Home » Magiritsa (Greek Easter Soup) with Mushrooms – Μαγειρίτσα με Μανιτάρια

Magiritsa (Greek Easter Soup) with Mushrooms – Μαγειρίτσα με Μανιτάρια

 

Magiritsa (Greek Easter Soup) with Mushrooms – Μαγειρίτσα με Μανιτάρια

for english scroll down

Παρόλο που είμαι άνθρωπος χωρίς ιδιαίτερες παραξενιές στο φαγητό και γενικά τρώω τα πάντα, θα εξομολογηθώ πως την παραδοσιακή μαγειρίτσα την έχω φάει μόνο μια φορά στην ζωή μου…. Κι αυτό μόνο γιατί τα εντόσθια ήταν τόσο που ψιλοκομμένα που δεν καταλάβαινες και πολύ τι έτρωγες… Αφήστε που ήμουν και μικρή τότε..  Τα εντόσθια είναι οι μοναδικές τροφές που δεν μπορώ να φάω με τίποτα, όπως κι αν έχουν μαγειρευτεί. Είπα λοιπόν κι εγώ να δοκιμάσω την μαγειρίτσα με μανιτάρια για τους συμπάσχοντες και για τους χορτοφάγους και vegans. Αυτή την μαγειρίτσα λοιπόν θα μπορούσα να την τρώω συνέχεια. Ξέρω πως δεν ανακάλυψα την Αμερική με αυτή τη συνταγή, κυκλοφορούν πολλές στο διαδίκτυο και σε βιβλία μαγειρικής. Αλλά μια και την δοκίμασα είπα να την μοιραστώ μαζί σας. Είναι προσαρμοσμένη από αυτή του Ηλία Μαμαλάκη.

Magiritsa (Greek Easter Soup) with Mushrooms – Μαγειρίτσα με Μανιτάρια

Πέρα από την παραδοσιακή εκδοχή με το αυγολέμονο που αγαπώ πολύ, σας προτείνω και την vegan εκδοχή, χωρίς αυγά. Την δοκίμασα και ομολογώ πως με ξάφνιασε ευχάριστα. Είναι ιδανική όχι μόνο για τους vegans αλλά και για όσους αποφεύγουν τα αυγά για λόγους υγείας. Εδώ πρέπει να πω πως ο κύριος Μαμαλάκης σημειώνει πως μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα πιο ελαφρύ αυγολέμονο μόνο με ασπράδια αυγών. Οπότε, διαλέξτε και πάρτε!

Magiritsa (Greek Easter Soup) with Mushrooms – Μαγειρίτσα με Μανιτάρια
Vegan

Η σούπα αυτή, που λέτε, έχει αντίδια και μαρούλια. Τα αντίδια ανήκουν στην οικογένεια των ραδικιών, μαζί με το σταμναγκάθι κ.α., και έχουν σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C, Α, Β1, Β2 και καροτενοειδή καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και μαγνήσιο. Η αφθονία τους σε β – καροτίνη θωρακίζει τον οργανισμό και προλαμβάνει την ανάπτυξη των «ελεύθερων ριζών», συμβάλλοντας στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα. Το ραδίκι θεωρείται ένα εξαιρετικό διουρητικό. Επίσης είναι πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό. Ιδανικό για τον καθαρισμό του αίματος, είναι χολαγωγό, υπακτικό, τονωτικό, αντιρευματικό. Ελαττώνει τη χοληστερίνη και το αφέψημα των φύλλων χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Δρα ευεργετικά σε ότι αφορά τη λειτουργία των αδένων, βοηθάει στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως (δυσμηνόρροια). Ως χολαγωγό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φλεγμονή ή τη συμφόρηση του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως. Σε περίπτωση χολολιθίασης, αν οι πέτρες είναι μεγάλες ή αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού το χρησιμοποιήσετε.

Το μαρούλι, ίσως το πιο κοινό λαχανικό για σαλάτες, έχει κι αυτό μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε λουτεΐνη, καροτενοειδή, σε βιταμίνες Α, Β, C και E, ενώ λόγω της χλωροφύλλης, έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το μαγγάνιο που περιέχει, βοηθά σημαντικά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ το χρώμιο προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Τέλος, οι φυτικές ίνες του, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθούν στη λειτουργία της πέψης. Αν σκεφτείτε και τις πολύτιμες ευεργετικές ιδιότητες των μανιταριών, θα συνειδητοποιήσετε πως έχετε ένα πιάτο δυναμίτη!!

Magiritsa (Greek Easter Soup) with Mushrooms – Μαγειρίτσα με Μανιτάρια

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα

Μερίδες:   4

Υλικά:

  • 500 γρ. διάφορα μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια (χρησιμοποίησα λευκά και πλευρώτους)
  • 3-4 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ¼ φλυτζάνι (55 γρ.) ρύζι νυχάκι
  • ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 100 γρ. φύλλα μαρουλιού (περίπου ¼ μαρούλι), χοντροκομμένα
  • τα τρυφερά μέρη από 500 γρ. αντίδια (300-350 γρ.) χοντροκομμένα
  • 30 γρ. άνηθο (1/4 ματσάκι περίπου) ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

για το αυγολέμονο:

  • 3 μεσαία αυγά (χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους)
  • τον χυμό από 2 λεμόνια

vegan εκδοχή (χωρίς αυγά):

  • τον χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 κουταλιές κορν φλαουρ

Εκτέλεση:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν λίγο και να μαλακώσουν.
  4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα χόρτα και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε 2-3 φλυτζάνια νερό και όσο αλάτι θέλουμε και αφήνουμε να βράσει, για περίπου 30 λεπτά.

για το αυγολέμονο:

  1. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών και μόλις αφρατέψουν ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα.
  2. Προσθέτουμε λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  3. Ρίχνουμε 1-2 κουτάλες από το ζουμί της σούπας μέσα στα αυγά και ανακατεύουμε.
  4. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη σούπα και η μαγειρίτσα σας είναι έτοιμη.

για την vegan εκδοχή:

  1. Ανακατεύουμε τις 2 κουταλιές κορν φλάουρ μέσα στον χυμό λεμονιού και ρίχνουμε το μείγμα στη σούπα.
  2. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση και είναι έτοιμο.

 

Αν αποφασίσετε να φτιάξετε αυτή την μαγειρίτσα με μανιτάρια για το Πάσχα εύχομαι να την ευχαριστηθείτε! Σας εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!! Εμείς θα τα ξαναπούμε την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
  Ενέργεια   Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
με αυγολέμονο 368.9 17.0 3.0 31.0 4.8 10.3 3.3 123.8mg
vegan 336.6 20.4 2.9 27.9 3.7 6.1 3.3 1.0mg

 

Πηγές:

http://www.diatrofi.gr/index.php/food/food/item/1944-%CE%A4%CE%B1-%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B9%CE%B1

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/13389

Magiritsa (Greek Easter Soup) with Mushrooms – Μαγειρίτσα με Μανιτάρια

 

Magiritsa (Greek: μαγειρίτσα) is a Greek soup made from lamb offal, associated with the Easter (Pascha) tradition of the Greek Orthodox Church. Accordingly, Greek-Americans and Greek-Canadians sometimes call it “Easter soup”, “Easter Sunday soup”, or “Easter lamb soup”. Magiritsa is eaten to break the fast of the Greek Orthodox Great Lent, the 40 days before Easter. Its role and ingredients result from its association with the roasted lamb traditionally served at the Paschal meal; in its traditional form, magiritsa simply consists of all the offal removed from the lamb before roasting, and subsequently flavored with seasonings and sauces. Prepared by Greeks on Holy Saturday along with the next day’s lamb, magiritsa is consumed immediately after the Pascha midnight Divine Liturgy. The dish is particularly thick and filling, making it a satisfying meal for breaking the fast. (info from Wikipedia).

Since offal is the only food I could never eat, I decided to try the vegetarian and vegan versions of the soup, made with mushrooms. This recipe is adapted from the one of a famous Greek chef, Elias Mamalakis.

Magiritsa (Greek Easter Soup) with Mushrooms – Μαγειρίτσα με Μανιτάρια

Beyond the traditional version with the egg and lemon sauce (avgolemono), which I love very much, I suggest a vegan version without eggs, as well. I tried the latter for the first time and I admit that surprised me pleasantly. It is ideal not only for vegans but also for those who avoid eggs for health reasons. Here I must say that Mr. Mamalakis note that we can prepare a lighter egg/lemon with only egg whites only. So, choose your favorite!

Magiritsa (Greek Easter Soup) with Mushrooms – Μαγειρίτσα με Μανιτάρια
Vegan

This version of Magiritsa with mushrooms has curly endive and lettuce. Curly endives belong to the family of radishes and have significant beneficial properties. It is rich in vitamins C, A, B1, B2 and carotenoids as well as minerals such as iron, potassium, sodium, phosphorus and magnesium. The abundance in beta – carotene fortifies the body and prevents the development of “free radicals”, helping to protect against cardiovascular disease. Radish is considered an excellent diuretic; as well as a very good tonic, digestive and detoxifying. Ideal for purifying blood, it is laxative, tonic, ant rheumatic. It lowers cholesterol and decoction of leaves used for diabetes and obesity. Is beneficial in terms of glandular function, it helps combat fluid retention during menstruation (dysmenorrhea). Radish can be used for inflammation or congestion of the liver and gall bladder. In case of gallstones, if the stones are large or if taking medication, consult your doctor before using.

Lettuce, perhaps the most common vegetable for a salad, has great nutritional value. It is rich in lutein, carotenoids, vitamins A, B, C, and E, whereas due to chlorophyll, has strong antitumor activity and also strengthens the immune system. Manganese contained in lettuce significantly helps in proper functioning of metabolism, whereas chromium protects against heart disease. Finally, fiber reduces cholesterol levels and help digestion operation. If you also consider the precious beneficial properties of mushrooms, you will realize that you have a dynamite dish!!

Preparation time:    1 hour

Servings:    4

Ingredients:

  • 500 g. (17.60z) various mushrooms cleaned and cut into medium-sized pieces (I used white and oyster)
  • 3-4 large fresh green onions, chopped
  • ¼ cup (2oz) soup rice
  • ½ cup olive oil
  • 100 g. (3.50z) lettuce leaves (about ¼ lettuce), coarsely chopped
  • the tender parts of 500 g. curly endive (110z), coarsely chopped
  • 30 gr. dill (about 1oz), chopped
  • salt, pepper

for the egg and lemon sauce (avgolemono):

  • 3 medium eggs (separated whites from the yolks)
  • the juice of 2 lemons

vegan version (without eggs):

  • the juice of 2 lemons
  • 2 tablespoons cornstarch

Instructions:

  1. In a large skillet, over medium heat, heat the olive oil and gently sauté the chopped onions.
  2. Add rice and stir for one minute.
  3. Add mushrooms, stir and let them cook a bit and soften.
  4. Pour into the pot the greens and stir until wilted. Add 2-3 cups water and salt and let the soup cook for about 30 minutes.

for the egg and lemon sauce (avgolemono):

  1. Beat the egg whites until fluffy and then pour the egg yolks one at a time, beating.
  2. Add a little bit of lemon juice and continue beating.
  3. Pour 1-2 tablespoons of the broth of the soup into the eggs and stir.
  4. Pour the egg and lemon sauce in the soup and your meal is ready.

for the vegan version:

  1. Mix 2 tablespoons cornstarch into the lemon juice and pour the mixture into the soup.
  2. Allow the soup to a boil and your meal is ready.

 

If you decide to cook magiritsa with mushrooms for Easter I wish to enjoy it! I wish you all a Happy Easter!! We will meet again in the blogosphere the week after Orthodox Easter Sunday.

 

Nutritional Facts per Serving

 
  Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
w/ eggs 368.9 17.0 3.0 31.0 4.8 10.3 3.3 123.8
vegan 336.6 20.4 2.9 27.9 3.7 6.1 3.3

1.0mg

 

Sources:

http://www.diatrofi.gr/index.php/food/food/item/1944-%CE%A4%CE%B1-%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B9%CE%B1

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/13389

33 comments

  1. cookika says:

    Μιαμ!! Ομολογώ ότι η παραδοσιακή μαγειρίτσα μ’αρέσει πάρα πολύ και είναι από τα φαγητά που περιμένω με λαχτάρα να φάω το Πάσχα αλλά ξέρω πολλούς μου μοιράζονται την άποψή σου.
    Μια φίλη μου λοιπόν ετοίμασε την μαγειρίτσα με τα μανιτάρια και ήταν εκπληκτική! Συνταγή δεν πήρα γι’ αυτό όμως φρόντισες! Θα δοκιμάσω σίγουρα την δική σου, μετά το Πάσχα όμως,χι χι !
    Φιλιά πολλά!

  2. άρης says:

    Καλησπέρα Εύη !!!!!
    Αν και δεν μου αρέσει καθόλου η μαγειρίτσα, την δική σου εκδοχή ευχαρίστως να δοκίμαζα !! Μου αρέσουν πολύ τα μανιτάρια και φυσικά όλα τα ζαρζαβατικά που έβαλες !!

  3. sp00nstories says:

    Ουάου! Μου αρέσει και φλερτάρω πολύ με την ιδέα να την κάνω αντί την κλασσική!Είσαι Θεά!

    • Τελικά είμαστε πολλοί… Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι με τους οποίους το συζήταγα ήταν φανατικοί! Για φαντάσου!

  4. ΕΛΕΝΑ says:

    Εγώ την κλασσική μαγειρίτσα δεν την τρώω, έλα όμως που την τρώνε οι 3 άντρες μου, οπότε αναγκαστικά την μαγειρεύω όποτε δεν προθυμοποιείτε κάποιος άλλος να την κάνει.
    Φτιάχνω όμως πάντα λίγη με μανιτάρια για μένα.
    Βάζω μόνο πλευρώτους και νομίζω η vegan εκδοχή της μαγειρίτσας είναι σούπερ νόστιμη!
    Καλό απόγευμα!

  5. theonewithallthetastes says:

    Εύη μου, καθότι και η δική μου σχέση με τα εντόσθια είναι ανύπαρκτη, λέω ναι στην εναλλακτική μαγειρίτσα σου!
    Πρέπει να δοκιμάσω κάποια στιγμή την εκδοχή με τα μανιτάρια γιατί κάτι μου λέει ότι θα μου αρέσει πολύ!
    Νομίζω ότι εγώ θα προτιμήσω αυτή για το αναστάσιμο τραπέζι και θα αφήσω τη μάνα να φτιάξει την κλασική εκδοχή 🙂
    Σε φιλώ

  6. Χρύσα says:

    Εγώ την τρώω την κλασική μαγειρίτσα βέβαια (χωρίς έντερα όμως, μόνο συκωτάκι), αλλά τη εκδοχή με τα μανιτάρια τη συνηθίζαμε πολύ στο πατρικό μου, ανεξαρτήτως Πάσχα, και τη λατρεύω! Και μάλιστα, η μαμά μου την κάνει πάντα έτσι, όπως αυτή, και εννοείται στη vegan της μορφή, καθώς το αβγολέμονο μας απωθεί οικογενειακώς.
    Μπορώ λοιπόν να πω με βεβαιότητα ότι αυτή η σούπα είναι τέλεια!

  7. mookies says:

    Παρόλο που εγώ τρελαίνομαι για την μαγειρίτσα (η μαμά τα ψιλοκόβει τα κρεατάκια), αυτή η εναλλακτική εκδοχή με μανιτάρια μοιάζει πεντανόστιμη και σίγουρα ευπρόσδεκτη από αυτούς που δεν τρώνε την παραδοσιακή, και είναι πολλοί!
    Φιλιά

    • ναι, είναι πολλοί τελικά!
      χαίρομαι που σου αρέσει Μίνα μου, παρόλο που είσαι πιστή στην παραδοσιακή μαγειρίτσα!
      φιλιά!

  8. Δεν εχω φαει ποτέ μου μαγειρίτσα… ειναι η πρωτη φορα που σκεφτομαι να φτιαξω, αφου ειδα την δική σου εκδοχη!

  9. Cecilia says:

    I love greek recipes. This one I definitely will try. Well, there was actually a time in my life where I spoke and understood the Greek language, such a beautiful language! Greetings to you!

  10. Όπως και συ οτιδήποτε σε εντόσθιο κολυμπάει σε μία θάλασσα λαχανικών δεν με συγκινεί καθόλου. έχω φτιάξει και εγώ τέτοια μαγειρίτσα και πραγματικά ήταν εκπληκτική όπως φαίνεται και η δική σου! Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.