Home » Cashews with Turmeric, Tarragon & Chia Seeds – Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν & Σπόρους Chia

Cashews with Turmeric, Tarragon & Chia Seeds – Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν & Σπόρους Chia

Roasted Cashews with Turmeric, Tarragon & Chia Seeds – Ψητά Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν & Σπόρους Chia

for english scroll down

Σήμερα σας έχω το καλύτερο αλμυρό σνακ που σας έχω προτείνει έως τώρα. Ψητά κάσιους με κουρκουμά, ξερό εστραγκόν, μπούκοβο και σπόρους Chia. Καυτερά όσο πρέπει, αλμυρά όσο πρέπει και άκρως γευστικά!! Ιδανικά για να συνοδέψουν το ποτάκι σας, αλλά και για οποιαδήποτε στιγμή αναζητάτε κάποια πικάντικη γεύση που θα σας αναζωογονήσει.

Τα κάσιους είναι οι σπόροι ενός δέντρου που ευδοκιμεί στη νοτιοανατολική Βραζιλία. Εκεί ανακαλύφθηκαν από τους Πορτογάλους και σήμερα είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Οι σπόροι αυτοί, λοιπόν, βγαίνουν στη βάση των καρπών του δέντρου, οι οποίοι μοιάζουν με μήλα και τα λένε “cashew apples”, δηλαδή μήλα κάσιους. Τους καρπούς αυτούς τους τιμούν ιδιαίτερα οι λαοί της Νοτίου Αμερικής. Μου έκανε εντύπωση κι έτσι βρήκα μια φωτογραφία για να το δείτε και εσείς.

cashew apple tree
photo by commons.wikimedia.org

Στην ελληνική αγορά τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, εισαγόμενα από την Ινδία και το Βιετνάμ. Στην ωμή τους μορφή τα κάσιους είναι τοξικά για τους ανθρώπους λόγω ενός χημικού που ονομάζεται urushiol, που είναι το ίδιο έλαιο που βρίσκεται και στον δηλητηριώδη κισσό και προκαλεί αλλεργία. Πριν την πώληση τους τα κάσιους περνάνε από τον ατμό ή ψήνονται (ή και τα δύο) για να αφαιρεθεί αυτή η ουσία.

Τα κάσιους είναι γεμάτη με διαλυτές φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και μας προσφέρουν φυτο-χημικές ουσίες που βοηθούν στην προστασία μας από ασθένειες και καρκίνο. Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το ελαϊκό και παλμιτικό οξύ. Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της βλαβερής LDL-χοληστερόλης, ενώ αυξάνουν την καλή χοληστερόλη HDL.

Roasted Cashews with Turmeric, Tarragon & Chia Seeds – Ψητά Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν & Σπόρους Chia

Επίσης, τα κάσιους είναι πλούσια πηγή βασικών μετάλλων, όπως μαγγάνιο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο, το οποίο λειτουργεί ως συν-παράγοντας για αντιοξειδωτικά ένζυμα, όπως η γλουταθειόνη, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στο σώμα. Ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα των φυσιολογικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων της χρησιμοποίησης του σιδήρου, την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, την ανάπτυξη των οστών και του συνδετικού ιστού, και την παραγωγή της χρωστικής ουσίας του δέρματος και των μαλλιών,  που ονομάζεται μελανίνη.

Επιπλέον, είναι πλούσια σε πολλές βασικές βιταμίνες όπως παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6), ριβοφλαβίνη, και θειαμίνης (βιταμίνη Β-1).

Το εστραγκόν είναι ένα βότανο αρωματικό, με πολλές εφαρμογές στη μαγειρική. Η μυρωδιά του θυμίζει γλυκόριζα. Είναι πηγή των βιταμινών Α και C, ιωδίου, αλλά και εξαιρετική πηγή καλίου. Το βότανο δρα ως αντισκορβουτικό, διουρητικό, εμμηναγωγό, αντιπυρετικό, υπνωτικό, ανθελμινθικό και βοηθά σε προβλήματα πέψης και οδονταλγίας. Το έγχυμα των φύλλων χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσπεψίας, φουσκώματα, ναυτία και λόξυγκα. Δρα ως ήπιο ηρεμιστικό και βοηθά σε ελαφρά προβλήματα αϋπνίας. Έχει ήπιες ιδιότητες εμμηναγωγού και βοηθά σε καθυστέρηση περιόδου. Κατάπλασμα των φύλλων βοηθά σε ρευματισμούς, αρθρίτιδα, ποδάγρα και πονόδοντο. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται για προβλήματα πέψης και έμμηνου ρύσης. Το φυτό νωπό ή αποξηραμένο έχει την ιδιότητα να απωθεί τα έντομα.

Roasted Cashews with Turmeric, Tarragon & Chia Seeds – Ψητά Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν & Σπόρους Chia

Για τον κουρκουμά και τους σπόρους Chia έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Διαβάστε τα σχετικά άρθρα, αν θέλετε να θυμηθείτε τις ιδιότητές τους.  Ας δούμε τώρα την συνταγή:

 

Χρόνος προετοιμασίας:   25 λεπτά

Μερίδες:   8 (2 φλυτζάνια κάσιους)

Υλικά:

  • 2 φλυτζάνια ωμά κάσιους (230γρ. περίπου)
  • 1 κουταλιά σπόρους Chia
  • ½ κουταλάκι (γεμάτο) σκόνη κουρκουμά
  • ½ – 1 κουταλάκι αλάτι (ανάλογα πόσο αλμυρά τα θέλετε)
  • 1 κουταλάκι μπούκοβο
  • 2 κουταλάκια ξερό εστραγκόν
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 140ο C.
  2. Σε ένα μπωλ ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά.
  3. Απλώστε τα κάσιους σε ένα ταψί, το οποίο έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από τον φούρνο, ανακατέψτε τα, απλώστε τα πάλι καλά στο ταψί και ξαναβάλτε τα στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά.
  4. Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα δοκιμάσετε.

Η πρωτότυπη συνταγή λέει πως μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε ένα αεροστεγές δοχείο για περίπου 2 εβδομάδες. Εγώ δεν μπόρεσα να το διαπιστώσω…… δεν κράτησαν ούτε 2 μέρες… 🙂

 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

 
Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
178.4 9.7 2.0 14.3 2.3 5.4 1.7

0.0

 

Πηγές:

http://www.nutrition-and-you.com/cashew_nut.html

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=98

http://www.herb.gr/index.php/news/Artemisia_dracunculus/

Roasted Cashews with Turmeric, Tarragon & Chia Seeds – Ψητά Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν & Σπόρους Chia

Today I have the best salty snack that I have proposed to you so far. Roasted cashews and turmeric, dried tarragon, chile flakes and Chia seeds. Hot as it should be, salty as it should be, and very very tasty !! Ideal snack to accompany your drink, or, for any time you are looking for something spicy to revitalize you.

Cashews are actually the seeds of a tree that grows in southeastern Brazil. There were discovered by the Portuguese and is now known worldwide. These seeds, therefore, adhere to the bottom of the fruit of the tree, which is called “cashew apple”. These apples are highly appreciated by the people of South America. I was impressed learning about it, so I found a picture to see it yourself.

In Greece we find cashews in the market throughout the year, imported from India and Vietnam. In raw form, cashews are toxic to humans due to a chemical called urushiol, which may cause allergy. Before being sold, cashews are steamed or baked (or both) to remove that substance.

Cashews are packed with soluble fiber, vitamins, minerals and numerous health-promoting phyto-chemicals that help protect us from disease and cancer. It is rich in monounsaturated fatty acids such as oleic acid and palmitic acid. These essential fatty acids help lower harmful LDL-cholesterol, while increasing good cholesterol HDL.

Moreover, cashews are rich in essential minerals such as manganese, potassium, copper, iron, magnesium, zinc and selenium. Selenium is an essential trace element, which functions as a co-factor for antioxidant enzymes such as glutathione, one of the most powerful antioxidants in the body. Copper plays an important role in a broad range of physiological processes, including the use of iron, eliminate free radicals, the growth of bone and connective tissue, and the production of the pigment of the skin and hair, called melanin.

Roasted Cashews with Turmeric, Tarragon & Chia Seeds – Ψητά Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν & Σπόρους Chia

Futhermore, it is rich in many essential vitamins such as pantothenic acid (vitamin B5), pyridoxine (vitamin B-6), riboflavin, and thiamine (vitamin B 1).

Tarragon is an aromatic herb, with many culinary applications. Its smell is reminiscent of licorice. It is a source of vitamins A and C, iodine but also an excellent source of potassium. The herb acts as ascorbic, diuretic, emmenagogue, febrifuge, hypnotic, anthelmintic and helps in digestion problems and toothaches. The infusion of the leaves is used to treat indigestion, flatulence, nausea and hiccups. It acts as a mild sedative and helps to slightly insomnia problems. Has mild emmenagogue properties and helps to delay period. Poultice of leaves helps in rheumatism, arthritis, gout and toothache. The essential oil is used for digestive problems and menstrual. The fresh or dried plant has the ability to repel insects.

As far as turmeric and Chia seeds, we have spoken many times about their nutritional value. Read related articles if you want to learn more about their properties. Let us now have a look at the recipe:

 

Preparation time:   25 minutes

Servings:   8 (yields 2 cups of cashews)

Ingredients:

  • 2 cups raw cashews (230gr./8oz)
  • 1 tablespoon Chia seeds
  • ½ teaspoon (hipping) ground turmeric
  • ½ – 1 teaspoon salt (depending on how salty you want it)
  • 1 teaspoon chile flakes
  • 2 teaspoons dried tarragon
  • 1 tablespoon olive oil

Instructions:

  1. Preheat the oven to 140 ° C.
  2. In a bowl mix all the ingredients well.
  3. Spread the nuts on a baking sheet that has been paved with parchment paper and bake for 10 minutes. Remove from oven, stir, spread them well again in the pan and put back in the oven for another 10 minutes.
  4. Allow to cool before tasting.

 

The original recipe says you can store them in an airtight container for about 2 weeks. I could not check this out ……  these didn’t last more than 2 days … 🙂

Nutritional Facts per Serving

 
Calories Carbohydrates Sugars Total Fat Saturated Fat Proteins Dietary Fibers Cholesterol
178.4 9.7 2.0 14.3 2.3 5.4 1.7

0.0

 

Sources:

http://www.nutrition-and-you.com/cashew_nut.html

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=98

http://www.herb.gr/index.php/news/Artemisia_dracunculus/

 

0 comments

  1. Μας εχεις τρελανει με τους φοβερους ξηρους καρπους που φτιαχνεις!!! Τι να πω πια; Οπως και τα ρεβυθια σου πιυ τα δοκιμασα και ξετρελαθηκα ετσι και τα κασιους θα τα λατρεψω. Ειναι απο τους αγαπημενους μου ξηρους καρπους.
    Μπραβο Ευη!!!!!!!!!

  2. Έχω ένα μισό σακουλάκι κάσιους στο ντουλάπι….τα μπαχαρικά υπάρχουν πάντα…..
    Για afternoon snack θα είναι ότι πρέπει!
    Ανυπομονώ….φαίνονται τέλεια!!!!!!!!!!

  3. Καταρχήν μου έκανε εντύπωση η φωτογραφία του δέντρου.
    Δεν είχε τύχει να δω κάσιους στη φυσική τους μορφή.
    Και η συνταγή μου έκανε εντύπωση. Δεν είχα σκεφτεί ότι μπορούν να συνδυαστούν με διάφορα αρωματικά και πικάντικα υλικά.
    Έχω συνηθίσει να τα τρώω αλατισμένα και μου αρέσουν ούτως ή άλλως!
    Πρωτότυπη και εύκολη πρόταση!

  4. Παρότι μόλις ξεκίνησα να πίνω καφέ, τα είδα και άρχισα να ξεροκαταπίνω, γιατί τρελαίνομαι για ξηροκάρπια και σιγά μην περιμένω να τα φάω συνοδεία ποτού. Μπαινουν στηνλίστα μαζί με τα ρεβύθια.

  5. Φοβερή συνταγή!! Λατρεύω τα κάσιους και τρελαίνομαι για εστραγκόν. Οπότε είμαι σίγουρη ότι θα αγαπήσω και το συγκεκριμένο σνακ! Ανυπομονώ να το δοκιμάσω.
    Όσο για το δεντράκι, δεν είχα ξαναδεί και είναι πράγματι εντυπωσιακό!

    • αν σου αρέσουν αυτά τα δύο αποκλείεται να μην σου αρέσει και η συνταγή! δοκίμασέ τη και πες μου.
      φιλιά!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.