Home » Moroccan Chickpeas with Quinoa – Μαροκινά Ρεβίθια με Κινόα

Moroccan Chickpeas with Quinoa – Μαροκινά Ρεβίθια με Κινόα

 

Moroccan-Chickpeas-with-Quinoa – Μαροκινά-Ρεβίθια-με-Κινόα

for english scroll down

Στις χώρες της Βόρειας Αφρικής πολύ συχνά “μπερδεύουν” αλμυρές και γλυκές γεύσεις, παίζοντας με τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν στις συνταγές τους. Αυτή η συνταγή για ρεβίθια με διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά, ντομάτες και χουρμάδες συνοδεύεται με κουσκούς . Εγώ είπα να την συνοδέψω με κινόα για να αποφύγουμε την γλουτένη, αλλά και για να εκμεταλλευτούμε τις σημαντικές θρεπτικές ουσίες που μας προσφέρει.

Η κινόα αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των φυτικών τροφών. Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη (κυρίως) και ισολευκίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας την ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής. Είναι, επίσης, πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά Ω 3, που ωφελούν την καρδιά, είναι καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου και σίδηρου και καλή πηγή φυτικών ινών. Η κινόα είναι ιδανική για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη, είναι εύπεπτη, θεωρείται αντιοξειδωτική, μακροβιοτική,  ιδανική για ηλικιωμένα άτομα, καθώς ανεβάζει τον αιματοκρίτη, και λέγεται πως βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και στην πνευματική απόδοση.

Moroccan-Chickpeas-with-Quinoa – Μαροκινά-Ρεβίθια-με-Κινόα

 

Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες Β & Ε. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, όπως άλλωστε όλα τα όσπρια, και μηδενική περιεκτικότητα σε νάτριο, γι’ αυτό και είναι ιδανική τροφή για όσους πάσχουν από υπέρταση. Κυρίως, όμως, τα ρεβίθια είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών.

Την συνταγή την βρήκα στο Vegetarian times και την τροποποίησα.

Χρόνος προετοιμασίας:   25 λεπτά

Μερίδες:    4

Υλικά:

  • 2 φλυτζάνια μαγειρεμένη κινόα (διαβάστε εδώ οδηγίες )
  • 1 ½ φλυτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια (περίπου 210 γρ.)
  • 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (περίπου 1 φλυτζάνι)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • ½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
  • ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
  • ½ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
  • ¼ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
  • 220 γρ. ντομάτα τριμμένη ή ψιλοκομμένη (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ντοματάκια κονκασέ κονσέρβας, στραγγισμένα)
  • ½ φλυτζάνι χουρμάδες, κομμένους στη μέση
  • 2 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού
  • ¼ φλυτζάνι φρέσκο κόλιανδρο ή μαιντανό, ψιλοκομμένο (σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε κόλιανδρο)
  • αλάτι, πιπέρι όσο θέλετε
  • ¼ φλυτζάνι νερό

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και αφήστε τα να μαγειρευτούν για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας συχνά.
  2. Προσθέστε το σκόρδο, το κύμινο, το κόλιανδρο, το τζίντζερ και την κανέλλα και σοτάρετε για 30 περίπου δευτερόλεπτα.
  3. Προσθέστε τις ντομάτες, τα ρεβίθια, αλάτι και πιπέρι και το ¼ φλυτζάνι νερό και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.
  4. Τέλος, ρίξτε τους χουρμάδες και τον χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά.
  5. Σερβίρετε με το ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Σημειώσεις: Αν θέλετε, μπορείτε να καβουρδίσετε την κινόα πριν τη βράσετε. Θα έχει μια πιο γήινη γεύση με αυτόν τον τρόπο. Βάλτε τη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι , σε μέτρια φωτιά και καβουρδίστε τη ανακατεύοντας συνεχώς για 5 περίπου λεπτά. Μετά την βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες.

Έτσι απλά έχετε έτοιμα τα Μαροκινά ρεβίθια με κινόα, ένα νόστιμο και θρεπτικό φαγάκι.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
607.4 106.6 22.1 13.5 1.0 18.1

12.8

Moroccan-Chickpeas-with-Quinoa – Μαροκινά-Ρεβίθια-με-Κινόα

 

In North African countries, cooks very often “confuse” sweet and savory flavors, playing with the spices they use in their recipes. This recipe for chickpeas with spices and herbs, tomatoes and dates is usually accompanied with couscous. I decided  to replace couscous with quinoa to avoid gluten, but also to take advantage of the important nutrients that quinoa has to offer.

Quinoa is a complete protein source, in contrast to the majority of plant foods. In contrast to the rice or wheat, which has low lysine content (primarily) and isoleucine, quinoa contains balanced content of essential amino acids for humans, making it an unusually complete food. Quinoa is also rich in protein and Omega-3 fatty acids that benefit the heart, is a good source of calcium, phosphorus, manganese, magnesium, potassium and iron and a good source of fiber. Quinoa is ideal for those with gluten intolerance, is easily digested, considered antioxidant, macrobiotic, ideal for elderly people while it raises the hematocrit, and is said to help the brain perfusion, concentration and mental performance.

Chickpeas are rich in magnesium, calcium, phosphorus, iron and vitamins B & C. They have great nutritional value, like all legumes, and absence of sodium, so it is an ideal food for those who suffer from hypertension. Mostly, though, chickpeas are rich source of protein, carbohydrates and fiber.

Recipe adapted from Vegetarian times.

Moroccan-Chickpeas-with-Quinoa – Μαροκινά-Ρεβίθια-με-Κινόα

 

Preparation time: 25 minutes

Servings:   4

Ingredients:

  • 2 cups cooked quinoa (read instructions here)
  • 1 ½ cup cooked chickpeas (about 210 gr.)
  • 1 ½ tablespoon olive oil
  • 1 medium onion, chopped (about 1 cup)
  • 2 garlic cloves, crushed
  • ½ teaspoon ground cumin
  • ½ teaspoon ground coriander
  • ½ teaspoon ground ginger
  • ¼ teaspoon ground cinnamon
  • 220 g. grated or chopped tomatoes (you can use canned diced tomatoes, drained)
  • ½ cup dates, cut in half
  • 2 tablespoons fresh lemon juice
  • ¼ cup fresh cilantro or parsley, chopped (I recommend you use cilantro)
  • salt and pepper to taste
  • ¼ cup water

Instructions:

1.In a pan, heat the olive oil over medium heat. Add the onions and let them cook for about 10 minutes, until golden          brown, stirring frequently.

2.Add the garlic, cumin, coriander, ginger and cinnamon and sauté for about 30 seconds.

  1. Add the tomatoes, chickpeas, salt and pepper and ¼ cup water and simmer for about 10 minutes.
  2. Finally, add dates and lemon juice and mix well.
  3. Serve with chopped coriander.

Notes: If you wish, you can dry-roast quinoa before boiling it. It has a more earthy flavor thereby. Put it in a nonstick skillet over medium heat and roast it by stirring constantly for about 5 minutes. After that, cook as directed.

As simple as that you have the Moroccan chickpeas with quinoa, ready; a delicious and nutritious meal.

 

Nutritional Facts per Serving

Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers
607.4 106.6 22.1 13.5 1.0 18.1

12.8

19 comments

  1. Magda says:

    Λατρεύω κινοά, λατρεύω ρεβύθια και λατρεύω το πάντρεμα γλυκών και αλμυρών γεύσεων όπως και την ποικιλία στα μπαχαρικά. Όπως κατάλαβες, λατρεύω το φαγητό σου! Παίζω με αυτές τις γεύσεις πολύ συχνά κι είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες για μένα.
    Καλό ΣΚ να έχεις.

    • χαίρομαι πολύ που σου αρέσει Μάγδα!! η αλήθεια είναι πως το πάντρεμα αλμυρών και γλυκών γεύσεων δεν αρέσει σε πολλούς, στη συγκεκριμένη συνταγή όμως δένει τέλεια!!
      σ’ ευχαριστώ! καλό Σ/Κ και σε σένα!!

  2. Μου αρέσει πολύ που βλέπω πολλές συνταγές με κινόα. Δεν μου αρέσει καθόλου το πάντρεμα γλυκού με αλμυρού, είμαι λίγο πιο παραδοσιακή στις γεύσεις μου,αλλά η συνταγή είναι πολύ έυκολα προσαρμοσιμη απ’οτι βλέπω (απλα θα αφαιρέσω τους χουρμάδες και την κανέλλα)

  3. Πολύ ιδιαίτερη πρόταση που συνδυάζει διαφορετικές γεύσεις.
    Τα ρεβίθια τα αγαπώ, οπότε πιθανολογώ ότι θα ενθουσιαστώ από αυτή την εκδοχή.
    Μου αρέσει πολύ και το πιάτο στο οποίο τα έχεις σερβίρει!
    Φιλιά

    • έχει πραγματικά διαφορετικές γεύσεις, οι οποίες, όμως, δένουν τέλεια μεταξύ τους!
      ευχαριστώ Ερμιόνη μου! καλό βράδυ!!

  4. Πω πω αρώματα! Τζίντζερ, κόλιανδρο , κανέλα! Αυτά τα Μαροκινά πιάτα σπάνε μύτες! Τα αγαπώ πολύ και ειδικά το κουσκούς. Αν το πιστεύεις δεν έχω δοκιμάσει ακόμα κινόα…. Τουλάχιστον όχι έτσι σε φαγητό. Μοιάζει με το κουσκούς υποθέτω; Τουλάχιστον έτσι δείχνει εμφανισιακά.. Α, μιλώντας για εμφάνιση, πολλά like για τα πήλινα πιάτα και τα ανατολίτικα μπουκαλάκια αρωμάτων! Αψογα 😉

    • είναι πιο ελαφριά από το κουσκούς. δοκίμασε τη, είναι μαγική τροφή!
      τα μπουκαλάκια είναι αναμνήσεις από τα ταξίδια μου!! 🙂
      ευχαριστώ!

  5. lenia says:

    Λατρεύω την κινόα κ τα ρεβίθια, οπότε αυτή η συνταγή είναι ιδανική για μένα! Με προκαλεί η προσθήκη του χουρμά σε ένα τέτοιο πιάτο!Θα δοκιμαστεί! Καλό ΣΚ, κοριτσάκι!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.