Home » Guacamole – Γουακαμόλε

Guacamole – Γουακαμόλε

Guacamole–Γουακαμόλε

for english scroll down

Την αδυναμία μου στο αβοκάντο σας την έχω εξομολογηθεί πολλές φορές και την έχω εκφράσει μέσω συνταγών άλλες τόσες. Το θεωρώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πολύπλευρα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος στην κουζίνα του, ιδίως αν προτιμά να τρέφεται υγιεινά. Δεν γίνεται λοιπόν να μην έχω στο μπλογκ μια συνταγή για γουακαμόλε, που είναι η πιο αντιπροσωπευτική του αβοκάντο!

Guacamole–Γουακαμόλε

Συνταγές για γουακαμόλε θα συναντήσετε πολλές. Στο Μεξικό όμως το φτιάχνουν σε ένα γουδί από βασάλτη, το  molcajete. Έτσι κι εγώ επέλεξα να το φτιάξω στο γρανιτένιο μου γουδί. Άλλωστε, το προτιμώ φτιαγμένο σαν ντιπ, με εμφανή τα κομμάτια του κάθε υλικού, και όχι πολτοποιημένο. Εάν δεν έχετε παρόμοιο γουδί, χρησιμοποιήστε πιρούνι, θα σας εξηγήσω πιο κάτω τις διαφορά στην εκτέλεση της συνταγής.

Guacamole–Γουακαμόλε

Το συνόδεψα με τσιπς αραβικής πίτας, τα οποία φτιάχνονται πολύ εύκολα και γρήγορα. Όπως έλεγα και σε ένα φίλο μου προχθές, εάν δεν φας το γουακαμόλε με ένα κιλό tortilla chips, μια χαρά υγιεινό είναι!

Guacamole–Γουακαμόλε

Το μυστικό για καλό γουακαμόλε έχει να κάνει με τα υλικά. Είναι μια ωμή παρασκευή, δεν μαγειρεύεται, άρα τα φρέσκα, καλά και ώριμα υλικά είναι το παν. Επίσης, μην το φτιάξετε για να το φάτε την επόμενη μέρα. Τρώγεται φρέσκο και η αλήθεια είναι πως παρόλο που έχει  λάιμ, την επόμενη μέρα θα έχει μαυρίσει. Οι Μεξικανοί χρησιμοποιούν καυτερές πιπεριές για το γουακαμόλε, τις serrano ή τις jalapeno. Εγώ το έφτιαξα με Tabasco για καθαρά πρακτικούς λόγους, γιατί ξέρω πως οι φρέσκες καυτερές πιπεριές δεν είναι ένα υλικό που το βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα.

Guacamole–Γουακαμόλε

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

Μερίδες:    4

Υλικά:

  • 2 ώριμα μέτρια αβοκάντο
  • 1 μέτρια ώριμη τομάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • ¼ φλυτζανιού πολύ ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
  • 8-10 σταγόνες Tabasco (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές φρέσκο χυμό λάιμ
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη ή πολύ ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:

με το γουδί:

  1. Βάλτε στο γουδί το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, τον κόλιανδρο και το Tabasco και χτυπήστε τα με το γουδοχέρι μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  2. Προσθέστε τα αβοκάντο και τον χυμό λάιμ και ανακατέψτε τόσο ώστε να λιώσει το αβοκάντο αλλά να μείνουν και κάποια κομματάκια του.
  3. Προσθέστε και την ψιλοκομμένη τομάτα και ανακατέψτε με ένα κουτάλι για να μην λιώσει.
  4. Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι ή το tabasco, εάν επιθυμείτε.

με το πιρούνι:

  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ προσθέστε τα αβοκάντο και τον χυμό λάιμ και λιώστε με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού, τόσο ώστε να λιώσει αλλά να μείνουν κομμάτια.
  2. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με το πιρούνι.
  3. Δοκιμάστε και διορθώστε το αλάτι ή το tabasco, εάν επιθυμείτε.

Τσιπς Αραβικής Πίτας:

  1. Χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι κουζίνας ανοίγετε την αραβική πίτα στα δύο έτσι ώστε να έχετε 2 δίσκους.
  2. Κόβετε το κάθε δίσκο σε 8 τρίγωνα.
  3. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το λαδώνετε ελαφρά.
  4. Τοποθετείτε στο χαρτί τα τρίγωνα αραβικής πίτας και τα λαδώνετε και αυτά πολύ ελαφρά.
  5. Προσθέτετε αλάτι, και όποιο μπαχαρικό ή μυρωδικό (σούμακ, ρίγανη, θυμάρι, κλπ.) επιθυμείτε και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 10 λεπτά περίπου.

Guacamole–Γουακαμόλε

I have confessed my love for avocados many times, and I have expressed it through many recipes. I consider it to be one of the most interesting and versatile ingredient that someone can use in his kitchen, especially if he prefers to eat healthy. So, not having a guacamole recipe in my blog, is just not right!

Guacamole recipes, you will find many. In Mexico, however, they make it in a basalt mortar, molcajete. That’s why I chose to make it in my granite mortar. Besides, I prefer it chunky, with all the ingredients visible, not mashed. If you do not have a similar mortar, use a fork, I will explain the two different methods in the instructions below.

Guacamole–Γουακαμόλε

I chose to accompany the guacamole with pita chips which are made very easily and quickly. Like I said to a friend of mine yesterday, if you do not eat guacamole with a pound of tortilla chips, it’s joyfully healthy!

The secret to good guacamole has to do with choosing the right ingredients. It’s raw not cooked, so fresh, good and ripe ingredients are all it takes. Moreover, do not make it in advance. It doesn’t keep well, it turns brown very quickly. Guacamole is usually made with chile peppers such as serrano or jalapeno. I made it with Tabasco for purely practical reasons, because fresh chile peppers are not an ingredient easily found in Greece.

Guacamole
Serves 4
The recipe of one of the most popular dips worldwide
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Total Time
15 min
Prep Time
15 min
Total Time
15 min
173 calories
11 g
0 g
15 g
2 g
2 g
151 g
305 g
2 g
0 g
12 g
Nutrition Facts
Serving Size
151g
Servings
4
Amount Per Serving
Calories 173
Calories from Fat 124
% Daily Value *
Total Fat 15g
23%
Saturated Fat 2g
11%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 2g
Monounsaturated Fat 10g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 305mg
13%
Total Carbohydrates 11g
4%
Dietary Fiber 7g
29%
Sugars 2g
Protein 2g
Vitamin A
9%
Vitamin C
27%
Calcium
2%
Iron
4%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 2 ripe medium avocados
  2. • 1 ripe medium tomato, cut into small cubes
  3. • ¼ cup finely chopped red onion
  4. • 8-10 Tabasco drops (depending how hot you want it)
  5. • 3 tablespoons chopped fresh cilantro
  6. • ½ teaspoon of salt
  7. • 2 tablespoons of fresh lime juice
  8. • 1 large clove of garlic, melted or finely chopped
Mortar method
  1. 1. Put the onion, garlic, salt, cilantro and Tabasco in the mortar and grind with the pestle until the ingredients are joined together.
  2. 2. Add the avocado and lime juice and grind until broken up but still chunky.
  3. 3. Add the chopped tomato and stir with a spoon to incorporate.
  4. 4. Taste and adjust the salt or Tabasco, if you wish.
Fork method
  1. 1. In a large bowl add avocado and lime juice and mash with the back of a fork until slightly chunky.
  2. 2. Add all the remaining ingredients and incorporatewith the fork.
  3. 3. Taste and adjust the salt or Tabasco, if you wish.
beta
calories
173
fat
15g
protein
2g
carbs
11g
more
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/

Pita Chips:

  1. Using a kitchen scissors, divide the pita bread in half, so you’ll have two rounds.
  2. Cut each round into 8 wedges.
  3. Lay a baking sheet with a greaseproof paper and brush it oil slightly.
  4. Place the wedges on the paper and slight brush them with oil on both sides.
  5. Sprinkle both sides of each wedge with the salt and, if using, a spice or dried herb (soumac, oregano, thyme, etc.)
  6. Bake in a preheated oven at 180 ° C for about 8 -10 minutes.

Facebook Comments

3 comments

  1. Ξανθή says:

    Αγαπημένο της κόρης το έφτιαχνε όταν εδώ και το συνεχίζω, χωρίς κόλιαντρο φρέσκο δεν το συμπαθώ.

  2. Πόσο όμορφες φωτογραφίες Εύη!
    Το γουδί σου φανταστικό!
    Και το “σωστό” guacamole είναι υπερνόστιμο και τρώγεται μετά μανίας ακόμα και σκέτο!
    Σε φιλώ

Leave a Reply