Home » Homemade Sesame Bars – Σπιτικό Παστέλι με Μέλι

Homemade Sesame Bars – Σπιτικό Παστέλι με Μέλι

Homemade-Sesame-Bars – Σπιτικό-Παστέλι-με-Μέλι

for english scroll down

Παστέλι, ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ όλων των λαών της Μεσογείου!  Ήθελα πολύ καιρό να το δοκιμάσω και τώρα που το κατάφερα νομίζω πως δεν θα αγοράσω ποτέ ξανά. Δεν υπάρχει καλύτερο από το σπιτικό παστέλι, χωρίς την ζάχαρη και την γλυκόζη που βάζουν οι εταιρείες για ευνόητους λόγους. Αυτό που σας προτείνω σήμερα αποτελείται από σουσάμι, κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους, μέλι, και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για άρωμα, προαιρετικά.

Homemade-Sesame-Bars – Σπιτικό-Παστέλι-με-Μέλι

Το σουσάμι, το κύριο συστατικό του παστελιού, έχει αποδειχτεί πως διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες, λόγω της βιταμίνης Ε και της δράσης των λιγνανών του (της σησαμινόλης και της σησαμίνης, δύο συστατικών του σησαμόσπορου με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δρουν κατά του γήρατος). Συνοπτικά, βοηθά στην καταπολέμηση της χοληστερίνης, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη, βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης και συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του ήπατος.

100 γρ. σουσαμιού περιλαμβάνουν:

  • 19,8 γρ. πρωτεΐνη
  • 52,5 γρ. λίπος
  • 15–20 γρ. υδατάνθρακες (εκτός φυτικών ινών)
  • 3 γρ. φυτικών ινών
  • 1.200 mg ασβεστίου
  • 540 mg φωσφόρου
  • 10 mg σιδήρου
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Βιταμίνη Ε

Οι πρωτεΐνες που περιέχει το σουσάμι είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Εάν δε, συνδυαστεί με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, οι πρωτεΐνες που προκύπτουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και διαθεσιμότητας, καθώς πλησιάζουν τη βιολογική αξία ζωικών πρωτεϊνών, όπως η καζεΐνη. Γι’ αυτούς τους λόγους το σουσάμι θα μπορούσε με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων να αποτελέσει τρόφιμο εκλογής για ανθρώπους, οι οποίοι αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του, όπως είναι οι φυτοφάγοι και όσοι βρίσκονται σε περίοδο παρατεταμένης νηστείας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μπορεί να αντικαταστήσει τα ζωικά προϊόντα στην διατροφή.

Τα λιπαρά οξέα αποτελούν τα θρεπτικά συστατικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο σουσάμι. Στην πλειονότητά τους είναι μονοακόρεστα (45%) και πολυακόρεστα (40%), ενώ τα κορεσμένα κατέχουν το μικρότερο ποσοστό στη σύσταση του τροφίμου (15%).

Η αυξημένη παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων καθιστά το σουσάμι μια ιδιαιτέρως θρεπτική τροφή, καθώς τα συγκεκριμένα οξέα δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός, γι’ αυτό και θεωρείται απαραίτητο να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Στο σουσάμι περιέχονται κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β2  και νιασίνη (βιταμίνη Β5). Οι βιταμίνες αυτές αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων και διεργασιών, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες για την καλύτερη υγεία του οργανισμού.

Στο σουσάμι και ιδιαιτέρως στο έλαιό του περιέχονται επίσης επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε, που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει (ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και σελήνιο) αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου μεταβολισμού όντας απαραίτητα για ποικίλες λειτουργίες, όπως η σύνθεση των οστών και των μυών (ασβέστιο), οι αντιδράσεις μεταβολισμού (ψευδάργυρος) κ.λ.π. Ιδιαιτέρως το σελήνιο, που περιέχεται σε σημαντικές ποσότητες στο σουσάμι, έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια ότι επίσης διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας έτσι από καρδιοπάθειες και καρκίνο (ιδίως τον καρκίνο του προστάτη).

Το παστέλι, λοιπόν, αποτελεί πηγή ενέργειας με μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και φυτικών ινών, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και σημαντικές ποσότητες μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων, όπως προανέφερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα επικρατούν το λινελαϊκό και το λινολενικό – απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει αλλά τα προμηθεύεται από τα λιπίδια του φυτικού βασιλείου.

Για τον κολοκυθόσπορο, τον ηλιόσπορο μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο. Όσο για το μέλι, διαβάστε για όλα τα ελληνικά είδη μελιού και για τις ιδιότητες του κάθε ενός εδώ.

Homemade-Sesame-Bars – Σπιτικό-Παστέλι-με-Μέλι

Η συνταγή είναι πολύ απλή. Βράζουμε το μέλι μέχρι να φτάσει τους 125ο C, προσθέτουμε τους σπόρους και ανακατεύουμε. Με αυτόν τον τρόπο, το παστέλι θα γίνει αρκετά σφιχτό, παρόλο που δεν περιέχει ζάχαρη. Πρέπει όμως να σημειώσω πως όταν το μέλι θερμαίνετε τόσο χάνει κάποιες από τα θρεπτικά του συστατικά. Εμένα μου αρέσει σφιχτό και προτίμησα να το κάνω έτσι.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ζεστάνετε το μέλι σε πολύ χαμηλή φωτιά, ίσα-ίσα να λιώσει λίγο, να ανακατέψετε σε αυτό όλους τους σπόρους (και το ξύσμα αν το χρησιμοποιήσετε) και να το αφήσετε να κρυώσει. Θα είναι αρκετά μαλακό, αλλά πολύ πιο θρεπτικό. 😉

Όσο για το αρωματικό που θα προσθέσετε, μπορεί να είναι ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού, μανταρινιού, ελάχιστη κοπανισμένη μαστίχα Χίου, ή ακόμα και ψιλοτριμμένο θυμάρι που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης και θέλω πολύ να το δοκιμάσω.

Σπιτικό Παστέλι με Μέλι

Χρόνος προετοιμασίας:  5 λεπτά (+ λίγες ώρες αναμονής)

Χρόνος μαγειρέματος:    5 λεπτά

Μερίδες:   16 κομμάτια

Υλικά:

  • 260 γρ. σουσάμι
  • 120 γρ. κολοκυθόσποροι
  • 70 γρ. ηλιόσποροι
  • 450 γρ. μέλι 
  • το ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνετε το φούρνο στους 150ο C και καβουρδίζετε τους όλους τους σπόρους για 10-15 λεπτά, μέχρι να μυρίσουν.
  2. Ζεσταίνετε το μέλι και το ξύσμα σε μια κατσαρόλα (όχι μικρή γιατί θα φουσκώσει απότομα) και όταν φτάσει στους 125ο C (δείτε αυτό το θερμόμετρο)* αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε τους σπόρους. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μείγμα σε ένα ταψάκι 24Χ24 εκ. (ή ένα σαν κι αυτό), το οποίο έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και το έχετε λαδώσει ελαφρά.
  3. Φροντίζετε ώστε το μείγμα να απλωθεί ομοιόμορφα και το αφήνετε να κρυώσει. Πριν κρυώσει τελείως το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια.

Σημείωση:

*Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, υπολογίστε πως το μέλι πρέπει να βράσει περίπου 5 λεπτά πριν προσθέσετε τους σπόρους, αν και αυτή δεν είναι αλάνθαστη μέθοδος.

Homemade-Sesame-Bars – Σπιτικό-Παστέλι-με-Μέλι

Sesame bars, one of the favorite snacks of all the Mediterranean people! I long to try it and now that I did I think I would never buy again. There is no better sesame bar than the homemade, without sugar and glucose that the companies add for obvious reasons. The one I propose today is composed of sesame, pumpkin seeds, sunflower seeds, honey, and a little orange zest for flavor.

Sesame, the main component of sesame bar, has proven to have significant anti-aging and anti-hypertensive properties, because of the vitamin E and the action of lignans contained (sesaminol and sesamin, two sesame components with antioxidant properties that act against the aging process). Briefly, sesame helps fight cholesterol, the proper functioning of the immune system, prevent cataracts and manages diabetes, helps prevent atherosclerosis and contributes to the proper functioning of the liver.

100 g. sesame include:

  • 19,8 g. protein
  • 52,5 g. fat
  • 15-20 g. carbohydrates (except fiber)
  • 3 g. fiber
  • 1.200 mg calcium
  • 540 mg of phosphorus
  • 10 mg of iron
  • B vitamins
  • Vitamin E

Proteins contained in sesame are highly nutritious. If they are combined with foods rich in  lysine, such as legumes and nuts, proteins obtained are of high biological value and availability, as they approach the biological value of animal proteins such as casein. For these reasons sesame could, with the right food combinations, become a food of choice for people who avoid eating meat and meat products, such as vegetarians and those who are in a period of prolonged fasting, without this meaning that it can replace animal products in the diet.

The fatty acids are nutrients with the largest content in sesame. Are mostly unsaturated (45%) and polyunsaturated (40%), while saturated hold the lowest percentage in the composition of the food (15%).

The increased presence of polyunsaturated fatty acids makes sesame a highly nutritious food, as these acids the human body cannot synthesize, so it is considered necessary to be taken through food.

Sesame contains mainly B vitamins such as B1, B2 and niacin (vitamin B5). These vitamins are coenzymes of many metabolic systems and processes, which make them necessary for better health.

Sesame, and particularly its oil, contains adequate amounts of vitamin E, which has strong antioxidant properties.

Minerals and trace elements contained in sesame (calcium, phosphorus, magnesium, zinc and selenium) are very important in human metabolism, being necessary for various functions, such as the composition of the bones and muscles (calcium), the metabolic reactions (zinc) etc. Particularly selenium, found in substantial quantities in sesame seeds, has been found in recent years that also has strong antioxidant properties, protecting against heart disease and cancer (particularly prostate cancer).

Homemade-Sesame-Bars – Σπιτικό-Παστέλι-με-Μέλι

So, sesame bar, is an energy source with a high proportion of protein and fiber, monounsaturated and polyunsaturated fats and significant amounts of minerals and trace elements, as stated above. It is worth noting that in the polyunsaturated fatty acids, linoleic and linolenic acids prevail; essential fatty acids that the human body cannot synthesize, but are supplied by the lipids of the plant kingdom.

For pumpkin seeds and sunflower seeds, you can read the related article

The recipe is very simple. Boil honey until it reaches the 125o C/ 260o F, add the seeds and stir. In this way, the sesame bar will become quite tight, although it doesn’t contain sugar. I must note that when you heat the honey at this temperature it dies  loses some of its nutritional value. Personally, I like it tight and I chose to do so.

Alternatively, you can heat the honey over very low heat, just enough to melt, stir the seeds in it (and orange zest, if you use it) and let it cool. It will be quite soft, but much more nutritious. 😉

As for the flavor, besides orange zest you can add lemon zest, tangerine, a little bit of crushed mastic, or even finely chopped thyme, as Akis Petretzikis proposes  (and I really want to try it).

Homemade Sesame Bars
Serves 16
One of the most favorite snacks of the people in Mediterranean
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
237 calories
33 g
0 g
11 g
5 g
2 g
57 g
4 g
23 g
0 g
10 g
Nutrition Facts
Serving Size
57g
Servings
16
Amount Per Serving
Calories 237
Calories from Fat 96
% Daily Value *
Total Fat 11g
18%
Saturated Fat 2g
8%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 6g
Monounsaturated Fat 4g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 4mg
0%
Total Carbohydrates 33g
11%
Dietary Fiber 4g
17%
Sugars 23g
Protein 5g
Vitamin A
0%
Vitamin C
2%
Calcium
17%
Iron
16%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 260 g. sesame seeds
  2. • 120 g. pumpkin seeds
  3. • 70 g. sunflower seeds
  4. • 450 g. honey
  5. • zest of 1 orange (optional)
Instructions
  1. Heat oven to 150°C/300oF and roast all seeds for 10-15 minutes, until flavorfull.
  2. Heat honey and zest in a pan (not a small one, because it will rise a lot) and when it reaches 125oC/260oF * remove from heat and add the seeds. Stir well and pour the mixture into a 24X24 cm. pan, which you have paved with parchment paper and oiled slightly.
  3. Ensure that the mixture is spread evenly and let cool. Before completely cooled cut it into square pieces.
Notes
  1. * If you do not have a thermometer, have in mind that honey should boil about 5 minutes before adding the seeds.
beta
calories
237
fat
11g
protein
5g
carbs
33g
more
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/
 Πηγή – Source:

https://www.newsdiet.gr/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CF%82-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%83/

Facebook Comments

10 comments

  1. dolmadaki says:

    καλημερα!! λατρεμενο παστελι!! το καλυτερο σνακ για μενα! μ αρεσει που εβαλες και ηλιοσπορους μεσα! σιγουρα θα το επιχειρήσω!

  2. Ξανθή says:

    Ο Θ. λατρεύει τα παστέλια αλλά εγώ η ακαμάτρα δεν έχω φτιάξει ποτέ κι έτσι ψάχνει τα καλύτερα της αγοράς. Θα προσπαθήσω να φτιάξω αυτό χωρίς βράσιμο του μελιού.

  3. Marion says:

    Μου αρέσει το παστέλι, αλλά δεν έχω φτιάξει ποτε. Κι ετσι αγοράζω έτοιμο. Προτιμώ αυτα σε παραδοσιακά μαγαζιά. Ειναι το καλύτερο σνακ. Ηξερα οτι κάνει καλό το σουσάμι αλλα δεν ήξερα ότι έχει τοσο θρεπτικά συστατικά.
    Θα ήθελα πολύ να το φτιάξω. Ευχαριστούμε για την συνταγή 🙂

    Φιλιά πολλά

  4. Μου αρέσει πολύ η προσθήκη πορτοκαλιού! Έχω στα υπόψη να φτιάξω σπιτικό παστελάκι και μου έδωσες πολύ ωραία ιδέα 🙂 Άσε που δεν είχα καταλάβει ότι είναι τόσο εύκολο να φτιαχτεί! Πιστεύω κι εγώ πως μετά από τη σπιτική βερσιόν, δύσκολα θα επιστρέψω σε προϊόντα του εμπορίου!
    Σε φιλώ

    • The Healthy Cook says:

      είδες πόσο απλό είναι τελικά?
      ευχαριστώ Ερμιόνη μου! πολλά φιλιά!

  5. Μου αρέσει τόσο το παστέλι αλλά πάντα το έβρισκα πολύ γλυκό! Να η ευκαιρία όμως για πιο ελαφρύ και νόστιμο παστελάκι από τα χέρια μας!!
    Φιλιά!!

    • The Healthy Cook says:

      αυτό δεν είναι τόσο γλυκό. θα σου αρέσει, είμαι σίγουρη! 😉
      φιλιά!

Leave a Reply