Home » Oatmeal Date Bars – Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

Oatmeal Date Bars – Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

Oatmeal Date Bars – Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

for english scroll down

Μπάρες δημητριακών, με υπέροχη γεύση. Ένα γλυκό σνακ που θα σας γεμίσει ενέργεια και θα σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες. Χαίρομαι πραγματικά πάρα πολύ όταν φτιάχνω τέτοιες συνταγές. Είναι από τις πιο αγαπημένες μου δημιουργίες, γιατί είναι το πιο πρακτικά σνακ. Τρώγονται καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, στο πρωινό, στο γραφείο, πριν ή/και μετά το γυμναστήριο, όπως θέλετε.  Μπάρες με βρώμη, αλεύρι ολικής, χουρμάδες, στραγγιστό γιαούρτι και σπιτικό πουρέ μήλου λοιπόν. Το ιδανικό σνακ με λίγη ζάχαρη.

Oatmeal Date Bars – Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

Έχω παρατηρήσει ότι οι χουρμάδες σας αρέσουν πολύ. Το άρθρο για τις διατροφικές πληροφορίες των χουρμάδων και οι συνταγές που περιλαμβάνουν αυτό τον ιδιαίτερο, εξωτικό καρπό, είναι συνήθως στα πιο δημοφιλή άρθρα του μπλογκ. Και, βέβαια, δεν έχετε άδικο! Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι χουρμάδες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης LDL από το έντερο. Οι αδιάλυτες και οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν,  βοηθούν στην κάθαρση του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθώντας το έντερο να εργάζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, και ικανοποιούν την πείνα μας για πολλές ώρες. Η σημαντική ποσότητα μαγνησίου που περιέχουν τους καθιστά πολύτιμη τροφή για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων,  αρθρίτιδας,  νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονή. Οι χουρμάδες είναι, επίσης, πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α  και βιταμίνη Κ. Προσφέρουν εύκολα αξιοποιήσιμη ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που μπορεί να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, ανάλογα με τη συχνότητα και την ποσότητα που καταναλώνονται. Τα 100 γρ. δίνουν 274 θερμίδες προερχόμενες κατά βάση από υδατάνθρακες (60 γρ) και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Oatmeal Date Bars – Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

Από την άλλη μεριά, τα μήλα περιέχουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, ο οποίος εξασφαλίζει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία. Ένα μέτριο μήλο (160γρ) παρέχει στον οργανισμό σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών,  καλίου και φλαβονοειδών ουσιών, διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, ενώ  είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, κερσετίνη, κατεχίνη, χλωρογενικό οξύ κ.ά. Τα φλαβονοειδή, που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μήλα, είναι επίσης ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες.  Οι φυτικές ίνες αυξάνονται ακόμα περισσότερο με το αλεύρι ολικής άλεσης και την βρώμη. Μιλάμε για σνακ –δυναμίτη!

Αν τυχόν χρησιμοποιήσετε έτοιμο πουρέ μήλου, έχετε στο μυαλό σας πως αυτοί συνήθως περιέχουν ζάχαρη, άρα ίσως χρειαστεί να μειώσετε λίγο την ζάχαρη της συνταγής.

Εγώ τις έκοψα σε 9 κομμάτια, αλλά είναι πολύ χορταστικές. Άνετα μπορούν να κοπούν σε 12 κομμάτια. Για αυτή την ποσότητα έχουν υπολογιστεί οι διατροφικές πληροφορίες.

Oatmeal Date Bars – Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

Χρόνος προετοιμασίας:   50 λεπτά

Μερίδες:   12

Υλικά:

γέμιση:

  • 1 φλυτζάνι / 250 γρ. σπιτικό πουρέ μήλου χωρίς ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι / 140γρ. ψιλοκομμένους χουρμάδες
  • ½ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
  • ¼ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
  • 1/8 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1/8 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

ζύμη:

  • 1 φλυτζάνι / 115γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 φλυτζάνι / 90γρ. νιφάδες βρώμης
  • ½ κουταλάκι baking powder
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 1/3 φλυτζάνι / 77γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1/3 φλυτζάνι / 77γρ. στέβια (σε αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη)
  • 40γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 55γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά

Εκτέλεση:

  1. Φτιάχνετε τη γέμιση, βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Λιώνετε το μείγμα με το εργαλείο για τον πουρέ και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190ο C. Βρέξτε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, στραγγίστε το καλά και στρώστε το σε ένα τετράγωνο ταψάκι 24Χ24cm.
  3. Ετοιμάζετε την ζύμη, ανακατεύοντας σε ένα μπωλ το αλεύρι, την βρώμη, τον μπέικιν, τη σόδα, και το αλάτι.
  4. Στο μπωλ του μίξερ χτυπήστε τη ζάχαρη, τη στέβια, το βούτυρο και το γιαούρτι, σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 1 λεπτό.
  5. Προσθέστε το μείγμα με τα στερεά υλικά και ανακατέψτε. Θα έχετε μια ζύμη αρκετά «ψιχουλιαστή». Είστε σε καλό δρόμο! 🙂
  6. Κρατήστε 1 φλυτζάνι / 110γρ. από το μείγμα της ζύμης. Στρώστε με πλαστική μεμβράνη ένα σκεύος που μπαίνει στην κατάψυξη και απλώστε πάνω του το 1 φλυτζάνι ζύμη αφού πρώτα το κάνετε μικρά ψίχουλα με τα χέρια σας. Βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να το χρειαστείτε.
  7. Στρώστε την υπόλοιπη ζύμη στο ταψάκι σας και απλώστε την ομοιόμορφα. Απλώστε το μείγμα των χουρμάδων και απλώστε ομοιόμορφα.
  8. Ρίξτε από πάνω τα ψιχουλάκια που είχατε βάλει στην κατάψυξη.
  9. Ψήστε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.
  10. Αφήστε τις μπάρες να κρυώσουν τελείως στο ταψάκι. Αφού κρυώσουν βγάλτε τις με προσοχή και κόψτε τις σε κομμάτια.

 

Και οι μπάρες βρώμης με χουρμάδες είναι έτοιμες! Συντηρήστε τις σε αεροστεγές δοχείο για μία εβδομάδα.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
164.6 33.9 20.2 3.5 1.9 3.4 3.3

7.3mg

 

Oatmeal Date Bars – Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

Cereal bars with great taste. A sweet snack that will fill you with energy and keep you full for hours. I am really very happy when I make such recipes. It is one of my favorite creations, because it is the most practical snack. They can be eaten throughout the day, at breakfast, in the office, before and / or after the gym, whenever you want. Bars with oats, whole flour, dates, yoghurt and homemade applesauce, that is. They are perfect snack without lots of sugar.

I have noticed that you really like dates. The article on the nutritional information of dates and recipes that include this special, exotic fruit is usually among the most popular articles of the blog. And, of course, you are absolutely right! Being rich in fiber, dates prevent the absorption of LDL cholesterol from the intestine. The insoluble and soluble fiber they contain, help in clearing the gastrointestinal system, helping the bowel to work more efficiently, and satisfy our hunger for hours. Their substantial quantity of magnesium makes them a very valuable food for the prevention of cardiovascular diseases, arthritis, Alzheimer’s disease and other diseases associated with inflammation. Dates are also rich in calcium, manganese, iron and copper, and they contain adequate amounts of B vitamins, vitamin A and vitamin K. They immediately offer energy in large quantities, which can develop into an advantage or disadvantage, depending on the frequency and the quantity dates are consumed. 100 g. of dates give 274 calories derived primarily from carbohydrates (60 g) and this is why they should be eaten in moderation.

Oatmeal Date Bars – Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

 

On the other hand, apples contain an exceptional combination of nutrients which provide particular benefits to health. A medium apple (160gr) provide significant amounts of fiber, potassium and flavonoids, soluble and insoluble fiber, and are rich in powerful antioxidants, such as vitamin C, quercetin, catechins, chlorogenic acid, etc. Flavonoids, which are contained in high concentrations in apples, are also substances with strong antioxidant capabilities. The fiber content of these bars further increase with whole meal flour and oats. We are talking about a super-snack!

If you decide to use readymade applesauce, keep in mind that they usually contain sugar, so you may have to reduce the sugar in the recipe.

I cut oatmeal bars into 9 pieces, but they are very hearty. You can actually cut them in 12 pieces. The nutritional facts are calculated for this amount of servings.

Oatmeal Date Bars – Μπάρες με Βρώμη και Χουρμάδες

Preparation time:   50 minutes

Servings:   12

Ingredients:

filling:

  • 1 cup / 8.8oz homemade unsweetened applesauce
  • 1 cup / 5oz chopped dates, pitted
  • ½ teaspoon ground ginger
  • ¼ teaspoon ground cinnamon
  • 1/8 teaspoon ground cloves
  • 1/8 teaspoon ground nutmeg

crust:

  • 1 cup / 4oz whole meal flour
  • 1 cup / 3.2oz oat flakes
  • ½ teaspoon baking powder
  • ½ teaspoon baking soda
  • ¼ teaspoon salt
  • 1/3 cup / 2.7oz brown sugar
  • 1/3 cup / 2.7oz Stevia (in 1: 1 ratio with sugar)
  • 4oz butter, melted
  • 2oz Greek yoghurt, 2% fat

Instructions:

  1. Prepare the filling, placing all ingredients in a saucepan, over medium heat. Simmer for about 10 minutes, stirring to prevent sticking. Melt the mixture with a puree tool and leave aside to cool while preparing the crust
  2. Preheat oven to 190o C / 375o Moisten a piece of greaseproof paper, drain well and set it in a square pan 24X24cm / 9.5X9.5in.
  3. Prepare the dough, by stirring in a bowl the flour, oats, baking powder, baking soda, and salt.
  4. In another bowl beat sugar, stevia, butter and yogurt with an electric mixer, on high speed for about 1 minute.
  5. Stir in the dry ingredients with a wooden spoon until combined. You should have crumbly dough. You are on track! 🙂
  6. Keep 1 cup / 3.8oz from the mixture of the dough. Lay a plastic wrap on a baking sheet and spread over the 1 cup of the dough after crumbling it with your hands. Put it in the freezer until needed.
  7. Lay the remaining dough on your baking pan and spread evenly. Apply dates mixture and spread evenly.
  8. Pour over the crumble that you have put in the freezer evenly over the filling.
  9. Bake for about 25 minutes, or until golden brown.
  10. Allow the bars to cool completely in the pan. Once cool remove them carefully and cut them into pieces.

 

And your oatmeal bars with dates are ready! Store in an airtight container for  1 week.

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
164.6 33.9 20.2 3.5 1.9 3.4 3.3

7.3mg

 

22 comments

  1. Ξανθή says:

    Είναι κάτι που δεν έχω φτιάξει μιας κι εμένα δεν με συγκινούν. Όμως αρέσουν στον σύζυγο. Πώς συντηρούνται και πόσο;;

  2. cookika says:

    Αχ με αυτές τις μπάρες σου, Εύη μου… Τις προηγούμενες με την κινόα τις εξαφανίσαμε πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε και “φοβάμαι” ότι και αυτές θα είναι εξίσου νόστιμες. Αλλά χαλάλι τους, είναι με πουρέ μήλου άρα λιγότερη ζάχαρη, γιατί αλλιώς… :p
    Λατρεύω χουρμάδες, τέλος!!
    Καλό σαββατοκύριακο, πολλά φιλιά!!

  3. άρης says:

    Εύη καλησπέρα,
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ, σε αυτό το στυλ. Φαίνονται υπέροχες στις φωτογραφίες και ο συνδυασμός χουρμάδες με πολτό μήλου θα είναι πεντανόστιμος.
    Καλό ΣΚ !!!!!!!

  4. Χρύσα says:

    Όσες ιδέες κι αν βρίσκω για σπιτικές μπάρες, πάντα θέλω περισσότερες! Τέλεια ιδέα οι χουρμάδες μέσα!

  5. Μαλλον ήρθε η ωρα να αποβάλω την παραξενια που εχω με τους χουρμάδες και να τους δοκιμάσω και εγώ επιτέλους. Για κάποιο λόγο έχω την αίσθηση ότι ειναι πολύ γλυκοί και sticky και ότι δεν θα μου αρέσουν, είναι όντως πολύ γλυκοι και με εντονη γεύση ή δική μου παράνοια ειναι?
    Κάτι πρέπει να κανω και με τον πουρέ μήλου, αυτο το ποστ σου μου δημιούργησε πολλές τύψεις… αχ αχ…. κέρασε μια μπάρα να πάνε τα ¨”φαρμάκια” κάτω (θα μας κανεις και ψυχοθεραπεια σε λιγο έτσι οπως παει)

    • έχουν μια αρκετά γλυκιά γεύση, αλλά sticky δεν θα τους έλεγα..
      αν είναι να δοκιμάσεις κάτι με χουρμάδες νομίζω πως αυτή είναι μια πολύ καλή συνταγή. η γεύση των χουρμάδων σπάει με την σάλτσα μήλου και γίνεται μια πολύ γευστική μαρμελάδα. αυτές οι μπάρες μου θυμίζουν λίγο πάστα φλώρα!
      φιλιά πολλά Τάνια μου!

  6. theonewithallthetastes says:

    Οι σπιτικές μπάρες δημητριακών είναι και δικό μου αγαπημένο σνακ!
    Είναι εύκολες και επιδέχονται τόσες παραλλαγές!
    Μου αρέσει πολύ η γέμιση των συγκεκριμένων, δείχνει πολύ λαχταριστή! Το πιστεύεις ότι δεν νομίζω να έχω δοκιμάσει χουρμάδες ακόμα;

    • το πιστεύω!
      είναι λίγο παρεξηγημένοι οι χουρμάδες.. αλλά τελικά μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις σε χίλιες δυο συνταγές!
      φιλιά πολλά!

  7. Καλημέρα Εύη μου!! Εξαιρετική (όπως πάντα) η πρόταση σου για αξιοποίηση των χουρμάδων!! Μπαρούλες γεμάτες γεύση και ενέργεια!! Μου άρεσαν και οι αναλυτικές οδηγίες σου! Φιλιά!

  8. mia xara says:

    Πολύ λαχταριστές μπάρες, με όλα τα αγαπημένα μου υλικά!!! Χαρούμενη Πρωτομαγιά, ΧΟ

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.