Home » Homemade Ketchup – Σπιτική Κέτσαπ

Homemade Ketchup – Σπιτική Κέτσαπ

for english scroll down

Η σπιτική κέτσαπ είναι κάτι που ήθελα χρόνια να δοκιμάσω. Ξέρετε τώρα πια πως με ιντριγκάρει να φτιάχνω μόνη μου τροφές που συνηθίζουμε να τις αγοράζουμε έτοιμες. Και η κέτσαπ δύσκολα λείπει από ένα ελληνικό σπίτι. Ιδίως όταν σ’ αυτό υπάρχουν παιδιά. 🙂

Πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου δύσκολο να την φτιάξετε. Παρόλο που εγώ διάλεξα τον δύσκολο δρόμο, αυτόν της πιο χρονοβόρας διαδικασίας, δεν μου πήρε πάνω από μιάμιση ώρα για να την τελειώσω. Δεν είναι και τόσος πολύ ο χρόνος, αν αναλογιστείτε πως θα φτιάξετε μία ποσότητα που θα σας κρατήσει αρκετά, και θα είναι ότι πιο αγνό έχετε φάει σε κέτσαπ.

Όταν λέω πως διάλεξα τον δύσκολο δρόμο, εννοώ πως αφού αποφάσισα να φτιάξω σπιτική κέτσαπ, ήθελα να το πάω από το μηδέν, να την φτιάξω με τομάτες δηλαδή, και όχι με έτοιμο πουρέ τομάτας. Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι πιο γρήγορη, αλλά δεν είναι ακριβώς σπιτική…

Homemade-Ketchup – Σπιτική-Κέτσαπ

Αγόρασα, λοιπόν, κατακόκκινα ώριμα και σφιχτά πομοντόρια (αυτά είναι τα κατάλληλα για αυτή την δουλειά) από έναν παραγωγό με αγνά λαχανικά στην Ανάβυσσο, και ξεκίνησα τις δοκιμές. Και κατέληξα σε μια καθαρή στην γεύση σπιτική κέτσαπ, με πολύ ωραία υφή.

Η κέτσαπ, σε σχέση με άλλα συνοδευτικά, όπως π.χ. την μαγιονέζα, είναι πολύ πιο υγιεινή. Η συγκεκριμένη, όπως μπορείτε να δείτε και στην διατροφική ανάλυση παρακάτω, δεν έχει καθόλου λιπαρά, έχει πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες, καθόλου χοληστερόλη ενώ είναι πλούσια σε λυκοπένιο, βιταμίνη Α και C. Το νου σας όμως! Τα hot dog δεν είναι υγιεινά!  😉

Η ποσότητα που βγαίνει με αυτές τις αναλογίες είναι περίπου 900 ml κέτσαπ, σε πυκνότητα αυτής του εμπορίου. Είναι περίπου ένα μεγάλο βάζο του μελιού. Εσείς μπορείτε να την διπλασιάσετε, ή, να την τριπλασιάσετε εάν θέλετε.

Όσο για αυτές τις φανταστικές πατάτες που βλέπετε στις φωτογραφίες…. στην επόμενη ανάρτηση θα τα πούμε όλα! 😉

Σπιτική Κέτσαπ

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά (+ 30 λεπτά περίπου αναμονή)

Χρόνος μαγειρέματος:   50 λεπτά

Μερίδες:    60 κουταλιές σπιτική κέτσαπ (περίπου)

Υλικά:

  • 1600 γρ. σφιχτές και ώριμες τομάτες πομοντόρι, πλυμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 10 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 2-4 μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες*
  • ½ φλυτζάνι πετιμέζι
  • ½ κουταλιά αλάτι
  • 1/3 φλυτζανιού καλής ποιότητας μηλόξιδο
  • 1 ½ κουταλάκι πάπρικα

 

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και τα αφήνουμε να βράσουν για 20-25 λεπτά, μέχρι να λιώσουν, ανακατεύοντας που και που.
  2. Τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά.
  3. Τα πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφίμων και μετά τα περνάμε από σήτα (σαν αυτή) και ξαναβάζουμε το λείο, πλέον, μείγμα στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
  4. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά περίπου, ή μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε. Ανακατεύουμε που και που.
  5. Αποθηκεύουμε την σπιτική κέτσαπ σε αποστειρωμένο βάζο, διαφορετικά πρέπει να την φυλάξουμε στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!

 

Σημειώσεις:

*Με 4 πιπερίτσες η κέτσαπ γίνεται λίγο καυτερή. Εάν έχετε παιδιά, ή εάν δεν σας αρέσουν τα λίγο πικάντικα φαγητά, βάλτε μόνο 2 και αφαιρέστε καλά τα σπόρια τους, γιατί αυτά είναι τα πιο καυτερά.

Homemade-Ketchup – Σπιτική-Κέτσαπ

Homemade ketchup is something I wanted to try for years. You know by now that I am intrigued by making myself food that we usually buy from the store. And ketchup is hardly missing from a Greek home; especially when there are children in it. 🙂

Believe me it’s not hard to make it. Although I chose the difficult road, the one of the most time-consuming process, it took me no more than an hour and a half to finish it. It is not so much time if you think about making a quantity that will keep you a long time, and it will be the purer ketchup you have ever eaten.

When I say that I chose the hard way, I mean that after I decided to make homemade ketchup, I wanted to go from scratch, to make it with tomatoes rather than with ready-made tomato puree. This method can be quicker but it’s not exactly homemade …

So I bought ripe, mature and tight, pommodori tomatoes (these are suitable for this job) by a producer of organic vegetables in Anavyssos, and I started testing. And I ended up with a homemade ketchup with a pure taste and a very nice texture.

Homemade-Ketchup – Σπιτική-Κέτσαπ

Ketchup, compared to other condiments, such as mayonnaise, is much healthier. This one in particular, as you can see in the nutritional analysis below, has no fat and cholesterol, is very low in carbohydrates, while it is rich in lycopene and vitamins A and C. Look out, though! Hot dogs are not healthy! 😉

The quantity that comes out with this recipe is about 900 ml of ketchup, at a density of store-bought ketchup. You can double it, or, triple it if you want.

As far as these magnificent fries are concerned… their recipe is the next blog post!  😉

Homemade Ketchup
Yields 60
A healthy, homemade ketchup from real tomatoes; the purer ketchup you have ever eaten
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
50 min
Total Time
1 hr 30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
50 min
Total Time
1 hr 30 min
8 calories
2 g
0 g
0 g
0 g
0 g
33 g
61 g
1 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
33g
Yields
60
Amount Per Serving
Calories 8
Calories from Fat 1
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 61mg
3%
Total Carbohydrates 2g
1%
Dietary Fiber 0g
2%
Sugars 1g
Protein 0g
Vitamin A
7%
Vitamin C
14%
Calcium
0%
Iron
1%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 1600 gr. ripe pommodori tomatoes, washed and cut into medium pieces
  2. • 10 cloves of garlic, peeled and chopped
  3. • 2 cm fresh ginger, peeled and chopped
  4. • 2-4 small red hot peppers, seeded and chopped *
  5. • ½ cup grape syrup
  6. • ½ tablespoon of salt
  7. • 1/3 cup of good quality apple vinegar
  8. • 1 ½ teaspoon paprika
Instructions
  1. Put all the ingredients in a large saucepan, medium to high heat, and let them boil for 20-25 minutes until they mashed up, stirring occasionally.
  2. Remove them fire and allow to cool down.
  3. Blend into the food processor and then strain the mixture back in the pot, through a sieve.
  4. Let cook in medium heat and when it comes to boil lower the heat and simmer for about 25 minutes, or until it reaches the desired density. Stir occasionally.
  5. Store homemade ketchup in a sterile jar, otherwise store it in the refrigerator.
Notes
  1. * With 4 peppers, ketchup becomes a little bit hot. If you have children, or if you do not like a bit spicy foods, just put 2 and remove their seeds prudently, because these are the hottest part.
beta
calories
8
fat
0g
protein
0g
carbs
2g
more
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/
Good luck!!

Facebook Comments

3 comments

  1. Σουπερ η κετσαπ και πολυ ωραιες φωτογραφιες!!! Δε μου στελνεις και τη συνταγή για τις πατάτες μιας κι έρχεται ΣΚ???

Leave a Reply