Home » Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

for english scroll down

Η σημερινή συνταγή είναι μια άκρως γευστική, μυρωδάτη και χορταστική σούπα. Είναι μια παραλλαγή της γνωστής μας κρεμμυδόσουπας, ενισχυμένη με ποικιλία μανιταριών και ένα νέο ζυμαρικό, το τραχανότο.

Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

Εδώ και καιρό είχα στο μυαλό μου να φτιάξω μια σούπα με διάφορα μανιτάρια και σκεφτόμουν πως να την “στήσω”. Τα μανιτάρια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου υλικά, όμως, μια σκέτη σούπα μανιταριών μου φαινόταν πολύ ανιαρό πιάτο. Σκέφτηκα, λοιπόν, να προσθέσω τραχανότο, ένα νέο ζυμαρικό από σιτάρι γιαούρτι και γάλα, το οποίο είχα δει σε διάφορες συνταγές στο διαδίκτυο και ήθελα να δοκιμάσω. Την ημέρα που είχα σκοπό να αρχίσω τις δοκιμές, τσουπ, δημοσιεύει η Κατερίνα από το Culinary Flavors την συνταγή της για την κλασσική  γαλλική κρεμμυδόσουπα!! Αυτό ήταν!! Η τέλεια έμπνευση!! Ακολούθησα, εν μέρει, την συνταγή της Κατερίνας, πρόσθεσα και τα υπόλοιπα υλικά, και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Μια σούπα πλούσια, χορταστική, γεμάτη γεύσεις και αρώματα!

Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

 

Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

Χρησιμοποίησα 3 ειδών μανιτάρια. Τα κοινά, φρέσκα λευκά μανιτάρια που βρίσκουμε παντού και δύο ειδών αποξηραμένα, κανθαρέλλες και bolets, ή porcini Χιλής. Εσείς προσθέστε ότι ποικιλία μανιταριών σας αρέσει. Αν δεν σας αρέσουν τα αποξηραμένα, ή αν δεν τα βρίσκετε εύκολα, χρησιμοποιήστε περισσότερα φρέσκα. Τα αποξηραμένα, όμως, προσθέτουν έξτρα γεύση και άρωμα στο πιάτο.

Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (και γι αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας και αποτελούν ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους), φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, ενώ έχουν μικρή θερμιδική αξία γιατί περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους και υδατανθράκων. Πιο αναλυτικά, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D (απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου), φώσφορο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και κάλιο (ενώ είναι φτωχά σε νάτριο).

Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο
chanterelles dried mushrooms
Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο
bolets dried mushrooms

Όσο για το τραχανότο, αν δεν μπορείτε να το βρείτε (δείτε εδώ τα σημεία πώλησης), χρησιμοποιήστε ζυμαρικό για σούπες της αρεσκείας σας, όπως τραχανά, κριθαράκι, κλπ. Απλά έχετε στο νου σας πως ανάλογα με τι ζυμαρικό θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να υπολογίσετε και τον χρόνο που χρειάζεται να βράσει. Το τραχανότο θέλει μόνο 5 λεπτά βράσιμο. Αν κάποιο άλλο ζυμαρικό θέλει περισσότερο χρόνο θα πρέπει να το προσθέσετε στο φαγητό λίγο νωρίτερα.

Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο
trahanoto

Ας δούμε τώρα τη συνταγή:

Χρόνος προετοιμασίας:   40-45 λεπτά

Μερίδες:   4, ως κυρίως πιάτο

Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι βραστό νερό
  • 25 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια της αρεσκείας σας
  • 2,5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες, ή, λιωμένες
  • 250 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κουταλάκι ξανθιά ζάχαρη
  • 1 λίτρο ζωμό βοδινού, ζεστό (οι χορτοφάγοι χρησιμοποιήστε ζωμό λαχανικών)
  • ½ φλυτζάνι τραχανότο
  • 1/3 φλυτζανιού λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουταλιές κονιάκ ή μπράντι
  • ψωμί σε φέτες
  • ½ – ¾ φλυτζανιού τριμμένη γραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας

Εκτέλεση:

  1. Ρίξτε τα αποξηραμένα μανιτάρια στο μπωλ με το βραστό νερό και αφήστε τα σκεπασμένα για 20 λεπτά περίπου. Στίψτε τα καλά με τα χέρια σας αλλά μην πετάξετε το νερό.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και την ζάχαρη και σοτάρετε για 2 λεπτά περίπου.
  3. Προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρετε για 1 ακόμη λεπτό. Χαμηλώστε λίγο την φωτιά και αφήστε τα κρεμμύδια να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά.
  4. Ρίξτε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και σοτάρετε για 10 λεπτά περίπου.
  5. Προσθέστε το νερό των μανιταριών και τον ζωμό και μόλις πάρει μια βράση προσθέτετε το κρασί και το μπράντι.
  6. Αφήστε να πάρει πάλι μια βράση και ρίξτε το τραχανότο, αλάτι και πιπέρι και αφήστε το να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά.
  7. Ανάψτε το γκριλ. Απλώστε τριμμένο τυρί πάνω στις φέτες ψωμιού και ψήστε μέχρι να πάρει το τυρί χρώμα, 3-4 λεπτά.
  8. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ με μια φέτα ψωμί πάνω της.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
350 22.1 3.5 14.0 5.2 15.1 6.2

17.6

 

Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

Today’s recipe is a very tasty, fragrant and hearty soup. It is a variation of the famous French onion soup, enhanced with a variety of mushrooms and a new type of pasta, trahanoto.

For some time I had in my mind to make a soup with various mushrooms and I was thinking how to “set it up.” Mushrooms are one of my favorite ingredients, but a neat mushroom soup looked like a very dull dish. So, I thought to add trachanoto, a new pasta made of wheat, yogurt and milk, which I had seen in various recipes on the Internet and wanted to try. The day that I was going to start testing the soup Katerina from Culinary Flavors published her recipe for the classic French onion soup. That was the perfect inspiration!!       I followed, partly, Katerina’s recipe, I add the remaining ingredients, and the result was excellent! A rich soup, hearty, full of flavors and aromas!

Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

I used three kinds of mushrooms. Common, fresh white mushrooms that we find everywhere and two kinds of dried mushrooms, chanterelles and bolets, or Chile’s porcini. You add the mushroom variety you like. If you do not like dried ones, or if you cannot find them easily, use more of fresh ones. Dried mushrooms, although, add extra flavor and aroma to the dish.

Mushrooms are an excellent food rich in high quality protein (and therefore can replace meat and are an ideal food for vegetarians), fiber, vitamins, minerals, and have little caloric value because they contain small amounts of fat and carbohydrates. Specifically, mushrooms contain B vitamins, vitamin D (essential for calcium absorption), phosphorus, calcium, selenium, zinc, copper and potassium (and are low in sodium).

As for trachanoto, if you cannot find it, use any pasta of your choice, such as frumenty, orzo, pearl barley, etc. Just keep in mind that depending on what pasta you use, you need to figure out the time needed to boil. Trachanoto only wants five minutes cooking. If the pasta you are using needs more time, you have to add it to the pot a little earlier.

Let’s now see the recipe:

Preparation time:   40-45 minutes

Servings:   4, as a main dish

Ingredients:

  • 1 cup boiling water
  • dried mushrooms of your choice
  • 5 tablespoons olive oil
  • 1 tablespoon butter
  • 3 large onions, cut into thin slices
  • 1 teaspoon fresh ginger, grated
  • 3 large cloves garlic, very finely chopped, or crushed
  • 250 g. fresh white mushrooms, sliced
  • 1 teaspoon brown sugar
  • 1 liter beef stock, hot (vegetarians use vegetable stock)
  • ½ cup trahanoto, (or orzo, pearl barley, etc.)
  • 1/3 cup dry white wine
  • 2 tablespoons cognac or brandy
  • sliced bread
  • ½ – ¾ cup grated gruyere cheese or other cheese of your choice

Instructions:

  1. Add the dried mushrooms in a bowl with the boiling water and let marinate for 20 minutes. Squeeze them with your hands to drain, but do not discard water.
  2. In a large skillet, over medium heat, heat the olive oil and butter. Add the onions and sugar and cook for about 2 minutes.
  3. Add garlic and ginger and sauté for 1 more minute. Lower the heat slightly and let the onions simmer for about 20 minutes.
  4. Add mushrooms in the saucepan and sauté for about 10 minutes.
  5. Add the water left from rehydrating mushrooms and beef stock and when it boils add the wine and brandy.
  6. Let it boil for a couple of minutes and then add the pasta, salt and pepper and simmer for 5-7 minutes.
  7. Turn the broiler on. Apply grated cheese over the bread slices and bake until it gets a golden color, 3-4 minutes.
  8. Serve the soup in bowls with a slice of bread on it.

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
350 22.1 3.5 14.0 5.2 15.1 6.2

17.6

 

34 comments

  1. δεν εχω δοκιμασει να κανω τραχανότο, αλλα με ιντριγκάρει πολύ και η συνταγη σου!
    Καλό ξημέρωμα, καλό μήνα
    Σε φιλώ 🙂

  2. Ευη εφτιαξες μια καταπληκτικη σουπα!!!! Δεν εχω λογια δηλαδη. Ολα μου αρεσουν ανεξαιρετως σε αυτην. Πολυ του γουστου μου!!

    Δεν μπορω να μην σχολιασω ωστοσο και την ωραια σου κοκκινη κατσαρολα!! 🙂

    Καλο βραδυ κοριτακι!!!

  3. peps says:

    Εξαιρετική σούπα με υλικά που μ’ αρέσουν πολύ!!!!!!!!!!
    Πλούσια σε γεύση….φαντάζομαι!!!

    Έχεις τέτοια κατσαρόλα?????? τη θέλω για φωτογράφιση χαχαχαχα

    Καλημέρα Ευούλα!!

  4. Δεν εχω δοκιμάσει τραχανότο, ούτε σούπα κρεμμυδιών, μόνο μανιτατόσουπα, που σε διαβεβαιω δεν είναι τόσο βαρετή όσο νομίζεις.
    Η δική σου 3 σε 1 εκδοχή μου αρέσει εξίσου, μου κάνει πολύ χουχουλιάρικο comfort food φαγητό ιδανικό για μια κρύα μέρα.
    Συμφωνώ με την peps για την κατσαρόλα (μα ποσά κιλά είναι μαζί με την σούπα? κάνεις και γυμναστική παράλληλα)

    • όπως το λες Τάνια μου!!
      είναι πολύ χουχουλιάρικο πιάτο!
      όσο για την κατσαρόλα…. κάνω σίγουρα γυμναστική!! είναι πολύ βαριά!! χεχε!

  5. Ξανθή says:

    Αυτό το τραχανότο το ακούω αλλά δεν το έχω βρει πουθενά, έχεις την καλοσύνη να μου πεις που το βρίσκεις.

  6. αρης says:

    και εγώ πρώτη φορά ακούω το τραχανότο !! Εξαιρετική πρόταση και πανέμορφες φωτογραφίες !!!

  7. Αθηνά says:

    τρελαίνομαι για μανιτάρια και κρεμμύδια! Πολύ όμορφη η πρότασή σου! Και μου αρέσει πολύ που αναλύεις τα θρεπτικά συστατικά! Ευχαριστούμε πολύ!Φιλιά

  8. Εντάξει, δεν έχω πολλά να πω…Απλά τέλειο! Και εγώ το τραχανότο δεν το έχει δει κάπου στην αγορά αλλά με ή χωρίς σίγουρα θα την δοκιμάσω σύντομα!
    Φιλιά!

  9. Προσωπικά ενθουσιάστηκα με τη σούπα σου Εύη μου!
    Τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το τραχανότο, συνδυαζόμενα πρέπει να δημιουργούν μια απίστευτα δυνατή γεύση!
    Ωραίο πιάτο… χειμωνιάτικο και άκρως καταπραϋντικό!
    Φιλιά

  10. justsunday says:

    Ευη φανταστικη η σουπα σου, συνδυασες αψογα τοσο υπεροχα υλικα!! Θα την δοκιμασω σιγουρα!!!
    Φιλια!!!

  11. mookies says:

    Η τρία σε ένα σούπα σου πρέπει να έγινε πεντανόστιμη Εύη μου! Μόνο την κρεμυδόσουπα και την μανιταρόσουπα να βάλεις μαζί έχεις εγγυημένα αποτελέσματα. Πραγματικά πετυχημένη η έμπνευσή σου! Το τραχανότο δεν το έχω δοκιμάσει, παρόλο που το έχω δει σε μερικές συνταγές, για να πω την αλήθεια δεν το έψαξα ακόμα, φαίνεται να ταιριάζει με τα υπόλοιπα υλικά.
    Φιλιά

  12. sundayspoon says:

    Ομολογώ ότι ο τραχανάς είναι ένα υλικό που δεν έχω δουλέψει ιδιαίτερα, αν και κάποια στιγμή στο μέλλον σίγουρα θα καταπιαστώ και μαζί του. Παρόλα αυτά η σούπα σου, μέσα από τις εξαιρετικές φωτογραφίες, φαίνεται άκρως δελεαστική! Δεν θα έλεγα όχι σε μια μερίδα… 🙂
    Φιλιά!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.