Home » No-Knead Barley Bread with Seeds – Κρίθινο Σπιτικό Ψωμί χωρίς Ζύμωμα, με Σπόρους

No-Knead Barley Bread with Seeds – Κρίθινο Σπιτικό Ψωμί χωρίς Ζύμωμα, με Σπόρους

No-Knead Barley Bread with Seeds – Κρίθινο Σπιτικό Ψωμί χωρίς Ζύμωμα, με Σπόρους

for english scroll down

Σας έχω την καλύτερη λύση για σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα! Κριθαρένιο ψωμί με λιναρόσπορους και ηλιόσπορους, χωρίς ζύμωμα και με 20 λεπτά ψήσιμο. Και θα έχετε φρέσκο σπιτικό ψωμί κάθε μέρα, χωρίς κούραση. Μπορεί το ζύμωμα να είναι αγχολυτικό, αλλά ξέρω πως όσοι από εσάς εργάζεστε και κουράζεστε δεν το έχετε και πολύ όρεξη..  😉

Πρόκειται για ψωμί που το προετοιμάζεις από το βράδυ και το ψήνεις το επόμενο πρωί.  Είναι η πιο απλή συνταγή για ψωμί και μπορείτε όλοι να την κάνετε. Γίνετε με μείγμα από αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι από κριθάρι ολικής άλεσης. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κρίθινο αλεύρι με αλεύρι σίκαλης αν θέλετε. Και τα δύο σας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Όσο για τους λιναρόσπορους και τους ηλιόσπορους, έχουμε μιλήσει πολλές φορές και μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά άρθρα.

No-Knead Barley Bread with Seeds – Κρίθινο Σπιτικό Ψωμί χωρίς Ζύμωμα, με Σπόρους

Χρόνος προετοιμασίας:   5 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   20 λεπτά

Μερίδες:   8 ψωμάκια

Υλικά:

  • 420 ml νερό
  • 1 κουταλάκι ξερή μαγιά
  • 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 220 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης από κριθάρι
  • 1 γεμάτο κουταλάκι αλάτι
  • 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη (εγώ χρησιμοποίησα ζάχαρη καρύδας)
  • 1 ½ κουταλιά λιναρόσπορους κοπανισμένους
  • 40 γρ. (1/4 φλυτζανιού ) ηλιόσπορους (+ έξτρα που θα ρίξετε πάνω στα ψωμάκια)

Εκτέλεση:

  1. Το βράδυ: Αναμειγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και ζυμώνετε ίσα-ίσα για να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε μέχρι το πρωί.
  2. Το επόμενο πρωί: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230ο C και όσο προθερμαίνετε αφήστε μέσα το ταψί στο οποίο θα ψήσετε τα ψωμάκια, για να ζεσταθεί καλά.
  3. Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια. Βγάζετε την ζύμη από το μπωλ και φτιάξτε με αυτήν ένα στενόμακρο παραλληλόγραμμο, περίπου 10Χ40 εκ.
  4. Στρίψτε την, κατά μήκος, δυο τρείς φορές. Χαρακώστε την επιφάνεια της ζύμης, διαγωνίως, με ένα κοφτερό μαχαίρι 8 φορές.
  5. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, βρέξτε την με λίγο νερό, και πασπαλίστε την με λίγους ακόμα ηλιόσπορους και λίγο αλεύρι.
  6. Σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά ο φούρνος.
  7. Αφού, λοιπόν, ζεσταθεί καλά ο φούρνος, βγάλτε το ταψί και στρώστε το με αντικολλητικό χαρτί. Κόψτε την ζύμη σε 8 κομμάτια και βάλτε τα στο ταψί.
  8. Ψήστε τα για 20-22 λεπτά, μέχρι να πάρουν αυτό το σκούρο χρώμα που βλέπετε στις φωτογραφίες.
  9. Αφήστε τα κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

No-Knead Barley Bread with Seeds – Κρίθινο Σπιτικό Ψωμί χωρίς Ζύμωμα, με Σπόρους

I have the best solution for homemade no-knead bread for you! No-knead barley bread with flax seeds and sunflower seeds, ready in 20 minutes, and you will have fresh homemade bread every day. Ok, kneading is relaxing, but I know that you working girls and boys are better of… 😉

This is an overnight bread recipe that you bake the next morning. It is the simplest recipe for bread and you can all make it. It is made with a mixture of all-purpose flour and whole meal barley flour. You can replace the barley flour with rye flour, if desired. Both offer you many nutrients and fiber. As for flax seeds and sunflower seeds, we have spoken many times and you can read the relevant articles.

No-Knead Barley Bread with Seeds – Κρίθινο Σπιτικό Ψωμί χωρίς Ζύμωμα, με Σπόρους

No-Knead Barley Bread with Seeds
Yields 8
No-knead barley bread with linseed and sunflower seeds
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
20 min
Total Time
25 min
Prep Time
5 min
Cook Time
20 min
Total Time
25 min
288 calories
55 g
0 g
4 g
9 g
0 g
130 g
300 g
2 g
0 g
4 g
Nutrition Facts
Serving Size
130g
Yields
8
Amount Per Serving
Calories 288
Calories from Fat 35
% Daily Value *
Total Fat 4g
6%
Saturated Fat 0g
2%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 3g
Monounsaturated Fat 1g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 300mg
12%
Total Carbohydrates 55g
18%
Dietary Fiber 5g
20%
Sugars 2g
Protein 9g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
3%
Iron
8%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. 420 ml water
  2. 1 teaspoon dry yeast
  3. 320 g. (11.3 oz.) all-purpose flour
  4. 220 g. (7.8 oz.) whole meal barley flour
  5. 1 heaped teaspoon salt
  6. 1 heaped tablespoon sugar (I used coconut sugar)
  7. 1 ½ tablespoon crushed flax seeds
  8. 40 g. (1/4 cup / 1.5 oz.) sunflower seeds (+ extras to sprinkle the rolls)
Instructions
  1. Evening: Add all ingredients in a bowl and mix until combined. Cover with a towel and leave it overnight.
  2. The next morning: Preheat oven to 230o C / 450o F and leave a baking pan in the oven while preheating.
  3. Scrape the dough in a well-floured surface and form an oblong rectangle, approx. 10X40 cm.
  4. Twist the rectangle lengthwise two or three times. Score the dough surface, diagonally, with a sharp knife 8 times.
  5. Brush with water and sprinkle with sunflower seeds and flour.
  6. Cover it with a towel and allow to rest until the oven is very well heated.
  7. Having warm up the oven well, remove the pan and line it with parchment paper. Cut the dough into 8 pieces and place them in the pan.
  8. Bake for 20-22 minutes, until you get this dark color you see in the photos.
  9. Let cool on a rack.
beta
calories
288
fat
4g
protein
9g
carbs
55g
more
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/

Facebook Comments

23 comments

  1. Εύκολο και γρήγορο!!!
    Φτιάχνεις μια σαλάτα κι ένα λαδερό, αρχίζεις τις παπάρες και μέχρι το βράδυ….άφαντα τα 8 ψωμάκια χαχαχαχα

    Καλημέρα Ευούλα!!!

  2. Theodora says:

    Τι όμορφα και λαχταριστά ψωμάκια! Ως λάτρης του γλυκού τα φαντάζομαι ζεστά σερβιρισμένα με το πρωινό, με βουτυράκι και μαρμελαδίτσα. Τέλειο!

  3. Ξανθή says:

    Πολύ καλή πρόταση, συνήθως αφήνω τη ζύμη που ζυμώνω για ψωμί όλο το βράδυ και το ψήνω το πρωί.
    Καλή εβδομάδα.

  4. maraki4 says:

    Φαίνονται πολύ νόστιμα! Είμαι μεγάλη φαν των προιόντων ολικής άλεσης και ειδικά στο ψωμί. Δύο φορές την βδομάδα ζυμώνω. Θα δοκιμάσω και αυτή την εκδοχή!!

    • The Healthy Cook says:

      χαίρομαι που σου αρέσει Μαρία! αν τα δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις 🙂

  5. Τόσο απλές αλλά τόσο φωτεινές και όμορφες οι φωτογραφίες σου! Τα λάτρεψα τα ψωμάκια, θα τα φτιάξω το συντομότερο! Τα μισά θα τα απολαύσω όπως η Πέπη και τα υπόλοιπα όπως η Θεοδώρα 😉 Σε φιλώ!!

  6. Charis says:

    Μου άρεσε πολύ η ιδέα και τα δοκίμασα μόλις το διάβασα. Δεν ξέρω αν κάτι έκανα λάθος, η ζύμη φούσκωσε βέβαια, αλλά ήταν από την αρχή αρκετά ρευστή και παρέμεινε έτσι μέχρι το επόμενο πρωί. Χρησιμοποίησα χλιαρό νερό και ξηρή μαγιά, όπως γράφει η συνταγή. Τι να προσέξω; Ευχαριστώ πολύ!!

    • The Healthy Cook says:

      Καλησπέρα! Χαίρομαι που το το δοκιμάσατε.
      Δεν θα έπρεπε να είναι ρευστή η ζύμη. Όσες φορές το έχω φτιάξει εγώ αλλά και φίλοι δεν έχει συμβεί ποτέ.
      Χρησιμοποιήσατε τα αλεύρια που γράφει η συνταγή ή τα αλλάξατε? Επίσης, δεν μου είπατε εάν τελικά το ψήσατε και πως βγήκε.
      Μήπως ήθελε λίγο παραπάνω ανακάτεμα, ή ίσως και λίγο ζύμωμα με το χέρι? Μπορεί να παίζουν ρόλο και τα αλεύρια.
      Έχετε στο νου σας πάντως πως ιδίως στο ψωμί, αλλά και σε όλες τις ζύμες, παίζει μεγάλο ρόλο και η θερμοκρασία περιβάλλοντος.
      Καλό βράδυ!

      • Charis says:

        Καλησπέρα! Πριν το ψήσω πρόσθεσα λίγο αλεύρι κυρίως για να μπορώ να το χειριστώ. Ψήθηκε σωστά απέξω, αλλά δεν φούσκωσε και εσωτερικά ήταν αρκετά σφιχτό. Μήπως το 1 κουταλάκι μαγιάς είναι λίγο; Σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω νωπή μαγιά. Αν ναι, πόση ποσότητα να βάλω; Το άφησα στον πάγκο της κουζίνας. Μήπως να το βάλω στο εσωτερικό του φούρνου; Καλό βράδυ.

        • The Healthy Cook says:

          Καλησπέρα! Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά δεν ειδοποιήθηκα για αυτό σας το σχόλιο.
          Έτσι όπως μου τα λέτε το αλεύρι που χρησιμοποιήσατε χρειάζεται περισσότερη μαγιά. Δοκιμάστε το με περισσότερη ξηρή μαγιά πριν το φτιάξετε με νωπή. Η αναλογία ξηρής/νωπής μαγιάς είναι 1:3. Θα πρέπει να αλλάξατε και λίγο την διαδικασία όμως. Θα πρέπει να ζεστάνετε λίγο από το νερό ώστε να γίνει χλιαρό και να διαλύσετε εκεί την νωπή μαγιά
          Ελπίζω να σας βοήθησα.

Leave a Reply