• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Λαχανικά/ Νηστίσιμα/ Όσπρια/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Υγιεινό Σπιτικό Φαλάφελ

    Healthy Homemade Falafel – Υγιεινό Σπιτικό Φαλάφελ

    Ήταν καλοκαίρι του 1993 όταν πρωτοδοκίμασα φαλάφελ σε έναν δρόμο του Τελ-Αβίβ και ομολογώ πως το λάτρεψα. Μέχρι τότε δεν ήξερα πως σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, το φαγητό που βρίσκει κανείς σε κάθε γωνία της πόλης, είναι κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι, όχι όμως με κρέας, αλλά με κεφτεδάκια από ρεβύθια.

    Για όσους δεν το γνωρίζουν, το φαλάφελ είναι τηγανισμένοι ρεβυθοκεφτέδες (καμιά φορά χρησιμοποιούν και φάβα) σερβιρισμένοι σε αραβική πίτα με λαχανικά (φρέσκα ή τουρσί), καυτερή σάλτσα και σάλτσα από ταχίνι. Ενίοτε σερβίρονται και σκέτοι σαν μεζεδάκι.

     

    Healthy Homemade Falafel – Υγιεινό Σπιτικό Φαλάφελ

    Σήμερα πλέον το φαλάφελ έχει γίνει ευρέως γνωστό και πουλιέται σχεδόν παντού.  Το “πρόχειρο” φαγητό της Μέσης Ανατολής, έχει κατακτήσει όλες τις πόλεις του κόσμου και έχει φανατικούς οπαδούς, μια και είναι ιδανικό για χορτοφάγους. Όσον αφορά τα λαχανικά και την σάλτσα που το συνοδεύουν, εκεί μπορεί να βρει κανείς πολλές παραλλαγές.

    Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες Β & Ε. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, όπως άλλωστε όλα τα όσπρια, και μηδενική περιεκτικότητα σε νάτριο, γι’ αυτό και είναι ιδανική τροφή για όσους πάσχουν από υπέρταση. Κυρίως, όμως, τα ρεβίθια είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών.

    Η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί τα φαλάφελ να τηγανίζονται σε πολύ λάδι. Εμείς θα τα ψήσουμε στο φούρνο, ώστε να έχουμε ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα, διατηρώντας παράλληλα την θρεπτική αξία των συστατικών της συνταγής μας.

    Healthy Homemade Falafel – Υγιεινό Σπιτικό Φαλάφελ

    Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος:  45 λεπτά

    Μερίδες: 4-6 ( περίπου 10 φαλάφελ, μετρίου μεγέθους)

    Υλικά:

    • 350 γρ. ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα (περίπου 2 ½ φλυτζάνια)*
    • το νερό μέσα στο οποίο βράσατε τα ρεβίθια
    • 1 φλυτζάνι φρέσκο μαιντανό ψιλικομμένο ( μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισή ποσότητα μαιντανού και μισή ποσότητα κόλιανδρου ψιλοκομμένου)
    • ½ φλυτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
    • 2 κουταλάκια τριμμένο κύμινο
    • 1 ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
    • ½ κουταλάκι μπούκοβο
    • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
    • 1 κουταλάκι αλάτι
    • ¼ κουταλάκι πιπέρι
    • 2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης

     

    για την σάλτσα ταχινιού:

    • 1 φλυτζάνι ταχίνι
    • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
    • ½ – 1 κουταλιά νερό
    • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στο γουδί με λίγο αλάτι
    • ¼ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα

    επίσης, θα χρειαστείτε:

    • αραβικές πίτες, μετρίου μεγέθους
    • ντομάτες ψιλικομμένες
    • αγγουράκια ψιλοκομμένα
    • κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες (προαιρετικά)

    Εκτέλεση:

    1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180oC.
    2. Στο πολυμίξερ προσθέστε όλα τα υλικά εκτός από την τριμμένη φρυγανιά και δουλέψτε τα μέχρι να γίνουν τρίμματα. Μην τα πολτοποιήσετε.
    3. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπωλ. Δοκιμάστε αν πλάθετε εύκολα. Αν χρειάζεται υγρό, προσθέστε λίγο από το νερό που βράσατε τα ρεβίθια, το οποίο το έχετε φυλάξει. Αν το μείγμα είναι ήδη πολύ υγρό προσθέστε λίγη από την τριμμένη φρυγανιά.
    4. Πλάστε τα φαλάφελ και βάλτε τα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τα για 15 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
    5. Εν τω μεταξύ, φτιάξτε την σάλτσα ταχινιού ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά μαζί.
    6. Αφού ψηθούν, ζεστάνετε λίγο τις αραβικές πίτες και αφού τις κόψετε με ένα μαχαίρι λίγο πάνω από την μέση, ανοίξτε τις και γεμίστε τις με 1ή 2 φαλάφελ, ψιλοκομμένες ντομάτες και αγγουράκια, τις ροδέλες κρεμμυδιού και την σάλτσα ταχινιού.

    Και το σπιτικό φαλάφελ σας είναι έτοιμο!!!

     

    *θα χρειαστείτε, δηλαδή, περίπου 175γρ ωμά ρεβύθια

     

     

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
    368.0 31.1 0.2 24.1 3.3 10.8

    7.9

    Healthy Homemade Falafel – Υγιεινό Σπιτικό Φαλάφελ

     

    Healthy Homemade Falafel – Υγιεινό Σπιτικό Φαλάφελ

     

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    25 Comments

  • Reply
    peps
    11 Σεπτεμβρίου, 2014 at 9:39 πμ

    Τι όμορφα που τα έκανες!!!!!!!
    Τρελλαίνομαι για φαλάφελ!!!

  • Reply
    peps
    11 Σεπτεμβρίου, 2014 at 9:39 πμ

    Τι όμορφα που τα έκανες!!!!!!!
    Τρελλαίνομαι για φαλάφελ!!!

  • Reply
    Ερμιόνη
    11 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:07 μμ

    Καταρχήν μου αρέσει που τα φαλάφελ σου είναι τόσο καλοσχηματισμένα και άψογα!
    Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και σίγουρα προτιμώ το ψήσιμο στο φούρνο από το τηγάνισμα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      11 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:15 μμ

      είναι πράγματι απλή. έτσι αποφεύγεις τα πολλά λάδια από το τηγάνισμα.
      ευχαριστώ Ερμιόνη!!

  • Reply
    mookies
    12 Σεπτεμβρίου, 2014 at 3:34 πμ

    Φαλάφελ δοκίμασα πριν μερικά χρόνια από μια κοπέλα από τη Συρία και ήταν καταπληκτικά! Από τότε όλο λέω ότι θα φτιάξω και εγώ αλλά δεν έτυχε μέχρι τώρα.
    Τα δικά σου, ψημένα στο φούρνο, εκτός από πιο υγιεινά είναι και πιο εύκολα, ευκαιρία λοιπόν να τα φτιάξω επιτέλους!

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:41 πμ

      καλημέρα Μίνα!!
      δεν είναι πολύ νόστιμα? όταν τα δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις!!

  • Reply
    mookies
    12 Σεπτεμβρίου, 2014 at 3:34 πμ

    Φαλάφελ δοκίμασα πριν μερικά χρόνια από μια κοπέλα από τη Συρία και ήταν καταπληκτικά! Από τότε όλο λέω ότι θα φτιάξω και εγώ αλλά δεν έτυχε μέχρι τώρα.
    Τα δικά σου, ψημένα στο φούρνο, εκτός από πιο υγιεινά είναι και πιο εύκολα, ευκαιρία λοιπόν να τα φτιάξω επιτέλους!

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:41 πμ

      καλημέρα Μίνα!!
      δεν είναι πολύ νόστιμα? όταν τα δοκιμάσεις πες μου εντυπώσεις!!

  • Reply
    χρυσαυγη
    12 Σεπτεμβρίου, 2014 at 7:17 πμ

    Πολυ ωραιο φαγητο. Μπορω να το φανταστω αν και δεν το εχω δοκιμασει! Πιστευω ομως οτι θα μου αρεσει πολυ. Ειδικα υπο την μορφη σαντουιτς μεσα στην αραβικη πιτα.
    Οι φωτογραφιες σου με μαγνητισαν Ευη!!!!

    Καλη σου μερα!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:42 πμ

      καλημέρα!!
      κι εγώ νομίζω πως θα σου αρέσει!!
      ευχαριστώ!

  • Reply
    χρυσαυγη
    12 Σεπτεμβρίου, 2014 at 7:17 πμ

    Πολυ ωραιο φαγητο. Μπορω να το φανταστω αν και δεν το εχω δοκιμασει! Πιστευω ομως οτι θα μου αρεσει πολυ. Ειδικα υπο την μορφη σαντουιτς μεσα στην αραβικη πιτα.
    Οι φωτογραφιες σου με μαγνητισαν Ευη!!!!

    Καλη σου μερα!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:42 πμ

      καλημέρα!!
      κι εγώ νομίζω πως θα σου αρέσει!!
      ευχαριστώ!

  • Reply
    lenia
    13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:32 πμ

    Αγαπώ τα ρεβίθια κ φυσικά τα φαλάφελ! Τα έκανες τέλεια κ εύγε που δεν τα τηγάνισες!
    Φιλάκια πολλά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:44 πμ

      καλημέρα Λένια!!
      έρχονται κι άλλες συνταγές με ρεβίθια. stay tuned! 😉
      ευχαριστώ!

  • Reply
    lenia
    13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:32 πμ

    Αγαπώ τα ρεβίθια κ φυσικά τα φαλάφελ! Τα έκανες τέλεια κ εύγε που δεν τα τηγάνισες!
    Φιλάκια πολλά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:44 πμ

      καλημέρα Λένια!!
      έρχονται κι άλλες συνταγές με ρεβίθια. stay tuned! 😉
      ευχαριστώ!

  • Reply
    Magda
    13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 12:29 μμ

    Μμμμ τρελαίνομαι για φαλάφελ! Είναι υγιεινό και νόστιμο. Καλή σου μέρα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 1:29 μμ

      καλημέρα Μάγδα!
      καλωσόρισες στο Healthy Cook!!
      ευχαριστώ!! 🙂

  • Reply
    Magda
    13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 12:29 μμ

    Μμμμ τρελαίνομαι για φαλάφελ! Είναι υγιεινό και νόστιμο. Καλή σου μέρα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      13 Σεπτεμβρίου, 2014 at 1:29 μμ

      καλημέρα Μάγδα!
      καλωσόρισες στο Healthy Cook!!
      ευχαριστώ!! 🙂

  • Reply
    Αικατερίνη Ψαλλίδα
    1 Απριλίου, 2021 at 10:24 πμ

    Γειά σας. Εγώ δοκίμασα να φτιάξω τη σάλτσα ταχινιού. Με τα υλικά όπως παρατίθονται, δεν βγαίνει σάλτσα. Μόλις βάλεις το λεμόνι και το νερό, σφίγγει και γίνεται πηχτό σαν άμμος βρεγμένη. Επίσης είναι τραγικά πικρό. Δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που φαίνεται στην εικόνα. Κρίμα για τα υλικά και το χρόνο μου.
    Μήπως έκανα κάπου λάθος?? !1 κούπα ταχίνι και 2κ.σ λεμόνι και 1 -1.5 κ.σ νερό. Δεν βγαίνει.

    • Reply
      Evi Skoura
      2 Απριλίου, 2021 at 7:13 μμ

      Καλησπέρα κυρία Ψαλλίδα!
      Μήπως το νερό ήταν πολύ κρύο? Δοκιμάστε να το φτιάξετε με ελαφρώς χλιαρό νερό. Έχω φτιάξει αυτή την σάλτσα πολλές φορές.
      Ξέρετε, ταχίνι από ταχίνι έχει διαφορά στην σύσταση, στο πόσο ρευστό είναι. Μπορεί να χρειάζεται λίγο περισσότερο νερό.
      Όσο για το πικρό, δεν μπορώ να το καταλάβω. Δεν δικαιολογείται.. Μήπως το ταχίνι σας είναι ολικής, και κατά συνέπεια πιο πικρό από τα συνηθισμένα? Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο..
      Ελπίζω να βοήθησα. 🙂

    Leave a Reply