Σήμερα σας παρουσιάζω ένα από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα! Από αυτά που μου αρέσει να μαγειρεύω για τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Από αυτά που όποιος το έχει δοκιμάσει, έχει ενθουσιαστεί! Ψητός σολομός με σάλτσα μαϊντανού – κάππαρης και σοταρισμένα πράσα. Απλά θεϊκό!
Τα οφέλη του σολομού
Σίγουρα θα έχετε ακούσει όλοι για τα οφέλη του σολομού. Μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου. Αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα ισορροπημένων και απορροφημένων πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα.
Πιο συγκεκριμένα, ο σολομός είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Από την άλλη πλευρά, είναι χαμηλός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο υψηλό ποσοστό χοληστερίνης που διαθέτει.
Επομένως, είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια στα ‘καλά’ λιπαρά και πιο συγκεκριμένα στο αντιφλεγμονώδες εικοσιπεντανοικό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA), τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης (αύξηση της ‘καλής’ χοληστερίνης, HDL και μείωση της ‘κακής’ χοληστερίνης, LDL) και κατά της εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και αρρυθμίας . Έχουν δηλαδή μια εξαιρετικά θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, βοηθώντας, συνάμα, σημαντικά στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και της υπέρτασης (κυρίως λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που διαθέτουν).
Συν τοις άλλοις, συνδράμουν στην ελάττωση της κατάθλιψης, των προβλημάτων όρασης, της ψωρίασης, της νόσου Alzheimer, των αρθριτικών και της οστεοπόρωσης, (λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων), συμβάλλοντας παράλληλα στην επανάκτηση της μνήμης και της αύξησης της αντοχής στο αλκοόλ, εξαιτίας της ακετυλοχολίνης που περιέχουν. Τα ω-3 λιπαρά οξέα συντελούν στη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση του άγχους, ιδιαίτερα χρήσιμη δράση στο σύγχρονο τρόπο ζωής.
Μια εβδομαδιαία πρόσληψη 300 – 400 gr. ψαριού, αποτελούν την καλύτερη δικλείδα ασφαλείας για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ενώ θεωρείται η καλύτερη ‘τροφή για τον εγκέφαλο.
Και τώρα ας δούμε και την συνταγή για αυτό το πεντανόστιμο φαγάκι: Ψητός σολομός με σάλτσα κάππαρης και πράσα.
Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα
Ψητός σολομός με σάλτσα μαϊντανού / κάππαρης και σοταρισμένα πράσα. Απλά θεϊκό!
Ingredients
- 6 φιλέτα σολομού, περίπου 150γρ το καθένα
- 10-12 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 2-3 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε μπαστουνάκια ή κυβάκια
- ¾ φλυτζανιού κάππαρη, ξαρμυρισμένη
- 1 φλυτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό
- 1/3 φλυτζανιού + 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Instructions
Αφαιρέστε την πέτσα από τα φιλέτα σολομού και αλατίστε τα.
Σε ένα μαγειρικό σκεύος ρίχνετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτετε τα πράσα και τις πιπεριές και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Ρίξτε τους όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμείτε και αφήστε τα στην άκρη.
Σε ένα μπλέντερ ή στο μούλτι ρίξτε την κάππαρη, τον μαϊντανό, το 1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπήστε τα τόσο ώστε να σπάσει η κάππαρη. Μπορείτε να τα πολτοποιήσετε, σαν πέστο, ή απλά να τα "σπάσετε".
Τοποθετήστε τα φιλέτα σε ένα ταψί και τα πράσα και τις πιπεριές αναμεσά τους. Μοιράστε τη σάλτσα κάππαρης πάνω στα φιλέτα και αλείψτε όλο το πάνω μέρος τους.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, καλυμμένα με αλουμινόχαρτο, για 12 λεπτά περίπου. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 6-8 λεπτά.
Σερβίρετε τον ψητό σολομό με σάλτσα κάππαρης και πράσα με ένα ωραίο λευκό κρασί και απολαύστε το!!
Nutrition
-
450 Calories
-
26,1g Carbohydrates
-
111,7mg Cholesterol
-
18,9g Fat
-
4,1g Fiber
-
45,7g Protein
-
2.8g Saturated fat
-
8,1g Sugar
Πηγή:
18 Comments
Ερμιόνη
4 Δεκεμβρίου, 2014 at 10:05 μμΟ σολομός αποτελεί εξαιρετική βάση για πολλές γευστικές δημιουργίες.
Επιπρόσθετα το μαγείρεμα του είναι γρήγορο και εύκολο.
Μου αρέσει η πρόταση σου Εύη! Είναι ιδιαίτερη και φινετσάτη, με υλικά που συνδυάζονται άψογα!
Καλό βράδυ!
The Healthy Cook
5 Δεκεμβρίου, 2014 at 2:16 πμχαίρομαι που σου αρέσει Ερμιόνη!
ο σολομός είναι πραγματικά εξαιρετική πρώτη ύλη!
Χρυσαυγή
4 Δεκεμβρίου, 2014 at 10:35 μμΔεν έχω λόγια για την πρώτη φωτογραφία με φόντο το ποτήρι κρασιού αχνό!
Είσαι μαστόρισσα στην παρουσίαση φαγητών!
Επιπροσθέτως να πω για το σολομό ότι είναι απίθανο ψάρι. Απλά τον λατρεύω.
Δεν χρειάζεται να με πείσεις για αυτό το πιάτο και ούτε θα σου κάνω την παράξενη ότι το ένα μου ξινίζει και το άλλο μου βρωμάει. Τα τρώω όλα!!!!!!!!
Μπράβο Εύη που παρ΄όλη την Χριστουγεννιάτικη περίοδο επέλεξες να βάλεις ψάρι και όχι κάτι σούπερ εορταστικό! Νωρίς είναι ακόμα!!!
Εσύ και η άλλη δηλαδή… χεχεχε! Για ποια χτυπάει η καμπάνα?
The Healthy Cook
5 Δεκεμβρίου, 2014 at 2:17 πμοι εορτές των Χριστουγέννων διαρκούν πολλές μέρες… τι, κάθε μέρα κρέας θα τρώμε.. ας κάνουμε και μια αλλαγή!! 😉
Χρυσαυγή
5 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:46 μμΑκριβώς!! Ενα μήνα κρέας δε λέει!
Χρύσα
4 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:36 μμΔεν χρειάζεται καν να διαβάσω τα οφέλη του για να με πείσεις, τον λατρεύω ούτως ή άλλως!
Και τον συνδύασες υπέροχα με τη σάλτσα και τα πράσα!
The Healthy Cook
5 Δεκεμβρίου, 2014 at 2:18 πμ🙂
Beauty Follower
5 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:10 πμΠολύ ωραιο πιάτο… λατρευω κάπαρη!
The Healthy Cook
5 Δεκεμβρίου, 2014 at 2:18 πμαχ.. κι εγώ!!!!!
peps@pepi's kitchen
5 Δεκεμβρίου, 2014 at 9:24 πμκαταπληκτικό πιάτο! ελφαρύ και σούπερ υγιεινό!
μ’ αρέσει πολύ η κάπαρη στο φαγητό και με τα πράσα θα είναι μια γλύκα!!!
ο άγιος βασίλης στη τελευταία φωτό παραμονεύει να μη του φάω το σολωμό???
The Healthy Cook
8 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:08 μμναι!!! τον έχω βάλει φύλακα!!! 🙂
mookies
6 Δεκεμβρίου, 2014 at 9:38 μμΓιατί δεν βλέπω το σχόλιό μου; Γιατί η ανόητη έκλεισε το μπλοκ χωρίς να πατήσει δημοσίευση! Αυτά πεθαίνεις όταν σε διακόπτουν.
Υπέροχη η συνταγή σου Εύη, νόστιμη και πολύ υγιεινή! Πολύ ωραία ιδέα τα πράσα, η γλυκιά τους γεύση πρέπει να ταιριάζει ιδανικά με τον σολομό.
Φιλιά
The Healthy Cook
8 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:11 μμταιριάζουν πάρα πολύ!! είναι φοβερός συνδυασμός!
φιλιά Μίνα μου!!
stylencritics
10 Δεκεμβρίου, 2014 at 8:01 πμΛατρεύω σολομό και κάππαρη. Έχε χάρη που δεν προλαβαίνω σήμερα να το φτιάξω!!!
The Healthy Cook
10 Δεκεμβρίου, 2014 at 4:25 μμtake your time! 😉
Spinach Blinis w/ Smoked Salmon – Μπλίνις Σπανακιού με Καπνιστό Σολομό
16 Σεπτεμβρίου, 2020 at 6:17 πμ[…] Για τις ιδιότητες του σολομού μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτηση Ψητός Σολομός με Σάλτσα Κάππαρης και Πράσα. […]
Salmon & Asparagus Salad – Σαλάτα με Σολομό & Σπαράγγια
17 Σεπτεμβρίου, 2020 at 5:30 πμ[…] στις ιδιότητες του σολομού, διαβάστε την ανάρτηση για ψητό σολομό με σάλτσα κάππαρης και πράσα, ενώ πληροφορίες για το αβοκάντο θα βρείτε στο […]
Salmon & Asparagus Salad – Σαλάτα με Σολομό & Σπαράγγια
17 Σεπτεμβρίου, 2020 at 5:33 πμ[…] the properties of salmon, you can read the post for the grilled salmon with caper sauce and leeks; information on avocados can be found in the post Avocado, one more […]