Home » Red Hot Chile Chicken – Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο

Red Hot Chile Chicken – Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο

Red Hot Chile Chicken – Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο

for english scroll down

Μόλις πριν από μερικές μέρες συνειδητοποίησα πως, παρόλο που αυτό το ιστολόγιο μετράει σχεδόν επτά μήνες  στη μπλογκόσφαιρα, δεν έχω αναρτήσει καμία συνταγή που να περιλαμβάνει κρέας, ή πουλερικά. Μην με ρωτάτε γιατί, δεν ξέρω να σας απαντήσω. Στο σπίτι μας, βέβαια δεν τρώμε συχνά κρέας. Είμαστε πιο πολύ των λαχανικών, των λαδερών και των οσπρίων, αλλά που και πού κρεατάκι θα φάμε. Είπα λοιπόν να σας φτιάξω και κάτι κρεατικό, κοτόπουλο δηλαδή, για να μην νομίζετε πως είμαι χορτοφάγος…

Red Hot Chile Chicken – Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο

Ιδού λοιπόν και η πρώτη συνταγή με κοτόπουλο. Καυτερό, πικάντικο φιλέτο κοτόπουλου, με μπόλικα μπαχαρικά, για να μην ξεχνιόμαστε!! Εσείς μπορείτε να το συνδυάσετε με βραστά λαχανικά,  σαλάτες, ρύζι, ή ότι άλλο θέλετε.  Το κοτοπουλάκι μαρινάρετε σε νερό, αλάτι και ζάχαρη για τουλάχιστον 2-3 ώρες για να  μείνει μαλακό και ζουμερό, ενώ η ζάχαρη του δίνει ωραίο χρώμα στο ψήσιμο. Επίσης, φτιάχνετε ένα πικάντικο λάδι, αναμειγνύοντας ελαιόλαδο και διάφορα μπαχαρικά, με μέρος του οποίου μαγειρεύετε το κοτόπουλο. Το υπόλοιπο λάδι το χρησιμοποιείτε σαν ντιπ, για έξτρα γεύση.

Το στήθος του κοτόπουλου είναι μια ωφέλιμη τροφή, χαμηλή σε λίπος, ιδανική για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Είναι πηγή πολύτιμης πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας. Αν αποφασίσετε να φτιάξετε την ίδια συνταγή χρησιμοποιώντας μπούτι κοτόπουλου, έχετε στο μυαλό σας πως η διατροφική αξία του πιάτου σας θα αλλάξει εντελώς, μια και το μπούτι έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε λίπος από το στήθος του κοτόπουλου.

Red Hot Chile Chicken – Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο

 

Χρόνος προετοιμασίας:   3 ώρες, 30 λεπτά

Μερίδες:   4

Υλικά:

Για το κοτόπουλο

  • 1 ½ κουταλιά ζάχαρη
  • 1 ½ κουταλιά αλάτι
  • 2 φλυτζάνια ζεστό νερό
  • 2 ζεύγη φιλέτο κοτόπουλο, κομμένα στη μέση, εγκάρσια, αν είναι πολύ χοντρά

Για το πικάντικο λάδι

  • 1 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
  • 1 κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι σπόρους αγριοκύμινου
  • ¾ κουταλάκι μπούκοβο
  • 1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • 1 κουταλιά πολτό σκόρδου, ή 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου λιωμένες
  • ¾ φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
  • αλάτι

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε την άλμη

  1. Σε ένα μπωλ, ανακατέψτε το αλάτι και τη ζάχαρη με 2 φλυτζάνια ζεστό νερό, μέχρι να διαλυθούν. Περιμένετε να κρυώσει τελείως.
  2. Βάλτε τα φιλέτα του κοτόπουλου στην άλμη, σκεπάστε και βάλτε το μπωλ στο ψυγείο για 2-3 ώρες περίπου.

Ετοιμάστε το πικάντικο λάδι

  1. Βάλτε ένα μικρό τηγάνι να κάψει σε μέτρια φωτιά και καβουρδίστε ελαφρά τους σπόρους αγριοκύμινου, μέχρι να μυρίσουν, για περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρετέ τους σε ένα γουδί και σπάστε τους.
  2. Στο ίδιο τηγάνι, καβουρδίστε ελαφρά το κύμινο, το κόλιανδρο και το μπούκοβο, για περίπου 1 λεπτό.
  3. Μεταφέρετε τα μπαχαρικά σε ένα μπωλ και προσθέστε το πιπέρι καγιέν, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε και προσθέστε όσο αλάτι θέλετε.
  4. Ανακατέψτε πάλι καλά πριν το χρησιμοποιήσετε.

Ψήστε το κοτόπουλο

  1. Βγάλτε το κοτόπουλο από την άλμη, σκουπίστε το με χαρτί κουζίνας και αφήστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Βάλτε τη ψηστιέρα να ζεσταθεί, σε μέτρια – δυνατή φωτιά (αν έχετε ψησταριά, ακόμα καλύτερα).
  3. Απλώστε τα φιλέτα στην ψηστιέρα και ρίξτε πάνω τους 2 κουταλιές από το πικάντικο λάδι.
  4. Ψήστε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει ένα καφέ-κόκκινο χρώμα και στις δύο πλευρές.
  5. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια επιφάνεια κοπής και κόψτε το σε λωρίδες, κατά πλάτος.
  6. Σερβίρετε με το υπόλοιπο πικάντικο λάδι.

Φτιάξτε την αγαπημένη σας σαλάτα και απολαύστε το!!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
411.1 1.5 0.1 28.7 3.7 34.8 0.4

82.5

 

Red Hot Chile Chicken – Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο

Just a few days ago I realized that although this blog counts nearly seven months in the blogosphere, I have not posted any recipe that includes meat, or poultry. Do not ask me why; I don’t know. To tell you the truth in our house, we do not eat meat often. We like mostly vegetables and legumes, but occasionally we do eat meat. So I thought I will cook a recipe with chicken for you,  so you don’t think that I’m a vegetarian …

So here is the first recipe with chicken. Hot, spicy chicken fillet, with lots of spices!! You can serve it with steamed vegetables, salads, rice, or whatever you want. The chicken marinates in water, salt and sugar for at least 2-3 hours to stay soft and juicy, while sugar gives a nice color while cooking. Additionally, you make a spicy oil, mixing olive oil and spices, with part of which you cook the chicken. The remaining oil is used as a dip for extra flavor.

The chicken breast is a beneficial food, low in fat, ideal for those watching their diet. It is a valuable source of protein of high biological value. If you decide to make the same recipe using chicken thighs, keep in mind that the nutritional value of the dish will be completely changed, since the thigh has twice the fat from the chicken breasts.

Red Hot Chile Chicken – Πικάντικο Καυτερό Κοτόπουλο

 

Preparation time:   3 hours and 30 minutes

Servings:   4

Ingredients:

For the chicken

  • 1 ½ tablespoon sugar
  • 1 ½ tablespoon salt
  • 2 cups hot water
  • 2 pairs of chicken breasts, cut in half, crosswise if it is too thick

For the spicy oil

  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon ground coriander
  • 1 teaspoon caraway seeds
  • ¾ teaspoon chile flakes
  • 1 teaspoon cayenne pepper
  • 1 tablespoon garlic paste or 2 large cloves garlic, crushed
  • ¾ cup olive oil
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
  • salt

 

Instructions:

Prepare the brine

  1. In a bowl, mix the salt and sugar with 2 cups warm water until dissolved. Wait to cool completely.
  2. Put the chicken fillets in brine, cover and put the bowl in the refrigerator for 2-3 hours.

Prepare the spicy oil

  1. Put a small skillet, over medium heat lightly toast caraway seeds until fragrant, for about 2 minutes. Transfer into a mortar and crush them.
  2. In the same pan, lightly toast cumin, coriander and chile flakes for about 1 minute.
  3. Transfer the spices in a bowl and add cayenne pepper, garlic, olive oil and balsamic vinegar and mix well. Taste and add salt as desired.
  4. Mix well again before using.

Cook chicken

  1. Remove the chicken from brine; wipe it with paper towels and let sit to room temperature.
  2. Prepare the grille to warm over medium – high heat (if you have a barbeque, even better).
  3. Lay the fillets on the grille and pour over them 2 tablespoons of the spicy oil.
  4. Grill the chicken until it gets a brown-red color on both sides.
  5. Transfer the chicken to a cutting board and cut into strips crosswise.
  6. Serve with the remaining spicy oil.

Prepare your favorite salad and enjoy it!!

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
411.1 1.5 0.1 28.7 3.7 34.8 0.4

82.5

 

0 comments

  1. Μ΄αρέσειιιιιιιιιιιιιιι!!!
    Καλά, λες. Δεν το είχα προσέξει πως δεν έχεις βάλει καθόλου κρεας. Τώρα που το είπες το συνειδητοποίησα.
    Πόσο μου αρέσει που το στήθος κοτόπουλου επιδέχεται ένα σορώ μετατροπές αφού είναι ένα ας πούμε ουδέτερο σε γεύση κρέας.
    Λατρεύω τα μπαχαρικά . Το έφτιαξες και πολύ θελκτικό στο μάτι με το λαδάκι του να ρέει και να το κάνει υπέροχο σε εικόνα!!!!

    Καλό σου βράδυ Εύη και καλή 28η!!!
    Φιλιά πολλά!

  2. mookies says:

    Ωραία, γιατί λατρεύω το πικάντικο κοτόπουλο! Μου άρεσαν πολύ τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες, αν και το αγριοκύμινο δεν το ξέρω, ευκαιρία να το ψάξω. Με τη συνοδεία μπασμάτι, σαλάτας και το ντιπ από δίπλα θα δοκιμαστεί λίαν συντόμως!
    Φιλιά

  3. Ariadni says:

    Το λάτρευω το κοτόπουλο! Μου αρεσει που έχεις και τη θερμιδικη αξία, αλλα και οι φωτογραφιες άκρως δελεαστικές!
    Καλό ξημέρωμα!
    Φιλιά πολλά!

  4. Πρώτη συνταγή με κοτόπουλο και πάρα πολύ ξεχωριστή!
    Έχω διαβάσει ότι η συγκεκριμένη μαρινάδα με τη ζάχαρη, αν και πάρα πολύ απλή κάνει θαύματα!
    Μου αρέσει το πικάντικο λάδι, μου αρέσει που η συνταγή είναι τόσο απλή αλλά ενδιαφέρουσα!
    Φιλιά!

    • κι εγώ πρώτη φορά τη δοκίμασα και πραγματικά το κοτόπουλο ήταν πολύ ζουμερό!
      ευχαριστώ Ερμιόνη μου! καληνύχτα!

  5. dolmadaki says:

    κοτοπουλο ακουω πικαντικο ακουω και μου τρεχουν τα σαλια!!! μα ρεσει!! μ αρεσει και ο συνδυασμος των μπαχαρικών που βάζεις!! σα καραμελωμένο ειναι!!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.