Home » Healthy Turnip Dip – Υγιεινό Ντιπ Ρέβας

Healthy Turnip Dip – Υγιεινό Ντιπ Ρέβας

#turnip, #healthy, #dip

for english scroll down

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα «ταπεινό» λαχανικό, την ρέβα. Αυτή την ρίζα που, πολλοί δεν γνωρίζουν πως τρώγεται, και που ακόμα λιγότεροι την χρησιμοποιούν στην μαγειρική τους. Θα φτιάξουμε ένα υγιεινό ντιπ ρέβας και θα μάθουμε λίγα περισσότερα γι’ αυτό το λαχανικό. Από τους αρχαίους χρόνους η ρέβα, γνωστή και ως γογγύλι, χρησιμοποιείτο όπως η σημερινή πατάτα, σαν συνοδευτικό σε όλα τα εδέσματα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του, οι οποίες διακρίνονται από το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος των ριζών. Οι πιο γνωστές, ίσως στην Ελλάδα είναι εκείνες που είναι μακριές υπόλευκου χρώματος και οι στρογγυλές, με μωβ-κόκκινες αποχρώσεις και διάμετρο από 5-20 εκατοστά.

Έχει ελαφρώς πικάντικη γεύση και αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά δώρα της φύσης. Xρησιμοποιούνται σε σαλάτες, φρέσκα ή βρασμένα, σε σούπες, σε πουρέ, κ.α.  Στην Ευρώπη, οι Γάλλοι τα χρησιμοποιούν πάρα πολύ και τα εκτιμούν ιδιαίτερα. Στην Αλσατία – Λωραίνη τα γογγύλια sauerkraut είναι ένα διάσημο πιάτο, ιδίως στην πόλη Colmar, όπου αρωματίζεται με κεδρόσπορους και σερβίρεται με χοιρινό.

Healthy Turnip Dip – Υγιεινό Ντιπ Ρέβας

Στη χημική τους σύνθεση  περιλαμβάνονται βιταμίνες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα και ειδικά  μια σπάνια ουσία, η γλυκοραφανίνη, η οποία μετατρέπεται από το ανθρώπινο σώμα στην αντιοξειδωτική ουσία σουλφοραφάνη. Η σουλφοραφάνη έχει ισχυρές αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Η γλουκοραφανίνη βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους τύπους των λάχανων, αλλά σε βιολογικά σημαντικές ποσότητες είναι παρούσα μόνο στις ρέβες ή γογγύλια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Το γογγύλι έχει περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σχεδόν διπλάσια από τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το λάχανο. Επίσης είναι πρωταθλητής σε περιεκτικότητα ασκορβικού οξέος.

Επιπλέον, τα γογγύλια έχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5, B3 (νιασίνη), καροτίνη, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, νάτριο, θείο, μαγγάνιο και μια μικρή ποσότητα ιωδίου.

Περιλαμβάνουν, επίσης, μια σειρά από απαραίτητα ανόργανα άλατα του ανθρώπινου σώματος, γεγονός που του προσδίδει θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι αποτελεσματικές ενάντια σε λοιμώξεις, ασθένειες του δέρματος και βρογχίτιδα. Δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου. Το μαγνήσιο, που περιέχουν, βοηθά τα οστά να συσσωρεύσουν ασβέστιο.

Επίσης, η ρέβα καθαρίζει και θεραπεύει προβλήματα του στομάχου, τη γαστρίτιδα τη σπαστική κολίτιδα (δυσκοιλιότητα) και προβλήματα των εντέρων. Έχει αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες.

Πιάτα από γογγύλι ή ρέβα, συνιστώνται για τους διαβητικούς  και για άτομα παχύσαρκα. Καθώς έχουν λίγες θερμίδες θεωρείται μια  ευνοϊκή τροφή για την απώλεια βάρους.

Βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και την τόνωση της δραστηριότητας του γαστρεντερικού σωλήνα. Ο χυμός από φρέσκια ρίζα,  χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό και διουρητικό.

Η συνταγή που σας προτείνω ώστε να βάλετε την ρέβα στην διατροφή σας είναι πολύ ελαφριά, γρήγορη και εύκολη. Πρόκειται για ένα ντιπ με στραγγιστό γιαούρτι, τριμμένη ρέβα και λίγα υλικά ακόμη. Ας την δούμε:

Συνολικός χρόνος:   10 λεπτά  (+ 1 ώρα περίπου αναμονή)

Μερίδες:   35 κουταλιές,   (συνολική ποσότητα 570 γρ. περίπου)

Υλικά:

  • 380 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
  • 160 γρ. ρέβα, τριμμένη
  • 2 κουταλιές μουστάρδα Dijon
  • 1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπωλ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά.
  2. Προσθέτετε το αλάτι και το φρσκοτριμμένο λευκό πιπέρι κατά βούληση.
  3. Το σκεπάζετε και το βάζετε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα πριν σερβίρετε.
  4. Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 5 ημέρες.

ΥΓ. Όσοι από εσάς έχετε εγγραφεί να λαμβάνετε κάθε νέα συνταγή με email, θα διαπιστώσατε σήμερα πως αυτό το email είναι διαφορετικό. Δεν ήθελα πλέον το ψυχρό και κοφτό μήνυμα που υπήρχε μέχρι τώρα, ήθελα να έχει πιο πολύ από το Healthy Cook, να είναι πιο αντιπροσωπευτικό. Θα ήθελα πολύ να μου πείτε την γνώμη σας, αν σας αρέσει ή όχι και αν έχετε κάτι να παρατηρήσετε.

Αν πάλι δεν έχετε εγγραφεί ακόμα στην λίστα των συνδρομητών, μπορείτε να το κάνετε αμέσως τώρα πατώντας εδώ και θα λαμβάνετε δωρεάν email με κάθε νέα συνταγή.

Healthy Turnip Dip – Υγιεινό Ντιπ Ρέβας

Today we will deal with a “humble” vegetable, turnip. A root, many people do not know how it is eaten, and even fewer use it in their cooking. Since ancient times, turnip was used the way we use potatoes today, as an accompaniment to all dishes.

There are many varieties, which differ in shape, color and size of the roots. The most famous, perhaps, in Greece are the long off-white roots, and the round, purple-red roots which have a size of a 5-20 cm.  diameter.

It has a slightly spicy flavor and is one of the most nutritious gifts of nature; it gives a spicy, peppery taste in salads (where can be used fresh or cooked), in soups, mashed, etc. In Europe, the French use them too and really appreciate it. In Alsace – Lorraine turnip sauerkraut is a famous dish, especially in the city Colmar, which is flavored with cedar seeds and served with pork.

Turnip’s chemical composition includes vitamins, carbohydrates, minerals and especially a rare substance glukorafane, which is converted by the body to the antioxidant sulforaphane. Sulforaphane has strong anticancer and antidiabetic properties.

Glukorafane is located in virtually all types of cabbage, but in biologically significant quantities it is present only in turnip, broccoli and cauliflower. Turnip has high content of vitamin C, almost twice as oranges, lemons and cabbage. He is also a champion in ascorbic acid content.

Furthermore, turnips have vitamins A, B1, B2, B5, B3 (niacin), carotene, potassium, calcium, phosphorus, magnesium, iron, sodium, sulfur, manganese and a small amount of iodine.

They also contain a set of necessary minerals for the human body, which gives them healing properties. Turnips are effective against infections, skin diseases and bronchitis. They act preventively against cancer. Their high magnesium consistency helps bones to accumulate calcium.

Moreover, turnip cleans and heals gastric problems, gastritis, spastic colitis (constipation), and bowel problems. It has antiseptic and diuretic properties.

Dishes containing turnip are recommended for diabetics and obese people. Due to its low caloric value, it is considered a favorable food for weight loss.

Turnip helps to regulate metabolism and stimulate the activity of the gastrointestinal tract. The juice of fresh root is used as an expectorant and diuretic.

The recipe that I propose to you in order to include turnip in your diet, is light, fast and easy. It is a dip with yoghurt, chopped turnip and few other materials yet. Let’s have a look:

Healthy Turnip Dip
Serves 12
A delicious and healthy dip for all occasions
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Total Time
1 hr 10 min
Prep Time
10 min
Total Time
1 hr 10 min
6 calories
1 g
0 g
0 g
0 g
0 g
16 g
51 g
1 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
16g
Servings
12
Amount Per Serving
Calories 6
Calories from Fat 1
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 51mg
2%
Total Carbohydrates 1g
0%
Dietary Fiber 0g
1%
Sugars 1g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
5%
Calcium
1%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. 380 g. / 0.8 lb. Greek strained yoghurt, 2% fat
  2. 160 g./ 5.6 oz. turnip, grated
  3. 2 tbsp. Dijon mustard
  4. 1-2 tbsp. chopped chives
  5. salt and freshly ground white pepper
Instructions
  1. In a bowl whisk all ingredients together.
  2. Add salt and freshly ground white pepper to taste.
  3. Cover and refrigerate for about 1 hour before serving.
  4. Keep refrigerated for approximately 5 days.
beta
calories
6
fat
0g
protein
0g
carbs
1g
more
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/

PS. Those of you who have signed up to receive each new recipe by email, you already saw that today’s email is different. No longer cold and unpersonnal emails; I wanted to have more “Healthy Cook” in it, to be more representative. I’d love to tell me your opinion if you like it or not and if you have something to notice.

If you have not yet registered in the subscribers list, you can do it right now by clicking here and you will receive a free email every time a new post is published.

Πηγή – Source:

http://www.fytokomia.gr/permalink/4116.html

12 comments

  1. Μάθαμε λοιπόν και για τη ρέβα!!!!
    Εύκολο και υγιεινό ντιπάκι με λίγα υλικά αλλά φαντάζομαι πλούσιο σε γεύση!!
    Θα το δοκιμάσω σύντομα!!!
    Μου άρεσε πολύ το μέιλ με την ανάρτηση!!
    🙂

  2. Ξανθή says:

    Καλημέρα, αυτά τα λευκά τα δοκίμασα πριν λίγες μέρες σε σαλάτα αλλά δεν μας είπαν κάτι, εμπλουτίζοντας τα έτσι πιστεύω ότι θα είναι νόστιμα. Τα μεγαλύτερα αυτά με το μωβ χρώμα τα έχω βάλει σε φέτες μέσα σε χειμωνιάτικο μπριάμ και τριμμένο σε σαλάτα λίγο πιο νόστιμο μας φάνηκε.

    • The Healthy Cook says:

      σε μπριάμ θα ταιριάζει. σκέτο δεν λέει και πολλά.
      φιλιά Ξανθή μου!

  3. Δεν έχει τυχει να χρησιμοποιήσω ρέβα..
    Πανεύκολο το ντιπ! Φανταστικές και γήινες και οι φωτογραφίες σου Εύη!
    Είμαι ήδη εγγεγραμμένη στα μέιλ και όντως ήταν διαφορετικό και πολύ καλύτερο!!
    Φιλιαααααααααααααα

  4. Marion says:

    Πολύ εύκολο ντιπ Εύη.
    Και τα θρεπτικά στοιχεία που έχει πολλά.

    Ωραίο το mail που έρχεται. Εχει πιο πολύ από το Healthy Cook όπως είπες 😉

    Φιλιά πολλά 🙂

  5. neanikon says:

    Καλησπέρα!!!
    Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω ρέβα, αλλά μου φαίνεται τόσο νόστιμο αυτό που μας προτείνεις!
    (έκανα και εγώ subscribe, για να δω το νέο mail 🙂

    Καλή εβδομάδα Εύη!

  6. Την ρέβα την βλέπω αλλά δεν την ακουμπάω και δεν ξέρω το γιατί! Λες να την δοκιμάσω για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης;
    Καλέ, γιατί δεν είχα γραφτεί νωρίτερα στα email; Done !!
    Φιλάκια!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.