Home » Mulling Spices & Mulled Wine – Μείγμα Μπαχαρικών για Ζεστό Αρωματικό Κρασί

Mulling Spices & Mulled Wine – Μείγμα Μπαχαρικών για Ζεστό Αρωματικό Κρασί

 

Mulling-Spices-Mulled-Wine-or-Drink – Μπαχαρικά-για-Ζεστό-Αρωματικό-Κρασί-η-Ρόφημα

for english scroll down

Χειμωνιάτικος καιρός, κρύο, βροχή, Χριστούγεννα…  η εποχή της θαλπωρής και της                 ζεστασιάς. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που θα πει όχι σε ένα ποτήρι ζεστό, αρωματικό, κόκκινο κρασί.  Ένα ποτήρι ζεστό αρωματικό κρασί, γεμάτο από ανακουφιστικές μυρωδιές και γεύσεις μπαχαρικών, όπως η κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, ή, ο αστεροειδής γλυκάνισος, τα οποία συμπληρώνουν οι φλούδες πορτοκαλιού, ή το μήλο.  Και για όσους δεν πίνουν αλκοόλ, μπορούν να το απολαύσουν στο τσάι τους, ή, στη ζεστή σοκολάτα.

 

Mulling Spices & Mulled Wine or Drink – Μπαχαρικά για Ζεστό Αρωματικό Κρασί η Ρόφημα

Αυτό το μείγμα μπαχαρικών είναι επίσης ένα υπέροχο χειροποίητο  χριστουγεννιάτικο δώρο για τους αγαπημένους σας. Αφού το ετοιμάσετε, βάλτε το σε ένα βάζο, ή σε ένα κουτί και δωρίστε το. Θα είναι ένα δώρο διαφορετικό, φτιαγμένο με αγάπη από τα χεράκια σας.  Επίσης, μπορείτε να δωρίσετε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και στο λαιμό του να δέσε τε ένα πάνινο σακουλάκι με 2 κουταλιές μείγμα μπαχαρικών, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, και 1 ξυλάκι κανέλλας. Ή, απλά αυτοσχεδιάστε!

Όσον αφορά τα φρούτα που χρησιμοποιούμε στο μείγμα μας, υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας, ο πιο χρονοβόρος, είναι να αποξηράνουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού στο φούρνο. Αφαιρείτε τη φλούδα από το πορτοκάλι, προσέχοντας να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη από τη λευκή πικρή ψίχα. Κόβετε τις φλούδες σε πολύ λεπτές λωριδίτσες και τις αποξηραίνετε στο φούρνο, στους 120ο C, για περίπου 30 λεπτά, ή όσο χρειαστεί να στεγνώσουν και να αρχίσουν να κάμπτονται. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τις προσθέσετε στο μείγμα με τα μπαχαρικά και να το κρατήσετε για αρκετό καιρό. Αν οι φλούδες του πορτοκαλιού είναι φρέσκιες, τότε το μείγμα σας θα πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα.

Mulling-Spices-Mulled-Wine-or-Drink – Μπαχαρικά-για-Ζεστό-Αρωματικό-Κρασί-η-Ρόφημα

 

Ο δεύτερος τρόπος είναι να προσθέσετε κομμάτια από το φρούτο στο ποτήρι με το κρασί ή το τσάι σας, όπως έχω κάνει εγώ στη φωτογραφία. Έκοψα ροδέλες από μήλο, έκανα και ένα σχεδιάκι με κουπ-πατ για να αφαιρέσω το κεντρικό κομμάτι που θέλει πέταμα, και το πρόσθεσα στο ποτήρι με ένα ξυλάκι κανέλλας. Αντί για μήλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ¼ μιας ροδέλας πορτοκαλιού. Ή μπορείτε να βάλετε και από τα δύο. Ότι σας κάνει κέφι.  Κάτι σαν χειμωνιάτικη σανγκρία, δηλαδή!!

 

Χρόνος προετοιμασίας:   45 λεπτά

Μερίδες:    1 ¾  φλυτζάνι μείγμα μπαχαρικών (αρκετό για 12 μπουκάλια κρασί )

Υλικά:

 

  • 8 ξυλάκια κανέλλας
  • 4 ολόκληρα μοσχοκάρυδα
  • ¼ φλυτζανιού λοβούς πράσινου καρδάμωμου
  • ¼ φλυτζανιού κόκκους μπαχάρι
  • ¼ φύτζανιού ολόκληρο γαρύφαλλο
  • 1/3 φλυτζανιού αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού
  • 12 αστεροειδή γλυκάνισους

Προαιρετικά:

  • 1 κουταλάκι κόκους μαύρου πιπεριού
  • 2 λοβούς βανίλιας

 

  • ξυλάκια κανέλλας (για το σερβίρισμα)

 

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε τα 8 ξυλάκια κανέλλας, τα ολόκληρα μοσχοκάρυδα και το καρδάμωμο σε μια πλαστική σακούλα και κλείστε τα καλά. Χρησιμοποιώντας κάτι βαρύ, ένα γουδοχέρι για παράδειγμα, σπάστε τα σε μικρά κομμάτια.
  2. Βάλτε τα κομμάτια σε ένα μπωλ και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρησιμοποιήσετε βανίλια (εγώ δεν το έκανα), χαράξτε το λοβό της με ένα μαχαίρι και με την μύτη του μαχαιριού αφαιρέστε τους σπόρους της και προσθέστε τους στο μείγμα με τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε καλά.
  3. Φυλάξτε το μείγμα σε ένα αεροστεγές βάζο.

 

Για να αρωματίσετε το κρασί σας θα χρειαστείτε:

  • 1 μπουκάλι (750ml) κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές μείγμα μπαχαρικών
  • 1/3 φλυτζανιού ζάχαρη, ή άλλο γλυκαντικό (προαιρετικά)

 

  1. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτετε όλα τα υλικά και αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
  2. Σουρώστε το κρασί και σερβίρετε ζεστό με ξυλάκια κανέλλας και αν επιθυμείτε με φρέσκα φρούτα.

 

Όσο για το ζεστό σας ρόφημα, προετοιμάστε το όπως συνήθως, προσθέτοντας 1 κουταλιά από το μείγμα μπαχαρικών, αφήστε το μείνει για 5-7 λεπτά  και σουρώστε πριν σερβίρετε.

Εύχομαι να έχετε πολλές βραδιές ζεστασιάς και χαλάρωσης με το αρωματικό κρασί που σας προτείνω!!

 

Mulling-Spices-Mulled-Wine-or-Drink – Μπαχαρικά-για-Ζεστό-Αρωματικό-Κρασί-η-Ρόφημα

Cold, rain, winter, Christmas …it is the season of comfort and warmth. I do not think there is anyone who would say no to a glass of warm, spiced red wine. A drink full of soothing scents and flavors, from spices such as cinnamon, nutmeg, or star anise, complemented by some orange peels or apple. And for those who do not drink alcohol, you can enjoy the mulling spices with your tea, or hot chocolate.

This spice blend is also a beautiful handmade Christmas gift for your loved ones. After preparing it, put it in a jar or in a box and offer it. It is a different gift, made with love by your hands. You can also offer a bottle of red wine and neck tie a canvas bag filled with 2 tablespoons of spice mixture, 1 star anise, and 1 cinnamon stick. Or, simply improvise!

Mulling-Spices-Mulled-Wine-or-Drink – Μπαχαρικά-για-Ζεστό-Αρωματικό-Κρασί-η-Ρόφημα

 

Regarding the fruit used in our mix, there are two ways to use them.  The most time consuming, is to dehydrate the peels of orange in the oven. Remove the peel from the orange, taking care to have the least possible from the bitter white pith. Cut the peel into very thin stripes and dried in the oven, at 120° C/ 250o F, for about 30 minutes, or as needed to dry and begin to curl. That way, you can add them to the mixture with the spices and keep it for some time. If the peel of an orange is fresh, then your mixture should be consumed quickly.

The second way is to add pieces of fruit in the glass with the wine or tea, as I do myself in the photograph. I cut slices of apple, I did a cut with cookie cutters to remove the central part that you have to throw away and add it to the glass with a cinnamon stick. Instead of apple, you can use ¼ of an orange slice. Or you can use both; whatever you feel like. It is something like winter sangria!!

 

Preparation time:   45 minutes

Servings:   yields 1 ¾ cup of mulling spices (enough for mulling 12 bottles of wine)

Ingredients:

  • 8 cinnamon sticks
  • 4 whole nutmegs
  • ¼ cup green cardamom pods
  • ¼ cup allspice berries
  • ¼ cup whole cloves
  • 1/3 cup dried orange peels
  • 12 star anise

optional:

  • 1 teaspoon black peppercorns
  • 2 vanilla pods

 

  • cinnamon sticks (for serving)

 

Instructions:

  1. Put the 8 cinnamon sticks, whole nutmeg and cardamom in a plastic bag and close it well. Using something heavy, a pestle for instance, break them into small pieces.
  2. Put the pieces in a bowl and add the remaining ingredients. If using vanilla (I did not), chase the pod with a knife and with the tip of the knife remove the seeds and add them to the spices mixture. Mix well.
  3. Keep the mixture in an airtight jar.

 

For the mulled wine you will need:

  • 1 bottle (750ml) red wine
  • 2 tablespoons mulling spices
  • 1/3 cup sugar or other sweetener (optional)

 

  1. In a saucepan, add all ingredients and simmer on medium-low heat for about 15 minutes.
  2. Strain the wine and serve hot with cinnamon sticks and if you want fresh fruit.

 

As for your hot drink, prepare it as usual, adding 1 tablespoon of the spice mix, let stand for 5-7 minutes and drain before serving.

I hope you have a lot of warmth and relaxing evenings with this spiced wine!!

22 comments

  1. mia maria says:

    Υπέροχο αυτό το μείγμα μπαχαρικών! θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία! Είναι πολύ ωραία για δώρο!

  2. μμμμμ, μου έρχεται η μυρωδιά!! Και το έχεις πάντα εύκαιρο… Θα το δοκιμάσω με ζάχαρη με στέβια. Μπράβο!

  3. mookies says:

    Πολύ ωραία ιδέα και ιδανική για τα Χριστούγεννα! Λατρεύω το ζεστό κρασί με μπαχαρικά, για μένα είναι καθαρά γεύση Χριστουγέννων, αλλά δεν έτυχε ποτέ να το φτιάξω. Μπράβο Εύη, ευκαιρία είναι λοιπόν να φτιάξω το δικό μου κρασί ή και να το δωρίσω…
    Φιλιά

  4. peps says:

    Υπέροχες, ζεστές, αρωματικες, χριστουγενιάτικες φωτογραφίες!
    Ταιριάζουν και με το χιονάκι που πέφτει διακριτικά!
    Το ζεστό κρασί θα είναι σουπερ και πολύ ωραία ιδέα για δώρο!

    Φιλάκια!!!

  5. Αχ!
    Ονειρεύομαι χαλαρωτική βραδιά με ατμοσφαιρική μουσική και ένα τόσο αρωματικό ρόφημα!
    Φιλιά πολλά!

  6. Αγαπώ πολύ τα μπαχαρικά και τα χρησιμοποιώ κατά κόρον στα αλμυρά και στα γλυκά. Πολύ αρωματικό και χειμωνιάτικο τα κρασί σου! Τέλειο!

  7. sundayspoon says:

    Τι ωραίος τρόπος να μοσχομυρίσει το σπίτι! Τέλειο το χειμωνιάτικο κρασάκι σου, Εύη μου! Μύρισαν Χριστούγεννα! Και του χρόνου!!!
    Πολλά φιλιά!

  8. Zambia says:

    Τι μοσχομυριστή πρόταση να τα φτιάξουμε μόνες μας. Μπράβο Εύη!

    Συνήθως τα παίρνω έτοιμα, συσκευασμένα σε διαφανή ζελατίνη μιας δόσης, όμως η ιδέα να τα φτιάξουμε με μπαχαρικά της επιλογής μας μ΄ άρεσε πολύ!

    Ζ.

  9. Γέμισε το μάτι μου μπαχαρικά και τα ρουθούνια μου αρρώματα!
    Οι φωτογραφίες σου για μια ακόμη φορά είναι καταπληκτιές Εύη!!!
    Το τέλειο ρόφημα κόκκινου κρασιού θα ήθελα να το δοκίμαζα!!!
    Φιλιά πολλά !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.