Home » Oven “Fried” Chicken – Κοτόπουλο Τηγανητό… στο Φούρνο

Oven “Fried” Chicken – Κοτόπουλο Τηγανητό… στο Φούρνο

Oven “Fried” Chicken - Κοτόπουλο Τηγανιτό… στο Φούρνο

for english scroll down

Η συνταγή που σας προτείνω σήμερα είναι ένα εύκολο και χωρίς απαιτήσεις πιάτο, που θα αρέσει σε όλη την οικογένεια. Το κοτόπουλο τηγανητό.. στο φούρνο, είναι η ελαφριά εκδοχή του κοτόπουλου πανέ, με μια κρούστα λίγο διαφορετική από τη συνηθισμένη.

Oven “Fried” Chicken - Κοτόπουλο Τηγανιτό… στο Φούρνο

Για τη συνταγή αυτή χρησιμοποιούμε φιλέτο κοτόπουλου το οποίο μαρινάρουμε σε νερό, αλάτι και ζάχαρη για τουλάχιστον 2 ώρες (όπως θα δείτε στη συνταγή «Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο»)  και κατόπιν το βουτάμε σε ένα μπωλ με ξινόγαλα και λιωμένο σκόρδο και μετά στο μείγμα της κρούστας που αποτελείται από κοπανισμένο λιναρόσπορο, αλεύρι ολικής άλεσης, τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης, καλαμποκάλευρο και αλατοπίπερο. Με αυτό τον τρόπο το κοτόπουλο έχει πολύ λιγότερα λιπαρά λόγω του ψησίματος στο φούρνο και πολύ λιγότερη χοληστερίνη λόγω της απουσίας αυγού. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ωραία ψημένο και ζουμερό κοτόπουλο, με μια όχι τόσο τραγανή κρούστα σαν του τηγανητού, αλλά πάρα πολύ νόστιμη! Εμείς το συνοδέψαμε με βραστό μπρόκολο και δύο πολύ νόστιμες σάλτσες. Η πρώτη, με μαγιονέζα και μουστάρδα Dijon, είναι λίγο καυτερή και η δεύτερη, με γιαούρτι, ξινόγαλα και διάφορα μυρωδικά, έρχεται και σας δροσίζει. Ταιριάζουν υπέροχα με το κοτόπουλο και ολοκληρώνουν το πιάτο.

Oven “Fried” Chicken - Κοτόπουλο Τηγανιτό… στο Φούρνο

Oven “Fried” Chicken - Κοτόπουλο Τηγανιτό… στο Φούρνο

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα και 10 λεπτά (και 2 ώρες αναμονής)

Μερίδες:   4

Υλικά:

για το κοτόπουλο:

  • 1 ½ κουταλιά ζάχαρη
  • 1 ½ κουταλιά αλάτι
  • 2 φλυτζάνια ζεστό νερό
  • 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 φλυτζάνι (250ml) ξινόγαλα, 1,5% λιπαρά
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 3 κουταλιές κοπανισμένο λιναρόσπορο
  • ¾ κούπας τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης
  • 4 κουταλιές αλεύρι ολικής άλεσης
  • 4 κουταλιές καλαμποκάλευρο
  • 1 ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ¼ – ½ κουταλάκι μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο

για την σάλτσα μαγιονέζας – μουστάρδας:

  • ½ φλυτζάνι μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουταλιά μουστάρδα Dijon
  • 2 κουταλιές μέλι
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • ½ κουταλάκι απλή μουστάρδα
  • ½ κουταλάκι λευκό ξύδι
  • ¼ κουταλάκι ξερό εστραγκόν
  • αλάτι, πιπέρι

για την σάλτσα γιαουρτιού:

  • ½ φλυτζάνι γιαούρτι, 2% λιπαρά
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κουταλιά ξινόγαλα, 1,5% λιπαρά
  • 1 κουταλάκι μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά
  • ½ κουταλάκι φρέσκο χυμό λεμονιού
  • ¼ κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 πρέζα ξερό βασιλικό
  • 1 πρέζα ξερή μαντζουράνα
  • 1 πρέζα ξερή ρίγανη
  • 1 πρέζα ξερό θυμάρι
  • τα φύλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκου μαϊντανού
  • αλάτι, πιπέρι

Oven “Fried” Chicken - Κοτόπουλο Τηγανιτό… στο Φούρνο

Oven “Fried” Chicken - Κοτόπουλο Τηγανιτό… στο Φούρνο

Oven “Fried” Chicken - Κοτόπουλο Τηγανιτό… στο Φούρνο

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε το κοτόπουλο:

  1. Σε ένα μπωλ, ανακατέψτε το αλάτι και τη ζάχαρη με 2 φλυτζάνια ζεστό νερό, μέχρι να διαλυθούν. Περιμένετε να κρυώσει τελείως.
  2. Βάλτε το κοτόπουλο στην άλμη, σκεπάστε και βάλτε το μπωλ στο ψυγείο για 2-3 ώρες περίπου.
  3. Σε ένα μπωλ προσθέστε το ξινόγαλα και το λιωμένο σκόρδο.
  4. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατέψτε καλά τον λιναρόσπορο, τη φρυγανιά, το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο αν το θέλετε.
  5. Βγάλτε το κοτόπουλο από την άλμη, σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας και αφήστε το για λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  6. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190ο C .
  7. Παίρνετε ένα κομμάτι κοτόπουλο και το βουτάτε στο ξινόγαλα και μετά στο μπωλ με τα στερεά υλικά. Τοποθετείτε ένα-ένα κομμάτι κοτόπουλου σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Στο τέλος, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείψτε το κοτόπουλο ελαφρά με ελαιόλαδο.
  8. Ψήστε το κοτόπουλο για 50 λεπτά περίπου.
  9. Σερβίρετε το κοτόπουλο ζεστό με σαλάτα επιλογής σας και, αν θέλετε, τις δύο σάλτσες που σας προτείνω.

για την σάλτσα μαγιονέζας – μουστάρδας:

  1. Βάλτε όλα τα υλικά στο μούλτι και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε σε μπωλ.

για την σάλτσα γιαουρτιού:

  1. Βάλτε όλα τα υλικά στο μούλτι και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε σε μπωλ.

Καλή απόλαυση!!

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ  
  Ενέργεια   Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
Σκέτοκοτόπουλο 412.6 20.4 3.1 13.4 2.6 50.6 2.9 125.9mg
Μεσάλτσες 592.5 32.9 14.6 20.8 4.0 65.9 2.7 163.2mg

Oven “Fried” Chicken - Κοτόπουλο Τηγανιτό… στο Φούρνο

Today’s recipe is an easy and quick recipe which will be the whole family’s favorite.  The oven “fried” chicken, is the light version of the traditional fried chicken with a crust a little different than usual.

For this recipe I use chicken fillet, marinated it in water, salt and sugar for at least two hours (as you will see in the recipe “Red Hot Chile Chicken”) and then dip it into a bowl with buttermilk and crushed garlic and then into the crust mix, consisting of crushed flaxseed, whole wheat flour, whole wheat bread crumbs, cornmeal, salt and pepper. In this way the chicken has much less fat because of baking in the oven and much less cholesterol due to the absence of egg. The result is a very nice and juicy baked chicken, with a not so crispy crust as the traditional ones, but very tasty! We accompanied the chicken with boiled broccoli and two delicious sauces. The first, mayonnaise and  Dijon mustard, is a bit spicy, and the second, with yogurt, buttermilk and various herbs, is really refreshing. They match wonderfully with the chicken and complete the dish.

Oven “Fried” Chicken - Κοτόπουλο Τηγανιτό… στο Φούρνο

Preparation time:   1 hour and 10 minutes (plus 2 hours waiting time)

Servings:   4

Ingredients:

for the chicken:

  • 1 ½ tablespoon sugar
  • 1 ½ tablespoon salt
  • 2 cups hot water
  • 1 kg. (2.2lb) chicken breast, cut into thin strips
  • 1 cup (250ml) buttermilk, 1.5% fat
  • 1 garlic clove, crushed
  • 3 tablespoons crushed flaxseed
  • ¾ cup whole wheat breadcrumbs
  • 4 tablespoons whole wheat flour
  • 4 tablespoons cornmeal
  • 1 ¼ teaspoon salt
  • 1 teaspoon freshly ground pepper
  • ¼ – ½ teaspoon chile flakes (optional)
  • 1-2 tablespoons olive oil

for mayonnaise- Dijon mustard sauce:

  • ½ cup low-fat mayonnaise
  • 2 cloves garlic, crushed
  • 1 tablespoon Dijon mustard
  • 2 tablespoons honey
  • ¼ teaspoon cayenne pepper
  • ½ teaspoon plain mustard
  • ½ teaspoon white vinegar
  • ¼ teaspoon dried tarragon
  • salt, pepper

for the Greek yogurt sauce:

  • ½ cup Greek yogurt, 2% fat
  • 1 garlic clove, crushed
  • 1 tablespoon buttermilk, 1.5% fat
  • 1 teaspoon mayonnaise, low fat
  • ½ teaspoon fresh lemon juice
  • ¼ teaspoon sugar
  • 1 pinch dried basil
  • 1 pinch of dry marjoram
  • 1 pinch dried oregano
  • 1 pinch dried thyme
  • 2-3 sprigs of fresh parsley
  • salt, pepper

Oven “Fried” Chicken - Κοτόπουλο Τηγανιτό… στο Φούρνο

Instructions:

Prepare the chicken:

  1. In a bowl, mix the salt and sugar with 2 cups of warm water until dissolved. Wait to cool completely.
  2. Put the chicken in the brine, cover and put the bowl in the refrigerator for about 2-3 hours.
  3. In a bowl add the buttermilk and crushed garlic.
  4. In another bowl mix well flaxseed, bread crumbs, flour, cornmeal, salt, pepper and chile flakes if desired.
  5. Remove the chicken from the brine, wipe it with a paper towel and leave for a while to come to room temperature.
  6. Preheat the oven to 190oC/375o F
  7. Take a piece of chicken and dip it in buttermilk and then to the bowl with the dry ingredients. Place one piece of chicken at a time in baking pan lined with wax paper. In the end, using a brush, coat the chicken lightly with olive oil.
  8. Bake chicken for about 50 minutes.
  9. Serve the chicken hot with your choice of salad and, if desired, the two sauces I suggest.

For mayonnaise – Dijon mustard sauce:

  1. Put all ingredients in a food processor and mix well. Serve in a bowl.

For the Greek yogurt sauce:

  1. Put all ingredients in a food processor and mix well. Serve in a bowl.

I hope you will enjoy the oven “fried” chicken as much as I did!!

 

Nutritional Facts per Serving

 
  Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
chicken 412.6 20.4 3.1 13.4 2.6 50.6 2.9 125.9mg
w/ sauces 592.5 32.9 14.6 20.8 4.0 65.9 2.7 163.2mg

36 comments

  1. Ααα το στυλ φαγητού που μου αρέσει, ελαφρύ και με βραστό (ή στον ατμό) μπροκολάκι από δίπλα.
    Μπορεί το τηγανιτό να έχει πιο τραγανή κρούστα όπως λές, αλλά ποιος κάθεται να τηγανίζει, άσε και τις έξτρα θερμίδες που παίρνουμε από το λάδι και την επιβάρυνση στα στομάχια μας, για μας τους ευαίσθητους, δεν αξίζει (ας τις πάρουμε από κανα γλυκό τουλάχιστον). Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να μαρινάρω κοτόπουλο σε άλμη και με ιντριγκάρει κατά πόσο μπορει να επηρρεάσει τη γεύση και την υφή του κοτόπουλου. Δεν μένει παρα να κάνω μια δοκιμή….

    • αυτή η μαρινάδα άλμης κάνει πολύ καλή δουλειά στο στήθος κοτόπουλου που πολλοί το βρίσκουν “στεγνό”.
      αν τη δοκιμάσεις πες μου πως σου φάνηκε. 😉
      ευχαριστώ Τάνια μου!

  2. cookika says:

    Καλημέρα Εύη!
    Κι εγώ σχεδόν έτσι κάνω το κοτόπουλο πανέ αλλά η κρούστα σου είναι ιδιαίτερη και σίγουρα πολύ ανώτερη από την σκέτη τριμμένη φρυγανιά!
    Πιστεύω ότι είναι πιο νόστιμο στο φούρνο παρά στο τηγάνι γιατί απολαμβάνεις όλη την γεύση του, που δεν χάνεται από την λαδίλα…
    Φιλιά πολλά!

    • καλησπέρα Αγγελική!
      κι εγώ το προτιμώ έτσι. συμφωνώ, κρατάει την γεύση του με αυτό τον τρόπο.
      φιλιά!

  3. άρης says:

    Καλημέρα Εύη !! Τέλειο δείχνει το πιάτο σου !! Λαμπερό και λαχταριστό !!
    Τα υλικά που έβαλες είναι ένα και ένα !! Μου αρέσει το concept “τηγανιτό στο φούρνο” έτσι κάνω εγώ τις πατάτες 😉

  4. Ξανθή says:

    Αυτή η φωτογραφία που το κοτόπουλο βουτάει στη σάλτσα σε κάνει αν θέλεις να το φας τώρα. Σχεδόν έχω καταργήσει το τηγάνισμα κι αυτή η πρόταση είναι πολύ καλή.

  5. peps says:

    Θα το φτιάξω αύριο που θα ‘ρθει ο μικρός! Μόνο ο λιναρόσπορος μου έλειπε από τα υλικά χιχιχιχιχι
    Θα φτιάξω και πατάτες τηγανίτες….φούρνου και τη σάλτσα με το γιαούρτι!
    Αυτά!
    🙂

      • peps says:

        η κρούστα είναι πεντανόστιμη και πολύ ιδιαίτερη με τον λιναρόσπορο!!!!!!! πραγματικά αξίζει να δοκιμαστεί! το κοτόπουλο το έβαλα στην άλμη από χτες το βράδυ….λιώνει στο στόμα και σε συνδυασμό με τη σάλτσα…άλλο πράμα!!!!!!!!!!
        τέλειο φαγητό και ελαφρύ!!!!!!!!

  6. sp00nstories says:

    Χτύπησες φλέβα! Το κοτόπουλο είναι αγαπημένο για μένα και ειδικά το πανέ που δεν το κάνω όμως ποτέ γιατί παχαίνει χαχα. Έχω δοκιμάσει συνταγές ωραίες με τον τρόπο που μας δείχνεις αλλά και η δική σου είναι όνειρο Εύη μου! Καλά δεν συζητώ για τις σάλτσες! Βοηθάνε και οι θεικές φωτογραφίες σε αυτό!Μπράβο κούκλα μου!

  7. theonewithallthetastes says:

    Το κοτόπουλο πανέ στο φούρνο έχει καθιερωθεί στο σπίτι μας εδώ και αρκετό καιρό.
    Είναι πολύ πιο ελαφρύ σε σχέση με την τηγανητή εκδοχή αλλά παρόλα αυτά εξίσου γευστικό.
    Μου αρέσει το μίγμα με το οποίο πανάρεις το κοτόπουλο.
    Έχει ξινόγαλα που μου αρέσει πολύ σαν υλικό και είναι και αρκετά ιδιαίτερο.
    Και οι συνοδευτικές σάλτσες ωραιότατες!

  8. Επιβεβαιωνω το ποσο νοστιμο ειναι αυτο το κοτοπουλο. Το κοτοπουλο πανε το κανω μονο στο φουρνο γιατι πραγματικα ειναι πεντανοστιμο. Η μαριναδα ειναι ακρως απαραιτητη γιατι το μαλακωνει. Οσο για τις φοβερες σαλτσες σου, τις ηθελα και τις δυο. Το ποσο λιγουρεψα την μπουκια που η σος σταζει απο τη μπουκια δε λεγεται!! Ειχες δεν ειχες μας ξελιγωσες παλι!!
    Α και επισης μου αρεσει που στο παναρισμα δεν εβαλες αυγο. Οχι τοσο για τα λιπαρα αλλα γιατι μου μυριζει μερικες φορες.
    Φιλια!!!!

  9. Χρύσα says:

    Καλά, το κοτόπουλο πανέ και στη δική μου κουζίνα μόνο στο φούρνο γίνεται πλέον, ειδικά από τότε που τρώει και ο μικρός. Μου άρεσε πολύ και η διαδικασία της μαρινάδας, και το μείγμα του παναρίσματος, μου δίνει την εντύπωση ότι θα το κάνει αρκετά τραγανό. Και αυτό το dip του γιαουρτιού, μου έκανε κλικ αμέσως!

  10. mia maria says:

    Μας αρέσει πολύ το κοτόπουλο στο φούρνο σαν τηγανητό! Λιναρόσπορο δεν έχω χρησιμοποιήσει, ωραία ιδέα!

  11. ΕΛΕΝΑ says:

    Χαζεύω και ξαναχαζεύω το κοτοπουλάκι που ….. ντιπάρει στην πεντανόστιμη σος!!
    Φαγάκι που δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

  12. Λαχταριστες μπουκιές και δεν σου κάθονται στο στομάχι μια που δεν χρειαζεται να μπουν στο τηγάνι!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.