένα με αλουμινόχαρτο, για 12 λεπτά περίπου. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 6-8 λεπτά.

    7

    Σερβίρετε τον ψητό σολομό με σάλτσα κάππαρης και πράσα με ένα ωραίο λευκό κρασί και απολαύστε το!!

    Nutrition

    • 450 Calories
    • 26,1g Carbohydrates
    • 111,7mg Cholesterol
    • 18,9g Fat
    • 4,1g Fiber
    • 45,7g Protein
    • 2.8g Saturated fat
    • 8,1g Sugar

     

    Πηγή:

    http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/5604/solomos-polytimi-trofi-me-megali-diatrofiki-axia.html

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    18 Comments

  • Reply
    Ερμιόνη
    4 Δεκεμβρίου, 2014 at 10:05 μμ

    Ο σολομός αποτελεί εξαιρετική βάση για πολλές γευστικές δημιουργίες.
    Επιπρόσθετα το μαγείρεμα του είναι γρήγορο και εύκολο.
    Μου αρέσει η πρόταση σου Εύη! Είναι ιδιαίτερη και φινετσάτη, με υλικά που συνδυάζονται άψογα!
    Καλό βράδυ!

    • Reply
      The Healthy Cook
      5 Δεκεμβρίου, 2014 at 2:16 πμ

      χαίρομαι που σου αρέσει Ερμιόνη!
      ο σολομός είναι πραγματικά εξαιρετική πρώτη ύλη!

  • Reply
    Χρυσαυγή
    4 Δεκεμβρίου, 2014 at 10:35 μμ

    Δεν έχω λόγια για την πρώτη φωτογραφία με φόντο το ποτήρι κρασιού αχνό!
    Είσαι μαστόρισσα στην παρουσίαση φαγητών!
    Επιπροσθέτως να πω για το σολομό ότι είναι απίθανο ψάρι. Απλά τον λατρεύω.
    Δεν χρειάζεται να με πείσεις για αυτό το πιάτο και ούτε θα σου κάνω την παράξενη ότι το ένα μου ξινίζει και το άλλο μου βρωμάει. Τα τρώω όλα!!!!!!!!

    Μπράβο Εύη που παρ΄όλη την Χριστουγεννιάτικη περίοδο επέλεξες να βάλεις ψάρι και όχι κάτι σούπερ εορταστικό! Νωρίς είναι ακόμα!!!
    Εσύ και η άλλη δηλαδή… χεχεχε! Για ποια χτυπάει η καμπάνα?

    • Reply
      The Healthy Cook
      5 Δεκεμβρίου, 2014 at 2:17 πμ

      οι εορτές των Χριστουγέννων διαρκούν πολλές μέρες… τι, κάθε μέρα κρέας θα τρώμε.. ας κάνουμε και μια αλλαγή!! 😉

      • Reply
        Χρυσαυγή
        5 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:46 μμ

        Ακριβώς!! Ενα μήνα κρέας δε λέει!

  • Reply
    Χρύσα
    4 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:36 μμ

    Δεν χρειάζεται καν να διαβάσω τα οφέλη του για να με πείσεις, τον λατρεύω ούτως ή άλλως!
    Και τον συνδύασες υπέροχα με τη σάλτσα και τα πράσα!

  • Reply
    Beauty Follower
    5 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:10 πμ

    Πολύ ωραιο πιάτο… λατρευω κάπαρη!

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    5 Δεκεμβρίου, 2014 at 9:24 πμ

    καταπληκτικό πιάτο! ελφαρύ και σούπερ υγιεινό!
    μ’ αρέσει πολύ η κάπαρη στο φαγητό και με τα πράσα θα είναι μια γλύκα!!!

    ο άγιος βασίλης στη τελευταία φωτό παραμονεύει να μη του φάω το σολωμό???

    • Reply
      The Healthy Cook
      8 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:08 μμ

      ναι!!! τον έχω βάλει φύλακα!!! 🙂

  • Reply
    mookies
    6 Δεκεμβρίου, 2014 at 9:38 μμ

    Γιατί δεν βλέπω το σχόλιό μου; Γιατί η ανόητη έκλεισε το μπλοκ χωρίς να πατήσει δημοσίευση! Αυτά πεθαίνεις όταν σε διακόπτουν.
    Υπέροχη η συνταγή σου Εύη, νόστιμη και πολύ υγιεινή! Πολύ ωραία ιδέα τα πράσα, η γλυκιά τους γεύση πρέπει να ταιριάζει ιδανικά με τον σολομό.
    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      8 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:11 μμ

      ταιριάζουν πάρα πολύ!! είναι φοβερός συνδυασμός!
      φιλιά Μίνα μου!!

  • Reply
    stylencritics
    10 Δεκεμβρίου, 2014 at 8:01 πμ

    Λατρεύω σολομό και κάππαρη. Έχε χάρη που δεν προλαβαίνω σήμερα να το φτιάξω!!!

  • Reply
    Spinach Blinis w/ Smoked Salmon – Μπλίνις Σπανακιού με Καπνιστό Σολομό
    16 Σεπτεμβρίου, 2020 at 6:17 πμ

    […] Για τις ιδιότητες του σολομού μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτηση Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα. […]

  • Reply
    Salmon & Asparagus Salad – Σαλάτα με Σολομό & Σπαράγγια
    17 Σεπτεμβρίου, 2020 at 5:30 πμ

    […] στις ιδιότητες του σολομού, διαβάστε την ανάρτηση για ψητό σολομό με σάλτσα κάππαρης και πράσα, ενώ πληροφορίες  για το αβοκάντο θα βρείτε στο […]

  • Reply
    Salmon & Asparagus Salad – Σαλάτα με Σολομό & Σπαράγγια
    17 Σεπτεμβρίου, 2020 at 5:33 πμ

    […] the properties of salmon, you can read the post for the grilled salmon with caper sauce and leeks; information on avocados can be found in the post Avocado, one more […]

  • Leave a Reply