Home » Nettle Soup – Τσουκνιδόσουπα

Nettle Soup – Τσουκνιδόσουπα

Nettle Soup – Τσουκνιδόσουπα

for english scroll down

Τώρα που γνωρίζετε τα πάντα για την τσουκνίδα, ήρθε η στιγμή να την εντάξουμε στην διατροφή μας. Η σημερινή μου πρόταση είναι η τσουκνιδόσουπα, μια εύκολη, γρήγορη και πολύ νόστιμη σούπα και πάνω από όλα πολύ θρεπτική.

Η πιο διαδεδομένη συνταγή με τσουκνίδα στην Ελλάδα είναι η τσουκνιδόπιτα. Αν όμως θέλετε κάτι γρήγορο, απλό και χωρίς πολλά λιπαρά και θερμίδες δοκιμάστε αυτή τη σούπα. Θα σας ζεστάνει και θα γεμίσει με χρώμα τις μουντές μέρες του χειμώνα.

Όπως είπαμε και στην ανάρτηση για τις ευεργετικές ιδιότητες της τσουκνίδας, είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα, ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, πυρίτιο, νάτριο και σίδηρο, σε βιταμίνες A, C, E, Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, σε λιπαρά οξέα, σε ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Η σούπα μας περιέχει, πέρα από όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα και βόριο από τις πατάτες και το σέλερι.

Nettle Soup – Τσουκνιδόσουπα

Πρέπει να είστε προσεκτικοί με την φρέσκια τσουκνίδα μια και τα φύλλα της τσιμπάνε. Μέχρι να την ζεματίσετε καλό είναι να φοράτε χοντρά γάντια κουζίνας για να μην τσιμπηθείτε. Αφού ζεματιστεί, η τσουκνίδα δεν τσιμπάει. Αν τυχόν και τσιμπηθείτε και σας πιάσει φαγούρα, δείτε εδώ πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

Συνολικός χρόνος:   30 λεπτά

Μερίδες:  4-6

Υλικά:

  • 150 γρ. τσουκνίδα (χωρίς τα κοτσάνια)
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 1.5 λίτρο ζεστό νερό
  • 0.5 λίτρο από το νερό της τσουκνίδας
  • αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
  • ½ φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά (και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα)
  • λίγο σχοινόπρασο, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Αφού πλύνετε την τσουκνίδα και κόψετε τα κοτσάνια της, ζεματίστε τη σε βραστό νερό για 2 λεπτά περίπου. Στραγγίστε τη, αλλά κρατήστε 500 ml από το ζουμί της.
  2. Μόλις κρυώσει λίγο, χοντροκόψτε τη με ένα μαχαίρι.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σέλερι.
  4. Προσθέστε τις πατάτες, χαμηλώστε  την φωτιά, σκεπάστε και αφήστε τα λαχανικά να μαγειρευτούν για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Προσθέστε το 1.5 λίτρο ζεστό νερό και τα 500 ml από το ζουμί της τσουκνίδας και δυναμώστε την φωτιά ώστε να πάρουν βράση. Μετά χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε μέχρι οι πατάτες και το σέλερι να έχουν μαλακώσει αρκετά.
  6. Προσθέστε την τσουκνίδα, όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμείτε και συνεχίστε το σιγανό βράσιμο για 3-4 λεπτά ακόμα.
  7. Πολτοποιήστε την σούπα και τέλος προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά.
  8. Σερβίρετε ζεστή με λίγο επιπλέον γιαούρτι και 2-3 φυλλαράκια  σχοινόπρασο.

 

Σημείωση: από την ώρα που θα προσθέσετε την τσουκνίδα στην κατσαρόλα, προσέξτε μην την παραβράσετε, γιατί θα χάσει το ζωντανό της χρώμα, την γεύση της και την θρεπτική της αξία.

Nettle Soup – Τσουκνιδόσουπα

Now that you know everything about nettle, it’s time to put them in our diet. My today’s proposal is nettle soup; an easy, fast and very tasty soup and above all, very nutritious.

The most common nettle recipe in Greece is nettle pie, but if you want something quick, simple and without a lot of fat and calories, try this soup. It will warm you and will fill with dull winter days with color.

As we said in the post for its beneficial properties, nettle is rich in minerals, calcium, copper, chlorine, potassium, silicon, sodium and iron, vitamins A, C, E, K, thiamine, riboflavin, folic acid, fatty acids, magnesium, manganese, phosphorus, selenium and zinc. The soup contains, beyond all these nutrients, fiber, B vitamins, amino acids and boron contained in potatoes and celery.

Nettle Soup – Τσουκνιδόσουπα

You must be careful with fresh nettle, since its leaves are stinging. Until you blanch it, is advisable to wear thick kitchen gloves to avoid being pinched. Once blanched, nettle doesn’t sting. If, whatsoever, you get pinched and itchy, read here how to deal with it.

 

Nettle Soup
Serves 6
An easy, hearty and nutritious soup
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
169 calories
21 g
9 g
8 g
4 g
3 g
499 g
69 g
6 g
0 g
5 g
Nutrition Facts
Serving Size
499g
Servings
6
Amount Per Serving
Calories 169
Calories from Fat 71
% Daily Value *
Total Fat 8g
12%
Saturated Fat 3g
14%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 4g
Cholesterol 9mg
3%
Sodium 69mg
3%
Total Carbohydrates 21g
7%
Dietary Fiber 3g
14%
Sugars 6g
Protein 4g
Vitamin A
15%
Vitamin C
12%
Calcium
19%
Iron
7%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. 150 g. nettle (without stems)
  2. 25g. butter
  3. 2 tablespoons olive oil
  4. 2 medium potatoes, peeled and cut into medium-sized pieces
  5. 1 medium onion, chopped
  6. 3 medium green onions (white and light green part only), finely chopped
  7. 2 stalks celery, chopped
  8. 1.5 liters of hot water
  9. 0.5 liter of water of nettle boiling
  10. salt and pepper, to taste
  11. ½ cup yogurt 2% fat (and some extra for serving)
  12. a couple of chives leaves, for serving
Instructions
  1. After washing the nettle and cut the stems, blanch it in boiling water for 2 minutes. Then drain, but keep 500 ml of the boiling liquid.
  2. Once slightly cooled, chop the nettle coarsely it with a knife.
  3. In a large saucepan over medium heat, melt the butter, add the olive oil and sauté the onions and celery.
  4. Add the potatoes, lower the heat, cover and let the vegetables cook for about 10 minutes, until tender.
  5. Add 1.5 liter of warm water and 500 ml of the nettle liquid and turn up the heat to boil. Then lower the heat and simmer until potatoes and celery have softened enough.
  6. Add the nettles, salt and pepper as desired and continue simmering for 3-4 minutes.
  7. Liquidize the soup and then add the yogurt and mix well.
  8. Serve warm with a little extra yoghurt on top and 2-3 leaves of chives.
Notes
  1. By the time you add the nettle in the pot, take care not to overcook it because it will lose its vibrant color, taste and nutritional value.
Adapted from Edible Ireland
beta
calories
169
fat
8g
protein
4g
carbs
21g
more
Adapted from Edible Ireland
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/

22 comments

    • The Healthy Cook says:

      εγώ βρίσκω στην λαϊκή της γειτονιάς μου πολύ συχνά.
      έλα καμιά βόλτα! 😉

    • The Healthy Cook says:

      δεν έχει απίθανο χρώμα? κάτι έχω πάθει με τα πράσινα φαγητά φέτος! χαχαχα!!!

  1. Αθηνά says:

    Φανταστικό χρώμα έχει η σούπα, την φοβάμαι στον χειρισμό την τσουκνίδα, έχω φοβία από μικρή που τσιμπιόμουν συνεχώς και έψαχνα μολόχες χα χα !!! Πάντως μόνο και μόνο για την θρεπτική της αξία, αξίζει να την δοκιμάσω… Πολλά φιλιά!!

    • The Healthy Cook says:

      αν την πιάσεις με τα γάντια της κουζίνας (αυτά τα χοντρά που πλένουμε τα πιάτα) δεν έχεις κανέναν φόβο!
      είναι πανεύκολο! πραγματικά αξίζει να την δοκιμάσεις!
      φιλιά και ευχαριστώ!

  2. Μα τι ζωντανό χρώμα!! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τσουκνίδα, κι εγώ έχω την φοβία από τα παιδικά βιώματα. Αλλά, όπως λέει και η Πέπη, είναι ιδιαιτέρως προκλητική!
    Φιλάκια!!

    • The Healthy Cook says:

      το χρώμα είναι πολύ προκλητικό, αλλά και η γεύση δεν πάει πίσω!

  3. neanikon says:

    Είναι τέλεια η πρότασή σου Εύη! Τέλεια! Αξιοποιείς υπέροχα μία σπουδαία τροφή που η φύση μας δίνει απλόχερα!
    Ευχαριστούμε!

    • The Healthy Cook says:

      όπως τα λες Άρη. είναι από τα πολύτιμα υλικά που η φύση μας δίνει απλόχερα και εμείς δεν του δίνουμε σημασία!
      ευχαριστώ!

  4. Χαζευα προχτες το μικροσκοπικο “μποστάνι” του πατέρα μου, και ανάμεσα σε αυτό που είχε σπείρει είχε ξεπεταχτει τσουκνίδα και σκέφτηκα την σούπα σου (μπορεί να μην γράφω πολύ τελευταία, αλλά διαβάζω).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.