Χειμωνιάτικος καιρός, κρύο, βροχή, Χριστούγεννα… η εποχή της θαλπωρής και της ζεστασιάς. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που θα πει όχι σε ένα ποτήρι ζεστό, αρωματικό, κόκκινο κρασί. Ένα ποτήρι ζεστό αρωματικό κρασί, γεμάτο από ανακουφιστικές μυρωδιές και γεύσεις μπαχαρικών, όπως η κανέλλα, το μοσχοκάρυδο, ή, ο αστεροειδής γλυκάνισος, τα οποία συμπληρώνουν οι φλούδες πορτοκαλιού, ή το μήλο. Και για όσους δεν πίνουν αλκοόλ, μπορούν να το απολαύσουν στο τσάι τους, ή, στη ζεστή σοκολάτα.
Ένα χειροποίητο δώρο για τους αγαπημένους σας
Αυτό το μείγμα μπαχαρικών είναι επίσης ένα υπέροχο χειροποίητο χριστουγεννιάτικο δώρο για τους αγαπημένους σας. Αφού το ετοιμάσετε, βάλτε το σε ένα βάζο, ή σε ένα κουτί και δωρίστε το. Θα είναι ένα δώρο διαφορετικό, φτιαγμένο με αγάπη από τα χεράκια σας. Επίσης, μπορείτε να δωρίσετε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και στο λαιμό του να δέσε τε ένα πάνινο σακουλάκι με 2 κουταλιές μείγμα μπαχαρικών, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, και 1 ξυλάκι κανέλλας. Ή, απλά αυτοσχεδιάστε!
Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
Όσον αφορά τα φρούτα που χρησιμοποιούμε στο μείγμα μας, υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας, ο πιο χρονοβόρος, είναι να αποξηράνουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού στο φούρνο. Αφαιρείτε τη φλούδα από το πορτοκάλι, προσέχοντας να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη από τη λευκή πικρή ψίχα. Κόβετε τις φλούδες σε πολύ λεπτές λωριδίτσες και τις αποξηραίνετε στο φούρνο, στους 120ο C, για περίπου 30 λεπτά, ή όσο χρειαστεί να στεγνώσουν και να αρχίσουν να κάμπτονται. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τις προσθέσετε στο μείγμα με τα μπαχαρικά και να το κρατήσετε για αρκετό καιρό. Αν οι φλούδες του πορτοκαλιού είναι φρέσκιες, τότε το μείγμα σας θα πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να προσθέσετε κομμάτια από το φρούτο στο ποτήρι με το κρασί ή το τσάι σας, όπως έχω κάνει εγώ στη φωτογραφία. Έκοψα ροδέλες από μήλο, έκανα και ένα σχεδιάκι με κουπ-πατ για να αφαιρέσω το κεντρικό κομμάτι που θέλει πέταμα, και το πρόσθεσα στο ποτήρι με ένα ξυλάκι κανέλλας. Αντί για μήλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ¼ μιας ροδέλας πορτοκαλιού. Ή μπορείτε να βάλετε και από τα δύο. Ότι σας κάνει κέφι. Κάτι σαν χειμωνιάτικη σανγκρία, δηλαδή!!
Μείγμα Μπαχαρικών για Ζεστό Αρωματικό Κρασί
Μείγμα Μπαχαρικών για Ζεστό Αρωματικό Κρασί ή ρόφημα. Για να αρωματίσετε και να ζεστάνετε τις κρύες νύχτες του χειμώνα, αλλά και για να κάνετε ένα υπέροχο δώρο για τις Γιορτές.
Ingredients
- 8 ξυλάκια κανέλλας
- 4 ολόκληρα μοσχοκάρυδα
- ¼ φλυτζανιού λοβούς πράσινου καρδάμωμου
- ¼ φλυτζανιού κόκκους μπαχάρι
- ¼ φλυτζανιού ολόκληρο γαρύφαλλο
- 1/3 φλυτζανιού αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού
- 12 αστεροειδή γλυκάνισους
- Προαιρετικά:
- 1 κουταλάκι κόκκους μαύρου πιπεριού
- 2 λοβούς βανίλιας
- ξυλάκια κανέλλας (για το σερβίρισμα)
- Για να αρωματίσετε το κρασί σας θα χρειαστείτε:
- 1 μπουκάλι (750ml) κόκκινο κρασί
- 2 κουταλιές μείγμα μπαχαρικών
- 1/3 φλυτζανιού ζάχαρη, ή άλλο γλυκαντικό (προαιρετικά)
Instructions
Βάλτε τα 8 ξυλάκια κανέλλας, τα ολόκληρα μοσχοκάρυδα και το καρδάμωμο σε μια πλαστική σακούλα και κλείστε τα καλά. Χρησιμοποιώντας κάτι βαρύ, ένα γουδοχέρι για παράδειγμα, σπάστε τα σε μικρά κομμάτια.
Βάλτε τα κομμάτια σε ένα μπωλ και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρησιμοποιήσετε βανίλια (εγώ δεν το έκανα), χαράξτε το λοβό της με ένα μαχαίρι και με την μύτη του μαχαιριού αφαιρέστε τους σπόρους της και προσθέστε τους στο μείγμα με τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε καλά.
Φυλάξτε το μείγμα σε ένα αεροστεγές βάζο.
Για να αρωματίσετε το κρασί σας:
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτετε όλα τα υλικά και αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
Σουρώστε το κρασί και σερβίρετε ζεστό με ξυλάκια κανέλλας και αν επιθυμείτε με φρέσκα φρούτα.
Όσο για το ζεστό σας ρόφημα, προετοιμάστε το όπως συνήθως, προσθέτοντας 1 κουταλιά από το μείγμα μπαχαρικών, αφήστε το μείνει για 5-7 λεπτά και σουρώστε πριν σερβίρετε.
Notes
Βγαίνει περίπου 1 ¾ φλυτζάνι μείγμα μπαχαρικών (αρκετό για 12 μπουκάλια κρασί )
Εύχομαι να έχετε πολλές βραδιές ζεστασιάς και χαλάρωσης με το αρωματικό κρασί που σας προτείνω!!
Αν σας αρέσουν τα χειροποίητα βρώσιμα δώρα, δείτε ακόμα μερικές ιδέες εδώ.
22 Comments
mia maria
15 Δεκεμβρίου, 2014 at 9:42 πμΥπέροχο αυτό το μείγμα μπαχαρικών! θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία! Είναι πολύ ωραία για δώρο!
The Healthy Cook
15 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:40 μμναι, είναι Μαρία μου!! σ΄ευχαριστώ!
Αγγελική
15 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:22 πμμμμμμ, μου έρχεται η μυρωδιά!! Και το έχεις πάντα εύκαιρο… Θα το δοκιμάσω με ζάχαρη με στέβια. Μπράβο!
The Healthy Cook
15 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:41 μμευχαριστώ Αγγελική!
το φτιάχνεις μια φορά και κρατάει για πολύ καιρό. 😉
mookies
15 Δεκεμβρίου, 2014 at 6:44 μμΠολύ ωραία ιδέα και ιδανική για τα Χριστούγεννα! Λατρεύω το ζεστό κρασί με μπαχαρικά, για μένα είναι καθαρά γεύση Χριστουγέννων, αλλά δεν έτυχε ποτέ να το φτιάξω. Μπράβο Εύη, ευκαιρία είναι λοιπόν να φτιάξω το δικό μου κρασί ή και να το δωρίσω…
Φιλιά
The Healthy Cook
15 Δεκεμβρίου, 2014 at 10:25 μμωραία Μίνα μου!!!
εύχομαι να το απολαύσεις!!
σε φιλώ!!
peps
15 Δεκεμβρίου, 2014 at 6:48 μμΥπέροχες, ζεστές, αρωματικες, χριστουγενιάτικες φωτογραφίες!
Ταιριάζουν και με το χιονάκι που πέφτει διακριτικά!
Το ζεστό κρασί θα είναι σουπερ και πολύ ωραία ιδέα για δώρο!
Φιλάκια!!!
The Healthy Cook
15 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:58 μμείναι πολύ ωραίο δώρο!
φιλιά πεπίτα μου!! μερσί!
Ερμιόνη
16 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:09 πμΑχ!
Ονειρεύομαι χαλαρωτική βραδιά με ατμοσφαιρική μουσική και ένα τόσο αρωματικό ρόφημα!
Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
16 Δεκεμβρίου, 2014 at 1:59 πμστο εύχομαι Ερμιόνη μου!
οι μέρες των εορτών με τις πολλές αργίες ενδείκνυνται!
σε φιλώ!
Χρύσα
16 Δεκεμβρίου, 2014 at 12:14 πμΜοσχοβόλησε ο τόπος Χριστούγεννα!!!
Φανταστική ιδέα για δώρο!
The Healthy Cook
16 Δεκεμβρίου, 2014 at 2:01 πμείναι πράγματι μοσχοβολιστό!! και το καλύτερο αρωματικό χώρου!! 🙂
X
Jasmin
16 Δεκεμβρίου, 2014 at 2:04 πμBeautiful photos and very nice recipe…
Cheers to mary Christmas Evi!
The Healthy Cook
16 Δεκεμβρίου, 2014 at 2:06 πμthank you!!
merry Christmas to you too!!!
Culinary Flavors
16 Δεκεμβρίου, 2014 at 10:03 πμΑγαπώ πολύ τα μπαχαρικά και τα χρησιμοποιώ κατά κόρον στα αλμυρά και στα γλυκά. Πολύ αρωματικό και χειμωνιάτικο τα κρασί σου! Τέλειο!
The Healthy Cook
16 Δεκεμβρίου, 2014 at 7:50 μμχαίρομαι που σου αρέσει Κατερίνα μου!!!
sundayspoon
16 Δεκεμβρίου, 2014 at 10:44 πμΤι ωραίος τρόπος να μοσχομυρίσει το σπίτι! Τέλειο το χειμωνιάτικο κρασάκι σου, Εύη μου! Μύρισαν Χριστούγεννα! Και του χρόνου!!!
Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
16 Δεκεμβρίου, 2014 at 7:51 μμΜιλάμε για σούπερ μυρωδιές!!!! 🙂
φιλιάαα!!!
Zambia
16 Δεκεμβρίου, 2014 at 2:20 μμΤι μοσχομυριστή πρόταση να τα φτιάξουμε μόνες μας. Μπράβο Εύη!
Συνήθως τα παίρνω έτοιμα, συσκευασμένα σε διαφανή ζελατίνη μιας δόσης, όμως η ιδέα να τα φτιάξουμε με μπαχαρικά της επιλογής μας μ΄ άρεσε πολύ!
Ζ.
The Healthy Cook
16 Δεκεμβρίου, 2014 at 7:52 μμόταν τα φτιάχνουμε μόνες μας έχουν άλλη γλύκα!!! 😉
ευχαριστώ Ζαμπία μου!!!
Χρυσαυγή
18 Δεκεμβρίου, 2014 at 8:56 πμΓέμισε το μάτι μου μπαχαρικά και τα ρουθούνια μου αρρώματα!
Οι φωτογραφίες σου για μια ακόμη φορά είναι καταπληκτιές Εύη!!!
Το τέλειο ρόφημα κόκκινου κρασιού θα ήθελα να το δοκίμαζα!!!
Φιλιά πολλά !
The Healthy Cook
18 Δεκεμβρίου, 2014 at 11:33 μμχαίρομαι πολύ που σου αρέσει!!
φιλιά!!