Home » Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

for english scroll down

Τα κόλλυβα είναι το πιο παρεξηγημένο γλύκισμα, ένα γλύκισμα ταμπού, γιατί οι περισσότεροι τα έχουμε συνδέσει με μνημόσυνα, συνεπώς με θάνατο και πόνο. Παρ’ όλα αυτά είναι από τα πιο νόστιμα και υγιεινά γλυκίσματα της ελληνικής παράδοσης, αλλά και το καλύτερο πρωινό, μιας και αποτελεί βόμβα ενέργειας. Γι αυτό και το προτιμούν πολύ οι αθλητές.

Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

Τα κόλλυβα είναι  μέρος της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Ωστόσο, όπως πηγάζει μέσα και από την ιστορία, το έθιμο αυτό έχει αφετηρία του την αρχαία Ελλάδα. Τα κόλλυβα συμβολίζουν την κοινή ανάσταση των ανθρώπων κατά τη Δευτέρα Παρουσία κατά τον ίδιο τρόπο που ο σπόρος του σιταριού πέφτει στη γη, θάβεται, χωνεύεται και σαπίζει χωρίς όμως να φθαρεί και στη συνέχεια φυτρώνει καλύτερος και ωραιότερος. Κόλλυβα φτιάχνουμε τα τρία Ψυχοσάββατα του Τριωδίου και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής. Εκτός από αυτές τις μέρες, φτιάχνουμε και όποτε θέλουμε να μνημονεύσουμε τους νεκρούς μας. Η διαδικασία προετοιμασίας του σιταριού είναι λίγο χρονοβόρα, αλλά είναι για καλό σκοπό!

Θυμάμαι παλαιότερα, τότε που δεν χρειαζόταν να φτιάξουμε εμείς  κόλλυβα και τα έβλεπα μόνο όποτε τα έφτιαχναν κάποιες γειτόνισσες, δεν ήθελα ούτε να τα ακουμπήσω. Ακόμα δεν ξέρω αν ήμουν επηρεασμένη κι εγώ  από τον συνδυασμό κόλλυβα = θλίψη, ή από τον φόβο πολλών μην έχει αλλοιωθεί το σιτάρι και πάθουν δηλητηρίαση. Όταν αργότερα «έφυγαν» πολλοί δικοί μας και αρχίσαμε να τα φτιάχνουμε κι εμείς, τα λάτρεψα! Τι έχανα τόσα χρόνια?  Βέβαια η δικιά μας συνταγή ξεφεύγει λίγο από τα συνηθισμένα, ομολογώ πως ο μαϊντανός ή ο κόλιανδρος (όπως συνηθίζεται) δεν μου αρέσουν καθόλου σε συνδυασμό με τα άλλα υλικά και δεν τα χρησιμοποιούμε. Πάντως κάθε φορά που τα φτιάχνουμε, απολαμβάνω για λίγες μέρες το καλύτερο πρωινό!

Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

Το σιτάρι έχει μεγάλη διατροφική αξία. Πέρα από μεγάλη περιεκτικότητα πρωτεϊνών, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α (βοηθά στην σύνθεση των πρωτεϊνών, ενισχύει την οστική μάζα και γενικότερα διατηρεί τα κύτταρα του σώματος νέα και υγιή), σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και, σε βιταμίνη Ε (προστατεύει την βιταμίνη Α και τα αμινοξέα, και, είναι αντιοξειδωτική).

Η φρυγανιά ολικής άλεσης μας προσφέρει υδατάνθρακες, βιταμίνες  C και  Α, και φυτικές ίνες.

Η διατροφική αξία των ξηρών καρπών είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Τα αμύγδαλα  είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, ασβέστιο και φυτικές ίνες, ενώ τα καρύδια περιέχουν φυτικές στερόλες και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Ε και Κ.

Η μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη (αν τη χρησιμοποιήσετε),  είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και νάτριο. Πρόκειται για έναν απλό υδατάνθρακα, που όμως προσδίδει άμεση ενέργεια.

Η κανέλα είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό  πολύ πλούσιο σε μαγγάνιο, που είναι υπεύθυνο για τον σχηματισμό του συνδετικού ιστού και των οστών.

Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα, καλή πηγή φυτικών ινών, ενώ επίσης περιέχει βιταμίνη Α, C και σίδηρο. Η παπάγια, από την άλλη μεριά είναι καλή πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Δρα κατά της δυσκοιλιότητας και βοηθάει στη διαδικασία της πέψης και στην αφομοίωση πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών, ενώ καταπολεμά τον διαβήτη.

Τα κράνμπερις αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος (ellagic acid) μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση και εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, δηλαδή του γενετικού μας υλικού, «αφοπλίζοντας» τη δράση των καρκινικών κυττάρων και εμποδίζοντας την ανάπτυξη των όγκων. Καταπολεμούν τα κύτταρα του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου, αποτρέποντας και τις μεταστάσεις. Επιπλέον, τα κράνμπερις είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών (αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή επιβλαβή μόρια οξυγόνου που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα), βιταμίνες C, D, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες. Μια άλλη σημαντική δράση τους είναι η πρόληψη και η θεραπεία των ουρολοιμώξεων.

Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

Η καρύδα αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε (ενισχύει την υγεία και λάμψη των μαλλιών και του δέρματος) και φυσικά καροτένια, ενώ έχει σημαντική αντιγηραντική δράση.  Περιέχει βιταμίνη C και χαλκό (κρατάει την ελαστικότητα του δέρματος), φώσφορο και ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας), μαγνήσιο (χαλαρώνει τους μύες και τα νεύρα), σελήνιο (καλό αντιοξειδωτικό, και κατά της αρθρίτιδας), κάλιο (μειώνει την αρτηριακή πίεση) και μαγγάνιο (διατηρεί υγιή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα).

Η συνταγή που σας δίνω είναι για ένα μπωλ διαμέτρου 23 εκ. Σας δίνω τα υλικά που χρειάζονται για τα κόλλυβα και σας γράφω και λίγη μαύρη ζάχαρη προαιρετικά σε περίπτωση που θέλετε να τα φτιάξετε σαν γλύκισμα και όχι για μνημόσυνο. Στα μνημόσυνα καλύπτουμε τα κόλλυβα με τριμμένη φρυγανιά και ζάχαρη άχνη και όταν έρθει η στιγμή να τα μοιράσουμε τα ανακατεύουμε όλα μαζί, οπότε εκεί δεν θα χρειαστεί η έξτρα ζάχαρη.  Για την φρυγανιά και την ζάχαρη άχνη δεν σας δίνω ποσότητες γιατί εξαρτώνται από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε. Να έχετε στο νου σας πως θα πρέπει να καλύψετε τελείως τα κόλλυβα  με την φρυγανιά και μετά με την ζάχαρη άχνη. Για την διακόσμηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς, ζαχαρωτά (όπως εμείς) κ.α. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να φυλάτε τα κόλλυβα στο ψυγείο γιατί το σιτάρι αλλοιώνετε πολύ εύκολα. Οι διατροφικές πληροφορίες στο τέλος της ανάρτησης αφορούν τα κόλλυβα ως γλύκισμα και δεν περιλαμβάνουν την φρυγανιά και την ζάχαρη. Ας δούμε την συνταγή:

Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά ( το σιτάρι χρειάζεται 2 μέρες)

Μερίδες:  16 μερίδες (για μνημόσυνο υπολογίστε περίπου 30 μερίδες)

Υλικά:

  • 250 γρ. σιτάρι
  • 1 φλυτζάνι (70 γρ.) αμύγδαλα φιλέ
  • ¾ φλυτζάνι (120 γρ.) καρύδια, ψιλοκομμένα
  • ¼ φλυτζάνι (80 γρ.) αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
  • ¼ φλυτζάνι (60 γρ.) αποξηραμένη παπάγια, ψιλοκομμένη
  • ½  φλυτζάνι (70 γρ.) αποξηραμένα κράνμπερις
  • ½ φλυτζάνι  (50 γρ. )καρύδα τριμμένη
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
  • 1-2 κουταλιές μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη (προαιρετικά)

για μνημόσυνα:

  • 2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης μέσα στο μείγμα και επιπλέον τόση όση χρειάζεται ώστε να καλυφθεί όλο το μείγμα στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε
  • κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη επιπλέον τόση όση χρειάζεται ώστε να καλυφθεί όλο το μείγμα στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία σιταριού: Πλένουμε καλά το σιτάρι και το μουλιάζουμε σε νερό για μία νύχτα. Το πρωί το σουρώνουμε, το ξεπλένουμε και το βράζουμε για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Το σουρώνουμε και το βάζουμε πάνω σε μια καθαρή υφασμάτινη πετσέτα και το απλώνουμε καλά για να στεγνώσει τελείως. Μετά από λίγες ώρες αλλάζουμε την πετσέτα για να στεγνώσει πιο γρήγορα. Το σιτάρι πρέπει να στεγνώσει καλά για να φτιάξουμε τα κόλλυβα για την εκκλησία, διαφορετικά θα βγάλει πολύ υγρασία στο μείγμα.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο C. Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 7 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και σερβίρουμε.

για μνημόσυνα:

  1. Προσθέτουμε στο μείγμα τις 2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά.
  2. Μεταφέρουμε το μείγμα στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά.
  3. Τέλος καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε.
Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

Kollyva (an offering of boiled wheat that is blessed liturgically in connection with the Memorial Services in Church for the benefit of one’s departed, thereby offering unto God) is the most misunderstood dessert, a sweet taboo because most of us associate it with memorials therefore with death and pain. Nevertheless kollyva is one of the most delicious and healthy desserts of Greek tradition, but also the best breakfast, since it is an “energy bomb”. That’s why it is athletes’ favorite.

Kollyva is part of the Orthodox Christian tradition from the earliest Christian times. However, according to historians, this custom has its starting point on ancient Greece. Kollyva symbolize the resurrection of the common people at the Second Coming in the same way that the grain of wheat falls into the earth, buried, digested and rot but not worn out and then grows better and more beautiful. Kollyva are made during the  three Soul Saturdays including the two Saturdays prior to Great Lent, the first Saturday of Great Lent, and the Saturday before Pentecost, during which general commemorations are made for all the departed. In addition to these days, we make kollyva whenever we want to commemorate our dead. The wheat preparation process is a bit time consuming, but it’s for a good cause!

I remember when I was a child, when we did not need to make Kollyva I didn’t wanted to eat them at all. Still I do not know if I was influenced too by the combination kollyva = sadness, or fear of food poisoning since boiled wheat tampers very easily. When later many of our own beloved ones “left”, and we started we make our own, I loved it! Certainly our own recipe is a bit unusual, I confess that I don’t like the combination of parsley or coriander (usually used) with all the other materials and I do not use them. However whenever we make Kollyva, I enjoy the best breakfast for a few days!

Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

Wheat has great nutritional value. Besides its high consistency in protein, it is rich in vitamin A (helps in protein synthesis, increases bone mass and generally keeps the body cells young and healthy), in vitamin B complex and vitamin E (protects vitamin A. and amino acids, and is an antioxidant).

 Wholegrain breadcrumbs offer us carbohydrates, vitamins C and A and fiber.

The nutritional value of nuts is undisputed. Almonds are rich in polyunsaturated fatty acids, vitamin E, calcium and fibers, while walnuts contain plant sterols and antioxidants and are rich in selenium, zinc, magnesium, potassium, phosphorus, iron, vitamins E and K.

The brown raw sugar (if you use it), is rich in potassium, magnesium and sodium. This is a simple carbohydrate, but gives instant energy.

Cinnamon is a powerful antioxidant very rich in manganese, which is responsible for the formation of connective tissue and bone.

Dried apricots are one of the most nutritious dried fruit, good source of fiber, and also contain vitamin A, C and iron. Papaya, on the other hand is a good source of iron and calcium. It acts against constipation and helps in the process of digestion and assimilation of proteins, carbohydrates and fats while fighting diabetes.

Cranberries are a good source of ellagic acid, an antioxidant which has antitumor activity and prevents degradation of DNA, i.e. our genetic material, “disarms” the activity of cancer cells and prevents tumor growth. It fight cancer cells before and after the onset of the disease, and prevents metastases. Furthermore, cranberries are a rich source of flavonoids (prevent damage caused by free radicals, i.e. harmful oxygen molecules that can cause cancer, heart disease and other serious problems), vitamins C, D, potassium and iron, and are very poor in calories. Another important action is the prevention and treatment of urinary tract infections.

Coconut is an important source of antioxidants, it is high in vitamin E (strengthens the health and shine of hair and skin) and natural carotenoids and has significant anti-aging effects. It contains vitamin C and copper (retains the elasticity of the skin), phosphorus and calcium (osteoporosis), iron (reduces risk of anemia), magnesium (relaxes muscles and nerves), selenium (good antioxidant and anti-arthritic), potassium (lowers blood pressure) and manganese (maintains healthy blood sugar levels).

Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

This recipe is for a bowl of 9 in diameter. I’m giving you the list of ingredients needed for the kollyva and at the end of the list I am adding 2 tbsp. brown sugar as an option, if you want to make as a dessert or breakfast and not for a memorial. At memorial services we cover the kollyva mixture with fine bread crumbs and powdered sugar, and after the Service we stir the mixture, so the extra sugar will not be needed. For toast and powdered sugar I’m not giving you exact quantities for fine breadcrumbs and powdered sugar because it depends on the utensil you will be using. Keep in mind that you should completely cover the kollyva mixture with breadcrumbs and then with the icing sugar. For the decoration you can use nuts, candies (like us) etc. Also it is very important to store the kollyva in the refrigerator because wheat tampers easily. The nutritional information at the end of the post is related to kollyva as a dessert and does not include breadcrumbs and sugar. Let’s see the recipe:

Preparation time:   20 minutes (wheat needs 2 days)

Servings:   16 (for a memorial service it yields approx. 30 servings)

Ingredients:

  • 9 oz wheat grains
  • 1 cup (2.5 oz) slivered almonds
  • ¾ cup (4.2 oz) walnuts, chopped
  • ¼ cup (2.8 oz) dried apricots, chopped
  • ¼ cup (2.1 oz) dried papaya, chopped
  • ½ cup (2.5 oz) dried cranberries
  • ½ cup (1.8 oz) grated coconut
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1-2 tablespoons brown raw sugar (optional)

for a memorial service:

  • 2 tablespoons fine whole meal breadcrumbs in the mixture and additional as much as to cover the surface of the mixture
  • sifted icing sugar as much as to cover the surface of the mixture

Instructions:

  1. Wheat Preparation: Wash the wheat grains and soak them in water overnight. In the morning drain, rinse and boil for about 1 hour on medium heat, until it softens. Strain, put them on a clean cloth towel, spreading them evenly to dry completely. After a few hours change the towel so the wheat  dry faster. The grain must be dried thoroughly if you prepare Kollyva for a memorial service, otherwise they will moisten the mixture.
  2. Preheat oven to 300o Put the almonds in a baking pan and bake for 7 minutes. Allow to cool and prepare the remaining ingredients.
  3. Mix well all the ingredients in a bowl and serve.

for a memorial service:

  1. Add to the mix 2 tablespoons fine whole wheat breadcrumbs and mix well.
  2. Transfer the mixture into the container that you will use and cover the entire surface with fine breadcrumbs.
  3. Finally, cover the entire surface with icing sugar and decorate.

Kollyva, a nutritious delish – Κόλλυβα, τα θρεπτικά

Facebook Comments

33 comments

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Από τη μέρα που ξεκίνησες το μπλογκ, περίμενα να βάλεις τη συνταγή σου για κόλλυβα!!!!
    Είναι τα πιο νόστιμα που έχω φάει!!!!
    Τώρα που έχω τη συνταγή πρέπει να τα φτιάξω για πρωινό!!!
    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου, χρωματιστές και χαρούμενες…

    Καλημέρα Ευούλα 🙂

    • The Healthy Cook says:

      ε, πόσος καιρός πέρασε?? μόνο ένας χρόνος και κάτι!! χαχαχαχαχαχα!!!
      να τα φτιάξεις πεπίτα μου!
      καλημέρα

  2. mia maria says:

    Πολύ μου αρέσουν και κάπως έτσι κι εγώ, δεν έφτιαχνα, πάντα κάποιος έφερνε στο σπίτι. Τώρα πια τα φτιάχνω συχνά. Τα δικά σου βέβαια είναι υπερπαραγωγή 🙂
    Μου αρέσει η προσθήκη της καρύδας! Τέλεια!

    • The Healthy Cook says:

      υπερπαραγωγή δεν ξέρω αν είναι, αλλά σίγουρα διαφέρουν πολύ από την παραδοσιακή συνταγή. πάντως όσοι τα έχουν δοκιμάσει έχουν ξετρελαθεί! 🙂
      ευχαριστώ Μαρία μου! καλημέρα!

  3. sp00nstories says:

    Η μητέρα μου φτιάχνει καταπληκτικά κόλυβα αν και με λιγότερα υλικά. Τα δικά σου δείχνουν απίθανα ομολογώ:P
    Καλημέρα!!

    • The Healthy Cook says:

      αυτές οι μαμάδες μας είναι χρυσοχέρες!!
      ευχαριστώ Λίλια!

  4. Dimitra says:

    Τα λατρεύω Εύη τα κόλλυβα!!! Απορώ πως δεν έχουν καθιερωθεί σαν ένα θρεπτικό πρωινό μιας και μόνο θετικά προσφέρουν! Άλλα έλα που ο κόσμος τα έχει συνδυάσει με αρνητικές καταστάσεις…
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ και η συνταγή σου μου δίνει μια καλή ευκαιρία να το τολμήσω:)
    Ούτε εμένα μου αρέσει ο μαιντανός μέσα και ο κόλιανδρος και επικροτώ την προσθήκη καρύδας και cranberries!!!
    Η ανακαίνιση του The Healthy cook είναι εξαιρετική, απέριττη και πάνω από όλα μας κάνει καλό:))
    Εύχομαι καλοτάξιδο να είναι το υγιεινό σου σπιτάκι και να μεταδίδει ευεξία, υγεία και πνευματική ομορφιά:)

    • The Healthy Cook says:

      Δήμητρα σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! είσαι πάντα γλυκιά και γεμάτη θετική ενέργεια!
      χαίρομαι που σου αρέσει η συνταγή. αν την δοκιμάσεις, θα χαρώ να μάθω εντυπώσεις.
      σε φιλώ!

  5. theonewithallthetastes says:

    Λοιπόν η αλήθεια είναι ότι στα κόλλυβα είμαι ιδιαιτέρως επιλεκτική και εμπιστεύομαι σχεδόν αποκλειστικά τη συνταγή της γιαγιάς μου.
    Παρόλα αυτά η πρόταση σου με ιντριγκάρει πολύ, γιατί είναι κάπως πειραγμένα και έχουν αρκετά μοντέρνα στοιχεία. Ο συνδυασμός των αποξηραμένων φρούτων που χρησιμοποιείς σε συνδυασμό με την καρύδα τα κάνει πολύ δελεαστικά και διαφορετικά από ότι έχω συνηθίσει 🙂
    Σε φιλώ

    • The Healthy Cook says:

      πράγματι διαφέρουν πολύ από τα συνηθισμένα Ερμιόνη!
      πιστεύω πως με αυτό τον τρόπο θα αρέσουν στους περισσότερους.
      ευχαριστώ πολύ! σε φιλώ!

  6. Εχω φάει πολύ λίγες φορές στη ζωή μου και μου άρεσαν αρκετά και αυτό που κατάλαβα έιναι ότι παρότι αρέσουν σε πολλούς κανείς δεν θα τα φτιάξει στο άσχετο, χωρίς να υπάρχει λόγος. Πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες όπως πάντα.

  7. όντως παρεξηγημένα τα κόλλυβα αν και τόσο θρεπτικά και νόστιμα!
    πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση με τα αποξηραμένα φρούτα, είναι πράγματι βομβίτσα ενέργειας. Πολύ ωραία ιδέα η προσθήκη καρύδας! θα τα δοκιμάσω 🙂

    (επίσης μην ανησυχείς.. δεν έχεις χάσει αναρτήσεις μου! απλά έχω καιρό να ποστάρω!)

  8. Μόνο μια λέξη: Λατρεύω! Ωστόσο δεν έχω φάει εδώ και αρκετά χρόνια και η ιδέα να φτιάξω μόνη μου μου φαίνεται όλο και πιο ελκυστική. Τέλεια! Φιλάκια και καλό Σ/Κ! <3

  9. Oh, I know well this great dessert – my mother in law comes from an Orthodox family, but she makes it around the Christmas time (so do I) with nuts, honey and whipped cream. I’ll have to try your variation, Evi, it sounds very nice!

  10. Τα κολλυβα μου αρεσουν πολύ!
    Βαζω την μαμα μου και τα φτιαχνει σε ασχετες φασεις 😉

    Καλό Σαββατοκύριακο!

    • The Healthy Cook says:

      α, εντάξει! δεν είμαι η μόνη δηλαδή που τα φτιάχνει σε άσχετες φάσεις! 🙂

  11. aris says:

    Έχεις δίκιο, είναι πολύ θρεπτική τροφή και μας επιτρέπει και να πειραματιστούμε ως τα συμπληρωματικά υλικά ! Οι φωτογραφίες υπέροχες !

  12. Marion says:

    Εμένα τα κλασσικά κόλλυβα μου αρέσουν πάρα πολύ. Μπορώ να φάω αμέτρητες ποσότητες.
    Βέβαια συνήθως τρώω αυτά που κάνει η μαμά μου και από κυρίες που ξέρω ότι τα κάνουν καλά. Γιατί κι αυτά έχουν το μυστικό τους.
    Πάντως τα δικά σου φαίνονται εξαιρετικά. Μου αρέσει πάρα πολύ η ιδέα σου να γινουν γλυκό ή ακόμα και ένα θρεπτικό πρωϊνό. Θα ήθελα πολύ να τα δοκιμάσω

    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου που τα κάνει να φαινονται ακόμα πιο ωραία.

    Φιλιά 🙂

    • The Healthy Cook says:

      έτσι είναι, οι περισσότεροι προτιμούν αυτά που φτιάχνονται από άτομα εμπιστοσύνης γιατί το σιτάρι είναι πολύ ευαίσθητο.
      σ’ ευχαριστώ πολύ Μάριον!

  13. Τρελαίνομαι για κόλλυβα! Πιστεύω ότι όταν γίνω γιαγιούλα θα πηγαίνω στα μνημόσυνα για να τα τρώω, χαχα!
    Η πεθερά μου τα φτιάχνει συχνά, θα της δώσω τη συνταγή σου για να τα φτιάξει έτσι την επόμενη φορά…
    Φιλάκια!!

  14. dolmadaki says:

    οντως παρεξηγημενα τα κολυβα αλλα εσυ τα πηγες σε νεο λεβελ γκουρμε!!!! κατι ξερουν οι γιαγιαδες που περνουν σβαρνα καθε κυριακη τα μνυμοσυνα και παιρνουν τα κολυβα στην τσαντα!!!

Leave a Reply