Home » Roasted Beet Hummus – Χούμους με Ψητά Παντζάρια

Roasted Beet Hummus – Χούμους με Ψητά Παντζάρια

Εντυπωσιακό και πεντανόστιμο χούμους με ψητά παντζάρια και κύμινο - A smooth, delicious roasted beet hummus spiced with cumin

for english scroll down

Το παντζάρι, αυτό το ταπεινό λαχανικό το οποίο οι περισσότεροι το τρώμε μόνο βραστό, σαν σαλάτα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τόσες πολλές συνταγές και να μας δώσει πολύ ωραία και εντυπωσιακά πιάτα. Το χρώμα που δίνει στα πιάτα είναι άπιαστο. Τελευταίως, έχω μια συμπάθεια στα παντζάρια και μάλιστα τα έχω χρησιμοποιήσει σε, μάλλον ασυνήθιστες, συνταγές όπως αυτές τις Μπάρες Δημητριακών με Παντζάρι και Σοκολάτα. Το σημερινό χούμους με ψητά παντζάρια δεν είναι τόσο ασυνήθιστο , αλλά είναι πολύ, πολύ νόστιμο!

Νομίζω πως σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Είναι τόσο έντονο και εντυπωσιακό το χρώμα του. Αλλά η γεύση του είναι αυτή που θα σας μείνει περισσότερο. Το κύμινο που πρόσθεσα του ταιριάζει πάρα πολύ και το λίγο πιπέρι καγιέν το κάνει «τόσο-όσο» πικάντικο.

Το έχω γράψει πολλές φορές, αλλά θα το ξανά γράψω ακόμη μία για εκείνους που με διαβάζουν πρώτη φορά. Φροντίζω πάντα να έχω έτοιμα βρασμένα ρεβίθια, ώστε να τα χρησιμοποιώ σε τέτοιες συνταγές. Αυτό που κάνω είναι να βράζω μια φορά στο τόσο μια ποσότητα ρεβίθια, κανονικά σαν να τα κάνω σούπα (με το κρεμμυδάκι τους, το λαδάκι τους κλπ.) αλλά δεν την τελειώνω. Όταν τα ρεβίθια βράσουν, τα στραγγίζω και πάντα κρατάω το ζωμό τους. Τα αφήνω να κρυώσουν και τα χωρίζω σε μερίδες (π.χ. 250γρ.) και τα φυλάω στην κατάψυξη. Το ίδιο κάνω και με τον ζωμό τους, το οποίον τον χρησιμοποιώ αντί για νερό. Δίνει πολύ πιο γευστικό αποτέλεσμα.

Το μυστικό για ένα χούμους με βελούδινη υφή είναι να αφαιρέσεις τις φλούδες των ρεβιθιών. Εάν λοιπόν θέλετε το χούμους σας βελούδο  😀 βάλτε τα στραγγισμένα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό και τρίψτε τα με τα χέρια σας. Με αυτό τον τρόπο οι περισσότερες φλούδες θα φύγουν.

Εντυπωσιακό και πεντανόστιμο χούμους με ψητά παντζάρια και κύμινο - A smooth, delicious roasted beet hummus spiced with cumin

Τα παντζάρια που χρησιμοποιούμε εδώ τα ψήνουμε στον φούρνο τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο, μαζί με τα σκόρδα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε οποιαδήποτε στιγμή ψήνεται ένα φαγητό ή γλυκό στο φούρνο. Τυλίξτε τα παντζάρια και τα σκόρδα με το αλουμινόχαρτο, αφού τα βρέξετε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώσετε, και βάλτε τα σε μια γωνίτσα στον φούρνο να ψηθούν κι αυτά συγχρόνως. Κρατάνε μερικές ημέρες στο ψυγείο.  Έτσι θα κάνετε και οικονομία 😉

Σερβίρετε το χούμους με ψητά παντζάρια με διάφορα λαχανικά, όπως έχω κάνει εγώ, κριτσίνια ή κράκερς, τσιπς αραβικής πίτας που θα δείτε εδώ, σε avocado toast όπως βλέπετε στην φωτογραφία, ή ότι άλλο τραβάει η καρδιά σας.

Χούμους με Ψητά Παντζάρια

Χρόνος προετοιμασίας:   5 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   1 ώρα περίπου

Μερίδες:    18-19

Υλικά:

  • 420 γρ. βρασμένα ρεβίθια (περίπου 200-220 γρ. ωμά)
  • 2 μικρά προς μέτρια παντζάρια (μόνο τον βολβό)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ¼ φλυτζανιού ταχίνι
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι κύμινο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ¼ – ½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • ¼ – 1/3 φλυτζανιού από τον ζωμό των ρεβιθιών
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βάζουμε τα παντζάρια και τις σκελίδες σκόρδου πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (πλέον υπάρχει και αλουμινόχαρτο με αντικολλητικό χαρτί για πιο υγιεινό μαγείρεμα), τα βρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Τυλίγουμε καλά το αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για 1 ώρα – 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου. Θέλουμε τα παντζάρια να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι. Τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και φορώντας γάντια μιας χρήσης, τα ξεφλουδίζουμε.
  2. Προαιρετικά, βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό και τα τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να ξεφλουδιστούν. Βουτάμε το σουρωτήρι σε νερό ώστε οι φλούδες να βγουν στην επιφάνεια και τις πετάμε.
  3. Βάζουμε τα ρεβίθια, τα παντζάρια, τα σκόρδα και όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων και τα πολτοποιούμε. Εάν δεν συμπαθείτε τα πικάντικα, προσθέστε το πιπέρι καγιέν σταδιακά ώστε να πετύχετε την γεύση που θέλετε. Το ίδιο ισχύει για το αλάτι.
  4. Όσο δουλεύει το μούλτι προσθέστε και λίγο-λίγο τον ζωμό των ρεβιθιών ώστε το χούμους να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
  5. Μεταφέρετε το χούμους σε ένα μπωλ, ραντίστε το με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  6. Σερβίρετε το χούμους με διάφορα ωμά λαχανικά ή στον ατμό, όπως έχω κάνει εγώ, κριτσίνια ή κράκερς, τσιπς αραβικής πίτας που θα δείτε εδώ, κ.α.

Εντυπωσιακό και πεντανόστιμο χούμους με ψητά παντζάρια και κύμινο - A smooth, delicious roasted beet hummus spiced with cumin

Beetroot, this humble vegetable which in Greece is mostly eaten boiled, like a salad, can be used in so many recipes and gives us very nice and impressive dishes. The color that gives to the dishes is elusive. Recently, I have a thing for beetroots, and I have even used them in, rather unusual recipes, such as these beetroot and chocolate bars. Today’s roasted beet hummus is not that unusual, but it is very, very tasty!

I think it conquers you at first glance. Its color is so intense and impressive. But its taste is what you will remember the most. The cumin I add fits greatly and a bit of cayenne pepper makes it “as spicy as it has to be”.

I have written it many times, but I will write it one more time for those who read me for the first time. I always make sure I have cooked chickpeas ready to use in such recipes, since I don’t really like the canned. What I do is to boil a lot of chickpeas, like making a soup (with onion, oil, etc.) but I do not finish it. When the chickpeas boil, I drain them and I always keep their broth. I leave them to cool and split them into portions (e.g. 250g) and store them in the freezer. I do the same with the broth, which I use instead of water. It gives a much more savory effect.

Εντυπωσιακό και πεντανόστιμο χούμους με ψητά παντζάρια και κύμινο - A smooth, delicious roasted beet hummus spiced with cumin

The secret to a really smooth hummus is to remove the peels of the chickpeas. So if you want your hummus smooth, put the drained chickpeas on a colander under running water and rub it with your hands. This way most peels will leave.

The beets we use here are baked in the oven wrapped in aluminum foil, along with the garlic. This can be done whenever a meal is cooked in the oven. Wrap the beetroot and garlic with the aluminum foil, then sprinkle with a bit of olive oil, salt and pepper, and put them in the oven to roast while your meal is cooked. The can be kept in the refrigerator for a few days.  You will save energy this way. 😉

Serve roasted beet humus with a variety of raw or steamed vegetables, as I did, breadsticks or crackers, pita bread chips you can see here, on an avocado toast as seen in the photo, or whatever else you like.

Roasted Beet Hummus
Serves 18
A delicious roasted beet and garlic hummus spiced with cumin.
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 5 min
Prep Time
5 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 5 min
137 calories
18 g
0 g
5 g
6 g
1 g
44 g
84 g
4 g
0 g
4 g
Nutrition Facts
Serving Size
44g
Servings
18
Amount Per Serving
Calories 137
Calories from Fat 42
% Daily Value *
Total Fat 5g
8%
Saturated Fat 1g
3%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 2g
Monounsaturated Fat 2g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 84mg
3%
Total Carbohydrates 18g
6%
Dietary Fiber 5g
21%
Sugars 4g
Protein 6g
Vitamin A
2%
Vitamin C
4%
Calcium
5%
Iron
12%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
  1. • 420 g boiled chickpeas (about 200-220 grams raw)
  2. • 2 small to medium beetroots
  3. • 3 cloves of garlic
  4. • ¼ cup tahini
  5. • 2 tablespoons of lemon juice
  6. • 2 tablespoons of olive oil
  7. • ½ teaspoon of cumin
  8. • ½ teaspoon of salt
  9. • ¼ - ½ teaspoon cayenne pepper
  10. • ¼ - 1/3 cup of chickpea broth
  11. • chopped parsley for garnish
Instructions
  1. Preheat oven at 180° C. Put the beets and garlic cloves on a piece of aluminum foil, sprinkle with a bit of olive oil, salt and pepper. Wrap the aluminum foil well and bake for 1 hour - 1 hour and 10 minutes. We want the beets to be pointed easily with a knife. Leave them to cool for a while and, wearing disposable gloves, peel them.
  2. Optionally, put the boiled chickpeas in a colander under running water and rub them with our hands to take the peels off. Immerse the colander in water so that the peels come to the surface and throw them away.
  3. Put the chickpeas, beets, garlic and all other ingredients in the food processor bin and blend. If you are not into spicy food, add cayenne pepper gradually to get the flavor you want. The same applies to salt.
  4. As the food processor works, add the chickpea broth a little at a time, so that you’ll get the desired texture.
  5. Transfer the humus to a bowl, sprinkle with some more olive oil and with chopped parsley.
  6. Serve the hummus with a variety of raw or steamed vegetables, as I did, breadsticks or crackers, pita bread chips you can see here, etc.
Adapted from Leelalicious
beta
calories
137
fat
5g
protein
6g
carbs
18g
more
Adapted from Leelalicious
The Healthy Cook http://www.thehealthycook.gr/

Facebook Comments

3 comments

Leave a Reply